MKGP: “Στο στόχαστρο η γυναικεία ταυτότητα και το δημοσιογραφικό επάγγελμα”

«Στόχος είναι η ταυτότητα των γυναικών και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας», αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση της Πλατφόρμας Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MGKP) αναφερόμενη στη δολοφονία 3 γυναικών δημοσιογράφων μέσα σε δύο ημέρες σε Παλαιστίνη και Μεξικό.

Στις 9 Μαΐου στο Μεξικό έπεσαν νεκρές από σφαίρες αγνώστου ή αγνώστων η  η Yessenia Mollinedo Falconi, διευθύντρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου El Veraz, και η ρεπόρτερ της Sheila Johana Garcia Olivera.

Στις 11 Μαϊου στον καταυλισμό προσφύγων Jenin στη Δυτική Όχθη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, η  ρεπόρτερ του τηλεοπτικού καναλιού Al-Jazeera, Şirin Ebu Akile.

Οι τρεις τελευταίες απώλειες δημοσιογράφων έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο δολοφονίας θανάτων δημοσιογράφων και μάλιστα γυναικών και την αυξανόμενη πίεση στις γυναίκες δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα.

Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε στην κηδεία του Akile   
              Η ισραηλινή αστυνομία δεν επέτρεψε να μεταφερθεί στους ώμους της το 
σώμα  της δημοσιογράφου Abu Akile στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιτέθηκε 
σε όσους μετέφεραν το φέρετρο.

Η Πλατφόρμα Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKGP) εφιστώντας την προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και την πίεση στην οποία εκτίθενται σε περιοχές κοινωνικής και πολιτικής έντασης, όπως και πολεμικών συρράξεων στις οποίες βρίσκονται,  αναφέρει:

«Σήμερα, τα αυταρχικά καθεστώτα που αναπτύσσονται σε πολλά μέρη του κόσμου και οι πολεμικές πολιτικές που εκτυλίσσονται έχουν ως αποτέλεσμα την  όλο και μεγαλύτερη πίεση και λογοκρισία. Έτσι καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας. Ταυτόχρονα ωστόσο αυξάνεται και η σημασία αυτού του επαγγέλματος. Ένας από τους πρώτους στόχους αυτών των πολιτικών είναι η δημοσιογραφία γενικά και οι γυναίκες δημοσιογράφοι ειδικότερα. Σε πολλά μέρη, οι δημοσιογράφοι είτε δολοφονούνται, είτε συλλαμβάνονται είτε εμποδίζονται να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Απέναντι σε αυτές τις αναπτυσσόμενες πιέσεις, οι δημοσιογράφοι δείχνουν αντίσταση για να προστατεύσουν την τιμή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιμένοντας στη διασφάλιση του δικαιώματος της κοινωνίας να ενημερώνεται, να έχει πρόσβαση στην αλήθεια, προβάλλοντας την ειρήνη και τα δικαιώματα.

«Οι γυναίκες είναι ο πρώτος στόχος των πολεμικών πολιτικών»

Υπενθυμίζοντας ότι η Akile δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κάλυψης ειδήσεων,  σημειώνεται:

«Σήμερα, οι γυναίκες είναι ο πρώτος στόχος πολεμικών πολιτικών που παράγονται και εφαρμόζονται από το ανδροκρατούμενο σύστημα. Ενεργώντας ως γυναίκα δημοσιογράφος, η Akile έγινε ο στόχος εκείνων που διεξαγάγουν αυτόν τον πόλεμο.
Είναι η γυναικεία ταυτότητα και το δημοσιογραφικό επάγγελμα που στοχεύθηκαν στο πρόσωπο της Akile. Γιατί στα σημερινά περιβάλλοντα πολέμου και συγκρούσεων, που είναι προϊόντα ανδροκρατούμενων μυαλών, η άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας απαιτεί επίσης αντίσταση και αγώνα. Δυστυχώς στοχοποιούνται και οι γυναίκες δημοσιογράφοι που πρωτοστατούν σε αυτή την αντίσταση και τον αγώνα.

Ως Πλατφόρμα Γυναικών Δημοσιογράφων της Μεσοποταμίας (MGKP), απορρίπτουμε και καταδικάζουμε αυτή τη νοοτροπία που στόχευσε και δολοφόνησε την Akile. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα παγκόσμιο σύστημα όπου θα διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου και οι δημοσιογράφοι δεν θα σκοτώνονται, δεν θα στοχοποιούνται ή θα συλλαμβάνονται ενώ κάνουν τη δουλειά τους».

JinNews


Η ισραηλινή αστυνομία δεν επέτρεψε να μεταφερθεί στους ώμους της το σώμα της Shirin Abu Akile, της Παλαιστίνιας ρεπόρτερ της τηλεόρασης Al Jazeera, η οποία σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην επιδρομή στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη και επιτέθηκε σε αυτούς. που παρευρέθηκε στην κηδεία με ρόπαλα, σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ και ηχητικές βόμβες.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο γαλλικό νοσοκομείο Saint Joseph στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρέθηκε η σορός του Abu Akile. Η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους στη γύρω περιοχή, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στην περιοχή.

Η ισραηλινή αστυνομία έφτασε στην πόρτα του νοσοκομείου κοντά στην απομάκρυνση της σορού του Abu Akile από το νεκροτομείο. Η ισραηλινή αστυνομία δεν επέτρεψε τη μεταφορά της σορού πεζή. Ενώ οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στην κηδεία μετέφεραν το φέρετρο του Abu Akile στην πόρτα του νοσοκομείου, ξέσπασε συμπλοκή με την ισραηλινή αστυνομία και όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία.

Ενώ το φέρετρο της δολοφονημένης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Şirin Ebu Akile προχωρούσε με δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες στους ώμους της, η ισραηλινή αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων ιππέων, παρενέβη στην κηδεία με ρόπαλα, ηχητικές βόμβες και σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ. Οι διασώστες επιτέθηκαν στους τραυματίες.

Το σώμα του Abu Akile μεταφέρθηκε πίσω στο νεκροτομείο στους ώμους κατά την επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας. Αφού η ισραηλινή αστυνομία περίμενε για λίγο μπροστά στο νεκροτομείο, το φέρετρο φορτώθηκε στη νεκροφόρα.

Η ισραηλινή αστυνομία έστησε κλοιό ασφαλείας γύρω από τη νεκροφόρα και δεν επέτρεψε σε όσους ήθελαν να περπατήσουν με το φέρετρο να πλησιάσουν.

Μοιραστείτε το άρθρο