Ανακοίνωση του Συντονισμού Μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών Α.Π.Θ.

Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια σηματοδοτούν την όξυνση των διεκδικήσεων για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η κυβέρνηση σε συνέχεια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προχωρά σε σοβαρές συνταγματικές/νομικές παραβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως είναι αυτή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε αναγκαία την συλλογική δράση και οργάνωση και σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσα από Συλλόγους και επιτροπές μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών.

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν το κύριο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Η ίδρυσή τους αναιρεί το κοινωνικό κεκτημένο της μαζικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε διστάζει να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, να ακυρώσει το άρθρο 16 που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, με επίκληση στην «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επιχειρήσεων, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος (!). Έτσι επιχειρούν να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα διευθυντήρια και τα λόμπι των επιχειρήσεων που κυβερνούν την ΕΕ.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η ιδιωτικοποίηση της παιδείας
Πατώντας στο έδαφος προηγούμενων αντιδραστικών νόμων, η κυβέρνηση προχωρά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μετατροπή της σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αυτό το νομοσχέδιο η εκπαίδευση θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά», η κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ, με μεταφορά πόρων στα ιδιωτικά. Αυτό θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως ακριβώς συνέβη με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων. Η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε χώρους όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι συγκοινωνίες και γενικότερα οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι ήδη μια πραγματικότητα, της οποίας τα ολέθρια αποτελέσματα είναι εμφανή, με αποκορύφωμα την άθλια διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης κατά την διάρκεια της πανδημίας και το έγκλημα στα Τέμπη.
Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των δημόσιων ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα τα οποία θα αναζητούν πόρους για την επιβίωσή τους. Με αυτό τον τρόπο εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην πρόσβαση των νέων στην τριτοβάθμια ενώ απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετατρέπεται σε ένα εξεταστικό κέντρο με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων να προετοιμάζει την «πελατεία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Παράλληλα υποβαθμίζονται τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων με ποιοτικές διαφορές στα προγράμματα σπουδών που θέτουν εμπόδια στην εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η πλήρης προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες της αγοράς θα απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση και κατάρτιση που θα εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες, εις βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και παροχής επιστημονικής γνώσης οδηγώντας τους αποφοίτους σε αναζήτηση επί πληρωμή προγραμμάτων κατάρτισης και μεταπτυχιακών. Επίσης, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μεθοδεύεται η μεγαλύτερη πρόσδεση της έρευνας μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων/ισσών στις επιχειρηματικά συμφέροντα και την έμφαση στην εξειδίκευση, με τον αντίστοιχο περιορισμό της ελευθερίας στην επιλογή των ερευνητικών περιοχών αλλά και την τοποθέτηση των κοινωνικών αναγκών σε «δεύτερη μοίρα».
Οι/Τα μεταπτυχιακοί/ές/ά και οι υπ. διδάκτορες/ισσες στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία
Εμείς, άτομα που συμμετέχουμε σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, αναγνωρίζουμε ήδη τις πτυχές της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας έχοντας να αντιμετωπίσουμε τα δίδακτρα που η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών επιβάλλει. Οι μεταπτυχιακοί κύκλοι σπουδών λειτουργούν σαν ιδιωτικές σχολές με τα φοιτούντα άτομα να εργαζόμαστε για να πληρώνουμε δίδακτρα και συγγράμματα και ταυτόχρονα να πρέπει να επιβιώσουμε με τους μισθούς πείνας και την ακρίβεια να μας ισοπεδώνει, χωρίς να μας παρέχονται ακόμα και τα ελάχιστα που παρέχονται στο προπτυχιακό επίπεδο. Το ίδιο και για τα άτομα που εργάζονται στην διδακτορική έρευνα χωρίς εργασιακά δικαιώματα σε ένα ασαφές καθεστώς εκμετάλλευσης.
Καλούμε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια και υπ. διδάκτορα/ισσα σε κοινούς αγώνες και συμμετοχή στο Συντονισμό Μεταπτυχιακών Φοιτη(τρι)ών. Καλούμε φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, κοινωνικούς φορείς σε αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποβάθμισης των σπουδών και της καθημερινότητας.
Απαιτούμε:
• Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά.
• Επέκταση του φοιτητικού επιδόματος και στα μεταπτυχιακά.
• Μισθό και εργασιακά δικαιώματα στους/στις υπ. διδάκτορες/ισσες.
• Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλα μας.
• Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
• Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση των εισακτέων στην τριτοβάθμια.
• Δωρεάν σίτιση και στέγαση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
• Όχι στους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.
• Αναστολή όλων των κατασταλτικών επιχειρήσεων και απόσυρση των δυνάμεων καταστολής στο πανεπιστήμιο.
Αποφασίζουμε:
• Στήριξη των καταλήψεων και των δράσεων των φοιτητικών συλλόγων.
• Συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
• Συμμετοχή στη Γενική Απεργία 28/02 στην Καμάρα.
• Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Μοιραστείτε το άρθρο