Πανεκπαιδευτική, αντικατασταλτική πορεία, Πέμπτη 12/5 στις 12:00 προσυγκέντρωση και στις 13:00 πορεία στην Καμάρα

12:00 Προσυγκέντρωση στη Σχολή Θετικών Επιστημών

13:00 Πορεία στην Καμάρα

Αναμετάδοση της πορείας από το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431ΑΜ


Προσυγκεντρωση φοιτητικής πορειας

Στην σημερινή γενική συνέλευση 11/5 του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικης υπερψηφίστηκε το παρακάτω πλαίσιο και κατέληξε στις εξής δράσεις:

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

-Συντονιστική Επιτροπή για την εξειδίκευση της απόφασης του συλλόγου

-Κατάληψη της σχολής Πέμπτη 12/5 και Παρασκευή 13/5

-Συντονισμός με άλλους συλλόγους που κινούνται σε ίδια κατεύθυνση

-Πορεία Πέμπτη 12/5 στις 13:00 με προσυγκέντρωση στο άσυλο

-Παρέμβαση/ κινητοποίηση στο χώρο του ασύλου σε επόμενη εισβολή των ΜΑΤ.

-Επόμενη γενική Συνέλευση Δευτέρα 16/5 στις 14.00 στο αίθριο

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

φοιτητ[ρι]ών για την Γ.Σ. στις 11/5

Δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου

Χθες 10/5 αντιμετωπίσαμε για άλλη μια φορά τη δολοφονική και κατασταλτική επίθεση του κράτους μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου. Με την πλήρη συναίνεση των πρυτανικών αρχών, ΜΑΤ και ασφαλίτες στρατοπέδευσαν εντός του campus, όπως ήταν ανακοινωμένο από την προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, και προέβησαν σε ακραίες επιθέσεις βίας (ξυλοδαρμούς, ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης) εναντίον φοιτητ[ρι]ών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και αλληλέγγυου κόσμου. Η μανία τους δεν σταμάτησε εκεί καθώς φτάσανε στο σημείο να ρίξουν χημικά και κρότου λάμψης εντός του κτηρίου της ΣΘΕ, κίνηση που θα μπορούσε να καταλήξει κυριολεκτικά δολοφονική, με κόσμο να “σπρώχνεται” μέσα στο κτήριο που εκείνη τη στιγμή γινόντουσαν και μαθήματα. Αυτή είναι η κανονικότητα του τρόμου που θέλουν να επιβάλλουν, αυτή είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, αυτή είναι η υποτίμηση των ζωών μας. Δε θα τους περάσει!

Εκκένωση στεκιού στο Βιολογικό

Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς (31/12/21) ξεκινάει η εκκένωση από την αστυνομία και την ασφάλεια, του κατειλημμένου χώρου «Στέκι στο βιολογικό» που λειτουργεί εδώ και 34 χρόνια ως πολιτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες (περίοδος του Πάσχα) με την εφαρμογή στην πράξη του νόμου 4777 και την στρατοπέδευση των μπάτσων εντός του ασύλου, είναι εικόνες από το μέλλον που επιφυλάσσουν κράτος και κεφάλαιο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με εντολή για προστασία των εργασιών στο εκκενωμένο στέκι του βιολογικού, ΜΑΤ στρατοπέδευσαν προκλητικά έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών και δεν δίστασαν να χτυπήσουν τη συγκέντρωση των φοιτη(τρι)ών με ξύλο, χημικά, κρότου λάμψης, καθώς και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Είσοδος της ΟΠΠΙ στις 17 Μάη

Από τις 17 Μαΐου, προβλέπεται να περιπολούν σε εξωτερικούς χώρους των Πανεπιστημίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα 400 μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η σύσταση της οποίας κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ (κάτι που δείχνει με πόση μεγάλη ευκολία το ίδιο το σύνταγμα προσαρμόζεται στην εκάστοτε κυβερνητική ατζέντα). Έτσι ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα κράτος το οποίο έχει ήδη διαμορφώσει μία κατάσταση ελέγχου και βίας απέναντι στις αντιστάσεις και τα σώματά μας με την ευλογία των πρυτανικών αρχών, καθίσταται αναγκαίο το φοιτητικό κίνημα να θέσει τις βάσεις αντίστασης ενάντια στην επερχόμενη νέα “κανονικότητα”. Να υπερασπιστούμε το άσυλο ως άσυλο αγώνων και ελευθεριών και όχι ως στείρο, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό, να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας και να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις καταστολής.

Η έντονη παρουσία – εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ έρχεται ως συνέχεια των χρόνιων κυβερνητικών μεθοδεύσεων που αρχικά κατήργησαν νομοθετικά το άσυλο (ν. Διαμαντοπούλου / 2011) παράλληλα με την στοχευμένη μεταφορά του ναρκεμπορίου από την περιοχή της Ροτόντας εντός του ΑΠΘ, έπειτα εξίσωσαν την εγκληματικότητα και την βία με την πολιτική δράση (πόρισμα Παρασκευόπουλου / 2018) ενώ φτάνοντας στο σήμερα το άσυλο καταργείται στην πράξη με την σταδιακή εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ν. Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη / 2021). Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω κρατικών αποφάσεων είναι η στοχοποίηση κάθε ριζοσπαστικής φωνής και η προσπάθεια απονέκρωσης του σύγχρονου πανεπιστημίου στο όνομα της «τάξης και ασφάλειας», αφήνοντας στην άκρη τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητ[ρι]ών. Με αφορμή την παραβατικότητα που το ίδιο το κράτος ανέπτυξε εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, επιχειρείται μια συνολική αναμόρφωση του πανεπιστημίου στα μέτρα των κατευθύνσεων ΕΕ και κεφαλαίου με πρώτα και κύρια την ένταση της καταστολής και την επίθεση στα μέσα πάλης των αγωνιζόμενων φοιτητ[ρι]ών (καταλήψεις, στέκια κλπ). Δεν είναι η πρώτη φορά που πρυτανικές αρχές σε συνεργασία με το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθενται και προσπαθούν να καταστείλουν-εκκενώσουν κατειλημμένους χώρους τόσο εντός όσο και εκτός του ασύλου. ‘Άλλωστε οι κατειλημμένοι χώροι (κοινωνικοί και πολιτικοί) μπαίνουν συνεχώς στο στόχαστρο της κυρίαρχης τάξης και των μηχανισμών της ως ζωντανά κέντρα αγώνα και δομές αντίστασης.

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι όλες αυτές οι πτυχές της καταστολής αποτελούν στόχευση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, αλλά και μέσο ευκολότερης υλοποίησής της. Η εκάστοτε κυβέρνηση εξυπηρετεί τις κατευθύνσεις της αγοράς, της Ευρωπαικής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και μεταλλάσσει την εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο ένα πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις ανάγκες κράτους – κεφαλαίου, όπου ο κάθε φοιτητής θα λάβει τη θέση που του αναλογεί στην καπιταλιστική πραγματικότητα. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε φοιτήτρια διδάσκεται μία νοοτροπία ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης με στόχο την προσωπική ανέλιξη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και το απαραίτητο πειθαρχημένο, ευέλικτο, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Αναδιάρθρωση λοιπόν, με αποκορύφωμα τον νόμο 4777, δεν είναι μόνο η είσοδος των μπάτσων στα πανεπιστήμια, η οποία αποτέλεσε κόμβο συγκρότησης του περσινού φοιτητικού κινήματος. Είναι η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και η εντατικοποίηση, πειθάρχηση, υποταγή των φοιτητ(ρι)ών και η στοχοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Είναι τα κλειδώματα των πανεπιστημιακών χώρων, η κατάργηση του ασύλου, η πανεπιστημιακή αστυνομία ΟΠΠΙ (των οποίων η εκπαίδευση ολοκληρώνεται στις 17 Μαίου), ο έλεγχος, οι κάμερες, οι κάρτες εισόδου και τα face control, τα πειθαρχικά συμβούλια, οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών στο ανώτατο όριο φοίτησης. Είναι επίσης η ισοτίμηση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, η αξιολόγηση – συγχώνευση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η διάσπαση των πτυχίων και η – ολοένα και μεγαλύτερη – κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι οι απλήρωτες πρακτικές, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλα αυτά και άλλα τόσα που υποτιμούν τις ζωές μας. Φυσικά η κρατική μανία για ολόπλευρη ενσωμάτωση των πανεπιστημίων στα καπιταλιστικά συμφέροντα δεν σταματά με τον νόμο 4777.

“Πανεπιστήμιο 2030”

Όπως φαίνεται, ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ένα ακόμα βήμα του κράτους και του κεφαλαίου για να υποδεχτούν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις το «σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030». Το νέο αυτό νομοσχέδιο, πρωτοβουλία του ιδρύματος Μποδοσάκη, που παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της ΠτΔ Σακελλαροπούλου σε συνεργασία με όλη την εγχώρια νεοφιλελεύθερη ακαδημαϊκή ελίτ των “αρίστων”, προβλέπει πολύ συγκεκριμένες πτυχές που παραδίδουν το δημόσιο πανεπιστήμιο ολοκληρωτικά στα χέρια των επενδυτών. Αρχικά, αλλάζει ο τρόπος διοίκησης του πανεπιστημίου, αφού δημιουργούνται δύο διοικητικές αρχές, μια εκτελεστική (πρύτανης) και μια εποπτική (Συμβούλιο του Ιδρύματος). Η συγκρότηση του Συμβουλίου Ιδρύματος έρχεται να ξεπεράσει τη σύγκλητο και γίνεται το ανώτατο αποφασιστικό όργανο, το οποίο απαρτίζεται από μέλη εξωτερικά αυτού. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει διαρκώς να λογοδοτούν και να αξιολογούνται, όπως συμβαίνει ήδη στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Εν ολίγης ο ιδιωτικός τομέας θα εισβάλλει για τα καλά πλέον στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με χρηματοδοτήσεις θέσεων καθηγητών, ερευνών και υποτροφιών. Η κρατική χρηματοδότηση επομένως θα συρρικνωθεί (όπως ήδη έγινε τον Γενάρη του 2022). Αυτό σημαίνει πως το πανεπιστήμιο χάνει ουσιαστικά τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του και αναγκάζεται να «χορέψει» στον ρυθμό των επενδυτών, που -όντας αυτοί που ρίχνουν τα λεφτά – μπορούν να επιβάλλουν και τους τρόπους με τους οποίους θα βγαίνουν επιστήμονες και εργαζόμενοι που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ακόμη αυτό επιφέρει συγχωνεύσεις/ καταργήσεις συγγενικών τμημάτων και ίδρυση ειδικών κλάδων/ παραρτημάτων με έμφαση στις εξειδικευμένες/ τεχνικές γνώσεις (επαναφορά ΤΕΙ). Πρόσφατο παράδειγμα άλλωστε αποτελεί το ΔΙΠΑΕ,όπου η σχεδιασμένη συγχώνευση/κατάργηση τμημάτων πλήττει τις σπουδές των φοιτητ[ρι]ών αλλά και την ίδια την δυνατότητά τους να σπουδάζουν (σε συνδυασμό με την ΕΒΕ που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς). Σε μια τροχιά όλο και περισσότερης εξειδίκευσης, τα πτυχία μας θα διασπώνται ακόμα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε φοιτήτρια θα χτίζει το πτυχίο της με βάση ειδικά διαμορφωμένες ενότητες μαθημάτων, «κυνηγώντας» ένα ατομικό ανταγωνιστικό προφίλ «χρήσιμο» για την αγορά εργασίας. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση των ενιαίων πτυχίων και άρα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και απομακρύνει τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική τους συσπείρωση με βάσει το αντικείμενό τους, αφού πλέον το ένα αντικείμενο εργασίας θα εξειδικεύεται και θα διασπάται σε πολλά μέρη.

Ωστόσο, όσο κι αν απευχόμαστε έναν τέτοιο τύπο πανεπιστημίου που θα χρηματοδοτείται και θα κινείται από ιδιώτες, αναγνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμα και τώρα που τα ιδρύματα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενα από το κράτος, τα συμφέροντα των αφεντικών πάλι κερδισμένα βγαίνουν, αφού κράτος και κεφάλαιο συμπορεύονται πάντα και παράγουν αποκλεισμούς. Το βλέπουμε καθημερινά με το καθεστώς εργολαβίας σε λέσχη και εστίες, με τη χρηματοδότηση ερευνών από εταιρίες κτλ.

Ενάντια σ’ αυτήν την σκληρή πραγματικότητα εμείς απαντάμε με κοινούς αγώνες μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών.

Ακρίβεια

Το ζήτημα της ακρίβειας έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, με τα βασικά αγαθά, τους λογαριασμούς ρεύματος-θέρμανσης τα ενοίκια και όχι μόνο να ακριβαίνουν όλο και περισσότερο σε βαθμό που τα πιο ταξικά υποκείμενα αυτής της κοινωνίας αδυνατούν να επιβιώσουν και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Φτωχοποιείται έτσι ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που ζει πλέον σε ένα μόνιμο κλίμα ανεργίας και επισφάλειας και βρίσκεται υπό τον διαρκή φόβο της επιβίωσης. Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις μέρες μας, δεν είναι κάποια αντικειμενική συνθήκη αλλά πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου που διαρκώς υπονομεύουν τις ζωές μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σε μια εποχή που η τεχνολογική ανάπτυξη επιτρέπει το λιγότερη δουλειά-αυξήσεις στους μισθούς, κυβερνήσεις και κεφάλαιο δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την ύπαρξή μας στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζουν.

Υποβάθμιση της Φοιτητικής Λέσχης

Σε μία τέτοια συνθήκη λοιπόν, η εργολαβία της λέσχης έρχεται να αμφισβητήσει κεκτημένα χρόνων και να αποκλείσει την κοινωνία από την λέσχη του ΑΠΘ. Η λέσχη του ΑΠΘ μέσα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις των φοιτητ(ρι)ών αποτελεί μέχρι και σήμερα μία λέσχη που παρόλες τις παθογένειες που γεννά η ιδιωτική διαχείριση της από την εργολαβία, προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους τους φοιτητές αλλά και σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας θέλει να σιτιστεί. Η πρακτικές της εργολαβίας, με το κλείσιμο των διανομών μετά από παρεμβάσεις ενάντια στις κάρτες σίτισης, ακόμα και η ίδια η προσπάθεια για εδραίωση κάρτας σίτισης, λίγες μέρες μετά την στρατοπέδευση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών εντός του ασύλου δεν μας φαίνεται τυχαία.

Δεν έχουμε αυταπάτες πως μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει κάποια καλύτερη διαχείριση στη βάση των κοινωνικών αναγκών και επιθυμιών μας. Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, με ταξικούς αγώνες να παλέψουμε για όσα μας στερούν, για ζωή και όχι επιβίωση στο ύψος των κοινωνικών αναγκών.

Έμφυλη βία – Γυναικοκτονίες

Πριν λίγες μέρες ξυπνήσαμε για άλλη μια φορά με το νέο μιας γυναικοκτονίας, μετρώντας την 4η μόλις για το 2022. Οι γυναικοκτονίες δεν οφείλονται στη “ζήλια”, στους συζυγικούς καυγάδες ή στην υπερβολική “αγάπη” όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει. Οφείλονται ακριβώς στην πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας σύμφωνα με την οποία το γυναικείο σώμα μπορεί να γίνει αντικείμενο καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας στα χέρια ενός ανδρός. Η έμφυλη καταπίεση εκφράζεται καθημερινά στον δρόμο, στην δουλειά, στο σπίτι ή τη σχολή και διακυμαίνεται από ένα σεξιστικό σχόλιο ή “αστείο” μέχρι παραβιαστικές συμπεριφορές και γυναικοκτονίες. Άλλο ένα πρόσφατο γεγονός έμφυλης βίας ήταν η υπόθεση της Zackie που δέχτηκε την ακραία επίθεση από ιδιοκτήτες και μπάτσους επειδή ακριβώς δεν συμβάδιζε με τα κυρίαρχα πρότυπα αρρενωπής εμφάνισης και συμπεριφοράς. Στην περίπτωση αυτή η αστική δικαιοσύνη έδειξε για άλλη μια φορά το πρόσωπό της, καλύπτοντας την αστυνομία (με την αθώωση των μπάτσων) και ρίχνοντας ελαφρότερη ποινή στους υπόλοιπους δολοφόνους του Ζακ. Ενάντια σε κάθε καταπίεση και διάκριση (είτε είναι φυλετική, είτε έμφυλη είτε ταξική) αγωνιζόμαστε για το τσάκισμα του σεξισμού και της πατριαρχίας και του συστήματος που τα θρέφει και τα αναπαράγει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 – ΕΞΩ 0Ι ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

– ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

– ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ 19/4 ΚΑΙ 10/5

– ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2030”

– ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

– ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

– ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

– ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΣΟΥ / ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

– ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

– Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑΞΙΚΗ

– ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ

– ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

– ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΑΠΘ ΓΑΔΘ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ , ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο Κ-Χ

**Υπερψηφίστηκε ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικης απεργίας που καλεί το σωμετείο εργαζομένων στην έρευνα

Σύλλογος σπουδαστών/ριών Αρχιτεκτονικής


Πανεκπαιδευτική διαδήλωση

Το φοιτητικό κίνημα έδειξε για ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά του και με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη βρεθήκαμε μαχητικά απέναντι στην κρατική καταστολή. Να μην αφήσουμε τις εικόνες αυτές να γίνουν καθημερινότητα στα πανεπιστήμια, να μην αφήσουμε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να επιβάλλουν την παρουσία τους και συγχρόνως να περιφρουρήσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Ενάντια σε ΟΠΠΙ, πειθαρχικά, διαγραφές να βρεθούμε σε συλλογικές διαδικασίες για την μαζική και μαχητική αμφισβήτηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΎΛΟΥ ΤΙΣ ΕΠΌΜΕΝΕΣ ΗΜΈΡΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΎΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ ΤΗΝ ΠΈΜΠΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


Σπέρνετε ανέμους, θερίζετε θύελλες! Η νεολαία περνά στην αντεπίθεση!

Ανακοίνωση νΚΑ Θεσσαλονίκης για την αστυνομική βαρβαρότητα στο ΑΠΘ

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες να κατασκηνώνουν στο campus του ΑΠΘ, με αφορμή την προστασία της συνέχισης των εργασιών στον χώρο που βρισκόταν το στέκι στο Βιολογικό. Ένας χώρος που είχε φιλοξενήσει εκατοντάδες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι την εκκένωση του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχει μετατραπεί μετά τις εργασίες που επιτηρούν τα ΜΑΤ σε έναν άδειο αναξιοποίητο μέρος με τρύπες στους τοίχους.

Η ύπαρξη των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του ασύλου έγινε συντονισμένα και ταυτόχρονα με την επικείμενη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο επικοινωνιακός μηχανισμός προσπαθούσε μανιωδώς να προβάλει μια φανταστική σύγκρουση μεταξύ κάποιων ακραίων μειοψηφιών που θέλουν την ανομία στα πανεπιστήμια και μια κυβέρνηση και πρυτανεία που θέλει να χτίσει μια βιβλιοθήκη για το συμφέρον του πανεπιστημίου. Βέβαια αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πρυτανεία, με την ανακοίνωση της Συγκλήτου αλλά και τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, όπου παρουσίαζαν το δήθεν ενδιαφέρον τους για τις βιβλιοθήκες, είναι οι ίδιες που κρατάνε υποχρηματοδοτούμενες τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ με το ταβάνι τους να στάζει στις βροχές. Είναι αυτοί που έχουν αφήσει την Λέσχη βορά στις ορέξεις του κάθε εργολάβου που για να βγάλει κέρδη την έχει φτάσει στο σημείο αρουραίοι να κάνουν βόλτες στα μαγειρεία. Είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει την πολεμική βιομηχανία να έχει εργαστήρια εκατομμυρίων δίπλα στους φοιτητ(ρι)ες που αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς και τα έξοδα διαβίωσης.

Ο πρύτανης Παπαϊωάννου λοιπόν, που μετά τα περσινά γεγονότα στην Πρυτανεία, σήμερα για δεύτερη φορά δίνει το πράσινο φως σε διμοιρίες ΜΑΤ να βασανίζουν φοιτήτριες, δεν μπορεί να μιλάει για τα συμφέροντα μας και τις σπουδές μας. Ο επίδοξος μελλοντικός πολιτευτής της ΝΔ, που για να στήσει την καριέρα του πατάει πάνω στα ανοιγμένα κεφάλια των φοιτητ(ρι)ων, εφαρμόζοντας κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κάνει λόγο για μειοψηφίες. Μειοψηφίες είναι ο πρύτανης και η υπουργός Κεραμέως που θα έχουν το ίδιο πολιτικό τέλος που είχαν οι προκάτοχοι τους που εφάρμοσαν αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου, όσοι φοιτητ(ρι)ες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν στο να γίνουν οι φρικιαστικές εικόνες που είδαμε κανονικότητα, αποκαλούνται πέρα από μειοψηφίες και «εχθροί της δημοκρατίας». Εμείς λοιπόν είμαστε αυτοί που δίνουμε αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες για την δημόσια δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς. Είμαστε αυτοί που βάζουμε φρένο στην μετατροπή του πανεπιστήμιου μας σε πεδίο κερδοφορίας της κάθε εταιρίας. Είμαστε αυτοί που παλεύουμε για προσβάσιμη σε όλους και ποιοτική φοιτητική μέριμνα (που σήμερα λυμαίνονται οι εργολαβίες). Ακόμα είμαστε αυτοί που στο άσυλο βλέπουμε έναν χώρο για τους αγώνες των φοιτητ(ρι)ων, για την ανατρεπτική δημιουργία και έναν άλλον πολιτισμό μακριά από τα κυρίαρχα πρότυπα εμπορευματοποίησης, για τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Όλα αυτά είναι ακόμα πραγματικότητα και δεν ακούγονται απλά σαν ωραίες ευχές, χάρη στους αγώνες που δίνονται τόσες δεκαετίες στα πανεπιστήμια από τους «εχθρούς της δημοκρατίας» που έχουν βάλει φρένο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (δίδακτρα, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πλήρη επιχειρηματικοποίηση κτλ). Κάποια δικαιώματα, όπως η ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης, κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με φόρο αίματος! Αυτό να μην ξεχνάνε οι «υπερασπιστές της δημοκρατίας» που ετοιμάζονται να βάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία μια μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές, απειλώντας ευθέως την ελεύθερη διεξαγωγή τους, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητικούς συλλόγους.

Η βιβλιοθήκη στο Βιολογικό είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί απλά την δικαιολογία, όχι μόνο γιατί προφανώς δεν ενδιαφέρεται η πρυτανεία για τις βιβλιοθήκες και γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να την χτίσει αν ήθελε στους δεκάδες εγκαταλελειμμένους χώρους που υπάρχουν στο campus. Αλλά και γιατί η εποχή που γίνονται τα δήθεν έργα συμπίπτει με τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία ολοκληρώνει την εκπαίδευση της μέσα στον επόμενο μήνα. 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη (4777), αυτή η πτυχή του νόμου έχει μείνει στα χαρτιά παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες και εξαγγελίες για την εγκατάσταση της. Τώρα επιδιώκουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για να επιχειρήσουν την εγκατάσταση της.

Δεν θα τους περάσει! Οι εικόνες από τις εισβολές με τους βασανισμούς φοιτητ(ρι)ων έδειξαν τι θα φέρει στα πανεπιστήμια η πανεπιστημιακή αστυνομία. Η υπεράσπιση των σχολών και οι μαζικές πορείες έδειξαν ποιοι θα είναι αυτοί που θα σταματήσουν για ακόμα μια φορά τα σχέδια τους.

Τις επόμενες μέρες υπάρχουν καλεσμένες Γενικές Συνελεύσεις σε μια σειρά συλλόγων. Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν για να συζητήσουμε μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες μας το πώς θα ανατρέψουμε την πολιτική που θέλει να μας καταδικάσει να ζούμε στην φτώχεια και την εξαθλίωση, με την μόνιμη απειλή της καταστολής από πάνω μας. Να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το πως θα περιφρουρήσουμε το άσυλο και την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών από τις εισβολές τις αστυνομίας. Κάθε δύναμη που έχει δράση στα πανεπιστήμια και θέλει να έχει αναφορά στο κίνημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην οργάνωση και κινητοποίηση των φοιτητ(ρι)ων. Την απάντηση δεν θα δώσουν αυτόκλητοι σωτήρες, αλλά το μαζικό φοιτητικό κίνημα με τη συλλογική δράση του.

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετέχει στις πορείες του επόμενου διαστήματος ενάντια στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, για την κατάργηση του νόμου 4777, ξεκινώντας από την Πέμπτη 12/5 στις 13:00 στην Καμάρα.

Οργανώσεις νΚΑ Θεσσαλονίκης, 11/5/2022


ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 10/5

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο ακολουθεί το σκεπτικό της οργάνωσης στη βάση.Για να δημιουργηθεί, καλείται ανοιχτά μια προηγούμενη μέρα από τη γενική συνέλευση ο κόσμος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό σε μια οριζόντια διαδικασία συνδιαμόρφωσης, στην οποία ορίζονται κάποιοι άξονες οι οποίοι και συζητούνται. Έπειτα, τα συμπεράσματα της κουβέντας οργανώνονται σε ένα κείμενο το οποίο είναι και το πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση του συλλόγου για ψήφιση. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης το ανοιχτό πλαίσιο, η συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων του πλαισίου, καλείται επίσης ανοιχτά, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν οποίο άτομο επιθυμεί να συνδιοργανώσει τις δράσεις του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον κόσμο που διαμορφώνει το πολιτικό σκεπτικό και αυτόν που το ψηφίζει και αυτόν που το υλοποιεί.

Ο νόμος 4777 ισοπεδώνει κοινωνικά κεκτημένα

Ο νόμος που πέρασε τον περσινό Φεβρουάριο, απέκλεισε ήδη, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 20.000 επιπλέον μαθητ(ρι)ές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγκαθίδρυσε όριο φοίτησης ν+ν/2 έτη, ενώ νομιμοποίησε την μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής εντός πανεπιστημιούπολης.

Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, μέσα στο πάσχα, είδαμε διαρκή παρουσία ΜΑΤ και ασφαλιτών μέσα στο campus, οι οποίοι απέκλειαν την πρόσβαση φοιτητών/ριών και αγωνιζόμενων στη σχολή μας, και γενικά στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα το χτίσιμο βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγαζόταν η κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό”. Στην επιχείρηση έβαλε πλάτη η κοσμητεία της ΣΘΕ, επιβάλοντας συνεχόμενα lock-out στη σχολή, ενώ είχε και την πολιτική στήριξη των πρυτανικών αρχών. Έτσι, επιχειρείται έμμεσα να εφαρμοστεί η πτυχή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία πρόκειται να μπει στα πανεπιστήμια στις 17 Μάη και να κανονικοποιηθεί η παρουσία δυνάμεων καταστολής σε αυτά. Ο φοιτητικός και αγωνιζόμενος κόσμος που αντιστάθηκε στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής, έδειξε ότι η αστυνομία δεν χωράει στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του τμήματος Μηχ. Πληροφορικής & Μηχ. Συστημάτων με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες και η κατάργηση του τμήματος Μηχ. Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν οι ζωές χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών και ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Επιπρόσθετα, με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, που είναι προς κατάθεση (Πανεπιστήμιο 2030), αυξάνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Προβλέπονται θέσεις για managers εταιριών, προωθείται στα πανεπιστήμια η έρευνα για επιχειρήσεις, που θα μετατρέπει φοιτητ(ρι)ές, μεταπτυχιακούς/ες και ερευνητ(ρι)ές σε φθηνό ή δωρεάν εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά.

Η πολιτική κατεύθυνση του κράτους για την παιδεία, ισχύει σε όλα τα πεδία της οικονομίας και έχει την αφετηρία της στην οικονομική κρίση. Οι προαναφερθέντες νόμοι έχουν το ρόλο να αναπληρώσουν τα χαμένα κέρδη των αφεντικών που προκύπτουν από τις δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Η αναδιάρθρωση της παιδείας αποτελεί κομμάτι της συνολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία μετακυλίει το κόστος ζωής και σπουδών στις πλάτες μας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αμφισβητούνται οι ελεύθερες παροχές, όπως η πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη, η δωρεάν διανομή συγγραμάτων, οι σπουδές χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς καταστολή κ.ά. ωστόσο, το βλέπουμε και με το νόμο Χατζιδάκη, ο οποίος αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα από τους/τις εργαζόμενους/ες (βλ. Ποινικοποίηση απεργιών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 8ώρου, κλπ.).

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να βγάζουν ευκολότερα κέρδος από τη συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο. Επίσης, το κράτος θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες, όπως τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση στα πανεπιστήμια, καθώς αυτές στέκονται εμπόδιο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνολικά, το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο φιλικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Η παρουσία της αστυνομίας σις σχολές έχει ως στόχο την προστασία των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, την στρατιωτικοποίηση και την πειθάρχιση των ζωών των φοιτητ(ρι)ών από ένστολους στρατούς, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τις τελευταίες εισβολές της αστυνομίας.

Λέσχη- Φοιτητικές παροχές

Παράλληλα με τα ακραία γεγονότα καταστολής εσωτερικά και εξωτερικά του campus καθώς και την αβάσταχτη για την επιβίωση αύξηση του κόστους ζωής μας, καλεστήκαμε τις τελευταίες μέρες να αντιμετωπίσουμε και τον αποκλεισμό από τις φοιτητικές παροχές.

Στη λέσχη του ΑΠΘ εδώ και καιρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, οξύνθηκαν φαινόμενα όπως ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων ανθρώπων από τη σίτιση, η ποσοτική μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, η υποστελέχωση, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις των εργαζομένων έπειτα από τη λήξη εξάμηνων συμβάσεων.

Αποκορύφωμα του εξευτελισμού αυτού και της καταστολής των τελευταίων ημερών, αποτελεί ο έλεγχος καρτών σίτισης και φοιτητικών πάσο από τους μπάτσους της εργολαβείας, καθώς και οι τακτικές εκβιασμού που ακολούθησαν έπειτα από τις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των φοιτητριών. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των διανομών προχώρησαν τη προηγούμενη βδομάδα σε κλείσιμο των ρολό και διακοπή των διανομών. Η αυθόρμητη απάντηση που δόθηκε από τα άτομα που βρισκόντουσαν παρόντα στα σκηνικά, καθώς και από τα αλληλέγγυα που συγκεντρώθηκαν έπειτα από καλέσματα, ήταν πρωτοβουλιακά να συνεχίσουν τα ίδια τις διανομές. Η κατάσταση που αναφέρουν ότι αντίκρισαν φανερώνει την πλήρη αποδιοργάνωση των εγκαταστάσεων και παραμέληση των υγειονομικών συνθηκών με αξιοσημείωτο γεγονός την εμφάνιση αρουραίου από τις αποχετεύσεις των μαγειρείων.

Ταυτόχρονα με τα γεγονότα της λέσχης, στις εστίες οξύνονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και διαιωνίζονται οι προβληματικές καταστάσεις που υπήρχαν πάντοτε, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ατόμων που διαμένουν σε αυτές.

Όλα αυτά τα φαινόμενα, συγκαιρικά, δεν μας κάνουν εντύπωση και φανερώνουν τη διάθεση υποτίμησης των ζωών μας σε όλα τα μέτωπα. Ζώντας υπό καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας και αύξησης των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, παρατηρούμε ότι το κράτος προσπαθεί να μετακυλήσει της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη κοινωνική βάση.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

  • Φοιτητική πορεία ενάντια στο νόμο 4777, Πέμπτη 12/5, 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Κατάληψη σχολής από Τετάρτη 11/5 μέχρι Πέμπτη 12/5 ή μέχρι Παρασκευή 13/5
  • Παρέμβαση στη λέσχη του ΑΠΘ για ελεύθερη σίτιση χωρίς προϋποθέσεις για όλους/ες
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής, με ρόλο την υλοποίηση των δράσεων του συλλόγου και εμβάθυνση του πολιτικού λόγου, καθώς και τον συντονισμό με άλλους συλλόγους
  • Ορισμός επόμενης γενικής Συνέλευσης από το σώμα της συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο