Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα, Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’: Αυστηροποίηση & Ταξικός Ανταγωνισμός

VIDEO LINK

Οι ‘Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα’ αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την Πολιτειακή Εκτροπή, στα πρότυπα της εργατικής από τα κάτω έρευνας για το νέο πολυνομοσχέδιο Φλωρίδη που ψηφίστηκε την Πέμπτη 22/2/24. Κάθε επεισόδιο εξερευνεί μια πτυχή του νέου ποινικού κώδικα με συνεντεύξεις από ανθρώπους της κοινωνικής βάσης και νομικούς.

Ο πλήρης τίτλος του 2ου επεισοδίου είναι ‘Ανήλικοι Μέρος Α’: Αυστηροποίηση & Ταξικός Ανταγωνισμός’. Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας εμβάθυνσης στο ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας και των κοινωνικών της αιτιών σε σχέση με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος ΠΚ υπό ένα νέο πνεύμα αυστηροποίησης. Περιλαμβάνονται συζητήσεις με ανήλικα άτομα και τον δικηγόρο Γ. Κακαρνιά.

Συγκεκριμένα, με τον νέο ποινικό, βλέπουμε να φτιάχνεται ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής ανήλικων παραβατών. Αυτοί θα μπαίνουν πολύ πιο εύκολα φυλακή, σε ιδρύματα δηλαδή με 200% πληρότητα ή στα νέα ιδιωτικά κέντρα κράτησης που ετοιμάζονται για να κάνουν και στην Ελλάδα τη φυλάκιση μια κερδοφόρα μπίζνα. Η άθλια αυτή κατάσταση χαίρει μερικής κοινωνικής αποδοχής, λόγω της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τα ΜΜΕ στην απόδοση ευθυνών για την κοινωνική βία, τη φτωχοποίηση και τον ρατσισμό όχι στα αφεντικά, τους παιδοβιαστές και τους πολιτικούς, αλλά… στους ανηλίκους. Το ηλικιακό όριο απόδοσης ποινικών ευθυνών πέφτει στα 10 έτη, ενώ παράλληλα βλέπουμε οι ισχυροί που εκμεταλλεύονται, κακοποιούν και βιάζουν ανηλίκους να οχυρώνονται ακόμη περισσότερο με τις νέες ποινικές ρυθμίσεις. Αναδεικνύεται, λοιπόν, ένας ταξικός ανταγωνισμός μεταξύ προνομιούχων ενηλίκων και ευάλωτων ανηλίκων με το κράτος να έρχεται νομοθετώντας να οχυρώσει τους πρώτους και να ανοίξει το δρόμο για επιχειρηματικές μπίζνες εντείνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος των δεύτερων. Όλα αυτά χωρίς φυσικά καμία ενασχόληση με τα κοινωνικά αίτια της νεανικής παραβατικότητας, τα οποία συντηρεί και μεγενθύνει.

Ακολουθεί το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την Πολιτειακή Εκτροπή:

Ο νέος ποινικός κώδικας ψηφίστηκε την Πέμπτη 22/2/24.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες δυνάμεις, δραστηριοποιούνται πολυεπίπεδα και τοποθετούνται στο δημόσιο λόγο για τον Νέο Ποινικό Κώδικα. Πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων, πλούσιων σε θέσεις, έφορο έδαφος για κοινό προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Πλήθος διαφορετικών σε χαρακτήρα και στόχευση δράσεων και παρεμβάσεων που αλληλοσυμπληρώνονται εντός του μωσαϊκού του αγώνα και της αντίστασης ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα περάσαν στο επόμενο στάδιο, με την πορεία της Παρασκευής 2/2/24 και την από κοινού κάθοδό μας στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται πανελλαδικά. Αφήνοντας πίσω τα πάγια προβλήματα των χρόνιων αδυναμιών μας, χρέος μας είναι να αναγνωρίζουμε την σοβαρότητα και το κατ’ επείγον της κατάστασης. Είναι επιτακτική, άμεση και έκτακτη ανάγκη να βρεθούμε σε κοινό τραπέζι για πολιτική κουβέντα, για συντονισμό και συνοργάνωση του αγώνα που θα δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Να δημιουργήσουμε εκείνο το πεδίο που συμπεριλαμβάνει όλα τα διαφορετικά κομμάτια που βλέπουν τον εαυτό τους στον αγώνα. Να απαντήσουμε μαζί στις νέες προκλήσεις και τα ερωτήματα, να σταθούμε πλάι πλάι στον δρόμο και στον αγώνα με όρους νίκης, μαχητικά, αποφασιστικά και μαζικά και να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή του νέου ποινικού. Πρέπει άμεσα να έρθουμε σε ευρείες συγκλίσεις και συνεργασίες για να κοινωνικοποιήσουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα ενάντια στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, για την κλιμάκωση και την όξυνση της αντίστασης μας.

Ανοιχτή Συνέλευσης ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την Πολιτειακή Εκτροπή


https://www.facebook.com/photo?fbid=432014179215320&set=a.186050953811645

Μοιραστείτε το άρθρο