Ήχησαν τα τύμπανα διευρυμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή – Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με εκτόξευση δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών – βομβαρδιστικών κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, όπως και οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Τα ιρανικά drones κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ μέσα σε ένα δίωρο μετά τα μεσάνυχτα αυτού του Σαββατόβραδου, ενώ πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν και εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ. Όπως αναφέρονται εκτοξεύσεις και από Υεμένη, Λίβανο, Ιράκ…

Η ενέργεια επιβεβαιώθηκε από την Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση που μεταδίδει ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης. “Αληθινή Υπόσχεση” ονομάστηκε η ιρανική επίθεση, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιραν να μεταδίδει η όλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη με drones και πυραύλους.

Στη διάρκεια της νύχτας το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε αυτή η φάση και εξαρτάται από το Ισραήλ η συνέχεια. Έρχεται ως απάντηση στο σοβαρό πλήγμα του Ισραηλινού στρατού στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό πριν δύο βδομάδες σκοτώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Ισραηλινός στρατός κοινοποιούσε ότι αναχαιτίστηκαν εκτός και εντός των συνόρων πλέον των 300 drones και πυραύλων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι μεσανατολικές χώρες, οι οποίες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος. Ενώ κυβερνήσεις δυτικών κρατών βγαίνουν και δηλώνουν υποστήριξη στο Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία. Μάλιστα μεταδίδεται ότι μαχητικά αεροσκάφη τους μετέχουν ήδη σε επιχειρήσεις αναχαίτισης των ιρανικών drones.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά θα είναι η απάντηση του Ισραήλ. Μιά εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη ενός διευρυμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των περιφερειακών συγκρούσεων και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ανάμεσα σε διαφορετικούς καπιταλιστικούς πόλους και ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Ο κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης είναι πλέον ορατός. Όπως και για την Ελλάδα της οποίας η κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα στο πλευρό του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μοιραστείτε το άρθρο