Ημέρα δράσης ενάντια σε ακρίβεια, φτώχεια και ιδιωτικοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Σάββατο 26/2 στις 12:00

Αθήνα: Πλατεία Ελευθερίας (Κορυδαλλός), 12:00
Θεσσαλονίκη: Πλατεία Χαριλάου, 12:00
Θεσσαλονίκη: Λαϊκή Αγορά Μαρτίου – Βούλγαρη στις 11:00

Αγώνας σε κάθε γειτονιά. Ενάντια σε Ακρίβεια, Φτώχεια, Ανεργία, Ιδιωτικοποιήσεις, Καταστολή


ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με αγώνες να παλέψουμε για την επιβίωσή μας

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 12μ – πλατεία ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία έχουμε βυθιστεί σε μια εργασιακή ζούγκλα (το έκτρωμα Χατζηδάκη ήδη εφαρμόζεται, βλ. E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες, και μας μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους) και την φτώχεια. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες λόγω των μνημονιακών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνια τώρα. 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 372 ευρώ καθαρά! Το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια, ποσοστό από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά έρχεται από τη διάλυση του ΕΣΥ: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων… Αλίμονο όμως! Όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός του 2022 των νεοφιλελεύθερων αγριανθρώπων της ΝΔ, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουμε ανάγκη από υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές αλλά από μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες (10 δις)! Αυτή είναι η ταξική «μείωση του κράτους» στις πλάτες μας.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ φέρνει νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+19%), συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά! Η ακρίβεια εξαϋλώνει το πενιχρό εισόδημά μας, ενώ οι κυβερνητικοί παπαγάλοι ισχυρίζονται πως όλα θα τα λύσει η «αγορά»! Ενδεικτικές αυξήσεις τιμών: πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%, καύσιμα 22,3%, φυσικό αέριο σχεδόν 150%! Βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας: κρέας +17%, ψάρια 8%, τυριά 3,5%, ελαιόλαδο 19%, λαχανικά 21%, ηλιέλαιο 30%, τυριά 15%, ζυμαρικά 13% κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση «αύξησε» τον κατώτερο μισθό κατά 2%, δηλαδή ούτε ένα κουλούρι την ημέρα!

Η ευθύνη γι’ αυτή την τραγική κατάσταση ανήκει στους νεοφιλελεύθερους κανιβάλους, που κυβερνούν με μνημόνια διαρκείας. Το μόνο που πετυχαίνει αυτή η «ανάπτυξή» είναι να συνεχίζει την εκτεταμένη καταστροφή της παραγωγικής βάσης, βιομηχανικής και αγροτικής, εκτοξεύοντας όλες τις εισαγωγές, κάνοντας την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών και τα παιχνίδια των ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Είναι οι ίδιοι που ενισχύουν και επιδοτούν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, που δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Που πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Που ιδιωτικοποιούν τα πάντα, οδηγώντας σε διαρκή αφαίμαξη των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά, όπως το νερό.

Γι’ αυτούς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, που θέλουν τον καθένα μας μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, μόνη ιερή «αξία» είναι τα παρασιτικά τους κέρδη, η αρπαγή και το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Όσο κι αν προσπαθούν με χυδαία ψέματα, με ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ, ο σκελετός δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά και αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις, στο 236% του ΑΕΠ – όταν το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις και 127% του ΑΕΠ! Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές πάνω από το ΑΕΠ), για τα οποία ζητάνε από εμάς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό!

Ξανά οι χρεοκοπημένες ελίτ με ατελείωτα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και στυγνή καταστολή προσπαθούν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την χρεοκοπία του σάπιου συστήματος τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, καθημερινή κοροϊδία κυβέρνησης και ΜΜΕ. Η οργή και δυσαρέσκειά μας πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ του 1% των πλουσίων και κυβερνά με τις ορδές των ΜΑΤ. Με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. Καμιά αύξηση στην τιμή του ρεύματος και φυσικού αερίου. ΣΤΟΠ τώρα σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΦΑ (αέριο). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Ρεύμα, Νερό, Υγεία, Παιδεία, Στέγη είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, όχι εμπορεύματα. ΣΤΟΠ στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Εργατικός – Κοινωνικός έλεγχος στις τιμές, για να τσακίσουμε τους κερδοσκόπους.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τομέων κλειδιά. Διαγραφή του Χρέους.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Η ακρίβεια είναι ταξική βία: Συγκέντρωση το Σάββατο 26/2 στις 12.00 στην Πλατεία Χαριλάου

Το κύματα ανατιμήσεων είναι συνεχή και ο χειμώνας που διανύουμε είναι ήδη δύσκολος. Ήδη έχουν έρθει οι πρώτοι λογαριασμοί για το ρεύμα με αυξήσεις έως 170%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν αγγίξει το 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%,τα καύσιμα με 21,7%αρνί και κατσίκι με 19,7%ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Ηλιέλαιο, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, όσπρια αποτελούν μέρος των προϊόντων στα οποία έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές, ενώ αναμένονται και άλλοι γύροι ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες, με αρχή τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, με τους πιο αισιόδοξους οικονομολόγους να λένε πως το κύμα αυξήσεων πιθανώς να σταματήσει στα τέλη του 2023 και αφού θα έχει πρώτα τσακίσει τις τσέπες και τις ζωές μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήδη πολλοί συνάνθρωποι μας δίνουν το μισό μηνιάτικο τους ΜΟΝΟ για το νοίκι.

Τίθεται ζήτημα επιβίωσης και μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε τη λύση

Για να μην γενικολογούμε δεν είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα. Καμία και κανείς δεν φαντάζεται τους διάφορους Μητσοτάκηδες και Αλαφούζους, τους πάσης φύσεως βουλευτές και «αυτοδημιούργητους μεγαλοεπιχειρηματίες» να χάνουν τον ύπνο τους σκεπτόμενοι πως θα τα βγάλουν πέρα. Όχι, αυτοί που χάνουμε τον ύπνο μας είμαστε οι ίδιοι που χρεωθήκαμε τα σπασμένα για τα μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας, γυναίκες και άντρες που πούλησαν το μέλλον μας υπέρ αγορών, τραπεζών και κερδών.

Όσες και όσοι ζούμε μέρα με την μέρα και μήνα με τον μήνα, αυτοί που νοιώθουν στο πετσί τους τον παραλογισμό των χαμένων 4 δις που δίνονται για φρεγάτες και πολεμικά αεροπλάνα την στιγμή που εξαθλιώνουν την δημόσια υγεία και καπάκι μας πουλάνε και παπάδες για δήθεν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών που δεν είναι τίποτα παραπάνω από χαρτζιλίκια στους ιδιώτες. Γιατί για αυτούς οι ιδιώτες παράγουν κέρδος, ενώ το καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας ανοιχτό για όλους και όλες δεν είναι τίποτα άλλο παρά κόστος. Η ασφάλιση και η περίθαλψη για όλους, τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία για αυτούς, είναι κόστος. Υπεράριθμα σχολικά τμήματα, σαρδελοποίηση στις συγκοινωνίες, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους μαζικούς χώρους δουλειάς, φυσική και ψυχική εξόντωση που την κουβαλάμε από την δουλεία μέχρι (και άμα) κοιμηθούμε.

Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί.

Το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό των 546 €, με τα ενοίκια να είναι στα 350€, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε ανατίμηση, την στιγμή που δεν ανεβαίνουν οι μισθοί (και ας αυξάνεται ο χρόνος δουλειάς με τις απλήρωτες υπερωρίες βλ. νόμος Χατζηδάκη) είναι ουσιαστικά ένα πιστόλι στον κρόταφο μας.

Η επιβίωσή μας παίζεται κορώνα-γράμματα πάνω σε χαρτιά χρηματιστηρίων και εμπορικών συναλλαγών από αυτούς που μοίραζαν χαρτζιλίκια με τις λίστες Πέτσα, που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Μέσα σε όλα αυτά με το νέο εργασιακό και πτωχευτικό νόμο θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι μπας και έχουμε ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι μας. Κατασπαταλάν το δημόσιο χρήμα την στιγμή που ξέρανε πως η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέες ελλείψεις στα εισοδήματα μας και την στιγμή που μόνο 1 στους 10 από τους 1.000.000 ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή που δεκάδες είναι οι νεκροί συνάνθρωποί μας που κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με επισφαλή μέσα θέρμανσης, χιλιάδες αυτοί που κινδυνεύουν με κόψιμο του ρεύματος, οι άστεγοι, όσοι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και στην τροφή ενώ παράλληλα η κρατική τηλεόραση επιλέγει να δίνει συμβουλές για το πώς θα κρατήσουμε τα σπίτια μας ζεστά με ανοιχτή πόρτα στο ντους και με μισάνοιχτους φούρνους.

Οι μόνες και οι μόνοι που έχουμε για να αντισταθούμε στην πλήρη εξαθλίωση είναι ο ένας την άλλη.

Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περεταίρω φτωχοποίησής μας.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.

Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.

Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.

Να παλέψουμε για:

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.

Συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια: Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12.00 στην πλατεία Χαριλάου

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)


ΜΑΡΤΙΟΥ – ΒΟΥΛΓΑΡΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!
Ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό!

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος (45%) και του φυσικού αερίου(134%) τους τελευταίους μήνες, που επεκτείνονται σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης έρχονται να ολοκληρώσουν τη λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος μαζί με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, τη φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών. Οι αυξήσεις έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και ηλεκτρισμό. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης  περί αύξησης των τιμών πετρελαίου, αερίου και του φόρου άνθρακα διεθνώς, δεν στέκουν καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου. Πολύ περισσότερο όταν η αύξηση της τιμής του οικιακού ρεύματος συνοδεύεται από μείωση της τιμής του (ήδη πολύ φθηνότερου) βιομηχανικού…
Οι αυξήσεις δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων και Ε.Ε. Η παραγωγή και διανομή της ενέργειας είναι πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών, εμπόρευμα που διαμορφώνεται με βάση τους νόμους της αγοράς. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών με μεθοδικότητα διέλυσαν την ΔΕΗ και την ξεπούλησαν ενώ ταυτόχρονα πριμοδότησαν ιδιωτικές εταιρίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με εισαγόμενο φυσικό αέριο, που τώρα είναι πανάκριβο. Και γίνεται ακόμη πιο εξοργιστικό όταν η κυβέρνηση σχετίζει τις αυξήσεις με την προστασία του περιβάλλοντος ενώ χρόνια τώρα χρηματοδοτούμε μέσω των οικιακών λογαριασμών τους «επενδυτές» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη. Η αισχροκέρδεια δεν είναι παρέκκλιση των νόμων της αγοράς αλλά η ίδια η «ελεύθερη αγορά» που κάνει σκλάβο τον λαό.
Ό,τι απομένει από τους κουτσουρεμένους μισθούς και τις συντάξεις, το κλέβουν με την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, ο καφές ή τα είδη καθαριότητας, με αυξήσεις στις τιμές τους που ξεπερνούν το 20%, μοιάζουν με είδη πολυτελείας για την λαϊκή οικογένεια. Παρόμοια κατάσταση και στην ένδυση, τα μεταφορικά έξοδα, τα διόδια αλλά και στο κόστος στέγασης..
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση τα κατά καιρούς κυβερνητικά μέτρα μόνο στην “ελάφρυνση” των λογαριασμών δεν οδηγούν ενώ οι αυξήσεις των 52 λεπτών τη μέρα στους μισθούς αποτελούν εμπαιγμό. Την ίδια στιγμή, ενώ σ’ όλο τον κόσμο ξεσπούν μαζικές διαδηλώσεις, στην Ελλάδα καμιά πραγματική αντίδραση δεν υπάρχει (αλλά ούτε και περιμένουμε) από την συμβιβασμένη κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” ή την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Μόνη αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι που δεν θα μείνουμε παρατηρητές. Μέσα από κινηματικές συλλογικότητες στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
⦁ Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων αγαθών
⦁ Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού – Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους
⦁ Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά. – Άμεση και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές
⦁ Φραγμός σε πλειστηριασμούς κι αυξήσεις ενοικίων -Προγράμματα στέγασης για όλους
⦁ Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους – Κατάργηση/μείωση συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη
⦁ Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης


ΑΘΗΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ:

Σάββατο 26 Φλεβάρη, 12:00, μετρό Κορυδαλλού

Με πάνω από 30.000 κρούσματα καθημερινά και 23.000 νεκρούς συνολικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα στο έλεος της πανδημίας που επελαύνει. Το άνοιγμα των σχολείων, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και χώρων εργασίας με ανεύθυνο τρόπο, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, έχει επιβαρύνει καταστροφικά το ΕΣΥ, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, μαθητές. Ο κυνισμός και η απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή του Μητσοτάκη και του επιτελείου του οδηγούν στο ξεπούλημα και κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων, με πρόσφατο παράδειγμα το Παίδων Πεντέλης. Αφήνουν τους ιδιώτες της υγείας να αισχροκερδούν με τις τιμές των μέσων ατομικής προστασίας και των διαγνωστικών τεστ. Το υπουργείο Εργασίας μείωσε 50% το μισθό των εργαζομένων γονιών που παίρνουν ειδική άδεια φροντίδας των παιδιών τους που νοσούν από Covid. Επιπλέον, οι εργοδότες επιβάλλουν υποχρεωτική εργασία ακόμα και με συμπτώματα κορονοϊού, ενδιαφερόμενοι μόνο να διατηρήσουν και αυξήσουν τα κέρδη τους. Η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι αποτέλεσμα των χρόνιων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, δηλαδή της ιδιωτικοποίησής της, που την έχουν οδηγήσει στο όριο της κατάρρευσης και την έχουν μετατρέψει σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους.

Το κύμα ακρίβειας έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά. Βενζίνη, ρεύμα, φυσικό αέριο, βασικά τρόφιμα έχουν γίνει «είδη πολυτελείας». Ο Μητσοτάκης υπόσχεται γελοίες «αυξήσεις» 2% στον κατώτατο μισθό, κοροϊδεύοντάς μας κατάμουτρα. Ήδη πολλά νοικοκυριά ζουν στο όριο της φτώχειας και η αύξηση των τιμών τα αποτελειώνει.

Το «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε μπάχαλο. Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ήρθε ξανά η εγκληματική, εξοργιστική διαχείριση της κακοκαιρίας, που φόρτωσε το λαό νέα βάρη. Η κυβέρνηση προκαλεί με την στάση της. Δεν είναι μόνο η ανικανότητα αυτών των «α(χ)ρίστων», αλλά και η ακραία ταξική πολιτική τους, η λεγόμενη «μείωση του κράτους». Ενώ κόβουν κοινωνικές δαπάνες, δίνουν πακτωλούς χρημάτων στην αστυνομία, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σε κάθε «ημέτερο» ιδιώτη-αρπακτικό, σε πανάκριβες φιέστες.

Κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, απειλούμαστε με ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Με την καταστολή από ΜΑΤ-ΔΙΑΣ, που μόνο αυτοί της έχουν μείνει για να γαντζώνεται στην εξουσία. Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, φτωχοί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους ανεχθούμε άλλο! Η λύση δεν είναι να κρεμάσουμε τις ελπίδες μας σε κάποια ψήφο. Οι αγώνες και νίκες των εργαζομένων (e-food, λιμενεργάτες Cosco κ.ά.) δείχνουν ότι με οργάνωση και αλληλεγγύη μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να αντισταθούμε στα νέα και παλιά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, με Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, με οργάνωση σε σωματεία και επιτροπές αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο. Είναι ο μόνος τρόπος για ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.

Λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές παντού, για να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

ΟΧΙ Ιδιωτικοποιήσεις που φουντώνουν την Ακρίβεια! Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα, Νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό! Κατάργηση ΦΠΑ – Μείωση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, καύσιμα.

Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες. ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Αστυνομία, Πλούσιους.

Αυξήσεις Μισθών πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Απαγόρευση εξώσεων και διακοπών ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


Κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κορυδαλλού (Σάββατο 26/2)

Στηρίζουμε την κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κορυδαλλού το Σάββατο 26/2 στις 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Μαζικοί κοινωνικοί αγώνες για την αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας ενάντια στην εγκληματική κρατική θανατοπολιτική!

Pasamontaña

Μοιραστείτε το άρθρο