Μικροφωνική αλληλεγγύης στη Rosa Nera, Τετάρτη 3/4 στις 18:00 στην πλατεία Πρωτομαγιάς

Όποιος κατάλαβε… κατάλαβε.

Για όποιον δεν κατάλαβε, η Rosa Nera Κατάληψη θα μείνει

Ακόμα μια φορά αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν (πρωταπριλιάτικα αυτή τη φορά) να εκκενώσουν την Κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας όσες κι όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα. Η συνεχιζόμενη -από το 2017- προσπάθεια εξάλειψης του ομορφότερου Ρόδου της πόλης των Χανίων έρχεται σε σύγκρουση με το τοπικό κίνημα, το οποίο επέδειξε αντανακλαστικά και κατέλαβε εκ νέου την κατάληψη τον Ιούνιο του 2021, ύστερα από εννέα μήνες εκκένωσης (από τον Σεπτέμβριο του 2020).

Η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια εκκένωσης της Rosa Nera έρχεται να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας από την εταιρεία Belvedere, μια εταιρεία φάντασμα η οποία συστάθηκε για να φέρει εις πέρας την εμπορική-τουριστική εκμετάλλευση του τελευταίου ελεύθερου χώρου της παλιάς πόλης των Χανίων. Ναι, η κατάληψη Rosa Nera βρίσκεται σε μια θέση-φιλέτο και αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να ισοπεδωθεί. Όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Η συνέπεια που επιδεικνύει 20 χρόνια τώρα συμμετέχοντας ενεργά σχεδόν σε κάθε εργατική διεκδίκηση, αντιφασιστική δράση, αγώνα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, κινητοποίηση υπέρ των μεταναστ(ρι)ών και γενικότερα σε κάθε κοινωνική αντιπαράθεση από τα κάτω, την καθιστούν έναν διακριτό και αναγνωρίσιμο πολιτικό χώρο στα Χανιά.

Σε αυτή τη συγκυρία που η ανάπλαση της πόλης στα Χανιά , όπως και στην Αθήνα άλλωστε, διαμορφώνει έναν περισσότερο βιώσιμο τρόπο να κινείται το εμπόρευμα , κάνοντας τις δικές μας ζωές αβίωτες, η κατάληψη Rosa Nera αποτελεί μια παραφωνία. Ένας χώρος που δεν έχει γνώμονα την εξασφάλιση του κέρδους από τη λειτουργία της , καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα συμβαίνει εκεί έχει στόχο την πολιτική ζύμωση πέρα από κομματικές μεσολαβήσεις, την καλλιτεχνική δημιουργία , τη γνωριμία των ανθρώπων που επιθυμούν να αντισταθούν αυτοοργανωμένα, αποφασίζοντας ισότιμα.

Στη σημερινή όλο και πιο εμπόλεμη συνθήκη, είτε αυτή αφορά την καθημερινή ζωή και την εργασία μας είτε την εμπλοκή του ελληνικού κράτος σε κάθε πολεμική σύρραξη που μπορεί να βρεθεί, οι καταλήψεις αποτελούν μια δυνατότητα να βρεθούμε με τρόπους που δεν ελέγχονται και δεν χειραγωγούνται από τις νέες πειθαρχικές νόρμες που μας επιβάλλονται.

Η επίθεση στη Rosa Nera είναι επίθεση προς όλους και όλες μας, είναι μέρος της ίδιας επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στους ελάχιστους εναπομείναντες δημόσιους χώρους, τον μισθό μας , στους τρόπους που επιλέγουμε να ζούμε μακριά από τη στρατιωτικοποίηση που μας προστάζει να στοιχηθούμε δίχως να σκεφτόμαστε, δίχως να μιλάμε.

Στεκόμαστε στο πλάι της Κατάληψης και σε όσους κι όσες δεν το βάζουν κάτω. Από την Αθήνα μέχρι τα Χανιά αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Αλληλεγγύη με την Rosa Nera.

*Mε το που ξεκινήσει η συνέλευση για το συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, που είναι καλεσμένη στο ίδιο μέρος, η μικροφωνική θα σταματήσει ώστε να ξεκινήσει κανονικά η συνέλευση.

Μοιραστείτε το άρθρο