Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο Αθλητικού Συλλόγου PETRA HERRERA

Όσα έχουμε ασχοληθεί με οποιοδήποτε είδος μαχητικού αθλήματος και πολεμικής τέχνης, έχουμε συνειδητοποιήσει την έντονη παρουσία υποκειμένων (μπάτσοι, φασίστες) σε αυτά, που εκμεταλλευόμενοι τα βίαια χαρακτηριστικά τους αναπαράγουν τη σάπια κουλτούρα της εξουσίας. Το στίγμα αυτό που ακολουθεί για χρόνια τις σχολές – και φυσικά το άθλημα της πυγμαχίας – απομακρύνει κόσμο που σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίζεται αυτές τις αντιλήψεις, με αποτέλεσμα ο φασισμός να κερδίζει χώρο στις σχολές και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Ορισμένες φορές, εξαιτίας της όρεξής μας για άθληση και μάθηση, οπλιστήκαμε με υπομονή και συνεχίσαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Σε άλλες περιπτώσεις, χρειάστηκε μια μόνο επαφή για να γίνει ξεκάθαρο το απαγορευτικό κλίμα, προσθέτοντας μια ακόμη απογοήτευση προς τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων. Εξαιτίας των πολιτικών μας πεποιθήσεων, της εθνικότητάς μας, του βιολογικού ή του κοινωνικού μας φύλου, αποκλειστήκαμε από αυτό που αγαπάμε.

Η ανάγκη ενός χώρου αντιεξουσιαστικού, αντιφασιστικού και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτικού, αποτέλεσε την κοινή αρχή για την δημιουργία του σωματείου “Πέτρα Χερέρα”. Ένα σωματείο που σέβεται την διαφορετικότητα και προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας μέσα και έξω από την πυγμαχία. Η βάση του είναι το αυτοδιαχειριζόμενο γυμναστήριο και η συνέλευση.

Ο σκοπός του σωματείου είναι διττός: η πνευματική και σωματική ενδυνάμωση μέσα από την πυγμαχία αλλά και η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και κατ επέκταση σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Οι προπονήσεις απευθύνονται σε όσα θέλουν να μάθουν το άθλημα και να εξελιχθούν μέσα σε αυτό με αγωνιστική προοπτική αλλά και σε όσα επιθυμούν να γυμναστούν, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, μαθαίνοντας παράλληλα τεχνικές αυτοάμυνας και χτίζοντας αυτοπεποίθηση. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας λαμβάνονται υπόψιν για τις προπονήσεις μας, με την βίαιη φύση του αθλήματος να περιορίζεται σε αυτές και να μην γίνεται μέσο επιβολής και κυριαρχίας. Η πυγμαχία είναι κάτι που μας ενώνει και θεωρούμε πολύ σημαντική την κατανόηση και την επικοινωνία εντός και εκτός του γυμναστηρίου.

Έχοντας αυτό στο νου μας, είμαστε υπέρ των μικτών (φύλου, επιπέδου κλπ.) τμημάτων, ώστε να υπάρχει τριβή μεταξύ των ατόμων του χώρου τόσο σε αθλητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, δημιουργούμε ένα γυμναστήριο με ουσιαστικές σχέσεις αλληλεπίδρασης και όχι έναν ουδέτερο σύλλογο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα.

Οι προπονήσεις προσεγγίζονται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό αναγνωρίζοντας διακριτούς ρόλους ανάμεσα σε ασκούμενα – προπονητά. Αυτοί υφίστανται μόνο στα πλαίσια της προπόνησης καθως εξυπηρετούν την κατάλληλη οργάνωση και δομή της. Είμαστε ενάντια στην κατάχρηση και εργαλειοποίηση του ρόλου αυτού όπως συχνά συμβαίνει.

Έτσι, δημιουργούμε έναν ζωντανό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, με χαρακτήρα ο οποίος εναντιώνεται στην κουλτούρα ‘’πήγαινε-πλήρωσε-προπονήσου-φύγε’’. Μέσω της ύπαρξης τακτικών συνελεύσεων, όλα τα μέλη συζητούν και συναποφασίζουν τόσο για την λειτουργία του χώρου (διαχειριστικά/οικονομικά) όσο και για τη σύνδεση αυτού με ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Μοιραστείτε το άρθρο