Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε επιζώσα σεξουαλικής παρενόχλησης από γυναικολόγο δημοτικού ιατρείου, Δευτέρα 15/4 στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης – έμφυλης βίας σε βάρος της Γ.Δ. από γυναικολόγο σε δημοτικό ιατρείο που υπάγεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί. Απέναντι στις κακοποιητικές και παραβιαστικές συμπεριφορές ποτέ καμία μόνη.


Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε επιζώσα έμφυλης βίας

Τον Δεκέμβρη του 2021 η Γ.Δ. έκλεισε ραντεβού για γυναικολογική εξέταση μαστού. Ο γυναικολόγος παρενόχλησε σεξουαλικά την επιζήσασα, η οποία βρήκε το κουράγιο και το κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας, όπου μετά την παρέλευση του αυτόφωρου μετράπηκε σε μύνηση. Η πατριαρχική καταπίεση και βία, είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας εμπειρίας, μεσολαβεί σε κάθε κοινωνική μας συναναστροφή ορίζοντας τις σχέσεις και τις ζωές μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε γιατρούς να ασκούν σεξουαλικοποιημένη βία σε άτομα κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Το κύρος και η οικονομική τους ευχέρεια σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις που έχουν διασφαλίζουν την ύστερη συνέχιση της ζωής τους χωρίς κάποια συνέπεια, σε αντίθεση με την οικονομική και ψυχολογική εξόντωση των επιζώντων άτομων. Ο γυναικολόγος Κατσίκης, πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου ΔΙΠΑΕ είναι ένας ακόμη παραβιαστής γιατρός που παραβίαζε συστηματικά τις φοιτήτριες τις οποίες προσέγγιζε με παροχή δωρεάν γυναικολογικής εξέτασης.

Μια “τυπική” ιατρική εξέταση στην πατριαρχική συνθήκη, λοιπόν, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπα με την προσπάθεια για επιβολή και έλεγχο στα σώματά μας και τη διαχείριση κάθε λογής παρενοχλητικών συμπεριφορών. Γιατροί και άλλοι “ειδικοί” εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους και την εξουσία που έχουν για να δρουν παραβιαστικά και έπειτα σχετικοποιούν τη βία που ασκούν με όχημα τη γνώση που κατέχουν για το πώς πρέπει να είναι μια ιατρική εξέταση. Έτσι, οι εξετάσεις συνηθίζεται να πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση για τα στάδια που αυτές περιλαμβάνουν, με αυταρχικές μεθόδους και μη λαμβάνοντας υπόψιν προβληματισμούς και όρια των ατόμων που εξετάζονται.

Καμία ασφάλεια δεν έχουμε μέσα στη πατριαρχική κανονικότητα που επιβάλλεται, ούτε πίσω από τις κλειστές πόρτες ιατρείων, ούτε στο σπίτι, ούτε στη γειτονιά. Τα σώματά μας δεν είναι αντικείμενα προς χρήση και εκμετάλλευση από κανέναν, ούτε από τον σύζυγο και τον πατέρα, τον γείτονα, τον μπάτσο, τον καθηγητή, συνάδελφο/αφεντικό, ούτε από τον εκάστοτε γιατρό.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου θα γίνει η δίκη. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην επιζώσα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Να μην μείνει καμία μόνη απέναντι στην πατριαρχική βία. Ό,τι έχουμε είναι το ένα την άλλη.

Ούτε γιατροί, ούτε ιερείς, ούτε εισαγγελείς

Τον λόγο για το σώμα μας τον έχουμε εμείς

Με τις επιζώσες είμαστε μαζί

Δίκτυα αλληλεγγύης ενάντια σε κάθε (παρα)βιαστή

Μαρμάγκα, αντιπατριαρχικη ομάδα


ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ.
«Στις 6 Δεκεμβρίου του 2021 έκλεισα ραντεβού μιλώντας με τη μαία του δημοτικού ιατρείου για γυναικολογική εξέταση μαστού. Την επόμενη μέρα πήγα στο ιατρείο για να εξεταστώ. Η μαία, παρότι βρισκόταν στην ίδια αίθουσα με τον γυναικολόγο, δεν είχε οπτική επαφή με τον χώρο εξέτασης. Η εξέταση ξεκίνησε και ο γυναικολόγος με παρενόχλησε, χωρίς ωστόσο εγώ να μπορώ να αντιδράσω. Η κίνησή του με αποπροσανατόλισε όπως και οι ερωτήσεις του σχετικά με δικές μου σεξουαλικές επιθυμίες που δεν είχαν να κάνουν με την ιατρική εξέταση. Έφυγα από το ιατρείο πολύ αναστατωμένη και θυμωμένη. Μετά από συζήτηση με τον τότε σύντροφό μου βρήκα το θάρρος να καταγγείλω αμέσως το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας. Σε τηλεφώνημα που κάναμε στον αξιωματικό υπηρεσίας την επόμενη μέρα μας ενημέρωσαν ότι δεν τον εντόπισαν λόγω παρέλευσης του 24ωρου για την αυτόφωρη διαδικασία. Για χρόνια είχα απωθήσει το περιστατικό όταν τα Χριστούγεννα του 2023 έλαβα κλήση για τη δίωξη του με την δίκη να έχει οριστεί αρχές Ιανουαρίου. Λόγω αποχής των δικηγόρων η δίκη πήρε αναβολή για τις 15 Απριλίου». Από τις δηλώσεις της αδελφής μας στο alterthess.
Συμπαραστεκόμαστε στη Γ.Δ και καλούμε αύριο 15 Απρίλη στις 9 πμ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη
Μοιραστείτε το άρθρο