Κινηματογραφικές προβολές και παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά

Δευτέρα

Αθήνα: Στέκι Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη – Πολυγώνου, στις 20:30, “Ρόζα Λούξεμπουργκ”

Δευτέρα 16 Μαΐου στο στέκι μας Ι. Σούτσου 62 στις 8.30 προβάλουμε την βιογραφική ταινία για την μεγάλη επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ γυρισμένη από την Γερμανίδα σκηνοθέτρια Μαργκερίτε φον Τρότε.

 

 

 


Θεσσαλονίκη: Πολυτεχνείο ΑΠΘ, 3η πτέρυγα, 1ος όροφος, αίθουσα Α5, στις 21:00,  “The Death of Stalin”

Αυτή τη Δευτέρα η CineΦ.Ηλ. επιστρέφει σαρκαστική, με μια μαύρη κωμωδία -μίγμα μερικών αληθινών γεγονότων και μιας πληθώρας απολαυστικών γεγονότων μυθοπλασίας- βασισμένη στο ομώνυμο graphic novel των Γάλλων Fabien Nury και Thierry Robin, το The Death of Stalin του Armando Iannucci.

Η πλοκή: Μετά το θάνατο του ηγέτη τους, η διαμάχη των μελών του Πολιτικού Γραφείου για τη διαδοχή του φέρνει στο προσκήνιο τη διαφθορά και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Η αντιπαράθεση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor), του αρχηγού μυστικών υπηρεσιών Lavrenti Beria (Simon Russell Beale) αλλά και του αδίστακτου Nikita Khrushchev (Steve Buscemi) δημιουργεί μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Letterboxd: https://letterboxd.com/film/the-death-of-stal…
Σκηνοθεσία: Armando Iannucci
Διάρκεια: 107′

Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!📽

https://www.facebook.com/events/359479606163492/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A448956690368117%7D%7D]%22%7D


Τρίτη 

Αθήνα: Στέκι π (Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού) στις 20:30, “Οι Μίτσελς και η Εξέγερση των Μηχανών”

Η Κέιτι Μίτσελ από μικρή ένιωθε πως δεν ταιριάζει με κανέναν, ούτε καν με την ίδια την οικογένειά της και όνειρό της ήταν πάντα να πάει σε σχολή κινηματογράφου. Οταν το όνειρό της γίνεται επιτέλους πραγματικότητα και ετοιμάζεται να φύγει για το πανεπιστήμιο, ο πατέρας της συνειδητοποιεί το πόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. Ετσι αποφασίζει να πάρει όλη την οικογένεια μαζί σε ένα ταξίδι για να συνοδεύσουν την Κέιτι στη σχολή, με σκοπό να τα ξαναβρούν. Μόνο που μια εξέγερση από ρομπότ τους χαλάει τα σχέδια, κάνοντάς τους την τελευταία οικογένεια πάνω στη Γη και τους μόνος που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα.
Οσοι γνωρίζουν τις προηγούμενες δουλειές των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ, όπως το «Βρέχει Κεφτέδες», το «Η Ταινία LEGO» και το πιο πρόσφατο και βραβευμένο με Οσκαρ «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν», έχουν μια ιδέα το τι μπορεί να περιμένουν βλέποντας μια νέα ταινία σε παραγωγή δική τους και σκηνοθεσία του Μάικ Ριάντα. Μια πραγματικά αλλοπρόσαλλή ταινία, γεμάτη από υπέροχο animation, ανατρεπτικό χιούμορ συνδυασμένο πάντα με μια ατίθαση και παιχνιδιάρικη διάθεση η οποία κρύβει μέσα της ένα ζεστό μήνυμα αποδοχής αλλά ένα από τα πιο έξυπνα σενάρια για την δύναμη της οικογένειας, την τεχνολογία και την online γενιά.
Μέσα σε όλο αυτό το σεναριακό (άπειρες αναφορές σε generation X, boomers και millennials) αλλά και σχεδιαστικό χάος, στον αντίλογο για την υπεροχή της φύσης κόντρα στην τεχνολογία που βρίσκεται στο κέντρo της και τη μάχη ενός πραγματιστή με έναν… καλλιτέχνη, η ταινία δεν χάνει ποτέ το στόχο του συναισθηματικού πυρήνα της, ο οποίος χτυπάει κέντρο στην οικογένεια και την σχέση του παιδιού με τον γονιό του. Είναι το σημείο που στο τέλος δίνει ώθηση στην ταινία να απογειωθεί και να κορυφωθεί σε ένα όμορφο και ταιριαστό συναισθηματικό κρεσέντο .
Μια πραγματικά απολαυστική ταινία από την αρχή ως το τέλος, ένα σίγουρο στοίχημα για τα επόμενα Οσκαρ.(Χρήστος Μπακατσέλος στο flix.gr)
Εχουμε δανειστικη βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη, χαριστικό παζάρι, παγκο ΒΙΟΜΕ κ.α.Συλλέγουμε πρώτες υλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef.

https://www.facebook.com/events/505152964638368


Θεσσαλονίκη: Πάρκο Τσέπης στις 20:30, “Οι Γάμοι της Τήλου”

Το καλοκαίρι του 2008 τελέστηκαν στην Τήλο δύο ομόφυλοι γάμοι.
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, βρέθηκε τότε στο νησί και κατέγραψε με την κάμερά του όλη τη διαδικασία ως μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας – ΟΛΚΕ. Αυτό το υλικό μαζί με υλικό από το Athens Pride της ίδιας χρονιάς, αλλά και μιας διαδήλωσης για την εγκυρότητα των γάμων και υλικό από την συνέντευξη τύπου για τον γάμο, έχει γίνει ένα ντοκιμαντέρ 72 λεπτών. Σας καλούμε να το παρακολουθήσετε στο “Πάρκο Τσέπης” στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τον λοατκι γάμο, της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας και του 6ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Οι γάμοι της Τήλου ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια όλων των βαθμών. Στη δική μας συνείδηση, ωστόσο, ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΙ!
Αυτό ήταν το σύνθημα πολλών κινηματικών και πολιτικών συλλογικοτήτων σε διαδήλωση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου στην Αθήνα, όταν θα εκδικαζόταν στο Πρωτοδικείο Ρόδου η εγκυρότητα των γάμων:
https://transs-transsexual.blogspot.com/…/b…

14 χρόνια μετά η πολιτεία ακόμα δεν αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στον γάμο, την παιδοθεσία και γενικά τη γονεϊκότητα και στους δύο γονείς, παρά μόνο στον έναν, ακόμα και αν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ως πότε;

Πριν την προβολή της ταινίας, σας καλούμε σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 19:00 με αίτημα τη νομοθέτηση του λοατκι γάμου με πλήρη δικαιώματα γονεϊκότητας και στους δύο γονείς.
https://www.facebook.com/events/341007338100544

Η προβολή θα γίνει στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο (Πάρκο Τσέπης – γωνία Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού)

Πανελλαδικό Δίκτυο Συντονισμού για τον λοατκι γάμο

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

REclaim Pride


Χανιά: Κατάληψη Rosa Nera (λόφος Καστέλι) στις 20:30, Στο τέλος της νύχτας”

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=m7pd06_WJzc

“Το « Στος τέλος της νύχτας » είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ που έγινε με το συγκρότημα Krav Boca, κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους στις καταλήψεις της Ευρώπης και στο Μαρόκο. Η ταινίαΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο ακολουθεί το συγκρότημα στο ταξίδι τους, ανακαλύπτοντας εκείνα τα μέρη όπου η εμπειρία της μουσικής έκστασης έχει γίνει πολιτική πράξη. Το συγκρότημα συναντά συμμάχους που αγωνίζονται επίσης ενάντια στον κομφορμισμό της κοινωνίας μας, κυνηγώντας απερίσκεπτα την ουτοπία και αναζητώντας την ελευθερία. Όταν αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις θυσίες που απαιτεί η ζωή τους στους δρόμους, το σύμφωνο που τους ενώνει δυναμώνει και τους ωθεί στα δικά τους όρια. Κάτω από τις μάσκες τους, αποκαλύπτονται ευαισθησίες και ανακαλύπτουμε την πολιτική τους άποψη για τον έρημο κόσμο από τον οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν. Εξερευνούν τα δικά τους σύνορα, η μουσική τους αδελφότητα τους καθοδηγεί σε αυτό το μακρύ ταξίδι, μέχρι το τέλος των νυχτών.”

ENG:

« When the night ends » is a documentary film made with the band Krav Boca, while touring in squats of Europe and Marroco. It follows the band in their journey, discovering those places where the experience of musical trance has become a political act. The band meets allies that also fight against conformism in our society, recklessly chasing utopia and seeking for freedom. When they start facing the sacrifices that their life on the roads requires, the pact that unites them tightens and pushes them into their own limits. Under their masks, fragile sensibilities are revealed, and we discover their political view of the desolate world they are trying to escape from. They explore their own borders, their musical fraternity guiding them on this long journey, until the end of the nights.

FR:

“À la fin des nuits” est un film documentaire réalisé avec le groupe Krav Boca lors de leurs tournées dans les squats d’Europe et au Maroc. Le film suit le groupe dans ces lieux de vie intense où l’expérience de la transe musicale vient soutenir des causes militantes. Ils y rencontrent des alliés qui eux aussi luttent contre les voies toutes tracées, en quête d’une utopie de liberté. Face aux sacrifices que leur vie sur les routes exige, le pacte qui les unit se resserre et les pousse dans leurs retranchements. Sous leurs cagoules se dévoilent alors des sensibilités fragiles, un regard politique sur le monde désolé qu’ils tentent de fuir. Ils explorent leurs propres frontières, leur fraternité musicale les guidant dans ce long voyage jusqu’à la fin des nuits.


Τετάρτη 

Αθήνα: Παράσταση χορού με ζωντανή μουσική: part 1, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, στις 21:00

Ομάδα Fa | Part_I

Βρισκόμαστε στο Part_I.18 &19/5/2022, 21:00 – 22:00 και 22/5/2022, 18:00-19:00 - Part_I | Ομάδα Fa
Παίζει μουσική, όλοι χορεύουν.
Συναντιόμαστε.

Μια παράσταση χορού με ζωντανή μουσική.
Πέντε χορευτές,
ένας μουσικός, άντε δύο,
εκτίθενται, ακούν, επικοινωνούν.

Το πρώτο έργο της ομάδας Fa, ένα έργο για την έκρηξη της πρώτης έμπνευσης. Ένα έργο για το “πρώτο μέρος” που εστιάζει στο εμπειρικό βίωμα. Η μουσική διαχέεται μέσα από κάθε σώμα δημιουργώντας έναν κοινό τόπο επικοινωνίας και οι σχέσεις προκύπτουν ελεύθερα μέσα από την κίνηση.

Συντελεστές:

Χορογραφία/Script: Αγγελική Αργυροπούλου
Συνδημιουργία: Ομάδα Fa
Χορεύουν: Αγγελική Αργυροπούλου, Νεφέλη Βαρουξή, Λουκία Κονιδάρη, Έρια Κατσούρα, Μαρίνα Σασλή
Live μουσική: Γιάννης Παυλάκης, Κώστας Αλεξόπουλος
Backingtracks: Λεωνίδας Σκεντέρης, Έρια Κατσούρα

Με την υποστήριξη του Communitism και του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.
Ευχαριστούμε τον χώρο “My Tango” και την Κουτσοβασίλη Βασιλική.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
18-19/5 | 21:00
22/5 | 18:00
Διάρκεια: 50′
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Μοιραστείτε το άρθρο