«Οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας δι’ αντιπροσώπου και η Δύση επιδιώκει την ήττα της»

78Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ρωσική ηγεσία καθημερινά πλέον απαντάει στις κινήσεις των Δυτικών, οι οποίοι συνεχίζουν τις οικονομικές κυρώσεις και την αποστολή οπλικών συστημάτων, θεωρώντας πως αυτές είναι επιθετικές προς την Ρωσία την οποία θέλουν αποδυναμωμένη. Χθες, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τοποθετήθηκαν θέτοντας στο στόχαστρό τους τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ. Φωνές από την Λατινική Αμερική για τον κίνδυνο επιστιστικής κρίσης, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας και έχουν συνέπειες σε όλους.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι  δυτικές χώρες είναι αυτές που θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται. «Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη – δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ’ αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας». Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών. Ενώ για τους δυτικούς ότι: «Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμιτρι Μεντβέντεφ και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δια πληρεξουσίων» εναντίον της Ρωσίας, μια μέρα αφότου η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. και τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει. Όπως έγραψε στο Telegram: αυτό αποτελεί προσπάθεια «να υποστεί η χώρα μας μια σοβαρή ήττα και να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική επιρροή της στον κόσμο». «Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το τυπογραφικό πιεστήριο, μέσω του οποίου η Αμερική διαρκώς αυξάνει το ήδη διογκωμένο κυβερνητικό χρέος της, θα σπάσει πιο γρήγορα».

Την Ουκρανία ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δείχνει να μην καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο έγινε αυτός ο πόλεμος, παραβλέποντας τα όσα έλεγε περί ασφάλειάς της η Ρωσία ή καλύτερα υπό την καθοδήγηση των αμερικανών συμβούλων του. Μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης. Προφανώς βασιζόμενος στη βοήθεια που σπεύδουν να προσφέρουν οι δυτικές χώρες και ιδίως οι ΗΠΑ, δηλώνει: «Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα τον τελειώσουμε», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόϊντ Όστιν δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι «η Ρωσία δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ“. Αμφίσημη δήλωση, του ίδιου που περιοδεύοντας στην Ανατολική Ευρώπη είχε πεί ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον της άλλοτε αυτοκράτειρας Βρετανίας έσπευσε να υπογράψει με την Φινλανδία και την Σουηδία σύμφωνα ασφάλειας με αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή σε πιθανή επίθεση που δεχθούν. Κι αυτό ενόσω διαρκούν οι ετοιμασίες των δύο Σκανδιναβικών κρατών για να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κινήσεις που από την Μόσχα θεωρούνται ότι διακυβεύουν την ασφάλειά της.

Και μέσα σε .όλα αυτά, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμάει ότι μία εκεχειρία στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον δεν είναι ορατή, λέγοντας ότι: την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει η ευκαιρία για μία ειρηνευτική συμφωνία ή μια συνολική κατάπαυση του πυρός.

Στον ενεργειακό πόλεμο… Για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ, οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση «ανωτέρας βίας», πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του σημείου διασύνδεσης στη Σοχρανίφκα (ρωσο-ουκρανικά σύνορα) θα διακοπούν. «Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Gazprom να διοχετεύσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής που έχει διαθέσιμη χωρητικότητα (Σούτζα). Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Στο επισιτιστικό… Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της διαταραχής των ουκρανικών εξαγωγών. Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για πόλεμο με συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον ένα ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, «αλλά για όλον τον κόσμο» και αναφέρθηκε σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής οι οποίες έχουν ήδη ερημοποιηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι δυνατόν πλέον να καλλιεργηθούν.

Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν συνέπειες σε όλους. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε και αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική, μίλησε για «προστατευτισμούς» σε ορισμένους τομείς , οι οποίοι αποτελούν, όπως είπε, μεγάλη πρόκληση για τις σχέσεις ΕΕ-Mercosur. Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.

Μοιραστείτε το άρθρο