Μαζική και ηχηρή απάντηση στην εκκένωση στο λόφο Καστέλι – Η Rosa Nera κατάληψη θα μείνει

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 1 Απριλίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκκένωση του λόφου Καστέλι και της κατάληψης Rosa Nera. Μία ιστορική κατάληψη με συνεχείς δράσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ανοιχτής και στηριζόμενης από την τοπική κοινωνία. Δεν πρόκειται για την πρώτη εκκένωση της κατάληψης καθώς είναι πάγια η τακτική κράτους και κεφαλαίου να στοχοποιεί και να καταστέλλει τους χώρους ελευθερίας και δημιουργίας, ειδικά σε χρονικές περιόδους αποκάλυψης σκανδάλων διαφθοράς, διαπλεκόμενων σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική, επιχειρηματική, δικαστική εξουσία και άλλων κυβερνητικών – κρατικών εγκληματικών τακτικών. Αποπροσανατόληση της δημόσιας συζήτησης, εφεύρεση υποτιθέμενων εσωτερικών εχθρών προς τέρψη του ακροδεξιού ακροατηρίου και επιβολή της “τάξης” και του “νόμου”. Φυσικά καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα σχέδια κεφαλαίου και κράτους για την κατασκευή στο λόφο ξενοδοχειακών μονάδων, στα πλαίσια της τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων χώρων.

Το χρονικό της εκκένωσης

Στις 9:30 περίπου το πρωί της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το λόφο και εισέβαλλαν εντός της κατάληψης όπου υπήρχε κόσμος, με στόχο την εκκένωση και τις συλλήψεις. Άμεσα καλέστηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να πλησιάσει εξαιτίας του αποκλεισμού της περιοχής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο Δημαρχείο Χανίων και έπειτα στο αστυνομικό μέγαρο σε αλληλεγγύη με τους/τις/τα συλληφθέντες/είσες/έντα.

Στις 17:00 στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε συνέλευση με μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και πλήθοςκαι συζητήθηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες απέναντι στην αστυνομική – κρατική επιχείρηση και καταστολή. Άμεσα αποφασίστηκε αντικατασταλτική συγκέντρωση και πορεία στις 20:00 την ίδια ημέρα στην πλατεία Αγοράς και συνέλευση την Τρίτη 2 Απριλίου.

 

Αλληλεγγύη από την τοπική κοινωνία, συλλογικότητες, οργανώσεις, κινήσεις, πρωτοβουλίες

Άμεσες ήταν οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην κατάληψη.

Image

Μοιραστείτε το άρθρο