Ξεσηκωμός για το έγκλημα των Τεμπών και ενάντια στη φτωχοποίηση. Με αστυνομική βία απάντησε η κυβέρνηση στις μαζικές κινητοποιήσεις.

Με γενικό ξεσηκωμό, μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις  απάντησε η κοινωνία στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το κρατικό, καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών και στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Στη Θεσσαλονίκη, δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στις οποίες κάλεσαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες.

Η κυβέρνηση απάντησε με αστυνομική βία και καταστολή, όταν η πορεία έφτανε στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Βαρδαρίου και στην Εγνατία.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, η οργή ξεχείλισε με χιλιάδες διαδηλωτές, να απαιτούν την τιμωρία των ενόχων για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Στα συνθήματα, φώναξαν για την  αναγκαιότητα ενός αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση έως και την εξάλειψη των ζώων μας, για την αξιοπρέπεια μας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στην Αθήνα, δεκάδες χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και συμμετείχαν στην πορεία. Από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα, οι διαδηλωτές με πλακάτ στα χέρια ξεκίνησαν μεγάλη πορεία,  ενώ ένα τμήμα της πορείας κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρίας Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού.

 

 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων, σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο

24ωρη απεργία κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε πορεία  επί της οδού Σταδίου.

Στο σημείο του εγκλήματος των Τεμπών βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των 57 θυμάτων και πολύς κόσμος στην πλειοψηφία φοιτητ(ρι)ες, νέες και νέοι εργαζόμενοι, με την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη, απαιτώντας την τιμωρία των υπεύθυνων.

Μαζικές διαδηλώσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις.

Καρδίτσα

Τρίκαλα

Κρήτη

Πάτρα

Κομοτηνή

Μοιραστείτε το άρθρο