Μεγαπρογράμματα, αντίσταση των λαών, καταστολή των κινημάτων – Διήμερο συναντήσεων και συζητήσεων στη ΒΙΟΜΕ, 26-27/3

ΜΕΓΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

26-27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Η καπιταλιστική Λερναία Ύδρα προχωρά στην ολική κατάκτηση του κόσμου, κηρύσσοντας έναν πολύμορφο ανελέητο πόλεμο ενάντια στη γη και σε κάθε μορφής ζωή. Η καπιταλιστική μηχανή για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα της για κέρδη επιδιώκει να μετατρέψει σε εμπόρευμα τη γη, τον αέρα, τα βουνά, τα ποτάμια, τον ήλιο, τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους, τα εδάφη, την ίδια τη ζωή, αφήνοντας στο διάβα της ως κληρονομιά και αποτύπωμα, άγονη γη, καταστροφή και θάνατο.

Αυτός ο πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές. Παρουσιάζεται με το προσωπείο της ανάπτυξης και της προόδου, των μεγαπρογραμμάτων (εξορυκτικά, αιολικά πάρκα, φράγματα, αγωγοί φυσικού αερίου, κατασκευαστικά έργα, ανάπλαση και εξευγενισμός, τουριστική εκμετάλλευση), για να καλύψει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της καταστροφής της φύσης και της ζωής (μόλυνση και κλοπή του νερού και των φυσικών πόρων, υφαρπαγή και εκμετάλλευση του εδάφους και του υπεδάφους, απογύμνωση των δασών, βίαιη ανακατανομή εδαφών και πληθυσμών, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού,… Επιβάλλεται με τις ασπίδες και τα γκλομπ των κατασταλτικών δυνάμεων, με το στρατό και τις ναρκο-παραστρατιωτικές οργανώσεις, με τις φασιστικές ομάδες, με τους βομβαρδισμούς, με την παραπληροφόρηση και τις προπαγανδιστικές καμπάνιες των ΜΜΕ, με τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες των ιθαγενών, των μεταναστών, όλων όσοι αντιστέκονται, όλων όσοι θεωρούνται αναλώσιμοι για το σύστημα, με την πατριαρχική βία και τις γυναικοκτονίες, με την ετεροφυλόφιλη μισαλλαδοξία… αλλά και με τα σχέδια αντιεξέγερσης και την στρατολόγηση επιστημών όπως η ανθρωπολογία, η γεωγραφία, η ψυχολογία από τους σύγχρονους στρατούς και τις διάφορες μυστικές και μη υπηρεσίες με στόχο την εξόντωση του «εχθρού».

Στο παραμύθι της «ανάπτυξης» η λεηλασία είναι ολοκληρωτική. Και σε αυτό το παραμύθι οι μόνοι που «θα ζήσουν καλά και ακόμα καλύτερα» είναι οι από πάνω.

«Έρχονται για τα πάντα. Δεν πρόκειται πλέον για απλές απειλές του κεφαλαίου. Οι διαταγές έχουν ήδη δοθεί και οι επιθέσεις κατευθύνονται στον κύριο στόχο τους: τους λαούς, τις κοινότητες, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε τη ζωή.», μας λένε οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από τους Ενωμένους Λαούς (Pueblos Unidos) στην τελευταία τους ανακοίνωση σχετικά με το «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ! ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ» που οργανώνουν και θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2022 καλύπτοντας εννέα πολιτείες του Μεξικού. Όμως «ο βρυχηθμός των λαών που αντιστέκονται είναι μακρύς και μεγάλος και έχει την ικανότητα να ξυπνά την εξέγερση και την οργάνωση σε κάθε γωνιά όπου υπάρχει αδικία και εκμετάλλευση, δηλαδή σε κάθε γωνιά του κόσμου μας.»

Όμως αν στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα κάτω θα δούμε παντού στην ύπαιθρο και τις πόλεις άτομα, ομάδες, συλλογικότητες, γειτονιές, καταλήψεις, λαούς, φυλές, κοινότητες που δεν ξεπουλιούνται, δεν υποτάσσονται, δεν παραδίνονται, και αντιστέκονται στην ληστρική επέλαση της καπιταλιστικής μηχανής,  δημιουργώντας αμέτρητες ρωγμές.

Με αυτ@ς τ@ς συντρόφ@ςπου αντιστέκονται στη δική μας γεωγραφία και  σε κάθε γωνιά του κόσμου επιθυμούμε να συναντηθούμε και να συνδεθούμε με στόχο τη δημιουργία πραγματικών κοινοτήτων αγώνα, τη δημιουργία εκείνου του «εμείς» και της συλλογικής καρδιάς του.

Έχοντας κατά νου όλα αυτά, θα βρεθούμε σε ένα διήμερο συναντήσεων, προβληματισμών και συζητήσεων στους χώρους της ΒΙΟΜΕ στις 26 και 27 Μαρτίου.

Την πρώτη μέρα στις 26 Μαρτίου στις 18.30 θα έχουμε την χαρά να συνδεθούμε διαδικτυακά για να συνομιλήσουμε και να μοιραστούμε πόνους και οργή, αλλά και ιδέες, αγώνες, όνειρα με:

– Συντρόφ@ς των Ενωμένων Λαών (Pueblos Unidos), της οργάνωσης των κοινοτήτων της περιοχής της Cholutla της Puebla του Μεξικού που αγωνίζονται ενάντια την υφαρπαγή του νερού (Altepemelcalli – Σπίτι του Λαού, πρώην κατάληψη του εργοστασίου εμφιάλωσης της Bonafont)

– Τον Gilberto López y Rivas, πανεπιστημιακό (Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), συγγραφέα, μέλος της συλλογικότητας «Έφτασε η ώρα των  Λαών», Μεξικό

– και τον Oscar Olivera από το κίνημα για το νερό στη Βολιβία .

 Τη δεύτερη μέρα 27 Μαρτίου θα συζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να δούμε από κοινού πού βρισκόμαστε σήμερα και προς τα πού θα χρειαστεί να κινηθούμε αύριο, μαθαίνοντας.

Σ. Ε. ΒΙΟΜΕ

Επιτροπή Aγώνα Μεγάλης Παναγιάς

Αγώνας για Ελεύθερα Νερά Σταγιάτες

Infolibre.gr, Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία

Συνέλευση Υποδοχής στ@ς Ζαπατίστας Βέροιας

Κίνημα για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία

Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista

Μοιραστείτε το άρθρο