Εύβοια: δράση της ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου Κολοβρέχτη στις 14 Μαϊου στις 17:00 στην παραλία του Κολοβρέχτη

Στον υγροβιότοπο έχουν καταμετρηθεί 49 προστατευόμενα είδη πουλιών ενώ αποτελεί σημαντικό σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών.

Συνεχίζουν στις 14 Μαϊου, οι κάτοικοι της Εύβοιας τις δράσεις για τη διάσωση του υγροβιότοπου Κολοβρέχτης, που βρίσκεται μεταξύ Ψαχνών και Αρτάκης. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα μεγάλης φυσικής και οικολογικής αξίας.

Ωστόσο, ο υγροβιότοπος συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται από την ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από γειτονικές επιχειρήσεις, από απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων,Τα τελευταία 30 χρόνια, η έκταση του Κολοβρέχτη μειώνεται, ενώ συνεχώς υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά, εξαιτίας της λογικής του κέρδους σε βάρος της φύσης και της αδιαφορίας των «αρμόδιων». αστικών λυμάτων, από παράνομες εκχερσώσεις και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, από παράνομη κατασκευή καναλιών απορροής, από φυτοφάρμακα, και αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, από φωτιές που μπαίνουν στους καλαμιώνες με στόχο την καταπάτηση και την επέκταση γεωργικών καλλιεργειών. Μάλιστα, τα οικονομικά συμφέροντα που καταπατούν τον υγροβιότοπο δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά στον Κολοβρέχτη, με αποκορύφωμα τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν αρχές Δεκεμβρίου 2016.

Ενεργοί πολίτες από τα Ψαχνά, την Αρτάκη, την Χαλκίδα, όλη την Ελλάδα, έχουν ενεργοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια,  με στόχο η τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί και να απαιτήσει «να σταματήσει η ρύπανση, να απαγορευτεί το κυνήγι, να πάψουν οι καταπατήσεις, να αναδειχτεί με οικολογικό τρόπο ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος της περιοχής, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνικής οικολογικής αειφορικής διαχείρισης», όπως σημειώνει η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγρότοπου του Κολοβρέχτη.

Με αυτό το σκοπό, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διοργανώνει ξενάγηση στους αρχαιολογικούς τόπους του Κολοβρέχτη, το Σάββατο, 14 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, με τον αρχαιολόγο  Χρήστο Ματζάνα. Σημείο της συνάντησης είναι η παραλία του Κολοβρέχτη (δίπλα από το ιχθυοτροφείο), ενώ θα γίνει παρουσίαση των τρόπων ανάμματος φωτιάς από την παλαιολιθική εποχή ως την νεότερη, με κρούση και τριβή.

Μοιραστείτε το άρθρο