21/4: Δράση Μνήμης στο παλιό Τμήμα Μεταγωγών της Χωροφυλακής

21/4: Δράση Μνήμης στο παλιό Τμήμα Μεταγωγών της Χωροφυλακής

Η Πόλη Ανάποδα, με πρωτοβουλία της τοπικής συνέλευσής της στην Α΄ Κοινότητα, σας προσκαλεί την Κυριακή 21 Απριλίου, μαύρη επέτειο της επιβολής της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη χώρα, στις 12:30 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Χριστοπούλου, μπροστά από το παλιό κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, συγγραφέας και ιστοριοδίφης, και ο Ναπολέων Χατζηλίας, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ στη γειτονιά θα μοιραστεί το παρακάτω κείμενο:

Η Ιστορία δεν διαγράφεται – Η μνήμη μένει ζωντανή!

Η πόλη μας πλήρωσε τον αντιδικτατορικό αγώνα με εκατοντάδες φυλακισμένους, χιλιάδες εξορισμένους, αλλά και δολοφονημένους από το καθεστώς, μέχρι την τελική αποτίναξη του ζυγού της Χούντας. Τα κτήρια που αποτέλεσαν χώρους φυλάκισης και βασανιστηρίων των αγωνιστών, είναι για εμάς χώροι που συμβολίζουν την αντίσταση και τον αγώνα για την ελευθερία. Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απέναντι στον αυταρχισμό της σημερινής Κυβέρνησης και στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, οι χώροι συλλογικής μνήμης αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ιστορική σημασία.

Ειδικά για τους κατοίκους του κέντρου, τα φαινόμενα ακραίου αυταρχισμού και της ωμής καταστολής αυτών που αγωνίζονται -και όχι μόνο- τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Με το ΑΠΘ στην καρδιά του κέντρου, αλλά και στην καρδιά των ιστορικών φοιτητικών κινητοποιήσεων όλου του τελευταίου διαστήματος, γνωρίζουμε καλά τι θα πει αστυνομοκρατία, εκτεταμένοι έλεγχοι πολιτών και αλόγιστη χρήση βίας. Μια βόλτα στο κέντρο Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ συχνά σημαίνει αποκλεισμένους δρόμους και αστυνομικά μπλόκα σε κάθε γωνία ή και πεδία μαχών, με κάθε λογής αστυνομική δύναμη, από ΜΑΤ μέχρι ΟΠΚΕ, να ξυλοκοπούν φοιτητές, ακόμη και με αφορμή πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες και φεστιβάλ.

Στην ίδια λογική, τα πρόσφατα γεγονότα στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, μας έδειξαν πως όταν ο κόσμος της πόλης ορθώνει το ανάστημά του κατά χιλιάδες ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη λογοκρισία, θα έρχεται αντιμέτωπος με χουντικές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και σύσσωμες τις αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Όλες οι παραπάνω, και ακόμη περισσότερες, είναι εικόνες που ξυπνάνε μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

«Ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», δηλώνουν οι αντιστασιακοί της Θεσσαλονίκης που, ως πολιτικοί κρατούμενοι, είχαν περάσει, την περίοδο της χουντικής επταετίας, από το Τμήμα Μεταγωγών Χωροφυλακής, σε ένα κτίριο που υπάρχει μέχρι και σήμερα στη Φιλίππου 69 με Χριστοπούλου γωνία.

Τα κολαστήρια της Θεσσαλονίκης την περίοδο της επταετίας ας γίνουν σύμβολα μνήμης και υπενθύμισης για τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε στο σήμερα.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο