Κατηγορώ και ενέργειες κατά ΕΛ.ΑΣ. από το ΚΙΑΘ και τα θύματα του όργιου αστυνομικής βίας στην πορεία για τα Τέμπτη 28/2

Δριμύ κατηγορώ κατά των ορδών της Ελληνικής Αστυνομίας εξαπέλυσαν οι συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, από μέλη του καθώς και από την τρυματισθείσα και τους τρείς αναίτια συλληφθέντες φοιτητές κατά τη διάρκεια της πορείας για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε όλες τις ενέργειες, πολιτικές και νομικές, κατά παντός υπευθύνου, με πρώτο βήμα την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Το μέλος του ΚΙΑΘ Μαργαρίτα Μαργαρίτη αναφέρθηκε αναλυτικά στα περιστατικά της αστυνομικήε βίας που έλαβαν χώρα από την περιοχή του ΟΣΕ μέχρι την Καμάρα, παρουσιάζοντας σε βίντεο όλο το χρονικό της αιματηρής δράσης των ΜΑΤ:

Το χρονικό της αστυνομικής βίας στην πορεία για το έγκλημα των Τεμπών – 28/2/24, Θεσσαλονίκη (youtube.com)

Η ρίψη κρότου λάμψης σε ευθεία βολή, το χτύπημα σε ανυποψίαστη διαδηλώτρια και οι βίαιες συλλήψεις φοιτητών χωρίς κανένα λόγο, καταγράφηκαν και καταγγέλθηκαν. Ζητήθηκε οι πρακτικές αυτές να καταδικαστούν από την κοινωνία, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες από τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ γνωστοποιήθηκε ότι θα γίνουν ενέργειες για να εντοπιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ που ενήργησαν με τέτοιους τρόπους.

Η τραυματισθείσα Μαρία Στεργιάδου κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από συγκεκριμένο ΜΑΤατζή που τη σημάδευσε και έριξε σε ευθεία βολή εναντίον της. Περιέγραψε την κατάστασή της από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι έβγαιναν καπνοί από το πίσω μέρος του σώματός της όπου την βρήκε η κρότου λάμψης. Αιμαορραγούσε, ο κόσμος ούρλιαζε εναντίον των ΜΑΤ και τελικά νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο από όπου βγήκε με αρκετά ράμματα και εγκαύματα, σχολιάζοντας ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συνέβαινε αν την είχε βρεί η βολή σε άλλο σημείο του σώματός της. Γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά, με παράσταση και μήνυση, έχοντας την υποστήριξη του ΚΙΑΘ και του ΜΕΡΑ25 που είναι μέλος .

Στη συνέχεια μίλησαν δύο εκ των τριών συλληφθέντων, ο Παναγιώτης Μ. (στην Ιασωνίδου) και ο Πάνος Μ. (στο Συντριβάνι), οι οποίοι εξιστόρησαν τις άνευ λόγου βίαιες συλλήψεις τους, με επίθεση των ΜΑΤ που τους χτύπησαν και τους έριξαν βίαια στο έδαφος. Αμφότεροι κατήγγειλαν την απρόκλητη ρίψη χημικών, δακρυγόνων και κρότου λάμψης κατά των διαδηλωτών. Μάλιστα, ο δεύτερος, καταγγέλει ότι ένας ΜΑΤατζής του φώναζε: άλλους εκατό να μπορούσα να σκοτώσω στα Τέμπη θα το έκανα!!! Μετά από αυτό τον έριξε κάτω με την τσάντα του που είχε μέσα μουσικά όργανα.

Το μέλος του ΚΙΑΘ του ΚΙΑΘ Βαγγέλης Ευθυμιάδης στο τέλος προειδοποίησε ότι με τέτοιες δολοφονικές πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων είναι θέμα τύχης που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ανέφερε δε ότι είδαν άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. να ρίχνει κρότου λάμψης σε… μπαλκόνι! Κατηγόρησε το υπουργείο Προ.Πο. για την πολιτική που ακολουθείται από την αστυνομία. Ενώ γνωστοποίησε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες από τη συγκεκριμένη διμοιρία ΜΑΤ που δρα έτσι σε όλες τις πορείες και έχουν εντοπιστεί οι της ομάδας αυτής. Το ΚΙΑΘ θα σταθεί δίπλα στα θύματα της άγριας αστυνομικής βίας και θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως και το ΜΕΡΑ25 όπως γνωστοποίησε μέλος του.

Τέλος, άλλο μέλος του ΚΙΑΘ ο Γιάννης Ράπτης σχολίασε την μεγαλειώδη χθεσινοβραινή αντανακλαστική συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη ενάντι στις ομο-τρανσο-φοβικές επιθέσεις το βράδι του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης, λέγοντας ότι στις κρατικές και φασιστικές ομάδες απαντάμε στο δρόμο και σπάμε το φασισμό τους.

Μοιραστείτε το άρθρο