Όμως αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη μέση της πλατείας…

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

Στις πέντε και μισή το πρωί της 19ης Φλεβάρη δυνάμεις καταστολής εισήλθαν στον χώρο του ΑΠΘ, πέρασαν την πλατεία μπροστά από την Πρυτανεία και πίσω από την αίθουσα τελετών, και εισέβαλαν στην κατειλημμένη Νομική εκδιώκοντας τους φοιτητές της και τις φοιτήτριες της, που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και αντιτάσσονται στην επερχόμενη ταξικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα βίντεο μπορεί να δει κανείς ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδες συλλήψεων, τους ίδιους παράγοντες που ανέχονται μαφιόζικες εκτελέσεις, φασιστικές επιθέσεις και γυναικοκτονίες, να προχωρούν συντεταγμένα, σαν στρατός κατοχής, για να καταστείλουν μια φοιτητική κατάληψη, η οποία αποφασίστηκε σε μαζικές, ελεύθερες και αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις. Τα αντανακλαστικά των φοιτητών και φοιτητριών, ωστόσο, ήταν άμεσα και η σχολή ανακαταλήφθηκε γύρω στις επτά το πρωί.

Η κατασταλτική αυτή κίνηση θυμίζει σε πολλά την αντίστοιχη εισβολή δυνάμεων των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στην Κομοτηνή, πριν από δέκα μέρες. Εκεί οι πρυτανικές αρχές και η αστυνομία φάνηκαν αμήχανες να αναλάβουν την ευθύνη, έχοντας τη φριχτή επίγνωση ότι πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης επιχειρείται η βίαιη εκκένωση κατάληψης που έχει αποφασιστεί από φοιτητικό σύλλογο. Γι’ αυτό και επέρριψαν ο ένας στον άλλον την ευθύνη της απόφασης, με τον εκεί κοσμήτορα στο τέλος να αναφέρεται σε ευθεία παρέμβαση υπουργού.

Το ίδιο μπαλάκι ευθυνών επιχειρήθηκε και σήμερα στο ΑΠΘ, αν και στο μεταξύ η αμηχανία φαίνεται πως δίνει τη θέση της στον απλό κυνισμό. Είτε τα ΜΑΤ κλήθηκαν από τον κοσμήτορα Παναγιώτη Γκλαβίνη, όπως δήλωσε ο υπουργός Δ. Χρυσοχοΐδης, είτε αυτεπάγγελτα με εντολή της κυβέρνησης, όπως υπονόησε ο κοσμήτορας, το πράγμα ήταν συμφωνημένο: Ο Γκλαβίνης το είχε υπαινιχθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα θέλοντας να εκφοβίσει τους φοιτητές· νωρίτερα είχε καλέσει φοιτητές και φοιτήτριες που δεν συμμετέχουν στις καταλήψεις να στραφούν εναντίον των συμφοιτητών τους απειλώντας ότι «θα χαθεί το εξάμηνο», ενώ παράλληλα εκφόβιζε συναδέλφους του στο ΑΠΘ επισείοντας νομικά εντελώς αστήρικτα επιχειρήματα. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναλάβει εδώ και χρόνια τον ρόλο του λαγού της κυβέρνησης στο ΑΠΘ, ενθαρρύνοντας πάντοτε την επιλογή της σύγκρουσης και της καταστολής, εν είδει «κομματάρχη των αντικαταλήψεων». Σήμερα όχι απλώς συνόδευε την αστυνομική δύναμη από την αρχή της επιχείρησης επιπλέον, ενώπιον μεγάλου αριθμού παρισταμένων, φερόταν να κατευθύνει την όλη επιχείρηση με «διαταγές» του.

Αναμφίβολα, η εισβολή για πρώτη φορά των δυνάμεων καταστολής σε χώρους διδασκαλίας στο ΑΠΘ έχει επιπλέον επικοινωνιακές διαστάσεις για την κυβέρνηση: Εκτός από την επιδίωξη εκφοβισμού και διάλυσης των φοιτητικών κινητοποιήσεων, κλείνει το μάτι στα αντιδραστικά και συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας, δεξαμενή ψηφοφόρων της παρούσας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής κυβέρνησης, που δυσαρεστήθηκαν από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του γάμου ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια. Ταυτόχρονα μας δίνει μία γεύση από την συνολική ποινικοποίηση της όποιας μορφής αντίστασης και ανυπακοής, που επιδιώκεται με τον υπό ψήφιση νέο ποινικό κώδικα.

Κατά συνέπεια, καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση εισβολής και την ίδια την εισβολή στην κατειλημμένη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και την προσπάθεια φίμωσης του φοιτητικού κινήματος που αγωνίζεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ταξικό, και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Δίπλα τους, εκεί στην πλατεία της πρυτανείας. Γιατί αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στην μέση της πλατείας. Στις πέντε και μισή το πρωί.

Μοιραστείτε το άρθρο