ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Όχι στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων!

Της Θεοπίστης Καπέτα

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η σημερινή κινητοποίηση ενάντια στην καύση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα 128 συλλόγων και συγκεντρώθηκε στο δημαρχείο Παύλου Μελά, απ’ όπου ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Σταυρούπολης μέχρι την οδό Λαγκαδά. Καλέσματα είχαν απευθύνει η Πρωτοβουλία ενάντια στην Καύση, σωματεία, σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις. Κυρίαρχο αίτημα, που αποτυπωνόταν στο κεντρικό πανό των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ήταν: «Όχι στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων!».

Ο προγραμματισμός των δράσεων αυτών ξεκίνησε από την ανοιχτή συνάντηση της Πρωτοβουλίας στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου και στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι κοντά σε μια τσιμεντοβιομηχανία, οι ενέργειες της κυβέρνησης να περάσει μέτρα ευνοϊκά για το εργοστάσιο εν μέσω καραντίνας προκειμένου να υπάρξει όσο τον δυνατόν μικρότερη αντίδραση από τους κατοίκους, η προσπάθεια του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ να μειώσει το κόστος παραγωγής του για να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα κέρδη του μέσω της καύσης και, τέλος, οι τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία όλων η καύση RDF-SRF (υπολείμματα απορριμμάτων).

Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε και η προσπάθεια να κλιμακωθεί ο αγώνας των πολιτών. Ο αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, την πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, εντείνεται σε όλη την Ελλάδα, από τους κατοίκους του Βόλου που παλεύουν ενάντια στην ΑΓΕΤ και της Τήνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες μέχρι τη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ΤΙΤΑΝ. Ο κόσμος διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, όπου δεν θα κινδυνεύει η υγεία του χάριν των εργοστασιαρχών και των επενδυτών.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα και την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα, η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα αναφέρει στην ανακοίνωσή της: « Ο πρόσφατος αγώνας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στις -τεραστίων διαστάσεων και βιομηχανικής λογικής- ανεμογεννήτριες δείχνει ότι οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν είναι αήττητοι, αντίθετα, με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες τα κινήματα μπορούν να πετυχαίνουν νίκες».

Στο πλαίσιο των επόμενων ενεργειών έχει προγραμματιστεί ανοιχτή μουσική συναυλία στην κεντρική πλατεία Ευκαρπίας και πορεία την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μοιραστείτε το άρθρο