Η προφυλάκιση του Πάνου Καλαϊτζή, ο «μαγικός αριθμός» 3 και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Πόσο ακόμα θα παραμείνει προφυλακισμένος χωρίς στοιχεία ο Πάνος Καλαϊτζής;

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου συλλαμβάνεται ο Πάνος Καλαϊτζής από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η σύλληψη αυτή ήταν κομμάτι της επιχείρησης που είχε ξεκινήσει το ίδιο πρωί, με τις συλλήψεις των Θάνου Χατζηαγγέλλου και Γεωργίας Βούλγαρη, σε σπίτι στην Άνω Πόλη,  για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Στους τρεις συλληφθέντες απαγγέλλονται κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση «Αναρχική Δράση». Η σύλληψη και η απόδοση των κατηγοριών εναντίον του Πάνου Καλαϊτζή, γίνονται χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλλου αντιδρά άμεσα και με κείμενό του, στις 15/2, αναλαμβάνει την ευθύνη της τοποθέτησης του εμπρηστικού μηχανισμού (δηλώνοντας πως ήταν μια πράξη αντίδρασης και απάντησης στην φρικιαστική υπόθεση βιασμού ενός 11χρονου κοριτσιού από ιερέα στα Κάτω Πατήσια), και αποκλείει κατηγορηματικά την συμμετοχή του Πάνου Καλαϊτζή, σε οποιοδήποτε προπαρασκευαστικό ή μετέπειτα στάδιο της ενέργειας. Εξηγεί πως ο μοναδικός λόγος που ενεπλάκη το όνομα του Π.Κ. ήταν ότι είχε παραχωρήσει το σπίτι που νοίκιαζε και συνελήφθησαν ο ίδιος και η φίλη και συντρόφισσά του, ως χώρο καραντίνας και ανάρρωσης από τον Covid-19. Η Γεωργία Βούλγαρη επίσης αντιδρά άμεσα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για συμμετοχή σε υποστηρικτικά στάδια της ενέργειας.

Για ακόμα μία φορά βλέπουμε την ίδια παράσταση, την εύρεση ενός τρίτου ατόμου και την κράτηση του, απαραίτητη προϋπόθεση για την στοιχειοθέτηση του τρομονόμου 187Α και έτσι με ακόμα ένα ταχυδακτυλουργικό έχουμε υπαλλήλους της αντιτρομοκρατικής να φωνάζουν πως έχουμε εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης. Το τρίτο άτομο αυτή τη φορά είναι ο Πάνος Καλαϊτζής, όπως κάποτε ήταν η Εύη, η Αθηνά, η Ηριάννα, ο Περικλής, ο Βαγγέλης, ο Γιώργος και πολλοί άλλοι.

Το τρίτο άτομο, αυτή τη φορά είναι από τον φιλικό-συναδελφικό κύκλο, άλλες φορές είναι από τον οικογενειακό, άλλες φορές είναι ο/η σύντροφος, άλλες φορές είναι απλά αρκετή η παροχή κάπου-κάποτε-κάποιας βοήθειας ή μια τηλεφωνική επικοινωνία για να γίνει κάποιος το μαγικό νούμερο 3 και να συμπληρωθεί η εξίσωση.

Η εξέλιξη δυστυχώς είναι σχεδόν πάντα η προφυλάκιση των ατόμων αυτών, μέχρι και την εξάντληση του 18μήνου. Όταν δε εμφανίζονται μπροστά σε μία έδρα να πρέπει να απολογηθούν για σαθρές κατηγορίες με ελάχιστα ή μηδενικά στοιχεία, από τις οποίες συνήθως απαλλάσσονται πλήρως. Αν και οι διώξεις αυτές δεν έχουν ποινικά αξιόλογα θεμέλια, ο κρατικός μηχανισμός φροντίζει πάντα να εξαντλείται το 18μηνο, να αφήνει διαρροές και κατηγορίες να αιωρούνται και κάποια νέα παιδιά να χάνουν ενάμιση χρόνο πίσω από τα κάγκελα. Ο μηχανισμός φροντίζει επίσης πάντα να δυσκολεύει με κάθε τρόπο την επικοινωνία με συνηγόρους και οικογένεια, στοχεύοντας στην ψυχολογική τους καταπόνηση και εξάντληση. Είναι απολύτως δικαιολογημένο, λοιπόν η απορία μας, γιατί ο Καλαϊτζής δεν μεταφέρθηκε σε κάποια κοντινότερη φυλακή, που δέχεται ποινικούς υπόδικους, αλλά, έπρεπε να μεταφερθεί 600 χιλιόμετρα μακριά από τους δικηγόρους και συγγενείς του;

Το πραγματικό ερώτημα φυσικά παραμένει. Πως δικαιολογείται η προφυλάκιση; Κάποιος προφυλακίζεται είτε λόγω της φύσης του εγκλήματος που έχει διαπράξει, είτε λόγω της φύσης του χαρακτήρα-την πιθανότητα να επαναλάβει κάποιος το έγκλημα ή να υποτροπιάσει, ή τέλος αν κατηγορείσαι συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κτλ. Εδώ ποια είναι ποινικά κολάσιμη πράξη του Πάνου Καλαϊτζή; Η παραχώρηση ενός διαμερίσματος; Η αντικατάσταση του Θ.Χ. στην βάρδια, όταν ο ίδιος τού δήλωσε πως νοσεί; Πως στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία ένταξης στην οργάνωση; Εάν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του, γιατί δεν είναι στην δικογραφία που του δόθηκε; Ο Καλαϊτζής συμπεριφέρθηκε απολύτως λογικά με βάση της δικές του αρχές, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης.

Ο ίδιος, με κείμενό του στις 15/2, γράφει:

«Την Τρίτη 08/02 και ώρα 19.00 το απόγευμα με προσήγαγε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάτω από το σπίτι της συντρόφου μου στην Άνω Πόλη. Αφορμή για την προσαγωγή μου είναι η σύλληψη κατά τις πρωινές ώρες της ίδιας μέρας του Θάνου Χατζηαγγέλλου και της Γεωργίας Βούλγαρη για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Μεταφέρθηκα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου ώρες αργότερα μου ανακοινώθηκε η σύλληψή μου με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ένταξη στην οργάνωση Αναρχική Δράση. Παρέμεινα για δύο ημέρες κρατούμενος στα υπόγεια της ΓΑΔΘ, την Παρασκευή 11/02 πέρασα από ανακρίτρια και εισαγγελέα όπου μου ανακοινώθηκε η προφυλάκισή μου.

Βρισκόμενος πλέον στη δίνη μιας κωμικοτραγικής διαδικασίας που εξελίσσεται σε βάρος μου, δηλώνω απερίφραστα και δυνατά αθώος για όλες τις κατηγορίες τις οποίες μου προσάπτουν. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένος χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ στοιχείο που να με συνδέει με τη συμμετοχή μου σε αυτά που μου αποδίδονται, χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αναφορά του ονόματός μου στις καταθέσεις της αντιτρομοκρατικής σε σχέση με τη δράση της οργάνωσης. Η μόνη σύνδεση που επιχειρείται να γίνει είναι μέσω του σπιτιού που ενοικίαζα δίπλα στο μαγαζί που διατηρούσα μαζί με τους συνεργάτες μου καθώς και δίπλα στο σπίτι της συντρόφου μου (όπου ουσιαστικά έμενα) και το οποίο είχα παραχωρήσει ως χώρο καραντίνας και ανάρρωσης από το covid-19.

Καταβάλλω προσπάθειες να κρατηθώ όρθιος απέναντι σε αυτή τη σκευωρία που έχει στηθεί και μου στερεί την ελευθερία μου. Προσπαθώ να κρατήσω το μυαλό μου σε εγρήγορση και καθαρό για να μπορέσω να σταθώ απέναντι σε αυτό το άδικο που θέλει να με πνίξει. Προσπαθώ να σηκώσω το ανάστημά μου απέναντι σε αυτήν την αυθαιρεσία που νομίζει ότι η ζωή μου είναι ένα πιόνι σε μια αόρατη σκακιέρα. Απέναντι σε αυτούς που παίρνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και τις χρησιμοποιούν όπως θέλουν και όπως τους ταιριάζει για να συνθέσουν το παζλ που σχεδιάζουν.
Θα τα καταφέρω.

Αλληλεγγύη στον φίλο, συνάδελφο και σύντροφο Θάνο Χατζηαγγέλλου και στην συντρόφισσα Γεωργία που γνώρισα πριν ελάχιστες ημέρες στα υπόγεια της ΓΑΔΘ.

Πάνος Καλαϊτζής
Φυλακές Κορυδαλλού, 15/02/2022»

Ένα μήνα μετά, στις 13/3 ο Πάνος Καλαϊτζής γράφει δεύτερη επιστολή:

«Πάνε 4 εβδομάδες από τη μέρα που αποφασίστηκε η προφυλάκιση μου και πλέον η ζωή στις φυλακές Κορυδαλλού έχει γίνει η νέα καθημερινότητα μου. Στις παρακάτω γραμμές θα ήθελα να μοιραστώ τα γεγονότα πριν και μετά τη σύλληψη μου καθώς και κάποια πράγματα για τη θέση μου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δεκαπέντε μέρες πριν την σύλληψή μου, ο συνάδελφος και πλέον συγκατηγορούμενος μου Θάνος Χατζηαγγέλου, ενημερώνοντας με πως έχει συμπτώματα Covid-19, μου ζητάει να αναπληρώσω την βάρδια του, πράγμα το οποίο και έγινε. Μετά από συζήτηση μαζί του, αποφάσισα να του παραχωρήσω το σπίτι που νοίκιαζα στην οδό Αλκινόου για να κάνει καραντίνα (απομόνωση), καθώς εγώ θα μπορούσα να μείνω για ένα διάστημα στο σπίτι της συντρόφου μου. Η πρόταση αυτή έγινε για τρεις λόγους: Πρώτον, για την προφύλαξη της συντρόφου του. Δεύτερον, για την προφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της συνεργατικής επιχείρησης που διατηρούμε, καθώς η σύντροφος του είναι μέλος αυτής. Τρίτον, για την προσωπική μου προφύλαξη, καθώς αν και πλήρως εμβολιασμένος, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που θα ήθελα να προφυλάξω.

Για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, αφού τα τεστ είχαν διαγνώσει θετικό τον Θ.Χ. στον ιό Covid-19, δεν είχα καμία επαφή μαζί του. Δεν πέρασα ούτε μία φορά από το σπίτι που του είχα παραχωρήσει, και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας εφόσον σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις της αντιτρομοκρατικής και στο σπίτι, αλλά και στον Θ.Χ., δεν εμφανίζομαι πουθενά. Μία μέρα πριν την σύλληψή μου και αφού ο Θ.Χ. βγήκε αρνητικός στον Covid-19, πέρασε από το μαγαζί όπου τον είδα για πρώτη φορά μετά από 15 μέρες. Μου ζήτησε αν μπορεί να μείνει άλλες 2-3 μέρες σπίτι μου, πράγμα που δέχτηκα, αφού όπως προ-είπα είχα την δυνατότητα να μείνω στο σπίτι της συντρόφου μου.

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στη μέρα της σύλληψης μου. Το απόγευμα της 8ης Φλεβάρη λοιπόν, βγαίνοντας από το σπίτι της συντρόφου μου (όπου διέμενα) με προσαγάγουν υπάλληλοι της αντιτρομοκρατικής. Με οδηγούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) και μετά από κάποιες ώρες μου ανακοινώνουν τη σύλληψη μου. Μετά από ένα βράδυ κουκουλωμένος και δεμένος στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής, οδηγήθηκα στα δικαστήρια, όπου στα κελιά κράτησης συνάντησα για πρώτη φορά την έταιρη συγκατηγορούμενή μου Γ. Βούλγαρη. Μάλιστα της ζήτησα μέσα από τα κάγκελα να κατεβάσει λίγο την προστατευτική μάσκα της, μήπως και την αναγνωρίσω έστω φατσικά, πράγμα το οποίο δεν κατάφερα, καθώς δεν την είχα δει ποτέ στην ζωή μου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς βρίσκομαι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για μια υπόθεση που δεν είχα καμία απολύτως ανάμιξη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Δεν έχω βάλει ποτέ πολιτική ταμπέλα στον εαυτό μου και δεν έχω σκοπό να το κάνω ούτε και τώρα, ώστε να καρπωθώ μία πολιτική υπεραξία ή συμπάθεια. Δεν έχω δηλώσει ποτέ αναρχικός, δεν έχω δηλώσει ποτέ επαναστάτης, δεν θα δήλωνα ποτέ ένοπλος αντάρτης. Παρ’ όλα αυτά, είμαι ένας πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος και δεν έχω φοβηθεί ποτέ να πω την γνώμη μου, δεν έχω σταματήσει ποτέ να φωνάζω για το δίκιο. Από το 2008 έως το 2010 που έφυγα στο εξωτερικό για να εργαστώ, συμμετείχα σε ανοιχτές συνελεύσεις της γειτονιάς μου προσπαθώντας να βελτιώσω μαζί με συνανθρώπους μου το κοινό βιοτικό επίπεδο. Από το τέλος του 2015, που επέστρεψα στην Ελλάδα, ικανοποίησα την ανάγκη μου για αθλητισμό μέσα από μία αυτοόργανωμένη ομάδα, που αντιτίθεται στον σύγχρονο αθλητισμό, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την μπίζνα, τα φράγκα και την ντόπα. Επίσης, έχω συνειδητά επιλέξει, για βιοποριστικούς λόγους, να συμμετέχω σε συνεταιρισμό εργαζομένων, προτάσσοντας έτσι έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας απέναντι στον εργασιακό Μεσαίωνα. Όταν το κράτος αποφάσισε λόγω της πανδημίας Covid-19 να κλείσει τα πάντα, αδιαφορώντας για την τύχη των αστέγων, απόρων, τοξικοεξαρτημένων και οικογενειών με μικρό ή μηδενικό εισόδημα, οργανώθηκα σε δομές μαγειρέματος και διανομής γευμάτων, ώστε να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου όσους είχαν ανάγκη.

Ίσως πλέον αυτά να αρκούν για να αποτελεί κάποιος τον βολικό τρίτο που ενεργοποιεί ποινικά το άρθρο 187α περί τρομοκρατικής οργάνωσης και για να χτιστεί μια δικογραφία-φάρσα, χωρίς καν να αναφέρεται πουθενά το όνομά μου στις καταθέσεις της αντιτρομοκρατικής. Δεν φοβήθηκα ποτέ να πω την γνώμη μου και να φωνάξω για το δίκιο, ούτε έχω σκοπό να σταματήσω τώρα. Ένα δίκιο, που τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν βρίσκεται στα χέρια αυτών που με κρατάνε φυλακισμένο, χωρίς στοιχεία, εκπληρώνοντας δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες.

Δύναμη σε όσους παλεύουν για το δίκιο.

Δύναμη στους συγκατηγορούμενούς μου, που από την δική του σκοπιά ο καθένας, δίνει μία ξεχωριστή μάχη. Πάνος Καλαϊτζής

Φυλακές Κορυδαλλού, Πτέρυγα Δ, 13/03/2022»

Οι φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς και αλληλέγγυοι του ΠΚ δημιούργησαν την πρωτοβουλία #FreePanoulis και όπως γράφουν: Η σελίδα έχει σκοπό τη σωστή ενημέρωση, στήριξη και πάνω απ’ όλα την άμεση αποφυλάκιση του Πάνου Καλαϊτζή, που έχει πέσει θύμα σκευωρίας από την αντιτρομοκρατική και προφυλακίστηκε άδικα από τις αρχές την Παρασκευή 11/2. Οι πλατφόρμες στις οποίες μπορείτε να βρείτε τις ανακοινώσεις και να επικοινωνήσετε μαζί τους:

https://twitter.com/freepanoulis

https://www.facebook.com/FreePanoulis

Μοιραστείτε το άρθρο