Τρεις ακόμα νεκροί εργάτες μέσα σε λίγες ημέρες

Εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη μέτρων και εργαλείων προστασίας των εργατών/ριών και των εργαζόμενων, εξοντωτικές υπερωρίες, εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταπάτηση των δικαιωμάτων, ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου της εργοδοσίας από το κράτος και πολλά άλλα αποτελούν τις αιτίες της δραματικής αύξησης των εργατικών δολοφονιών.

Τις τελευταίες ημέρες τρεις ακόμα εργάτες προστέθηκαν στη μακρά λίστα των νεκρών εν ώρα εργασίας. Η πιο πρόσφατη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όταν εργαζόμενος καταπλακώθηκε από μεταλλικό σωλήνα με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Βερμίου εργάτης εγκλωβίστηκε σε “σπαστήρα” κατά την κατασκευή χαλικόδρομου για την κατασκευή αιολικού πάρκου. 58χρονος άφησε την τελευταία του πνοή μετά τη βύθιση βοηθητικού σκάφους ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή Περιβολάκι Λαγκάδας Χίου και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ», όπου διαπιστώθηκε και ο θάνατος του.

Φυσικά συνεχή είναι και τα ατυχήματα, ειδικά σε έναν κλάδο με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως είναι το delivery, με τους διανομείς να παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου, αυτοκίνητο συγκρούστηκε με διανομέα στη Β. Όλγας στο ύψος της Σχολής Τυφλών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του διανομέα. Ευτυχώς ο τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός.

Οι εργατικές δολοφονίες έχουν ταξικό πρόσημο και δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά αλλά αποτέλεσμα μίας πρακτικής όπου τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι και ξεζουμίζονται από την εργοδοσία/αφεντικά με στόχο την αύξηση του κέρδους και της ταχύτητας εργασίας με το λιγότερο δυνατό κόστος.


Κείμενο από τη σελίδα διά πυρός σχετικά με τις τρεις τελευταίες εργατικές δολοφονίες

Μοιραστείτε το άρθρο