Όχι στις εξώσεις των προσφύγων από τα καμπ και τα σπίτια!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΕΕΡΦΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Με τη στήριξη του κινήματος αλληλεγγύης οι πρόσφυγες δεν βγαίνουν από τα καμπ και τα σπίτια!

Με το πρόγραμμα εξώσεων του κ. Μηταράκη 1.300 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη που έχουν πάρει άσυλο προβλέπεται να βγουν από τα καμπ της περιοχής και από τα σπίτια. Είναι πρόκληση εν μέσω πανδημίας να πετάει η κυβέρνηση στο δρόμο χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Το αντιρατσιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης, που συνεχίζει τη μάχη ενάντια στα κλειστά κέντρα, δεν θα αφήσει τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης να κάνουν άστεγους τους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, κόσμο που το κράτος ποτέ δεν του έδωσε η δυνατότητα να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στην κοινωνία και την εργασία.

Πάρτε όλες και όλοι μέρος στην εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης αυτή την Κυριακή 31 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ!

Συνέντευξη τύπου ενάντια στο σχέδιο μαζικών εξώσεων χιλιάδων προσφύγων από καμπ και σπίτια, που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ στην είσοδο του καμπ στον Ελαιώνα με τη συμμετοχή προσφύγων, κοινοτήτων μεταναστών και αλληλέγγυων το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μάη. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν υπογραφές ανθρώπων που μένουν στο καμπ του Ελαιώνα, εκατοντάδες υπογραφές που λένε «δεν βγαίνουμε έξω αν δεν μας δώσετε σπίτια», ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και σε άλλα στρατόπεδα.

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση μαζικών εξορμήσεων της ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή 31 Μάη στον Ελαιώνα, στο Σχιστό, στη Μαλακάσα, στα Διαβατά και σε μια σειρά από άλλα καμπ πανελλαδικά, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα αφήσει αυτό το σχέδιο να γίνει πράξη.
Επιπλέον η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 11 Ιούνη στην ταράτσα των γραφείων της στην οδό Αιόλου 47, προκειμένου να αποφασιστεί μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση στα τέλη του Ιούνη στην Αθήνα.

Το λόγο στη συνέντευξη πήραν πρόσφυγες από το καμπ Ελαιώνα, ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και μέλος της καμπάνιας “Εκκενώστε τα καμπ, οι πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία”, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Μισέλ από την Κοινότητα Καμερούν στην Ελλάδα και ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης-ηθοποιός, ενώ τη μετάφραση έκανε ο Ουαλίντ Ταλέμπ.

«Ο κ. Μηταράκης έχει ένα σχέδιο εξώσεων πάνω από 10.000 ανθρώπων, 300 από αυτούς από εδώ από τον Ελαιώνα, που αν προχωρήσει θα σημάνει ότι θα γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα από άστεγο κόσμο», τόνισε ο Πέτρος Κωσταντίνου, που άνοιξε τη συνέντευξη. «Είναι άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο, αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα, ούτε το κράτος έκανε τίποτε για να τους εντάξει στην κοινωνία και στην εργασία. Θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρεθούν σε σπίτια μέσα στις πόλεις, γι’ αυτό έχουμε απευθύνει προτάσεις στο δήμο Αθήνας και άλλους δήμους, να δοθούν άμεσα τα σπίτια και τα ξενοδοχεία του ΕΦΚΑ που είναι διαθέσιμα, καθώς και να υπάρξει από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα στέγασης για όλους, όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τους άστεγους και τους Ρομά. Αυτή είναι η λύση για να έρθουν πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και όχι να πετάξουν στο δρόμο όλον αυτόν τον κόσμο».

«Μαζέψαμε υπογραφές πανευρωπαϊκά ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά εν μέσω πανδημίας, με αίτημα αυτά να ανοίξουν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ξενώνες, σε χώρους που είναι διαθέσιμοι. Τώρα έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση να φέρει τον κόσμο από τα νησιά για να τους βάλει στη θέση 8.000 ανθρώπων του προγράμματος Εστία, που σχεδόν όλοι έχουν άσυλο και θα διωχθούν. Τους κόβουν το επίδομα, ελληνικά δεν ξέρουν, θα βρεθούν αβοήθητοι στους δρόμους. Το αίτημά μας είναι να μη μείνει κανείς στο δρόμο. Χώροι υπάρχουν, χρήματα ευρωπαϊκά που έχει διατεθεί υπάρχουν, πολιτικές πρέπει να υπάρξουν που να μην κλείνουν τα μάτια στον ρατσισμό, αν δεν τον πριμοδοτούν κιόλας», τόνισε η Ελένη Πορτάλιου.

«Να καλέσουμε λοιπόν τώρα τη Σούζαν Σάραντον και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και όλους εκείνους και εκείνες τους καλλιτέχνες που έρχονταν εδώ τα προηγούμενα χρόνια για το προσφυγικό, να έρθουν και τώρα να δουν τους ανθρώπους που επισκέφτηκαν, που απειλούνται ότι θα πεταχτούν στον δρόμο. Και αυτό θα κάνουμε, αν η ελληνική πολιτεία πάει να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια», τόνισε ο Γιώργος Τσιάκαλος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα λεφτά που θα πάρουν από την ΕΕ λόγω της κρίσης του κορονοϊού, για να μη μείνει κανείς άστεγος. Έλληνες ή αλλοδαποί, όλοι δικαιούνται να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, τους λένε τώρα, τέλειωσαν οι έξι μήνες, πρέπει να φύγετε. Το πόσο απάνθρωπα και άδικα λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση φαίνεται και από το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να βγουν από τα καμπ να ψάξουν σπίτι ή να βρουν δουλειά. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει υπόψη της ότι το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Κανένας δεν θα βγει έξω, κανένας δεν είναι δυνατό να κοιμηθεί στον δρόμο. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας να ζει σε ασφάλεια, όχι μόνο όσων έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Δεν θα βρείτε μονάχα τους πρόσφυγες στους δρόμους, θα βρείτε και εμάς».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν πρόσφυγα χωρίς σπίτι, ούτε στον Ελαιώνα ούτε πουθενά, δεν θα αφήσουμε αυτά εδώ τα παιδιά να καταλήξουν στον δρόμο. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε όχι στις παράνομες απελάσεις, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα Διαβατά, από το Παρανέστι Δράμας και από αλλού ότι παίρνουν τον κόσμο, τον βάζουν σε πούλμαν, τον πάνε στον Έβρο και τον περνάνε παράνομα από την άλλη πλευρά. Είναι δυνατόν να παρανομεί η ίδια η κυβέρνηση; Στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται παιδιά που είχανε νόμιμα έγγραφα και δουλειά», τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ.

«Ζούμε με τις οικογένειές μας μέσα στο καμπ, σταμάτησαν το επίδομα που παίρνουμε, δεν έχουμε δουλειά και σε λίγο θα βρεθούμε να μην έχουμε ούτε στέγη», είπε ο Μανσούρ. «Έχει βγει απόφαση μέχρι το τέλος Μαΐου να διώξουν αρκετό κόσμο από εδώ, ολόκληρες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες μοναχές με τα παιδιά. Μας έχουν κόψει τα λεφτά εδώ και μήνες, πηγαίνουμε το Σάββατο και την Κυριακή που έχει το παζάρι και προσπαθεί ο κόσμος να μαζέψει ό,τι μπορεί από αυτά που πετάνε. Και τώρα λένε να μας διώξουν και από τα σπίτια. Είμαστε σε απόγνωση», είπε η Λεϊλά από τη Συρία.

«Χιλιάδες καλλιτέχνες και άνθρωποι των τεχνών, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά, έχουν αφεθεί στην τύχη τους ανυπεράσπιστοι από την κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ πέρα -άνθρωποι ανυπεράσπιστοι πετιούνται στο δρόμο- και αυτό δείχνει και τον πολιτισμό τους. Άνθρωποι, μητέρες με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, απειλούνται να καταλήξουν στα πάρκα. Θέλω να καλέσω τους καλλιτέχνες, γιατί όταν υπάρχει αλληλεγγύη έχουμε δει ότι υπάρχει αποτέλεσμα, να στηρίξουν και αυτό το μέτωπο. Η ΚΕΕΡΦΑ και οι άλλες οργανώσεις έχουν κάνει μια προεργασία και προτείνουν χώρους, σπίτια, ξενοδοχεία για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Τους θέλουμε εδώ, τους θέλουμε στα σχολεία μας, τους θέλουμε στις γειτονιές μας», τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι.

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες. Και εμείς που έχουμε άδεια παραμονής έχουμε αυτή τη στιγμή παρόμοια προβλήματα. Υπάρχει κόσμος που είναι άνεργος, που έχει σταματήσει να κολλάει ένσημα, που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι και απειλείται να πεταχθεί στο δρόμο. Εγώ λέω οι πρόσφυγες να μείνουν εδώ και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, οι γονείς να πάνε σε προγράμματα και να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να μπούνε στην κοινωνία», είπε η Μισέλ.

https://www.facebook.com/427638934077023/videos/2607219409521599/?t=7

Μοιραστείτε το άρθρο