Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στην ακρίβεια και στις αυξήσεις ρεύματος και θέρμανσης, Σάββατο 05/2 στις 12:00

Με τις κατακόρυφες αυξήσεις και ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα και το κόστος ζωής να είναι διαρκώς αυξανόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οι πενιχροί μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να καλύψουν τα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα με την κοινωνία να επωμίζεται το βάρος των βιομηχανιών και των ολιγαρχών και την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξόφθαλμα ψέματα για να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική διάλυση της κοινωνίας.

Με τις κατακόρυφες αυξήσεις και ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα και το κόστος ζωής να είναι διαρκώς αυξανόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οι πενιχροί μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να καλύψουν τα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα με την κοινωνία να επωμίζεται το βάρος των βιομηχανιών και των ολιγαρχών και την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξόφθαλμα ψέματα για να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική διάλυση της κοινωνίας.

Αθήνα, 12:00, Ομόνοια
Θεσσαλονίκη, 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου
Τρίκαλα, 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου
Ξάνθη, 12:00, Παζάρι Ξάνθης
Πάτρα, 12:00, πλατεία Όλγας
Γιάννενα, 12:00, στην Περιφέρεια
Πρέβεζα, 11:00, στον ΟΤΕ
Λάρισα, 12:00, Κεντρική πλατεία
Βόλος, 12:00, Αγ. Νικόλαος
Καρδίτσα, 12:00, Κεντρική πλατεία
Κοζάνη, 12:00, κεντρική Πλατεία
Ηγουμενίτσα, 12:00, κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 18:30, πλατεία 23ης Μαρτίου
Αλεξανδρούπολη, 12:00 Αναγνωστήριο Ιατρικής


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ! Ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό!

Σάββατο 5 του Φλεβάρη, 12 μεσ., Άγαλμα Βενιζέλου – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ενάντια στις ΑΥΞΗΣΕΙΣ ρεύματος-θέρμανσης & την ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ένα κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αλλά και σε βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά έρχεται να ολοκληρώσει τη λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος μαζί με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών. Οι αυξήσεις ήδη έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και ηλεκτρισμό. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης περί διεθνούς συγκυρίας και αύξησης των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και του φόρου άνθρακα δεν στέκουν καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου. Οι αυξήσεις δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων και Ε.Ε. Η παραγωγή και διανομή της ενέργειας είναι πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών, εμπόρευμα που διαμορφώνεται με τους νόμους της αγοράς.

Ενώ η τιμή στο ρεύμα για τα νοικοκυριά αυξάνεται, για τις βιομηχανίες μειώνεται, παρότι ήδη είναι χαμηλότερη από την οικιακή. Με εξοργιστική υποκρισία οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι αυτό σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος ενώ χρόνια τώρα χρηματοδοτούμε μέσω των οικιακών λογαριασμών τους «επενδυτές» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων με μεθοδικότητα διέλυσαν την ΔΕΗ και την ξεπούλησαν ενώ ταυτόχρονα πριμοδότησαν ιδιωτικές εταιρίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με εισαγόμενο φυσικό αέριο, που τώρα είναι πανάκριβο. Αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι παρέκκλιση των νόμων της αγοράς. Είναι η ίδια η «ελεύθερη αγορά» που κάνει σκλάβο τον λαό. Ό,τι απομένει από τους κουτσουρεμένους μισθούς και τις συντάξεις, το κλέβουν με την ακρίβεια με τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής αλλά και την εστίαση, την ένδυση, τα μεταφορικά έξοδα, τα διόδια καθώς και το κόστος στέγασης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά στην “ελάφρυνση” των λογαριασμών θα οδηγήσουν. Την ίδια στιγμή κι ενώ σ’ όλο τον κόσμο ξεσπούν μαζικές διαδηλώσεις, στην Ελλάδα καμιά πραγματική αντίδραση δεν υπάρχει (αλλά ούτε και περιμένουμε) από την συμβιβασμένη κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” ή την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Μόνη αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι που δεν θα μείνουμε παρατηρητές. Μέσα από κινηματικές συλλογικότητες στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

·Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων αγαθών

· Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού – Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους

· Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά. – Άμεση και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές

· Φραγμός σε πλειστηριασμούς κι αυξήσεις ενοικίων -Προγράμματα στέγασης για όλους

· Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους – Κατάργηση/μείωση συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη

· Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης

https://www.facebook.com/events/348558396903326?active_tab=about


Μοιράσματα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 29 Γενάρη στις λαϊκές της Μαρτίου και της Ξηροκρήνης, εν όψει της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην ακρίβεια στις 5 Φλεβάρη, ενώ κρεμάστηκαν και σχετικά πανό.

Ακολουθεί το κείμενο της συλλογικότητας που μοιράστηκε, αναφορικά με τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και την αύξηση του κόστους ζωής, που κάθε βδομάδα γίνεται και πιο δυσβάσταχτο για τους ανθρώπους της τάξης μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Μια δεκαετία «οικονομικής κρίσης», που ξεκίνησε το 2008 και εντείνεται με την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού (με το χρέος να έχει ξεπεράσει πλέον το 230% του ΑΕΠ, από 120% που ήταν το 2010) θα έπρεπε να είναι αρκετή για να πείσει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης για τρία τουλάχιστον δεδομένα. Πρώτον πως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε με συνεχόμενα νομοσχέδια που στερούν κατακτήσεις δεκαετιών, ήρθε για να μείνει. Δεύτερον πως η ζωή και η ευημερία της κοινωνικής βάσης φυσικά και δεν έχει καμία αξία μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου, πέρα από το να παράγουμε αξία μέσω της εργασίας μας, αλλά και κέρδη μέσω της κατανάλωσης των ίδιων των αγαθών που εμείς παράγουμε. Και τρίτον πως το κράτος ως μηχανισμός, είτε με δεξιά είτε με αριστερή διακυβέρνηση, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, και υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μετά την λεηλασία που βιώσαμε για να σωθούν οι τράπεζες και η “οικονομία”, αλλά και την παραχώρηση πολλών εργατικών κεκτημένων που βαπτίστηκαν μεταρρυθμίσεις, επιχειρήθηκε να στηθεί ένα αφήγημα ερχομού της «ανάπτυξης» και εξόδου από τα μνημόνια (τα οποία φυσικά δεν επιβλήθηκαν με την βία από τους δανειστές όπως μας παρουσιάστηκε, αλλά αποτελούσαν επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης), το οποίο φυσικά εγκαταλείφθηκε άρον-άρον μιας και η επίθεση σε βάρος μας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, αυτή την φορά με πρόσχημα την αντιμετώπιση της covid-19.

Στον καιρό της πανδημίας είδαμε να οξύνεται η καταστολή, είδαμε τον κοινωνικό έλεγχο να εξαπλώνεται από το κράτος σε κάθε πτυχή της ζωής μας, είδαμε ανθρώπους της τάξης μας να πεθαίνουν σε διαδρόμους νοσοκομείων χωρίς πρόσβαση σε ΜΕΘ, σε ένα συνειδητά υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε φυλακισμένους και μετανάστριες να αφήνονται στο έλεός τους στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, είδαμε την “επιτροπή λοιμωξιολόγων” να ανακοινώνει συνεχώς μέτρα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ η κυβέρνηση ψήφιζε το ακαταδίωκτό της… Και όλα αυτά ενώ το κράτος περνούσε συνεχώς εκμεταλλευτικά νομοσχέδια με fast track διαδικασίες, εκμεταλλευόμενο τις μειωμένες κοινωνικές αντιστάσεις που επικρατούσαν λόγω του lockdown και της covid-19. Άρση των περιορισμών για διεξαγωγή πλειστηριασμών και νέος πτωχευτικός κώδικας που απελευθερώνει την αρπαγή της πρώτης κατοικίας, νέο ασφαλιστικό, επιβολή ταξικών φραγμών και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, νομοσχέδιο που διευκολύνει την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των αφεντικών, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών που αφορούν βασικές ανάγκες όπως το ρεύμα και το νερό.

Μετά και το αντεργατικό νομοσχέδιο που ήρθε να ισοπεδώσει μια σειρά εργατικών κεκτημένων, όπου ανάμεσα σε άλλα καταργεί και επίσημα το 8ωρο και νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, ξεκινήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες να βιώνουμε την μείωση του μισθού και των συντάξεών μας και με έναν πιο έμμεσο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό τρόπο: τις ανατιμήσεις. Τη μείωση μάλιστα ενός μισθού που παραμένει τσακισμένος εδώ και μια δεκαετία. Όσοι και όσες από εμάς δεν είμαστε τυχεροί για να έχουμε το δικό μας σπίτι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να δαπανούμε πάνω από τον μισό μισθό για να εξασφαλίσουμε στέγη, και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να προμηθευτούμε μόνο τα απαραίτητα, καταλήγοντας όμως και πάλι κάθε μήνα χρεωμένες.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

Ράλι τιμών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακή κρίση, παγετός στις καλλιέργειες καφέ της Βραζιλίας, τσουνάμι αυξήσεων, πληθωριστικές πιέσεις είναι κάποιες από τις επιτηδευμένα ασαφείς εκφράσεις που ακούμε στις ειδήσεις. Ταυτόχρονα ακούμε διάφορους ειδικούς να προσπαθούν να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν όλα αυτά σαν να μιλάν για κάποια φυσική καταστροφή από την οποία όλοι και όλες βάλλονται οριζόντια, λες και δεν φταίει κανείς, λες και κανείς δεν επωφελείται από όλα αυτά. Οριακά το μόνο που δεν κάνουν είναι να επικαλεστούν την θεϊκή βούληση για να περιγράψουν τα όσα μας συμβαίνουν.

Οι αυξήσεις στις τιμές καταγράφονται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατά 2% περίπου, ενώ για ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και το 12%. Ενδεικτικά της μεγάλης αύξησης των τιμών σε διάφορα αναγκαία προϊόντα είναι τα παρακάτω νούμερα: φρέσκα θαλασσινά 4,39%, ελαιόλαδο 2,61%, λαχανικά 8%, κρέας 13,21%, βενζίνη 16,8%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, φυσικό αέριο 72,32%. Αντίστοιχα, στις μεταφορές παρατηρείται αύξηση 6,7% και στην ήδη υπερκοστολογημένη στέγαση περίπου στο 4%. Είναι γεγονός πως κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλές δυνάμεις του κεφαλαίου και των κρατών που εκφράζουν τα συμφέροντά του, οξύνανε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, εργαλειοποιώντας την covid-19. Ταυτόχρονα τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο, η αύξηση των ναύλων από τους εφοπλιστές, η ίδια η φύση του κεφαλαίου να επιδιώκει όλο και περισσότερα κέρδη και οι διακρατικοί ανταγωνισμοί δημιούργησαν κρίσεις που εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Εκεί είναι όμως που γίνεται το μεγάλο γλέντι, διότι η αύξηση της τιμής της ενέργειας (που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων) και των πρώτων υλών, επιτρέπουν σε κάθε λογής αφεντικά από διάφορους κλάδους να τις επικαλούνται για να αυξήσουν τις τιμές των υπηρεσιών ή των προϊόντων που εμπορεύονται. Οι λόγοι που οδήγησαν σε όλο αυτό το ασαφές πλέγμα είναι πολύπλοκοι για να τους κατανοήσουμε με ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο και δεν χρειάζεται να έχουμε τελειώσει οικονομικό πανεπιστήμιο για να το καταλάβουμε: Ο καπιταλισμός έχει τους μηχανισμούς ώστε να μετακυλίει όλα αυτά τα κόστη από πάνω προς στην κοινωνική βάση, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν παρουσιάζοντας τεχνητές κρίσεις που οδηγούν την εργατική τάξη στην περαιτέρω φτωχοποίηση, ενώ αυξάνουν την κερδοφορία των αστών.

Έτσι τα κράτη -ανάμεσα τους φυσικά και το ελληνικό- σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν ακόμα περισσότερο, επικαλούνται νέα μέτρα ενάντια στο κύμα αυξήσεων που τα ίδια δημιούργησαν για χάρη του κεφαλαίου, προφανώς δίνοντας χρήμα που και πάλι έχουν λάβει από τις τσέπες μας, μέσα από την φορολογία. Παράλληλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως την ίδια στιγμή που το χρέος του ελληνικού κράτους (το οποίο θα φορτώσουν πάλι στις πλάτες μας “για να βγούμε όλοι μαζί από ακόμα μία κρίση”) αγγίζει το 235%, την ίδια στιγμή που όλο και περισσότερα κομμάτια της τάξης μας αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, την ίδια στιγμή που το «επιτελικό κράτος» καταρρέει τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες, το κράτος ξοδεύει δις για να προχωρήσει σε αγορές Rafale και ελικόπτερων Romeo, αναβαθμίζει τα F16 και αγοράζει φρεγάτες Belhara. Προσπαθεί έτσι να αναβαθμιστεί τόσο σε στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και σε επίπεδο συμμαχιών, που επιβεβαιώνουν τις βλέψεις και τον επεκτατισμό του ελληνικού κράτους, αλλά και τον κίνδυνο να εμπλέξουν τους φτωχούς σε άλλον έναν πόλεμο για τα κέρδη των αστών.

ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Απέναντι στο νέο κύκλο επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και αφεντικά οφείλουμε να οργανώσουμε την αντεπίθεση της τάξης μας. Αρχικά, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος που άφησε πίσω του το προσωρινό μούδιασμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Να αγωνιστούμε για ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας υγείας που δε θα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Να αγωνιστούμε για να μην εξαρτάται από τα φράγκα που έχουμε ή δεν έχουμε στην τσέπη μας ή από την εθνικότητά μας η πρόσβασή μας στην περίθαλψη. Να αγωνιστούμε για να μην επανέλθουν στην καθημερινότητα μας σαν κάτι φυσιολογικό χουντικοί νόμοι που παρανομοποιούν τις διαδηλώσεις, Να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του φυσικού κόσμου και των δημόσιων χώρων. Να αγωνιστούμε ώστε να μην παραγκωνίζονται από την παιδεία όσοι δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ή σχολές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες, το πετσόκομμα των μισθών, την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, τις κατασχέσεις, τα κοψίματα ρεύματος και νερού όσων δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Να αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, για να μη σκοτώνονται οι μετανάστες/ριες στα σύνορα ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε είδους έμφυλης, φυλετικής, θρησκευτικής διάκρισης των ανθρώπων της τάξης μας. Το να αγωνιστούμε για όλα αυτά είναι το πρώτο βήμα. Το στοίχημά μας όμως είναι το πώς μαζί με άλλες καταπιεσμένες θα κάνουμε τις ρήξεις των ερχόμενων αγώνων και εξεγέρσεων ακόμα πιο βαθιές, συνδέοντας όλους τους επιμέρους αγώνες και οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα νέο κόσμο που θα μπορεί να απαντάει στα προβλήματα όλων των ανθρώπων έχοντας ως εφαλτήριο το εξής λιτό και απέριττο:

Κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης & της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο!

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ,ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα Ανατολικά


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με αγώνες να παλέψουμε για την επιβίωσή μας

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας: 5 Φεβρουαρίου – 12μ Άγαλμα Βενιζέλου

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία έχουμε βυθιστεί σε μια εργασιακή ζούγκλα (το έκτρωμα Χατζηδάκη ήδη εφαρμόζεται, βλ. E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες, και μας μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους) και την φτώχεια. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες λόγω των μνημονιακών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνια τώρα. 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 372 ευρώ καθαρά! Το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια, ποσοστό από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά έρχεται από τη διάλυση του ΕΣΥ: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων… Αλίμονο όμως! Όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός του 2022 των νεοφιλελεύθερων αγριανθρώπων της ΝΔ, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουμε ανάγκη από υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές αλλά από μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες (10 δις)! Αυτή είναι η ταξική «μείωση του κράτους» στις πλάτες μας.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ φέρνει νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+19%), συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά! Η ακρίβεια εξαϋλώνει το πενιχρό εισόδημά μας, ενώ οι κυβερνητικοί παπαγάλοι ισχυρίζονται πως όλα θα τα λύσει η «αγορά»! Ενδεικτικές αυξήσεις τιμών: πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%, καύσιμα 22,3%, φυσικό αέριο σχεδόν 150%! Βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας: κρέας +17%, ψάρια 8%, τυριά 3,5%, ελαιόλαδο 19%, λαχανικά 21%, ηλιέλαιο 30%, τυριά 15%, ζυμαρικά 13% κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση «αύξησε» τον κατώτερο μισθό κατά 2%, δηλαδή ούτε ένα κουλούρι την ημέρα!

Η ευθύνη γι’ αυτή την τραγική κατάσταση ανήκει στους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους, που κυβερνούν με μνημόνια διαρκείας. Το μόνο που πετυχαίνει αυτή η «ανάπτυξή» είναι να συνεχίζει την εκτεταμένη καταστροφή της παραγωγικής βάσης, βιομηχανικής και αγροτικής, εκτοξεύοντας όλες τις εισαγωγές, κάνοντας την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών και τα παιχνίδια των ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Είναι οι ίδιοι που ενισχύουν και επιδοτούν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, που δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Που πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Που ιδιωτικοποιούν τα πάντα, οδηγώντας σε διαρκή αφαίμαξη των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά, όπως το νερό.

Γι’ αυτούς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, που θέλουν τον καθένα μας μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, μόνη ιερή «αξία» είναι τα παρασιτικά τους κέρδη, η αρπαγή και το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Όσο κι αν προσπαθούν με χυδαία ψέματα, με ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ, ο σκελετός δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά και αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις, στο 236% του ΑΕΠ – όταν το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις και 127% του ΑΕΠ! Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές πάνω από το ΑΕΠ), για τα οποία ζητάνε από εμάς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό!

Ξανά οι χρεοκοπημένες ελίτ με ατελείωτα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και στυγνή καταστολή προσπαθούν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την χρεοκοπία του σάπιου συστήματος τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, καθημερινή κοροϊδία κυβέρνησης και ΜΜΕ. Η οργή και δυσαρέσκειά μας πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ του 1% των πλουσίων και κυβερνά με τις ορδές των ΜΑΤ. Με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. Καμιά αύξηση στην τιμή του ρεύματος και φυσικού αερίου. ΣΤΟΠ τώρα σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΦΑ (αέριο). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Ρεύμα, Νερό, Υγεία, Παιδεία, Στέγη είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, όχι εμπορεύματα. ΣΤΟΠ στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Εργατικός – Κοινωνικός έλεγχος στις τιμές, για να τσακίσουμε τους κερδοσκόπους.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τομέων κλειδιά. Διαγραφή του Χρέους.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ακρίβεια, ανατιμήσεις και «χαράτσια»: για εμάς ο λογαριασμός, για το κεφάλαιο η κερδοφορία…

Έχουμε βιώσει καλά στο πετσί μας το τί σημαίνει για τις τσέπες και τις ζωές μας η διαρκής κρίση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ένα νέο επεισόδιο της οποίας βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, προκειμένου να διαφυλάξουν και να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν τα κέρδη τους, έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με μια σειρά αντιδραστικών-αντικοινωνικών μέτρων, στερούν από την κοινωνική βάση ακόμα και τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης, ανατρέπουν κατακτήσεις αιώνων και παραδίδουν όλα τα αγαθά και τις κοινωφελείς υπηρεσίες στα χέρια του κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες συνθήκες για την όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη, ένα νέο δηλαδή κύμα ακρίβειας το οποίο επηρεάζει βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα. Συντελείται έτσι μια έμμεση μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στη φορολογική ληστεία της τελευταίας δεκαετίας και η οποία έγινε στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών στους «δανειστές». Δίπλα στην φορολογία και στις διαρκείς ανατιμήσεις, είδαμε τα τελευταία χρόνια και ευρύτερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από τομείς που επιβαρύνουν την καθημερινότητα της κοινωνίας, αυξάνουν το κόστος ζωής, καταβαραθρώνουν το βιοτικό επίπεδο.

H τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, και δη στα χαμηλότερα εισοδήματα, η οποία πρακτικά σημαίνει πως η ακρίβεια εξαύλωσε τον Δεκέμβριο το 10,4% του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια, εκεί όπου ο χορός καλά κρατεί. Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45% με πολλούς λογαριασμούς που είχαν έρθει πριν τον Δεκέμβριο να είναι ήδη αυξημένοι μέχρι και 170% , τα καύσιμα με 21,7%αρνί και κατσίκι με 19,7%ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Σύμφωνα με έρευνες το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων ενώ την ίδια στιγμή οκτώ στους 10 (79%) έχουν περιορίσει τη θέρμανση τους!

Οι ανατιμήσεις αυτές, με χαρακτηριστικότερες όλων τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ανάγκης του ντόπιου αλλά και του διεθνούς κεφαλαίου να επιστρέψει γρήγορα στην μέγιστη δυνατή κερδοφορία, αντανακλούν τους ανταγωνισμούς του «ελεύθερου» εμπορίου και της αγοράς ενώ σχετίζονται άμεσα με την στρατηγική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης» μετάβασης, την οποία ευαγγελίζονται οι κυρίαρχοι. Για άλλη μια φορά λοιπόν, την κρίση και τους ανταγωνισμούς του καπιταλιστικού κόσμου πληρώνει η κοινωνική βάση.

Το νέο κύμα ακρίβειας έρχεται μέσα σε μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνική συνθήκη και στην πραγματικότητα αποτελεί τη συνέχεια του αντικοινωνικού σχεδιασμού του κράτους και του κεφαλαίου, όπως αυτός συντελείται τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και σχεδόν 2 χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ταξικές ανισότητες έχουν οξυνθεί, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό, ενώ οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ποτέ. Η περίοδος της πανδημίας είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και του σχεδιασμού του κυριαρχίας. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έγινε φανερό όχι μόνο ότι το κράτος αδιαφορεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και ότι όλες του οι κινήσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Έτσι, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να προσλάβει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, το κράτος ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο του «νέου ΕΣΥ» που περιλαμβάνει περεταίρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με την μη πρόσληψη και τις απολύσεις εργαζομένων, με τις εξαγγελίες για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, με την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΣΔΙΤ), με το σπρώξιμο δεκάδων χιλιάδων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Πέρα όμως από το χώρο της υγείας, παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και σε μια σειρά άλλων τομέων και υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η ύδρευση, οι συγκοινωνίες, η στέγαση, οι δημόσιες υποδομές και περιουσία (από κτίρια μέχρι ολόκληρα βουνά και παραλίες). Χαρακτηριστικό είναι το ότι η ολοκληρωτική αναδιάρθρωση που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά (και προπτυχιακά πλέον) προγράμματα σπουδών, την εμπλοκή όλο και περισσότερων ιδιωτικών εταιριών τόσο με πανεπιστημιακές υπηρεσίες όσο και με ερευνητικά προγράμματα, την επιβολή ταξικών φραγμών μέσω της μείωσης των εισακτέων και της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Επιπλέον, η επίθεση κράτους και κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία επεκτείνεται και στο ζήτημα της στέγασης. Εδώ και κάποιο καιρό, το κράτος έχει άρει τους περιορισμούς για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών και έχει ψηφίσει νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, πατώντας πάνω στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα και επιβάλλουν οι ντιρεκτίβες της ΕΕ, απελευθερώνει την πώληση και την ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές. Μεταξύ άλλων, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συστήνεται για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη διαρκή απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά από τρία χρόνια η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση αν δεν καταβληθούν έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα. Την ίδια στιγμή προβλέπεται η πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ο οποίος έχει πλέον πρόσβαση μονάχα στα ποσά του εισοδήματός του που καλύπτουν «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Σε μερικά ψίχουλα δηλαδή, ίσα για να μην πεθάνει. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται σαφές ότι για το κράτος, βασική επιδίωξη δεν είναι η κάλυψη μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, όπως είναι η στέγαση, αλλά η εξασφάλιση των κερδών για τις τράπεζες και το κεφάλαιο. Είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο, στο επόμενο διάστημα να ξεσπάσει μια τεράστια στεγαστική κρίση.

Μια ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο ζήτημα της ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, αποσκοπούν στην προώθηση «πράσινων» μορφών ενέργειας και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Η μπίζνα με τις ΑΠΕ όχι μόνο δεν έφερε αυτάρκεια -αντιθέτως-, όχι μόνο δεν έφερε μείωση των τιμών κατανάλωσης όπως ευαγγελίζονται όσοι επιδοτούνται αδρά από Ευρωπαϊκά κονδύλια για να παράξουν ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά την ίδια στιγμή εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα λαϊκά σπίτια ενώ ταυτόχρονα οι βιομήχανοι συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα στην τιμή κόστους. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στα χέρια ιδιωτών και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχει φέρει μονάχα χειρότερες υπηρεσίες και άμεσες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστάν δύο λογαριασμούς. Το μόνο που έχει μείνει για την κοινωνία από τις κυρίαρχες πολιτικές για την ενέργεια είναι τα καταστροφικά έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα και τα οποία λεηλατούν κάθε φυσικό πόρο, επιβαρύνοντας τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες.

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, από τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και στο ρεύμα, τις ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις μίας σειράς -μέχρι πρότινος- δημόσιων υπηρεσιών, χώρων και δομών (λιμάνια, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, αεροδρόμια, ΟΑΣΘ, φοιτητικές λέσχες κλπ), μέχρι την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας, την περαιτέρω εμπλοκή του κεφαλαίου στον χώρο της εκπαίδευσης και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αποτελούν κομμάτια της συνολικότερης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα σε βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά σε συνδυασμό με τους ελάχιστους μισθούς (και παρά την προκλητικά πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,52€ την ημέρα), τον τεράστιο αριθμό των ανέργων και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά μετά το τελευταίο αντεργατικό νομοσχέδιο, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κοινωνική πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργες, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένες, αποκλειόμαστε όλο και πιο πολύ από την πρόσβαση στα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, από την υγεία και την παιδεία. Καθημερινά βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Από τον διαρκή ατομικό αγώνα για την επιβίωση, στον διαρκή συλλογικό αγώνα για ζωή

Το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμα πιο βαθιά φτώχεια, ακόμα πιο ξεκάθαρους αποκλεισμούς όλο και περισσότερων από εμάς από την υγεία, από την παιδεία, από την ενέργεια, από τις μετακινήσεις, από την στέγαση, από μία σειρά ειδών πρώτης ανάγκης όπως το νερό και η τροφή. Σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας διαφορετικές μορφές δικτύωσης και οργάνωσης, δυναμικές και μαχητικές αντιστάσεις υπερασπίζονται τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα μίας σειράς υπηρεσιών, περιφρουρούν πολύμορφα και πολλές φορές αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εξώσεις, τα ακριβά ενοίκια, τα κομμένα ρεύματα, τους υπερκοστολογημένους λογαριασμούς. Έχοντας στα χέρια μας την φόρα και την εμπειρία από τους νικηφόρους, μετά από πολλά χρόνια, αγώνες των εργαζομένων της e-food και της cosco, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει για το μάταιο της οργανωμένης μας αντίστασης.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σημείο που συναντιόμαστε, να επικοινωνήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, να σταθούμε μαζί πάνω στην αρχή της αλληλοβοήθειας, να στήσουμε δίκτυα και δομές κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε συνελεύσεις στις γειτονιές μας. Να παλέψουμε για την αύξηση του εισοδήματός μας και την μείωση του κόστους ζωής, να μπλοκάρουμε την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, να δομήσουμε από τα κάτω ένα πλατύ ριζοσπαστικό κοινωνικό μέτωπο που θα τοποθετεί στο κέντρο της ανάλυσής του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα παλεύει για την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, στην ενέργεια, στην στέγαση, στην μόρφωση, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστριες.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Όλοι και και όλες στις 5 Φλεβάρη στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια στις 12:00:

Θεσσαλονίκη: Αγ. βενιζέλου

Πάτρα: πλ. Όλγας

Ξάνθη: Παζάρι

Αλεξανδρούπολη: Αναγνωστήριο

Πέλοτο, στο δρόμο για την Αναρχία και τον Κομμουνισμό (Ξάνθη)

Αναρχική Ομάδα «Δυσήνιος Ίππος» (Πάτρα)

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη)

Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)


ΠΑΤΡΑ, ΞΑΝΘΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και «χαράτσια»: για εμάς ο λογαριασμός, για το κεφάλαιο η κερδοφορία…

Έχουμε βιώσει καλά στο πετσί μας το τί σημαίνει για τις τσέπες και τις ζωές μας η διαρκής κρίση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ένα νέο επεισόδιο της οποίας βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, προκειμένου να διαφυλάξουν και να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν τα κέρδη τους, έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με μια σειρά αντιδραστικών-αντικοινωνικών μέτρων, στερούν από την κοινωνική βάση ακόμα και τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης, ανατρέπουν κατακτήσεις αιώνων και παραδίδουν όλα τα αγαθά και τις κοινωφελείς υπηρεσίες στα χέρια του κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες συνθήκες για την όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη, ένα νέο δηλαδή κύμα ακρίβειας το οποίο επηρεάζει βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα. Συντελείται έτσι μια έμμεση μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στη φορολογική ληστεία της τελευταίας δεκαετίας και η οποία έγινε στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών στους «δανειστές». Δίπλα στην φορολογία και στις διαρκείς ανατιμήσεις, είδαμε τα τελευταία χρόνια και ευρύτερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από τομείς που επιβαρύνουν την καθημερινότητα της κοινωνίας, αυξάνουν το κόστος ζωής, καταβαραθρώνουν το βιοτικό επίπεδο.

H τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, και δη στα χαμηλότερα εισοδήματα, η οποία πρακτικά σημαίνει πως η ακρίβεια εξαύλωσε τον Δεκέμβριο το 10,4% του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια, εκεί όπου ο χορός καλά κρατεί. Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45% με πολλούς λογαριασμούς που είχαν έρθει πριν τον Δεκέμβριο να είναι ήδη αυξημένοι μέχρι και 170% , τα καύσιμα με 21,7%αρνί και κατσίκι με 19,7%ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Σύμφωνα με έρευνες το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων ενώ την ίδια στιγμή οκτώ στους 10 (79%) έχουν περιορίσει τη θέρμανση τους!

Οι ανατιμήσεις αυτές, με χαρακτηριστικότερες όλων τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ανάγκης του ντόπιου αλλά και του διεθνούς κεφαλαίου να επιστρέψει γρήγορα στην μέγιστη δυνατή κερδοφορία, αντανακλούν τους ανταγωνισμούς του «ελεύθερου» εμπορίου και της αγοράς ενώ σχετίζονται άμεσα με την στρατηγική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης» μετάβασης, την οποία ευαγγελίζονται οι κυρίαρχοι. Για άλλη μια φορά λοιπόν, την κρίση και τους ανταγωνισμούς του καπιταλιστικού κόσμου πληρώνει η κοινωνική βάση.

Το νέο κύμα ακρίβειας έρχεται μέσα σε μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνική συνθήκη και στην πραγματικότητα αποτελεί τη συνέχεια του αντικοινωνικού σχεδιασμού του κράτους και του κεφαλαίου, όπως αυτός συντελείται τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και σχεδόν 2 χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ταξικές ανισότητες έχουν οξυνθεί, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό, ενώ οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ποτέ. Η περίοδος της πανδημίας είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και του σχεδιασμού του κυριαρχίας. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έγινε φανερό όχι μόνο ότι το κράτος αδιαφορεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και ότι όλες του οι κινήσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Έτσι, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να προσλάβει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, το κράτος ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο του «νέου ΕΣΥ» που περιλαμβάνει περεταίρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με την μη πρόσληψη και τις απολύσεις εργαζομένων, με τις εξαγγελίες για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, με την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΣΔΙΤ), με το σπρώξιμο δεκάδων χιλιάδων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Πέρα όμως από το χώρο της υγείας, παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και σε μια σειρά άλλων τομέων και υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η ύδρευση, οι συγκοινωνίες, η στέγαση, οι δημόσιες υποδομές και περιουσία (από κτίρια μέχρι ολόκληρα βουνά και παραλίες). Χαρακτηριστικό είναι το ότι η ολοκληρωτική αναδιάρθρωση που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά (και προπτυχιακά πλέον) προγράμματα σπουδών, την εμπλοκή όλο και περισσότερων ιδιωτικών εταιριών τόσο με πανεπιστημιακές υπηρεσίες όσο και με ερευνητικά προγράμματα, την επιβολή ταξικών φραγμών μέσω της μείωσης των εισακτέων και της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Επιπλέον, η επίθεση κράτους και κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία επεκτείνεται και στο ζήτημα της στέγασης. Εδώ και κάποιο καιρό, το κράτος έχει άρει τους περιορισμούς για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών και έχει ψηφίσει νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, πατώντας πάνω στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα και επιβάλλουν οι ντιρεκτίβες της ΕΕ, απελευθερώνει την πώληση και την ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές. Μεταξύ άλλων, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συστήνεται για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη διαρκή απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά από τρία χρόνια η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση αν δεν καταβληθούν έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα. Την ίδια στιγμή προβλέπεται η πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ο οποίος έχει πλέον πρόσβαση μονάχα στα ποσά του εισοδήματός του που καλύπτουν «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Σε μερικά ψίχουλα δηλαδή, ίσα για να μην πεθάνει. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται σαφές ότι για το κράτος, βασική επιδίωξη δεν είναι η κάλυψη μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, όπως είναι η στέγαση, αλλά η εξασφάλιση των κερδών για τις τράπεζες και το κεφάλαιο. Είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο, στο επόμενο διάστημα να ξεσπάσει μια τεράστια στεγαστική κρίση.

Μια ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο ζήτημα της ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, αποσκοπούν στην προώθηση «πράσινων» μορφών ενέργειας και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Η μπίζνα με τις ΑΠΕ όχι μόνο δεν έφερε αυτάρκεια -αντιθέτως-, όχι μόνο δεν έφερε μείωση των τιμών κατανάλωσης όπως ευαγγελίζονται όσοι επιδοτούνται αδρά από Ευρωπαϊκά κονδύλια για να παράξουν ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά την ίδια στιγμή εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα λαϊκά σπίτια ενώ ταυτόχρονα οι βιομήχανοι συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα στην τιμή κόστους. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στα χέρια ιδιωτών και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχει φέρει μονάχα χειρότερες υπηρεσίες και άμεσες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστάν δύο λογαριασμούς. Το μόνο που έχει μείνει για την κοινωνία από τις κυρίαρχες πολιτικές για την ενέργεια είναι τα καταστροφικά έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα και τα οποία λεηλατούν κάθε φυσικό πόρο, επιβαρύνοντας τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες.

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, από τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και στο ρεύμα, τις ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις μίας σειράς -μέχρι πρότινος- δημόσιων υπηρεσιών, χώρων και δομών (λιμάνια, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, αεροδρόμια, ΟΑΣΘ, φοιτητικές λέσχες κλπ), μέχρι την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας, την περαιτέρω εμπλοκή του κεφαλαίου στον χώρο της εκπαίδευσης και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αποτελούν κομμάτια της συνολικότερης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα σε βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά σε συνδυασμό με τους ελάχιστους μισθούς (και παρά την προκλητικά πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,52€ την ημέρα), τον τεράστιο αριθμό των ανέργων και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά μετά το τελευταίο αντεργατικό νομοσχέδιο, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κοινωνική πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργες, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένες, αποκλειόμαστε όλο και πιο πολύ από την πρόσβαση στα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, από την υγεία και την παιδεία. Καθημερινά βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Από τον διαρκή ατομικό αγώνα για την επιβίωση, στον διαρκή συλλογικό αγώνα για ζωή

Το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμα πιο βαθιά φτώχεια, ακόμα πιο ξεκάθαρους αποκλεισμούς όλο και περισσότερων από εμάς από την υγεία, από την παιδεία, από την ενέργεια, από τις μετακινήσεις, από την στέγαση, από μία σειρά ειδών πρώτης ανάγκης όπως το νερό και η τροφή. Σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας διαφορετικές μορφές δικτύωσης και οργάνωσης, δυναμικές και μαχητικές αντιστάσεις υπερασπίζονται τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα μίας σειράς υπηρεσιών, περιφρουρούν πολύμορφα και πολλές φορές αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εξώσεις, τα ακριβά ενοίκια, τα κομμένα ρεύματα, τους υπερκοστολογημένους λογαριασμούς. Έχοντας στα χέρια μας την φόρα και την εμπειρία από τους νικηφόρους, μετά από πολλά χρόνια, αγώνες των εργαζομένων της e-food και της cosco, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει για το μάταιο της οργανωμένης μας αντίστασης.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σημείο που συναντιόμαστε, να επικοινωνήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, να σταθούμε μαζί πάνω στην αρχή της αλληλοβοήθειας, να στήσουμε δίκτυα και δομές κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε συνελεύσεις στις γειτονιές μας. Να παλέψουμε για την αύξηση του εισοδήματός μας και την μείωση του κόστους ζωής, να μπλοκάρουμε την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, να δομήσουμε από τα κάτω ένα πλατύ ριζοσπαστικό κοινωνικό μέτωπο που θα τοποθετεί στο κέντρο της ανάλυσής του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα παλεύει για την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, στην ενέργεια, στην στέγαση, στην μόρφωση, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστριες.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Όλοι και και όλες στις 5 Φλεβάρη στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια στις 12:00:

Θεσσαλονίκη: Αγ. βενιζέλου

Πάτρα: πλ. Όλγας

Ξάνθη: Παζάρι

Αλεξανδρούπολη: Αναγνωστήριο

Πέλοτο, στο δρόμο για την Αναρχία και τον Κομμουνισμό (Ξάνθη)

Αναρχική Ομάδα «Δυσήνιος Ίππος» (Πάτρα)

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη)

Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

Μοιραστείτε το άρθρο