“Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της έναντι της Ρωσίας”

56Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Δύση επεξεργάζεται νέα σχέδια στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σπεύδουν σε αποστολή περισσοτέρων οπλικών συστημάτων, αλλά η Γερμανία δεν δίνει τα άρματα μάχης Λέοπαρντ. Οι Ρώσοι απαντάνε ότι οι Δυτικοί χρησιμοποιούν την Ουκρανία στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει δι’ αντιπροσώπου κατά της Ρωσίας και ωθούν τους Ουκρανούς να παρατείνουν αυτόν τον πόλεμο -κάτι με το οποίο συμφωνεί και η Κίνα. Κι αυτά, με τη δεύτερη φάση του πολέμου να έχει ξεκινήσει με εκτεταμένες ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική επικράτεια και την περιφέρεια του Ντονμπάς και τις διαπραγματεύσεις… μετέωρες.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί εδώ και μέρες σε ένα μπαράζ τοποθετήσεων που σκιαγραφούν την οπτική της Μόσχας στον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την διατάραξη των γεωπολιτικών ισορροπιών στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο της καπιταλιστικής ενσωμάτωσης της Ανατολής, με τη σύγκρουση πλέον των μπλοκ ισχύος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι χρησιμοποιήθηκε από την Δύση εναντίον της Ρωσίας να αγνοήσει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό India Today. “Νομίζω η Δύση αξιοποίησε τον Ζελένσκι εναντίον της Ρωσίας και έκανε το παν για να τον ενισχύσει στην επιδίωξη να αγνοηθούν οι Συμφωνίες του Μινσκ. Αν τις είχε προωθήσει τότε η κρίση θα είχε τελειώσει καιρό πριν. Ο ρώσος  υπουργός  τόνισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, για την επίτευξη της «πλήρους απελευθέρωσης των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ». Έδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού είπε επίσης ότι στρατιωτικός  στόχος της χώρας του είναι να «απελευθερώσει» την ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι «παρατείνουν» τη στρατιωτική επιχείρηση προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία. Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα «για την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής», υποστήριξε  ο Σοϊγκού σε τηλεσυνάντηση με ρώσους στρατιωτικούς διοικητές. «Ο αυξανόμενος όγκος των ξένων προμηθειών σε όπλα καταδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο ίδιο μήκος και η Κίνα, με τον εκπρόσωπό της στον ΟΗΕ Ζανγκ Γιούν να λέει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι: Η συνέχιση στην αποστολή περισσοτέρων επιθετικών όπλων το μόνο που θα κάνει είναι η παράταση και κλιμάκωση της σύγκερουσης. Στην ίδια συνεδρίαση, ο αναπληρωτής της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, είπε ότι: Η Δύση χρησιμοποιεί τους Ουκρανούς σαν κρέας στα κανόνια στο πόλεμό τους δι’ αντιπροσώπου εναντίον της Ρωσίας.

Στην ίδια συνεδρίαση ο  “will only prolong and escalate the conflict

Όλα αυτά δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά διαφαίνεται φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων. Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, εκτίμησε στο Reuters ο ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ. Όπως είπε: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από την Ρωσία και επιδίωξης της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα, κάτι που αρνείται η Μόσχα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες επαφές συνεχίζονται διαδικτυακά για τον «καθορισμό» συμφωνιών που επιτεύχθηκαν για μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. «Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα είναι δυνατός ο επόμενος κατά πρόσωπο γύρος διαπραγματεύσεων, επειδή οι Ρώσοι ποντάρουν σοβαρά στο να αποκτήσουν κέρδη από το αποκαλούμενο “δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης”», είπε.

Στο πεδίο των μαχών, η Ρωσία κάλεσε όλο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια νέα έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: Σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» αν παραδοθούν σήμερα. Για τον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ η πλήρης κατάληψη του Αζοφστάλ είναι θέμα ωρών, ενώ και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πτώση της Μαριούπολης σε μερικές μέρες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωτοστατούν και σπεύδουν σε αποστολή όλο και περισσότερων όπλων προς την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων κατά πλοίων Brimstone. Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί». Άλλες πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς,

Όμως το Βερολίνο δεν κινείται στους ίδιους ρυθμούς. Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, αν και έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα –και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία– είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα. Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», είπε. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών δυτικών κρατών. Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η τελευταία είπε χαρακτηριστικά: «Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των, ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας». Οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό «να πληρώσει η Μόσχα βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία και «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, με τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, αν η χώρα δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προσφύγει στον κοινό αμυντικό μηχανισμό του Συμφώνου με το αποκαλούμενο «άρθρο 5».

Εδώ να αναφέρουμε και τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφωνίες που υπάρχουν για του είδους των εγγυήσεων ασφάλειας που θέλουν οι Ουκρανοί για να διακηρύξουν ουδετερότητα και να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Συνεκτιμώντας και τις αντίστοιχες (παραπάνω) δηλώσεις του ουκρανού διαπραγματευτή, όπως φαίνεται το περιεχόμενο των εγγυήσεων και οι εγγυήτριες δυνάμεις αποτελούν αντικείμενο επεξεργασιών στα δυτικά κέντρα αποφάσεων.

Με όλα αυτά… μετέωρη μένει η έκκληση του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ζητώντας: μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας τεσσάρων ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο