Διαδηλώσεις ενάντια στην ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», Πέμπτη 12/5

18:30: Πλατεία Κλαυθμώνος

19:00: Άγαλμα Κολοκοτρώνη


Ενάντια στην ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Έξω οι Βάσεις και το ΝΑΤΟ – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

[Διαδήλωση 12/5, 18: 30, Πλ. Κλαυθμώνος]

Η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, την οποία εσπευσμένα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η ελληνική Κυβέρνηση στις 12/5 ως εχέγγυο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16/5, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ και την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα. Παρότι δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία – δεκάδες συμφωνίες ανάμεσαpost image σε ΗΠΑ και Ελλάδα με θέμα τις βάσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχουν υπογραφτεί τα τελευταία χρόνια, με τελευταία της πρόσφατη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία τον Οκτώβρη του 2021- είναι ωστόσο τέτοιο το περιεχόμενο της όσο και η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, ώστε δικαίως θα πρέπει να θεωρηθεί -και αντίστοιχα να αντιμετωπιστεί- από το εγχώριο ανταγωνιστικό κίνημα ως ποιοτική τομή στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου ως εξέλιξη που πλήττει στον πυρήνα τους τα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Αν στην σκληρή εποχή της αμερικανοκρατίας του 1950, στο φόντο του Σχεδίου Μάρσαλ και της αμερικανικής επέμβασης στον Εμφύλιο, οι ΗΠΑ με διμερείς συμφωνίες αποικιακού τύπου εξασφάλιζαν στις ένοπλες δυνάμεις τους τη δυνατότητα, «να εισέρχονται, εξέρχονται, κυκλοφορούν και να υπερίπτανται ελευθέρως εν Ελλάδι και τας χωρικάς της ύδατα», με την τωρινή συμφωνία το διαχρονικό αυτό «ελευθέρας» επεκτείνεται στο δικαίωμα πλέον των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν -επ’ αόριστον και κατά το δοκούν – κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό σημείο και πολιτική υποδομή στην επικράτεια, αλλά και οποιοδήποτε περιοχή της για στρατιωτική χρήση. Πέρα από τις εύπεπτες διατυπώσεις και τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στη Συμφωνία, το ουσιαστικό γράμμα της Συμφωνίας και πολύ περισσότερο το πνεύμα της είναι αυτό ακριβώς. Η νομιμοποίηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ να δεσμεύουν εγκαταστάσεις και εδάφη της χώρας για στρατιωτική και -κατά προέκταση- για οικονομική χρήση, αν αναλογιστούμε τη συνάφεια που έχουν τα δύο αυτά επίπεδα, όπως αποδεικνύει η διαδικασία μεταφοράς και πώλησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για μια συμφωνία ανανέωσης του υπάρχοντος καθεστώτος λειτουργίας των βάσεων, ή μόνο για μια συμφωνία δημιουργίας νέων βάσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των υφιστάμενων. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Κάρπαθο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, τον Άραξο και δεκάδες άλλα σημεία που προσδιορίζονται ρητά σε όλη την επικράτεια, αλλά ολόκληρη την χώρα και ως εκ τούτου όλο τον πληθυσμό που ζει στο εσωτερικό της.

Υπό αυτήν την έννοια το περιεχόμενο της Συμφωνίας πάει πολύ πέρα ακόμα και από αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ. Αφορά κάτι πολύ βαθύτερο και δομικό. Πρόκειται για την πλέον εναργή μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό προγεφύρωμα και στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Σε συνθήκες σφοδρής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, όπως είναι αυτή που συντελείται σήμερα στην Ουκρανία, αυτό πρακτικά σημαίνει την ολοκληρωτική είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο.Για να το πούμε διαφορετικά, η Συμφωνία μετατρέπει επίσημα την Ελλάδα σε εμπόλεμη δύναμη εναντίον της Ρωσίας και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του οποίου η τελευταία μαζί με την Κίνα ηγείται. Και υπό αυτήν την έννοια την μετατρέπει ακόμα και με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου σε νόμιμο στόχο των αντιπάλων πυρών.

Αυτή ακριβώς είναι η αξία χρήσης της Ελλάδας και του πληθυσμού της για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Και αυτήν ακριβώς την αξία χρήσης πουλάει η ελληνική αστική τάξη και το κράτος της στους Αμερικανούς πάτρωνες της, ευελπιστώντας αφενός να προσποριστεί κάποια ψίχουλα από τη λεία των αφεντικών της ή κάποιους πόντους στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, και αφετέρου να θωρακίσει την εξουσία της, σε μια συγκυρία που η πολυεπίπεδη κρίση την απειλεί με πλήρη αποσταθεροποίηση: Την αξία χρήσης της εργατικής τάξης και του λαού ως κρέατος για τα κανόνια, την αξία χρήσης της χώρας ουσιαστικά ως βομβιστή αυτοκτονίας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των εν Ελλάδι υποτακτικών τους. Με διαφορετικές μορφές και εντάσεις αυτό ακριβώς το εφιαλτικό «δούναι και λαβείν» με τον Ιμπεριαλισμό, αποτέλεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε ιστορικά ο ελληνικός κρατικοκαπιταλιστικός σχηματισμός, το πλαίσιο πάνω στο οποίο επέβαλλε την εξουσία του και αναπτύχθηκε. Και σήμερα 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας που την συνόδευε, το πλαίσιο αυτό οδηγεί νομοτελειακά σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές καταστροφές. Εξέλιξη που ασφαλώς, όπως και τότε, δεν θα αποτελέσει «προδοσία», αλλά συνειδητή ταξική επιλογή του εγχώριου συστήματος εξουσίας, όπως ήταν αντίστοιχα λίγα χρόνια πριν, τα μνημόνια και η μετατροπή της χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη και σε κάτεργο φθηνής και πειθαρχημένης εργασίας.

Ως εργάζόμενοι/ες, καταπιεσμένοι/ες, αγωνιστές/τριες που βιώνουμε την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την καταστολή, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το εν εξελίξει ανελέητο ταξικό πόλεμο που βιώνουμε. Για το πώς επενεργεί και συμπληρώνει η ολοκληρωτική μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ την επίθεση στα χαμηλά μας μεροκάματα και στα -ανύπαρκτα πια- εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, για το πώς παροξύνει η πλήρης εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την κρατική τρομοκρατία και τον κοινωνικό εκφασισμό.

Σήμερα λοιπόν, την στιγμή που ώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται και ο πυρηνικός αλληλοεκβιασμός εντείνεται, η πάλη για το κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων και για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό αποτελεί πιο εύγλωττα από ποτέ ζωτικό κοινωνικό διακύβευμα. Ένα διακύβευμα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου.

Το σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που πρέπει να ακουστεί πάνδημα στη χώρα συνδέεται οργανικά με αυτές τις στοχεύσεις και οριοθετούν – μαζί με τα κεντρικά συνθήματα προτάγματα «Ψωμί, Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία» – στην παρούσα στιγμή τα αντίπαλα ταξικά μέτωπα και τις αντιτιθέμενες ταξικές στρατηγικές στην ελληνική κοινωνία: από τη μια το μέτωπο της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, το μέτωπο της ζωής, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της προόδου και από την άλλη το μέτωπο του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το μέτωπο του πολέμου, της φτώχειας, της καταστολής, της φασιστικοποίησης, της πολιτιστικής και αξιακής παρακμής.

Αυτή η ιστορικού χαρακτήρα αντίθεση για την ελληνική κοινωνία θέτει σήμερα πιο εμφατικά από ποτέ την ανάγκη επαναστατικής υπέρβασης της.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)


Ενάντια στην άθλια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις.

Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Πλ. Κλαυθμώνος, ώρα 6.30 μ.μ.


19:00

Κάλεσμα ενάντια στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις

Την Πέμπτη κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (το πρώτο υπογράφηκε το 2019). Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον από τον Δένδια και προβλέπει την επέκταση για 5 χρόνια της ήδη υπάρχουσας και έπειτα την επ’ αόριστον ισχύ της. Δίνει τη δυνατότητα στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις να κάνουν ασκήσεις και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα και αναβαθμίζει περαιτέρω την αμερικάνικη παρουσία σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Σούδα, Λάρισα κ.ά.

Ο ρόλος όλων αυτών των βάσεων και υποδομών κάθε άλλο παρά αμυντικός είναι. Δεν λειτουργούν προς όφελος της χώρας παρά προς μόνο όφελος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το μόνο που κερδίζει από τις βάσεις ο ελληνικός λαός και οι λαοί των Βαλκανίων είναι ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εμπλοκής σε πολεμικές συρράξεις, ιδιαίτερα μετά από την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, οι συνεχόμενες δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό επί του ΑΕΠ, η παραχώρηση κάθε σπιθαμής της ελληνικής γης στους Αμερικάνους δεν δρουν για καμιά «προστασία και θωράκιση» όπως μας παρουσιάζουν. Γινόμαστε απλά ξανά και ξανά κόμβος μεταφορών και ασκήσεων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών. Για το ματοκύλισμα των λαών.

Μέσα στην οξυμένη πολεμική συνθήκη της περιόδου, κάθε βήμα αναβάθμισης και διασύνδεσης της χώρας στο πλάι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι κι ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Μόνο εάν συνειδητοποιήσουν οι λαοί τον κίνδυνο αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν πραγματικά αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια σε κάθε πάτρωνα.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

Συγκέντρωση: 12/5, Παλιά Βουλή, 19:00

Ταξική Πολιτική Οργάνωση ΒΙΔΑ – PROLET CONNECT

Μοιραστείτε το άρθρο