Συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια, Τρίτη 17/5 στις 13:00 στην είσοδο της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών

Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές! Συγκέντρωση 17 Μαΐου 13:00 στην είσοδο της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υφιστάμενους κρατικούς σχεδιασμούς. Οι 400 νεοσύλλεκτοι μπάτσοι αναμένεται να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα το επόμενο διάστημα σε τρία campus σε Αθήνα (πανεπιστημιούπολη και πολυτεχνειούπολη) και Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για σχέδιο εγκατάστασης τους και στην ΑΣΣΟΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κλίμα αστυνομοκρατίας στις σχολές προετοιμάζεται και δυναμιτίζεται με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, όπου διμοιρίες ΜΑΤ στέλνονται σχεδόν καθημερινά εντός του ΑΠΘ για να περιφρουρήσουν την μετατροπή της εκκενωμένης κατάληψης “στέκι στο βιολογικό” σε βιβλιοθήκη. Πολλές δεκάδες φοιτητών και φοιτητριών απαντούν μαχητικά σε αυτή την συνθήκη και υψώνουν τα μαυροκόκκινα λάβαρα του αγώνα απέναντι στα ένστολα καθάρματα, αποστέλλοντας πανελλαδικά ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης.

Τα γεγονότα των ημερών δείχνουν ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να ρίξει τα τελευταία της χαρτιά για την υλοποίηση ενός εγχειρήματος που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και που όπως όλα δείχνουν θα ηττηθεί, αρκεί οι αγώνες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως αρμόζει σε μια τέτοια περίοδο. Ενδεικτικό είναι τόσο το πάγωμα των 600 επιλαχόντων που επρόκειτο να στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ όσο και η δημιουργία μηχανισμών μετακίνησης των 400 εκπαιδευόμενων σε άλλα σώματα της αστυνομίας, σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης του σχεδιασμού. Είναι δεδομένο ότι το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών φανερώνει αμηχανία, πυροδοτούμενη από το βάρος της επί 1 χρόνου αποτυχίας, καθώς και υπό το φόντο των φοιτητικών αντιδράσεων, που και πρέπει και μπορούν να σταθούν και πάλι ανάχωμα στους κρατικούς σχεδιασμούς και να ακυρώσουν στην πράξη την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ, πετώντας τους ρουφιάνους έξω από τις σχολές με τις κλωτσιές. Πάνω σε αυτή την “αμηχανία” στρώνεται το ιδανικό έδαφος για να τσακίσουμε τις κρατικές και αστικές βλέψεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία μία και καλή!

Την ίδια ώρα καμία έκπληξη δεν προκαλεί η επικύρωση της συνταγματικότητας της πανεπιστημιακής αστυνομίας από το ΣτΕ. Εξαρχής η προσφυγή στο ΣτΕ υπήρξε μια αποπροσανατολιστική κίνηση θεσμικής διαμεσολάβησης των φοιτητικών αγώνων που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κομματική του παράταξη στα πανεπιστήμια (Bloco). Η ουσία της προσφυγής ήταν αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακή, για την είσπραξη εκλογικού οφέλους από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμφίβολα μια διαφορετική απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά τις ΟΠΠΙ δεν θα αποτελούσε εμπόδιο για την Ν.Δ. και θα προχωρούσε κανονικά τον σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να ηττηθεί μόνο από τους δικούς μας αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το γνώριζε πολύ καλά, αφού ως κυβέρνηση κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ εφάρμοσε μνημόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις τους.

Απέναντι σε όλους αυτούς, οφείλουμε να αντιτάξουμε την μαχητική και ακηδεμόνευτη δράση όχι μόνο για την ήττα των τρεχουσών σχεδιασμών, αλλά και για την ανατροπή του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που υπηρετούν. Ο αγώνας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ταυτόχρονα αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και τους πολιτικούς φορείς τους, είτε προέρχονται από δεξιές είτε από αριστερές κυβερνήσεις. Είναι αγώνας ενάντια στο αστικό πανεπιστήμιο της ιδεολογικής προπαγάνδας και της μονόπλευρης γνώσης, της αναπαραγωγής και διαιώνισης της ταξικής εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας. Είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και το κράτος. Και ένας τέτοιος αγώνας οφείλει να μάχεται μέχρις εσχάτων.

Ως Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής καλούμε σε συγκέντρωση στην είσοδο της φιλοσοφικής σχολής στις 17 Μαΐου στη 13.00, ημέρα που ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των μπάτσων. Όποτε κι αν μπουν, αν μπουν, θα μας βρουν απέναντι τους. Θα τους περιμένουμε όπως πρέπει και θα τους αντιμετωπίσουμε ως αυτό που είναι: η ντροπή της κοινωνίας, οι ρουφιάνοι του κράτους και των αφεντικών.

400 κλωτσιές στους πανεπιστημιόμπατσους

Εμπρός στους δρόμους, τις καταλήψεις και τα οδοφράγματα

Συγκέντρωση 17 Μαΐου 13.00 στην είσοδο της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Μοιραστείτε το άρθρο