Απεργιακές κινητοποιήσεις στην έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Τρίτη 17/5

Αθήνα: 12:00 στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Θεσσαλονίκη: 10:00 στην Πρατανεία Α.Π.Θ.

Ηράκλειο: 11:00 στο ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας Ι.Τ.Ε.


ΑΘΗΝΑ

Ποιοί είμαστε;

Το Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτελείται από συναδέλφισσες/ους με διαφορετικούς ρόλους (Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/σσες, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.) και εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, υπότροφοι, “μπλοκάκια”, αμισθί) το έργο των οποίων όμως είναι απαραίτητο για ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Σε έναν κατακερματισμένο Κλάδο, που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ειδικότητες, το Σωματείο μας, , επιχειρεί να ενοποιήσει τις διεκδικήσεις και να δώσει δύναμη στο συλλογικό αγώνα.

Η επισφάλεια δεν είναι καινοτομία!

Τα Πανεπιστήμια και οι Ερευνητικοί Φορείς υποχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τους/ις νέους/ες ερευνητές/ριες, το δυναμικό που παράγει τη νέα γνώση και έρευνα εντός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, ελαστικοποιούνται συνεχώς. Στο “όνομα της επιστήμης” και για το “καλό της ανθρωπότητας” μας καλούν να επωμιστούμε τις τεράστιες απώλειες της κρίσης.

Η αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο της έρευνας και η αύξηση των εργαζομένων δεν οδήγησε σε ανάκαμψη μισθών και δικαιωμάτων. Αντιθέτως! Παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων για σχέδια ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας και το περίφημο brain gain, στην πράξη διαιωνίζεται ένα σύστημα ομηρίας χιλιάδων νέων επιστημόνων/ισσών σε εργασιακές συνθήκες απόλυτης επισφάλειας.

Η επισφαλής και μαύρη εργασία, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών (χαρακτηριστικά παραδείγματα υπ.ΕΛΙΔΕΚ, Ακαδημαικοί Υπότροφοι κοκ), αμισθί και ανασφάλιστη εργασια, ανυπαρξία ωραρίου και αδειών – δώρων – αποζημιώσεων – επιδόματος ανεργίας, απουσία προστασίας από απολύσεις, τη “δίωξη” της γονεϊκότητας είναι μερικά από τα σημεία που περιγράφουν τη ζωή μας ως ερευνήτριες/ες.

Έρευνα πλήρως εξαρτημένη από ανταποδοτικά προγράμματα και διασυνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις, σημαίνει εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα για τους ερευνητές και το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Η εμπορευματοποίηση περνά αναγκαστικά μέσα από την υποτίμηση της εργασίας ως τέτοιας και της υποτίμησης του/της ερευνητή/ιας ως εργαζόμενου/ης. Η απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) εντείνει τη συμπίεση του μισθού προς τα κάτω στον κλάδο, επιδεινώνει τους όρους εργασίας και δημιουργεί κλίμα ανοχής στον εργασιακό εκφοβισμό (mobbing), ο οποίος φτάνει μέχρι τα όρια παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ταχεία εφαρμογή του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Θα γίνουμε ο πρώτος εργασιακός κλάδος στη χώρα που θα εργαζόμαστε υπό καθεστώς ειδικής αστυνόμευσης. Η εισαγωγή της αστυνόμευσης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε χώρο κερδοφορίας στον οποίο οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν θα έχουν χώρο. Η πραγματική ανομία είναι η άμισθη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες και το ανύπαρκτο ωράριο. Δε θα αφήσουμε τους χώρους που σπουδάζουμε και εργαζόμαστε να αστυνομεύονται. Η παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και σκέψης δεν επιτηρείται! Πολλές πτυχές της εργασιακής αυτής εκμετάλλευσης που ο κλάδος μας ήδη βίωνε θεσμοθετούνται από την πλευρά της κυβέρνησης με το νόμο Χατζηδάκη. Καταργούν το οκτάωρο και επιβάλουν 10ωρο/50ωρο, χτυπούν τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία, προάγοντας για τα πιο κρίσιμα ζητήματα την «ατομική διαπραγμάτευση».

Σταματάμε μια μέρα τη διάλεξη, το πείραμα, για να διδάξουμε ένα μάθημα!

17 Μάη προχωράμε σε 24ώρη αποχή από το ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό μας έργο, ως σταθμό μετά τον ένα χρόνο από την ίδρυση του σωματείου, ως βήμα για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών στο ύψος των πραγματικών αναγκών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και θα καλύπτει όλο το προσωπικό στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απεργιακή μέρα αποτελεί κορύφωση μιας πορείας μαζικής δημόσιας παρέμβασης του σωματείου.

Γνωρίζουμε πως η ΣΣΕ, δεν θα κερδηθεί σε μια μέρα. Εντάσσουμε την απεργία μας λοιπόν σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο ανυπακοής και πίεσης της εργοδοσίας μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τα projects θα πάνε πίσω, οι διαλέξεις δε θα αναπληρωθούν, θα χαθεί ένα deadline. Κλείνουμε τους υπολογιστές, τα λέιζερ και τα μικροσκοπία και αφήνουμε τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες. Η διάλεξη και η έρευνα δε γίνονται χωρίς εμάς. Είμαστε απαραίτητες/οι για την ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Θυμίζουμε σε κάθε συνάδελφο/ισσα πως η απεργία είναι όπλο και δικαίωμα που προστατεύεται από τη συλλογική δράση του σωματείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε πιθανούς εκβιασμούς ή/και απειλές κυρώσεων. Σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε στο πλάι μας σωματεία και συλλόγους με αναφορά στο πιο πληττόμενο κομμάτι της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιμέρους αιτήματα των σωματείων αυτών είναι στο χέρι μας να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διεκδίκησης για έναν κλάδο που αμφισβητείται η ύπαρξη του, για να συντηρεί την ανακύκλωση χιλιάδων εργαζομένων που τους στερούνται στοιχειώδεις αξιώσεις για εργασιακή ασφάλεια.

Καλούμε σε συγκέντρωση στο Υπ. Ανάπτυξης στις 12 μμ και κατάθεση στον Υφ. Έρευνας κ. Δήμα τα αιτήματά μας!

Επιδιώκουμε σύσκεψη με τα επιχειρησιακά και τοπικά σωματεία του κλάδου για να συντονίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας!

Τι ζητάμε!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες (διδακτικές, ερευνητικές, διοικητικές, τεχνικές κλπ.) των Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων. Όχι στο προσοντολόγιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους/α. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.  Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονεϊκές άδειες.
  • Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού (επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Κατάργηση των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας δεν είναι χόμπι, είναι εργασία: 17 Μαϊου απεργία στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όσο η κυβέρνηση μεριμνά να αφιερώσει κονδύλια για τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες συνεχίζουν ν’ αφήνονται στη λήθη. Με υποψήφιους/ες διδάκτορες/ίσες ανασφάλιστους/ες, χωρίς ένσημα, χωρίς μισθό. Με αμοιβές-χαρτζιλίκια, με υποτροφίες που καταβάλλονται όποτε οι αρμόδιοι θεσμοί το θυμηθούν, με την απαίτηση να λένε και ευχαριστώ που αμείβονται κατ’ εξαίρεση. Με μαύρη, ή και απλήρωτη ερευνητική και εκπαιδευτική εργασία. Με μεταδιδακτορικούς/ες ερευνητές/ριες να δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, που ανανεώνονται ανάλογα με το αν οι επιστημονικά υπεύθυνοι έλαβαν χρηματοδότηση ή όχι. Έτσι αντιμετωπίζει το Kράτος άτομα που επέλεξαν να δουλέψουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα για να παράξουν νέα γνώση.

Το Ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει το ερευνητικό δυναμικό σαν χομπίστες, που παράγουν όλη την έρευνα την ίδια ώρα που οι επιβλέποντες τους μετατρέπονται σταθερά σε μηχανή παραγωγής προτάσεων για χρηματοδότηση από ιδιωτικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, μήπως ανανεώσουν και καμία σύμβαση αν περισσέψουν χρήματα. Έτσι, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα υποβιβάζονται από χώρους παραγωγής πρωτότυπης και θεμελιώδους έρευνας, σε καλλιέργεια φθηνών εργατικών χεριών προς εκμετάλλευση από τ’ αφεντικά και το κεφάλαιο. Σε αυτό το καθεστώς, πολλοί/ες ερευνητές/ριες ανακαλύπτουν πως οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν, πως δε θα αρχίσουν να πληρώνονται αν δεν ικανοποιήσουν τον/την επιβλέπων/ επιβλέπουσα, και πως δεν εργάζονται για να αμείβονται, αλλά για να φουσκώσουν το βιογραφικό τους.

Οι ‘χομπίστες’ όμως ξυπνάνε, οργανώνονται, και διεκδικούν. Καταλαβαίνουν πως όποια έρευνα γίνεται, γίνεται χάρις σ’ εκείνες και εκείνους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πως οι εργασίες δε δημοσιεύονται με το να ξέρει κανείς να γράφει δελεαστικές προτάσεις προς τους ιδιώτες τάζοντας τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά με σκληρή δουλειά που, έστω και τώρα, οφείλει να αναγνωριστεί και θεσμικά ως εργασία. Τα Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε.) και ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η) καλούν, στις 17 Μάη, στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διεκδικώντας τα θεμελιώδη: να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι.

Η κλαδική ένωση εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τις δράσεις του Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Ε.Ε.Ε.Η., καλώντας συλλόγους (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών-Υπ. Διδακτόρων, εργαζομένων-ερευνητών) και σωματεία/συλλόγους εργαζομένων από Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ καθώς και από άλλους εργασιακούς κλάδους, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα, διεκδικώντας:

-Υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όσους και όσες εργάζονται στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό
-Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτούς τους φορείς
-Θεσμική εξασφάλιση αμοιβών για υποψήφιους/ες διδάκτορες/ρισες, με πλήρη ασφάλιση και ένσημα που αναλογούν στο χρόνο εργασίας τους.

Το πρόγραμμα δράσεων:

-Αθήνα 17/05/2022, 12 μ.μ. συγκέντρωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης
-Ηράκλειο 17/05/2022, 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω από Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απεργία στην Έρευνα

Στις 17 Μάη το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προκηρύξει κλαδική απεργία. Η απεργία αυτή είναι η πρώτη στον χώρο της έρευνας και έρχεται μέσα σε μία συνθήκη η οποία χαρακτηρίζεται από απλήρωτη, ανασφάλιστη, επισφαλή/ελαστική εργασία για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο. Ως παράρτημα Θεσσαλονίκης καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 στην Πρυτανεία και μετέπειτα σε παρέμβαση στον ΕΛΚΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΩΡΑΡΙΟ

Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κάλεσμα ΣΕΕΕΗ για κλαδική απεργία στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

banner

[Ο ερευνητής, ξέρετε, δεν εργάζεται ακριβώς, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τα κάνετε και για να βελτιώσετε το βιογραφικό σας…] [Έγινε κάποιο λάθος με την ανανέωση της σύμβασής σου, θα πληρωθείς από τον επόμενο μήνα…] [Δεν είσαι μόνο εσύ που δεν πληρώνεσαι, είναι και άλλα άτομα στο εργαστήριο που δεν έχουν σύμβαση αυτή τη στιγμή….] [Με τη λήξη της σύμβασής σου τον επόμενο μήνα λήγει και η συνεργασία μας γιατί δεν έχω άλλα λεφτά να σε πληρώσω…] [Χρειάζομαι αυτά τα αποτελέσματα μέχρι τη Δευτέρα (απαιτήσεις Παρασκευής!)…] [Δεν φταίω εγώ που έκανες παιδί και άργησες να τελειώσεις, δεν μπορώ να σε πληρώνω μέχρι να τελειώσεις το διδακτορικό σου…] [Δεν γνωρίζω εγώ προσωπικά για άτομα που εργάζονται στο ίδρυμα και δεν πληρώνονται, αλλά μπορώ περήφανα να σας πω ότι είμαστε το μόνο ίδρυμα στην Ελλάδα χωρίς χρέη στη ΔΕΗ…]

Αν έχεις ακούσει κάποιο από όλα αυτά ή πολλά παρόμοια τότε μάλλον βιώνεις κι εσύ την καθημερινότητα ενός νέου/ας ερευνητή/τριας, την καθημερινότητα δηλαδή που βιώνει μέρος της σύγχρονης εργατικής τάξης. Την καθημερινότητα των ευέλικτων ωραρίων, της ανασφάλιστης εργασίας, των ολιγόμηνων συμβάσεων και του μισθού – «χαρτζιλίκι».

Η εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων στην έρευνα έχει δομηθεί πάνω στην αφήγηση της ατομικής εξέλιξης και της βελτίωσης του βιογραφικού. Με αυτόν τον τρόπο θολώνεται η μόνη αλήθεια, ότι δηλαδή αυτό που κάνουμε είναι δουλειά. Δουλειά που καλύπτει πάγιες ανάγκες των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά ποτέ δεν αμείβεται ως τέτοια. Το αφήγημα που λέει «όσα άτομα εργάζονται στην έρευνα, θέλουν να βελτιώσουν το βιογραφικό τους» είναι ο κύριος λόγος που μας αντιμετωπίζουν ως φοιτητές/ριες και όχι ως εργαζόμενους/ες που είμαστε. Βέβαια η αφήγηση αυτή εσκεμμένα «ξεχνά» το γεγονός ότι η έρευνα, σήμερα, καλύπτει ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα. Ξεχνά πως οι πρακτικές, οι πτυχιακές, οι διπλωματικές, τα διδακτορικά και οι μεταδιδακτορικές μελέτες χρηματοδοτούνται από προγράμματα μέσω των οποίων ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις επωφελούνται το φτηνό εξειδικευμένο προσωπικό για να εξελίσσουν τα συστήματα και τις τεχνολογίες τους ή για να βελτιώσουν την αξιολόγησή της. Κι όλα αυτά τα ξεχνά όχι για να μας υποτιμά, γιατί αυτό άλλωστε το κάνει σε όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης, αλλά για να μας διασπά και να καταστέλλει την εργατική μας συνείδηση.

Όλα τα παραπάνω φυσικά τα συναντάμε και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (γνωστό και ως Harvard της Μεσογείου), όπου οι περισσότεροι/ες εργαζόμαστε αμισθί ή με ολιγόμηνες συμβάσεις (2-3 μηνών, ποτέ δεν ξεπερνούν τους 6 μήνες) στη διαρκή επισφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασης, όπως εύσχημα αποκαλείται πλέον η απόλυση, και συχνά με συμβάσεις τύπου υποτροφίας. Το ωράριο εργασίας αποκαλείται «ελεύθερο» ακριβώς το αντίθετο από αυτό που βιώνουμε εμείς δηλαδή. Ακόμη και αν οι συμβάσεις που υπογράφουμε δεν ξεπερνούν τις 40 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, όλοι και όλες βρισκόμαστε να απαντάμε σε mail αργά τη νύχτα, μέσα στο ΣΚ, στις διακοπές μας. Βρισκόμαστε να ξενυχτάμε για να γράψουμε προγράμματα χρηματοδότησης μήπως και πληρωθούμε, να δίνουμε χρόνο για να επιμορφώσουμε/οργανώσουμε το νέο προσωπικό των εργαστηρίων, να γράψουμε δημοσιεύσεις για να ανεβαίνει το h-index των επιστημονικά υπευθύνων, ακόμα και να συμμετέχουμε σε καμπάνιες των ιδρυμάτων που μιλούν για τη γυναίκα στην επιστήμη, την στιγμή που τα ποσοστά των γυναικών στην έρευνα ή η άδεια μητρότητας αποτελούν «καλά» ανέκδοτα.

Σήμερα η κατάσταση αυτή μας βρίσκει αντιμέτωπους/ες με την λήξη ερευνητικών προγραμμάτων και την έλλειψη νέων προκηρύξεων. Αρκετοί συνάδελφοι/ισσες αναγκάζονται να μείνουν άνεργες ή απλήρωτοι. Κι ενώ τα ερευνητικά ιδρύματα θα μπορούσαν να καλύψουν με εσωτερικά προγράμματα – γέφυρες τους εργαζομένους τους, αρνούνται να το κάνουν. Άλλωστε, σε όλα τα ιδρύματα το 25% από όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης των ερευνητικών ομάδων, δεσμεύεται για τα αποθεματικά του εκάστοτε ιδρύματος. Διευθυντές και επιστημονικά υπεύθυνοι κάνουν πολιτικά παιχνίδια ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και όταν βρεθούν σε αδιέξοδο, πάλι πίσω στην έλλειψη νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας μας και γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από την συλλογικοποίηση και την οργάνωση στη βάση μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν

Καλούμε στις 17 Μαΐου στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Απαιτούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για όσους και όσες εργάζονται στην έρευνα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την έρευνα και προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.
  • Όχι στην απλήρωτη εργασία στα ερευνητικά ιδρύματα, υποχρεωτική μισθοδοσία και ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους.
  • Εξασφάλιση αμοιβής των υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών από την έναρξη της απασχόλησης στα ερευνητικά εργαστήρια έως την απόκτηση του διπλώματος.
  • Άμεση ανανέωση τουλάχιστον 6μηνων συμβάσεων των συναδέλφων που λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα λόγω μαζικής λήξης προγραμμάτων.

Η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας δεν είναι χόμπι, είναι εργασία: 17 Μαϊου απεργία στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όσο η κυβέρνηση μεριμνά να αφιερώσει κονδύλια για τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες συνεχίζουν ν’ αφήνονται στη λήθη. Με υποψήφιους/ες διδάκτορες/ίσες ανασφάλιστους/ες, χωρίς ένσημα, χωρίς μισθό. Με αμοιβές-χαρτζιλίκια, με υποτροφίες που καταβάλλονται όποτε οι αρμόδιοι θεσμοί το θυμηθούν, με την απαίτηση να λένε και ευχαριστώ που αμείβονται κατ’ εξαίρεση. Με μαύρη, ή και απλήρωτη ερευνητική και εκπαιδευτική εργασία. Με μεταδιδακτορικούς/ες ερευνητές/ριες να δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, που ανανεώνονται ανάλογα με το αν οι επιστημονικά υπεύθυνοι έλαβαν χρηματοδότηση ή όχι. Έτσι αντιμετωπίζει το Kράτος άτομα που επέλεξαν να δουλέψουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα για να παράξουν νέα γνώση.

Το Ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει το ερευνητικό δυναμικό σαν χομπίστες, που παράγουν όλη την έρευνα την ίδια ώρα που οι επιβλέποντες τους μετατρέπονται σταθερά σε μηχανή παραγωγής προτάσεων για χρηματοδότηση από ιδιωτικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, μήπως ανανεώσουν και καμία σύμβαση αν περισσέψουν χρήματα. Έτσι, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα υποβιβάζονται από χώρους παραγωγής πρωτότυπης και θεμελιώδους έρευνας, σε καλλιέργεια φθηνών εργατικών χεριών προς εκμετάλλευση από τ’ αφεντικά και το κεφάλαιο. Σε αυτό το καθεστώς, πολλοί/ες ερευνητές/ριες ανακαλύπτουν πως οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν, πως δε θα αρχίσουν να πληρώνονται αν δεν ικανοποιήσουν τον/την επιβλέπων/ επιβλέπουσα, και πως δεν εργάζονται για να αμείβονται, αλλά για να φουσκώσουν το βιογραφικό τους.

Οι ‘χομπίστες’ όμως ξυπνάνε, οργανώνονται, και διεκδικούν. Καταλαβαίνουν πως όποια έρευνα γίνεται, γίνεται χάρις σ’ εκείνες και εκείνους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πως οι εργασίες δε δημοσιεύονται με το να ξέρει κανείς να γράφει δελεαστικές προτάσεις προς τους ιδιώτες τάζοντας τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά με σκληρή δουλειά που, έστω και τώρα, οφείλει να αναγνωριστεί και θεσμικά ως εργασία. Τα Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε.) και ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η) καλούν, στις 17 Μάη, στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διεκδικώντας τα θεμελιώδη: να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι.

Η κλαδική ένωση εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τις δράσεις του Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Ε.Ε.Ε.Η., καλώντας συλλόγους (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών-Υπ. Διδακτόρων, εργαζομένων-ερευνητών) και σωματεία/συλλόγους εργαζομένων από Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ καθώς και από άλλους εργασιακούς κλάδους, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα, διεκδικώντας:

-Υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όσους και όσες εργάζονται στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό
-Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτούς τους φορείς
-Θεσμική εξασφάλιση αμοιβών για υποψήφιους/ες διδάκτορες/ρισες, με πλήρη ασφάλιση και ένσημα που αναλογούν στο χρόνο εργασίας τους.

Το πρόγραμμα δράσεων:

-Αθήνα 17/05/2022, 12 μ.μ. συγκέντρωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης
-Ηράκλειο 17/05/2022, 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω από Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Μοιραστείτε το άρθρο