Παράσταση διαμαρτυρίας, 7 μήνες χωρίς πληρωμή για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, Τετάρτη 11/5 στις 12:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κάλεσμα Διαμαρτυρίας για τη μη Πληρωμή των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων του Παντείου Πανεπιστημίου. Τετάρτη 11 Μαίου, 12.00 μμ – Πάντειος

Eκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των συναδέλφων μας που παρέχουν αυτόνομο διδακτικό έργο στο Πάντειο Πανεπιστημίο με το πρόγραμμα «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού». Οι συνάδελφοί μας διδάσκουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από την 11η Οκτωβρίου 2021, χωρίς να τους έχει ακόμα καταβληθεί καμία πληρωμή. Με άλλα λόγια, έχουν ολοκληρώσει το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο και περισσότερες από τις μισές διαλέξεις του δευτέρου χωρίς ακόμα να έχουν αμειφθεί για την εργασία τους.

Ουδέποτε υπήρξε από τον ΕΛΚΕ του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωση για την αιτία της καθυστέρησης αυτής ή για τον χρονικό ορίζοντα της αμοιβής των συναδέλφων, πέρα από την αόριστη πληροφορία ότι θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις.

Το φαινόμενο των καθυστερημένων πληρωμών δεν περιορίζεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι συμβασιούχοι/ες διδάσκουσες/οντες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας υποχρεούνται σε πρόσληψη με σύμβαση έργου και αμείβονται συνήθως σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, των οποίων η καταβολή υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των ΕΛΚΕ των ιδρυμάτων.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στα πλείστα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη βάση του ελαστικού καθεστώτος εργασίας τους, εφόσον το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει επιλέξει να απασχολεί και να αντιμετωπίζει τις/τους συμβασιούχους διδάσκουσες/οντες σαν ελεύθερους επαγγελματίες. Ενδεικτικά, συνάδελφοι που ανοίγουν μπλοκάκι καλούνται να πληρώνουν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, στις οποίες πολλές και πολλοί αδυνατούν να ανταποκριθούν, εφόσον δεν λαμβάνουν χρήματα από την εργασία τους για αρκετούς μήνες μετά την έναρξή της. Συνεπώς, με οφειλές στον ΕΦΚΑ, αδυνατούν να βγάλουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία όμως απαιτείται για την πληρωμή τους. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίον συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, γιατί δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η εργασία μας δεν είναι χόμπι, ούτε υπάρχει κανένας λόγος να θεωρείται πως έχουμε οικογενειακές ή άλλες πηγές βιοπορισμού να μας καλύψουν για όλο το διάστημα που το Πανεπιστήμιο δε μας αμείβει. Αποτελεί αίσχος το να παράσχουν αυτόνομη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άνθρωποι που δανείζονται για να αγοράσουν φαγητό και κινδυνεύουν να τους κοπεί το ρεύμα.

Σαν πρώτο βήμα των διεκδικήσεων που θα ακολουθήσουν ενάντια στην επισφάλεια και τον εμπαιγμό συναδέλφων μας σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, απαιτούμε την άμεση καταβολή της πρώτης δόσης των πληρωμής των ακαδημαϊκών υποτρόφων του Παντείου Πανεπιστημίου, σαφή ενημέρωση για τις ακριβείς ημερομηνίες καταβολής των επόμενων δόσεων, καθώς και τήρηση του χρονοδιαγράμματος αυτού από τον ΕΛΚΕ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση του ψηφίσματος αυτού στον ΕΛΚΕ και στην Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

https://unionresearchers.wordpress.com/2022/05/08/7-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%ba%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b4%ce%b1/

Μοιραστείτε το άρθρο