Συγκεντρώσεις – Πορείες αλληλεγγύης στην Rosa Nera και Πρυτανεία, Τρίτη 2/4 στις 18:00

Θεσσαλονίκη: 18:00 στην Καμάρα

Ιωάννινα: 18:00 στην Περιφέρεια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ – ΜΑΧΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

Το πρωί της Δευτέρας 1/4 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον λόφο Καστέλι και εκκένωσαν την κατάληψη Rosa Nera για ακόμη μια φορά. Ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο και στις δομές του αγώνα έρχεται να προστεθεί με την επίθεση στην εδώ και 20 χρόνια κατειλημμένη δομή, μια από τις πιο παλιές καταλήψεις της χώρας. Αμέσως μετά την εκκένωση δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη αρχικά στο δημαρχείο Χανίων και στη συνέχεια με πορεία κινήθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της περιοχής.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η δεύτερη που δέχεται η κατάληψη καθώς στις 15/9/20 είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης με 16 συλλήψεις. Η απάντηση σε αυτό ήταν 9 μήνες μετά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Rosa Nera να προχωρήσουν σε ανακατάληψη του χώρου τους, με την υποστήριξη σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Μια κίνηση που για εμάς αποτελεί παράδειγμα και κινηματική παρακαταθήκη. Η κατάληψη εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί ως χώρος συνάντησης αγωνιστών και αγωνιστριών ενώ παράλληλα οργάνωνε προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, μαθήματα κ.α., αποτελεί δηλαδή έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο όπου αγκάλιαζε η τοπική κοινωνία. Κι αυτό είναι που τους ενοχλεί. Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι ζωτικοί χώροι όσων αντιστέκονται απέναντι στην αδικία, την εξαθλίωση και την αλλοτρίωση και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε.

Κράτος και κεφάλαιο, σε άρρηκτη συνεργασία, ιεραρχούν διαχρονικά ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα την καταστολή των καταλήψεων. Αυτό συμβαίνει και στο λόφο Καστέλι. Οι χώροι που εκκενώθηκαν είναι ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κτηματική Εταιρεία του οποίου, τα έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή (εταιρεία Belvedere) για την ανέγερση ξενοδοχείου. Εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση δηλαδή ενός δημόσιου ανοιχτού χώρου από το κεφάλαιο προς όφελος και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων και πολυεθνικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ.

Σε μια περίοδο που οι συνθήκες για ολόκληρη την κοινωνική βάση, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τους φυλακισμένους γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει.

Εμείς από τη μεριά μας, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα της ανοικοδόμησης στην εδώ και 16 χρόνια κατειλημμένη Libertatia και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους/στις καταληψίες της Rosa Nera και σε όποιον/α αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελευθερίας. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κατάληψη που χτυπιέται, διαμηνύοντας στους εξουσιαστές πως είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε δίχως φόβο να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με ψηλά το κεφάλι μέχρι την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ & ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ

Κατάληψη Libertatia


Αναρχική Πολιτική Οργάνωση


Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera και στις καταλήψεις του λόφου Καστέλι

Ενάντια στην περίφραξη και την τουριστικοποίηση του Λόφου Καστέλι

Πορεία αλληλεγγύης Τρίτη 2.4 18:00 Καμάρα

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους

Δευτέρα 1/4 πρωινές ώρες, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν και εκκένωσαν την κατάληψη Rosa Nera και την κατάληψη της πρώην πρυτανείας στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, συλλαμβάνοντας συντρόφους/ισσες που βρισκόταν εντός τους, σε μία ακόμη επιχείρηση περίφραξης ενός ανοιχτού και αυτοοργανωμένου δημόσιου χώρου με σκοπό την μετατροπή του σε τουριστικό κεφάλαιο και κέρδη για τους λίγους.

Κοινότητα Κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ & ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τρίτη 2 Απριλίου 2024 στις 18.00

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

 

 


Πρωί 1ης Απριλίου: ισχυρές δυνάμεις καταστολής εκκενώνουν τις δύο καταλήψεις του λόφου Καστέλι στα Χανιά, Rosa Nera και Πρυτανεία, παρουσία του εκπροσώπου της Belvedere (εκμισθώτριας εταιρίας ακινήτων). Κατά την επιχείρηση πραγματοποιούνται 15 προσαγωγές και 8 συλλήψεις. Κράτος και ΕΛ.ΑΣ δείχνουν για ακόμη μία φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ) απ’ όλη την Κρήτη και την στέρηση στα συλληφθέντα της δυνατότητας επικοινωνίας με το δικηγόρο τους, κατά τις πρώτες ώρες της κράτησής τους. Η συνεργασία με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει νοικιάσει τους χώρους των καταλήψεων από το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνει ξανά αισθητή την προτεραιοποίηση του κράτος υπέρ των συμφερόντων ιδιωτών και κεφαλαίου, έναντι των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Ο λόφος Καστέλι προορίζεται να γίνει άλλη μία ξενοδοχειακή μονάδα, ενισχύοντας την τουριστικοποίηση του νησιού. Σε μια πόλη που μετατρέπεται σε θέρετρο τουριστών σε βάρος των κατοίκων, ο λόφος Καστέλι αποτελεί εδώ και χρόνια πνεύμονα ελευθερίας, αγωνιστικής αντίστασης και κοινωνικής δράσης, όπου η τοπική κοινωνία καλύπτει τις ανάγκες της για δημοσίους χώρους πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις και εργαστήρια. Είναι ένας κοινωνικός χώρος ελεύθερων ιδεών, με σταθερή παρουσία στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης προσφέροντας την αλληλεγγύη σε κάθε είδους καταπιεσμένο.

Ακόμα μία φορά, το κράτος βρίσκει τη δύναμη να δράσει εκεί που εξυπηρετεί τα πολιτικά του συμφέροντα, ενώ μένει άπραγο απέναντι σε φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες), υποδαυλίζει την υποβάθμιση των ζωών μας (ακρίβεια, εξευτελιστικοί μισθοί) και της δημόσιας υγείας (απογευματινά χειρουργεία, υποστελέχωση νοσοκομείων, μεταθέσεις υγειονομικών), προωθεί την ιδιωτικοποίηση (εκπαίδευση, νερό, ΜΜΜ), διαπράττει και συγκαλύπτει εγκλήματα (Τέμπη, γυναικοκτονίες, βιασμοί). Η επίθεσή του στο κίνημα είναι ξεκάθαρη και γίνεται σε πολλά μέτωπα, όπως με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, τις αλλεπάλληλες εκκενώσεις κι επιθέσεις σε χώρους αγώνα και τη συνεχή παρουσία των μπάτσων σε κάθε γωνία. Σε μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία, οποιαδήποτε μορφή πάλης κι αντίστασης ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ποινικοποιείται και στοχοποιείται στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους. Με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης «ανεκμετάλλευτων» περιοχών και κτιρίων, σπιθαμή προς σπιθαμή οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι εκλείπουν, περιορίζοντας τον ζωτικό -κοινωνικό και πολιτικό- μας χώρο, ενώ τα σχέδια αξιοποίησής τους δεν υλοποιούνται σχεδόν ποτέ, οδηγώντας σε όλο και περισσότερα άδεια κτίρια, χωρίς ζωή.

Η φαυλότητα του επιχειρήματος της αξιοποίησης των χώρων μας, φαίνεται κι από τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν οι δυνάμεις καταστολής, καταστρέφοντας και βανδαλίζοντάς τους, στοχεύοντας στην κατάργηση των συλλογικών δομών και της οργάνωσης του αγώνα. Κάθε επίθεση του κράτους στους συλλογικούς μας αγώνες απαντιέται με ηχηρή κοινωνική αντίσταση, όπως φάνηκε κι από τις δυναμικές επανακαταλήψεις του Ευαγγελισμού, των Ζιζανίων, των Άνω – Κάτω Πατήσια, όπως και της ίδιας της Rosa Nera, 9 μήνες μετά την πρώτη της εκκένωση (2021). Η ανταπόκριση των εγχειρημάτων αυτών στην κοινωνική βάση, καθρεφτίζεται στα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, η οποία συσπειρώθηκε άμεσα, πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις, συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου, πορεία αλληλεγγύης και συνελεύσεις.

Όσο κι αν επιτίθενται στους χώρους μας, οι ιδέες, βάσει των οποίων αυτοί δημιουργούνται, δεν εκκενώνονται και δεν καταστέλλονται. Γι’αυτο και η κοινωνία αντεπιτίθεται και επανακαταταλαμβανει τους χώρους όπου η εξουσία έρχεται να καταστείλει. Ενάντια στην εξουσία του κράτους και την καταστολή εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση με συλλογικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για να μην καταλήξουν οι πόλεις μας φυλακές μέχρι την δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Καμάρα στις 18:00.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Rosa Nera και Πρυτανεία και στους συλληφθέντες αγωνίστριες/ές!

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Λίγο πριν τις 09:00 σήμερα, Δευτέρα 1 Απρίλη 2024, μπάτσοι μπηκαν στην κατάληψη στον Λόφο Καστέλι στα Χανια και εκκένωσαν τα κτήρια της Rosa Nera και της Πρυτανείας. Ο αλληλέγγυος κόσμος προέβη σε αντανακλαστική κατάληψη του δημαρχείου Χανίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το κράτος επιτίθεται για μια ακόμη φορά στις καταλήψεις, τα κέντρα αγώνα, οπως και σε όσους ασκούν κριτική και αντίσταση στη συγκάλυψη εγκλημάτων, κρατικων δολοφονιων, (παιδο)βιαστών, γενοκτονιών. Βλέπουμε αυτες τις κινήσεις του κράτους ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια καταστολής, φίμωσης της αντίδρασης μας στην υποβάθμιση των ζωών μας, της άρνησής μας στη συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό σήψης. Στο τεταμένο κλίμα πολέμου που βρισκόμαστε, φανερώνεται όλο και πιο ξεδιάντροπα το “αληθινό πρόσωπο” του κράτους με τις πρακτικές που υλοποιεί, και όσο πιο πολυ φανερώνεται, τόσο κλιμακώνεται και η επίθεση του σε όσα φοβάται, δηλαδή τα κέντρα αγώνα και τους καταπιεσμένους, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η εναντίωση αυτή του κράτους σε ελευθεριακές, αναρχικές ιδέες και χώρους σκοπεύει ξεκάθαρα στην εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Μας θέλει μόνα σε έναν εχθρικό κόσμο.

Η έμπρακτη, μαχητική αλληλεγγύη ειναι το όπλο μας ενάντια στην καταστολή. Είναι η ώρα για συσπείρωση, δράση, αντισταση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΡΙΟ 2/4 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ

10, 100, 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΈΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ROSA NERA

Κατάληψη Αντιβίωση

Μοιραστείτε το άρθρο