Συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή, Σάββατο 26/2 στις 12:00 στην Πλατεία Συντάγματος

Σε κοινή τους ανακοίνωση σωματεία, συνδικαλιστικές ενώσεις και ομοσπονδίες καλούν το Σάββατο 26/2 σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, τις απολύσεις και την καταστολή που εξαπολύει το κράτος απέναντι στους εργάτες. Διεκδικώντας τα αυτονόητα εργατικά δικαιώματα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και να μπει τέλος στις απολύσεις στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Από τα πετρέλαια και τα λιπάσματα Καβάλας μέχρι την ΛΑΡΚΟ, την COSCO και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά εργάτες αλληλέγγυοι και εργαζόμενοι ενώνουν τις φωνές τους και τις δράσεις τους σε έναν κοινό αγώνα.

Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10:30 και πορεία προς την Πλατεία Συντάγματος 


Κοινή ανακοίνωση από τις Ομοσπονδίες και σωματεία του κλάδου της ενέργειας, του μετάλλου και της χημικής βιομηχανίας:


Κάλεσμα στο συλλαλητήριο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων Δυτικής Αττικής “Η Ενότητα”.


Το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, καλεί στο συλλαλητήριο στις 26/2 στην πλατεία Συντάγματος.


Οργανώσεις και συντονισμοί καλούν στην προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Ομόνοιας και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. 

Συνεδρίασε την Παρασκευή 18/2 η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αποφάσισε τα εξής:

  1. Στηρίζουμε τη διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη την Τρίτη 22/2 6:30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κοραή. Διεκδικούμε μείωση ωρών εργασίας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όχι απολύσεις, αυξήσεις στους μισθούς.
  2. Στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία στις 23 Φλεβάρη και καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 πμ στην πλατεία Μαβίλη και στην πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, επιστροφή όσων βρίσκονται σε αναστολή, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση του ΕΣΥ. Θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία οργανώνουμε εξορμήσεις στα νοσοκομεία.
  3. Το Σάββατο 26 Φλεβάρη συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που καλούν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια της Καβάλας, στην COSCO, μαζί με πολλά ακόμα συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα. Υποδεχόμαστε τους απεργούς στις 10 πμ στην Ομόνοια και διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα. Με απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό μπορούμε να τσακίσουμε τις αντεργατικές επιθέσεις, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη.
  4. Στις 8 Μάρτη, στην παγκόσμια μέρα ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών, συμμετέχουμε στην στάση εργασίας και την απεργιακή συγκέντρωση που καλούν σωματεία, κινήσεις και συλλογικότητες, στη 1 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που θρέφει τις σεξιστικές διακρίσεις, τις γυναικοκτονίες και τους βιασμούς. Διεκδικούμε δουλειά, ισότητα, παιδικούς σταθμούς, ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις και στις δράσεις που οργανώνονται από φεμινιστικές συλλογικότητες πανελλαδικά εκείνη την ημέρα.
  5. Στις 19 Μάρτη συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών και επιτροπές προσφύγων, συνδικάτα και οργανώσεις. Για να πέσουν τα τείχη της Ευρώπης – φρούριο και να σταματήσουν οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις, άσυλο και στέγη, χαρτιά και δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, στη φυλακή για πάντα οι νεοναζί.
  6. Πρωτοστατούμε σε όλες τις μάχες, προβάλλοντας την εναλλακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Με τη δύναμη των αγώνων μας, με ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά, συμβάλλοντας στο πολιτικό προχώρημα του μαχόμενου κόσμου, να διώξουμε τη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από κάτω και από τα αριστερά, ν’ ανοίξουμε την προοπτική να απαλλαγούμε συνολικά από το σύστημα που απειλεί τη ζωή μας με φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή.

Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, δυνατή αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά. Ενωτική στη δράση και ξεκάθαρη στην στρατηγική της ανατροπής.

Η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προγραμματίζεται για τον Μάη, θα είναι σημαντικό βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Έχει ξεκινήσει στην ΚΣΕ η συζήτηση για το κείμενο των Θέσεων της Συνδιάσκεψης, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να ακολουθήσει γύρος συνελεύσεων και εκδηλώσεων πανελλαδικά.

ΑΝΤΑΡΣΥΑΜικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργατικούς αγώνες και τους εργαζόμενους/ες των KAVALA OIL, ΒΦΛ ΚΑΒΑΛΑ, ΛΑΡΚΟ, COSCO καθώς και τους αγωνιζόμενους αγρότες/ισσες θα πραγματοποιήσει η κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 26/2 στις 12:00. 

Ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή..

Η κρατική και καπιταλιστική επίθεση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τους εργαζόμενους οξύνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να υλοποιήσει με τους σκληρότερους όρους μια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση που συνθλίβει και φτωχοποιεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει ως πρωταρχική έγνοια τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Σήμερα εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα.

Την Τρίτη 22 Φλεβάρη ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση των εργαζόμενων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας (ELFE) για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις των 133 εργαζομένων του σωματείου της. Συγκεκριμένα η εργοδοσία της ΒΦΛ κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) φάκελο με όλα τα οικονομικά, φορολογικά και επενδυτικά στοιχεία της εταιρίας/ ομίλου, το κόστος εργασίας, στοιχεία για το εργατικό δυναμικό με στόχο την αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων. Μόνο που τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τη διοίκηση για τις απολύσεις του 2021 αφορούσαν στον ισολογισμό του 2014. Παρ’ όλα αυτά με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε η ομαδική απόλυση των εργαζόμενων. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και η εργοδοσία της Energean όπου ακολούθησαν και εκεί τμηματικές, ομαδικές, εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων των πετρελαίων της Καβάλας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εργοδοσίες λειτούργησαν με παρόμοιο τρόπο. Με εργαλείο τον νόμο Χατζηδάκη και με πρόσχημα την εξυγίανση των επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους των βιομηχανιών εκβίαζαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, ποινικοποίησαν τα σωματεία απολύοντας όλους όσοι ήταν μέλη αυτών, απείλησαν με μηνύσεις και απολύσεις και τέλος, απέλυσαν ομαδικά τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, σε όλη την χώρα έχει ξεσπάσει ένα κύμα εργατικών αγώνων. Στη Λάρυμνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη για να ικανοποιήσει το αίτημα των επενδυτών μαζί με την αποχώρησή τους από τους οικισμούς που μένουν τα τελευταία χρόνια με τις οικογένειές τους. Η απόφαση των εργαζομένων μέσα από τη γενική συνέλευση ήταν η συνέχιση του αγώνα τους για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους. Ταυτόχρονα στο Λιμάνι του Πειραιά οι εργαζόμενοι της Cosco συνεχίζουν τον δυναμικό αγώνα τους, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Την ίδια στιγμή που οι γραμμές των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων σ’ όλη τη χώρα δυναμώνουν με αίτημα την επιβίωση και μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή.

ενάντια στις εργοδοτικές δολοφονίες και την αδιαφορία …

Το κράτος και η εγκληματική πολιτική του προσμετρά ήδη χιλιάδες θανάτους εν μέσω πανδημίας, ενώ η ανθρώπινη ζωή είναι πλέον φανερό πως δεν έχει καμία απολύτως αξία αν είσαι φτωχός εργάτης, πρόσφυγας ή μέλος κάποιας μειονότητας. Την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται, η μακρά λίστα των θανάτων των εργαζομένων όλο και μεγαλώνει. Στις 15/2 στην Πάτρα 22χρονος εργάτης πέθανε στην προσπάθειά του να κρυφτεί γιατί ήθελε να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ, καθώς ήταν ανασφάλιστος. Στις 13/2 ένας 25χρονος χειριστής κομπρεσέρ τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από έκρηξη σε φρεάτιο μεθανίου στη Θήβα. Οι ζωές των καταπιεσμένων θυσιάζονται στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η οποία για να συνεχίσει απρόσκοπτα τον κύκλο εκμετάλλευσης χρειάζεται την κρατική τρομοκρατία.

Τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μειώσεις των μισθών, οι αυξήσεις των ωραρίων σε βάρος των εργαζομένων, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας που επιδεινώνονται και υποβαθμίζονται συνεχώς και-αποκορύφωμα όλων, η απαξίωση και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αδιαφορία κράτους και αφεντικών για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιγράφουν την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες που μας επιβάλλονται καθημερινά, στοχεύοντας στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των ζωών μας.

προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα…

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή συνθήκη, είναι σημαντικό να οργανωθούν οι καταπιεσμένοι και οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση από κράτος και κεφάλαιο που όλο και εντείνεται. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ταξική οργάνωση στη βάση και στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση των δομών αγώνα, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, τη συλλογικοποίηση. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, τα νέα αντεργατικά μέτρα, τα εργοδοτικά εγκλήματα και τις δολοφονίες πρέπει να είναι διαρκής κι οργανωμένος συνδεδεμένος με άλλα μέτωπα αγώνα. Με σωματεία βάσης, οριζόντια και αντιιεραρχικά σχήματα και από τα κάτω συνελεύσεις γειτονιών, μαζί με φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, άνεργους, να δώσουμε στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις σχολές, τη μάχη του ταξικού και κοινωνικού αγώνα. Για να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, οριζόντια, συντονισμένη, οργανωμένη από τα κάτω δράση όλων των εργαζόμενων, όλων των καταπιεσμένων.

παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/ες της ΒΦΛ Καβάλας

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/ες της Κavala oil

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/ες της Cosco

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους/ες – αγρότες/ισσες

Ακηδεμόνευτοι, αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες μέχρι την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό / μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ

Μοιραστείτε το άρθρο