Όταν περιμένεις από τον δυνάστη σου να σε υπερασπιστεί – άγρια καταστολή στην πορεία για την γυναικοκτονία στην Αθήνα

Η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα ακριβώς μπροστά στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη γελοιότητα του κρατικού αφηγήματος περί αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και των έμφυλων κακοποιήσεων από την ΕΛ.ΑΣ. και τους κρατικούς μηχανισμούς. Την Τετάρτη 10 Απριλίου η πορεία στην Αθήνα για την γυναικοκτονία χτυπήθηκε άγρια για μία ακόμη φορά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα, χονδροειδέστατα ψέματα αναπαραγώμενα από τα συστημικά ΜΜΕ για ειδικά τμήματα εντός της ΕΛ.ΑΣ. καταρτισμένα να αντιμετωπίσουν τα κακοποιητικά και παραβιαστικά περιστατικά. Η καθημερινότητα δείχνει σε κάθε επίπεδο ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην αύξηση των γυναικοκτονιών και των κακοποιητικών/παραβιαστικών συμπεριφορών είναι η ίδια η αστυνομία. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει γυναικοκτονίες από αστυνομικούς, ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές, καταγγελούμενους βιασμούς εντός αστυνομικών τμημάτων, άγρια καταστολή σε κινητοποιήσεις με θεματικές που αφορούν το έμφυλο, συμμετοχή σε κυκλώματα trafficking, ειρωνικές και προσβλητικές συμπεριφορές σε θύματα κακοποίησης, αδιαφορία, νουθεσίες για επιστροφή στον κακοποιητή τους, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 19χρονη από την Ηλιούπολη, με τον αστυνομικό Δ. Μπ. που την κρατούσε αιχμάλωτη, την κακοποιούσε συστηματικά, την βίαζε και την εξέδιδε και παρά το ότι καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό βρέθηκε εκτός φυλακής, δημοσιεύσε ανοιχτά απειλές για τη 19χρονη αλλά και όποιο τόλμησε να τον “αδικήσει” χωρίς να ανοίξει ρουθούνι… Τα κυκλώματα trafficking στα οποία φυσικά υπάρχει σύνδεση των εμπλεκομένων ατόμων, όπως δημοσιεύτηκε, και σε πολλές περιπτώσεις μετά από λίγο ξεχάστηκε, αναφέρεται πλήθος αστυνομικών οι οποίοι με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ήταν και είναι εμπλεκόμενοι.

Όποιο έχει βρεθεί σε κινητοποιήσεις που αφορούν γυναικοκτονίες, βιασμούς, παραβιαστικές συμπεριφορές, έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας χυδαίων σεξιστικών σχολίων και εκφράσεων από τους αστυνομικούς, έχει αντικρίσει σεξιστικές χειρονομίες και απειλητικές διαθέσεις, αν όχι καταστολή. Φυσικά δεν χρειάζεται καν να βρεθείς σε κινητοποίηση για να αντιμετωπίσεις τέτοιες συμπεριφορές. Αν είσαι θηλυκότητα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να δεχτείς παραβιαστικές και σεξιστικές συμπεριφορές από αστυνομικούς. Αναρίθμητες είναι οι δημόσιες καταγγελίες για παρενοχλήσεις, απειλές με σεξιστικά χαρακτηριστικά, εξυβρίσεις κ.α.

Λίγες ημέρες μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής μπροστά στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων αφού νωρίτερα αντιμετώπισε την αδιαφορία και τη χλεύη, η πορεία της Τετάρτης 10/4 από πολύ νωρίς κυκλώθηκε και δέχθηκε τις απειλές και τις βρισιές αστυνομικών. Τις χειρονομίες και τις ντροπιαστικές ατάκες διαδέχθηκε η άγρια καταστολή με τον τραυματισμό φοιτητριών από το μένος των αστυνομικών. Είναι τέτοιο το επίπεδο αδιαφορίας για να κρατηθούν από το κράτος και τους μηχανισμούς του τα προσχήματα που μέσα σε λίγες ημέρες αντί να τους εξαφανίσουν από τη δημόσια θέα, προχώρησαν σε άγρια καταστολή.

Μοιραστείτε το άρθρο