Καλέσματα και ανακοινώσεις στήριξης του αγροτικού αγώνα και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα την Τρίτη 20/2

Οργανώσεις, ομάδες, σωματεία, συλλογικότητες καλούν σε μαζική στήριξη του αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 20/2 στις 18:30 και συνολικά στον αγώνα που δίνεται από τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και σε άλλα μέρη.


Νίκη στον αγώνα της αγροτιάς! Όλοι στην συγκέντρωση την Τρίτη 20/2 στις 6.30 μμ στο Σύνταγμα

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ!

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20/2, 6.30 μμ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν!

Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν! 

Τα μπλόκα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που εδώ και βδομάδες ξέσπασαν σ’ όλη τη χώρα, πρέπει να συνεχιστούν, μπορούν να νικήσουν!

Με τον πολυήμερο μαζικό και πανελλαδικό ξεσηκωμό τους, οι αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και ελιγμούς. Την ανάγκασαν να πάρει πίσω όσα έλεγε για «υποκινούμενες» κινητοποιήσεις και τώρα να εμφανίζεται «ανοιχτή στο διάλογο». Και από την άλλη, μαζί με το «καρότο» έχουμε και το «μαστίγιο» με τις απειλές από Χρυσοχοϊδη, από εισαγγελείς κλπ. Οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και τα «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο», είναι «στάχτη στα μάτια» των αγροτών και έγιναν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα-κοροϊδία που έχουν στόχο να «ξεφουσκώσουν» τον αγροτικό ξεσηκωμό, να διασπάσουν το αγροτικό μέτωπο και -κυρίως- να το κρατήσουν μακριά από το άλλο αγωνιστικό μέτωπο, το μέτωπο των φοιτητών και της νεολαίας που αυτές τις μέρες δίνουν το δικό τους μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Οι αγρότες έφυγαν από το Μαξίμου «με άδεια χέρια». Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι μόνο όσα επιτρέπει η ΕΕ και η αντιαγροτική ΚΑΠ. Το «ξύσιμο του βαρελιού» και η «δημοσιονομική σταθερότητα» που λέει ο Μητσοτάκης είναι η αντιλαϊκή πολιτική που φτωχοποιεί το λαό, που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά.  Τα μέτρα για τον ΕΦΚ, το ρεύμα κλπ δεν δίνουν λύση στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ που φέρνει περικοπές στις επιδοτήσεις, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για τιμές στα προϊόντα και για εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι δίκαιες. Υποκινητές είναι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτική που χρόνο με το χρόνο φτωχοποιεί τους αγρότες, οδηγεί σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, ερημώνει τα χωριά, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, φέρνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής από επιχειρηματίες νεο-τσιφλικάδες και νεο-τσελιγκάδες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν! Με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Με κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Τα πολλά ρυάκια του αγροτικού ξεσηκωμού μπορεί και πρέπει να γίνουν ένα μεγάλο ποτάμι. Και αυτό το ποτάμι μπορεί να φουσκώσει περισσότερο, αν συνενωθεί με το άλλο μεγάλο ποτάμι της νεολαίας και των εργαζόμενων και παρασύρει με την ορμή του την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική.

  • Για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος!
  • Για πλήρη αποκατάσταση ζημιών! – Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς!
  • Για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ! – Καμιά μείωση επιδοτήσεων για τους μικρομεσαίους αγρότες!
  • Για τιμές στα προϊόντα-αγροτικό εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής!
  • Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ!

Για να γυρίσουν οι αγρότες νικητές στα χωριά τους!

ΚΚΕ (μ-λ)


Αγρότες, Φοιτητές, Εργαζόμενοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Να νικήσουμε την κυβέρνηση | Συλλαλητήριο, 20/2, 18:00, Σύνταγμα

Εδώ και ένα μήνα, οι αγρότες στη χώρα μας αλλά και σε όλη την ΕΕ έχουν ξεσηκωθεί. Με μπλόκα, αποκλεισμούς δρόμων και κυβερνητικών κτηρίων, με μαχητικές διαδηλώσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους αλλά και για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλη την κοινωνία. Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν με «λόγια αγάπης» και ψίχουλα να τους ξεγελάσουν, ενώ στην πράξη τούς κοροϊδεύουν. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους υποσχέθηκε παράταση για έναν ακόμη χρόνο της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και φωτοβολταϊκά, δηλαδή «πράσινα άλογα». Παρά τις απαγορεύσεις της κλίκας του Μητσοτάκη να μην κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, οι ίδιοι συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με επιμονή.

Η εξόντωση των ελλήνων και ευρωπαίων αγροτών επιχειρείται:

(1) Με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική που επιβάλλει: α) εισαγωγή φθηνών και χαμηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρώπης, ώστε να μειωθεί το κόστος των εργατικών μισθών και των πρώτων υλών των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, β) κάθετη μείωση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων για να μειωθεί στο ελάχιστο ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη, γ) μετατροπή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλων εταιριών.

(2) Με την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και στα λιπάσματα, που δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) αλλά περισσότερο στην αισχροκέρδεια των ελληνικών διυλιστηρίων και στην ανάλγητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, που αρνείται να μειώσει τους φόρους.

(3) Με την τεράστια κερδοσκοπία των χονδρεμπόρων και των σούπερ μάρκετ, που όσο συμπιέζουν την τιμή των αγροτικών προϊόντων, αδιαφορώντας για την επιβίωση των αγροτών, τόσο περισσότερο εκτοξεύουν τις τιμές λιανικής λεηλατώντας το εισόδημα των εργαζομένων.

(4) Με την μακροχρόνια άρνηση για δημόσιες επενδύσεις στη γεωργία είτε για αντιπλημμυρικά έργα είτε για βελτίωση των καλλιεργειών. Χωρίς επενδύσεις και με τη χειροτέρευση της κλιματικής κρίσης, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε, το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται τεράστιες περιοχές και μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνει παρά ελάχιστες αποζημιώσεις (και με τεράστιες καθυστερήσεις), καλώντας ουσιαστικά τους αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑ

Η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καταστρέφει τη δημόσια – δωρεάν Υγεία, τους δημόσιους σιδηροδρόμους, τη δημόσια – δωρεάν Παιδεία, το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να εξοντώνει τους αγρότες. Ήρθε η ώρα με τον αγώνα μας να την νικήσουμε. Οι προσπάθειες της ΝΔ να στρέψουν τους εργαζόμενους απέναντι στους αγρότες, δεν θα περάσουν! Τα μπλόκα των αγροτών πρέπει να πυκνώσουν, τα κλεισίματα δρόμων να πολλαπλασιαστούν, ο αγώνας τους να συνδεθεί με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών για δημόσια – δωρεάν Παιδεία και να συνεχιστεί και στην απεργία της 28ης Φλεβάρη πλάι σε όλους τους εργαζόμενους.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας


Κοινός αγώνας εργατών-αγροτών-νεολαίας

για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-επιχειρήσεων

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΦΤΩΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ.

Όταν η τιμή παραγωγού στο μαλακό στάρι είναι 0,20-0,25  €/κιλό, αλλά το ψωμί πουλιέται από 2-4 ευρώ στην πόλη, όταν το γάλα πουλιέται 0,50 λεπτά το κιλό, αλλά στην πόλη φτάνει πάνω από 2 ευρώ, όταν, σύμφωνα με τα δικά στους στοιχεία (της Eurostat) οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν 30% σε σχέση με πέρσι και η , η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, τότε οι «παροχές» που πέταξε υποτιμητικά η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, δεν είναι παρά μια τεράστια κοροϊδία.  Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν απαντάνε σε κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας .

Την ίδια στιγμή αυτοί που κερδίζουν από τον μόχθο μας, που κλέβουν τον ιδρώτα μας διατηρούν και αυξάνουν τα κέρδη τους, όπως η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» με αύξηση 18% το 2022, η 3E με 28%, ο Νιτσιάκος με 132% και ο Σαράντης με 68,4%. Εταιρείες τροφίμων και μεγαλέμποροι θησαυρίζουν με την στήριξη της κυβέρνησης και της ΕΕ πάνω στις πλάτες μας. Η φτώχια μας τα πλούτη τους.

ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΕ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις οδηγούν σε ξεκλήρισμα την μικρή και μεσαία αγροτιά σε όφελος των νεοτσιφλικάδων επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Με το «Μητρώο Αγροτών» διώχνουν από την γη τον εργαζόμενο που με τα λίγα στρέμματα προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η «Πράσινη Συμφωνία», στο όνομα δήθεν της προστασίας  του περιβάλλοντος, ενισχύουν αποκλειστικά τις μεγαλοαγρότες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τσεπώνουν το 80% των επιδοτήσεων.

Έχουν συνειδητό στόχο να πετάξουν σε 10 χρόνια έξω απ’ την παραγωγή το 40% των αγροτών να συγκεντρώσουν την γη σε λίγα χέρια.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΙ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΜΕΙΣ.

Στα Νοσοκομεία θέλουν να μας βάλουν να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ αν τύχει και αρρωστήσουμε. Στην εκπαίδευση, φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.. Στους αγώνες απαντάνε με ΜΑΤ, κατάργηση των δημοκρατιών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στέλνουν φρεγάτες στην Υεμένη και πληρώνουν δισεκατομμύρια για νατοϊκά όπλα, σπέρνουν βάσεις παντού.

Μόνο ο κοινός αγώνας εργατών-αγροτών-νεολαίας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η απάντηση.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας περνάει μέσα από την σύγκρουση με την πολιτική της ΝΔ και την συναίνεση, την ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, για μια άλλη πολιτική με κέντρο τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ασφαλή και φτηνή διατροφή για τον λαό, την προστασία της φύσης.

 Δεν «ακούμε» αυτούς που τώρα μας «χτυπάνε την πλάτη», τις δυνάμεις της ακροδεξιάς που λένε ότι μας «στηρίζουν». Αυτοί έχουν την ίδια και χειρότερη πολιτική από αυτή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτακτικοί της ΕΕ, μπράβοι των μεγάλων εργοδοτών, φερέφωνα της Εκκλησίας που είναι ο μεγαλύτερος τσιφλικάς. Γυρίστε τους την πλάτη!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

  1. Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα στο χωράφι, πλαφόν για ανώτερες τιμές στο ράφι. Όχι στην ασυδοσία των «αγορών». Να χάσουν από τα κέρδη τους για να ζήσει ο λαός.
  2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό(όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα.  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών..
  3. Κατάργηση του «Μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αγώνα για πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στα χέρια και με τον έλεγχο των αγροτών.
  4. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τουλάχιστον 30% για να βγάζουμε τον μήνα. Κανένα μισθός λιγότερο από 1400 ευρώ..
  5. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100 % των ζημιών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.
  6. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
  7. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Κάτω το άθλιο νομοσχέδιο για τις εγχειρήσεις με πληρωμή. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  8. Λεφτά για παιδεία υγεία. Όχι για το χρέος, και τον πόλεμο. Ρήξη και αποδέσμευση απ’ την ΕΕ.

Συνεχίζουμε κλιμακώνουμε μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και μετά από αυτή. Δεν σταματάμε όπως θέλει η κυβέρνησης και οι κολαούζοι της. Τα αιτήματα των αγροτών, των φοιτητών, του λαού θα τα επιβάλλουμε με τους αγώνες!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

Όλοι. κι όλες  στη διαδήλωση στις 20/2/2024 στις 6:00 μ.μ. Σύνταγμα

Χαιρετίζουμε τις μαζικές και ανυποχώρητες αγροτικές κινητοποιήσεις που δονούν τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας συνθλίβεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιτείνοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της. Ο φτωχός αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκληρωτική του καταστροφή, όπως αποδεικνύουν στην πράξη η διόγκωση του κόστους παραγωγής, η φορολογική λεηλασία, οι διαρκώς μειούμενες επιδοτήσεις, η έλλειψη μέτρων προστασίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η πλήρης εγκατάλειψη των αγροτών και κτηνοτρόφων της πολύπαθης Θεσσαλίας. 

Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε (έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις), πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιοι και πολυεθνικοί).

Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Οι πλούσιοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων φτιάχνουν «αγροτικές εκμεταλλεύσεις», μπαίνουν στο «λεγόμενο μητρώο αγροτών» με μεγάλα προνόμια,  ενώ οι εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει.

Η ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης τους απαιτεί την ανατροπή της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από τους πολεμικούς εξοπλισμούς !!!) και της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

Την στιγμή που η ύπαιθρος ερημώνεται και η αγροτική παραγωγή συνολικά αποδιαρθρώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ως ιμπεριαλιστικός μηχανισμός το αποκρουστικό της πρόσωπο μέσω και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εξυφαίνει:

  • Την κατάργηση του μικρού αγροτικού κλήρου και τη συγκέντρωση της γης και του πλούτου στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Την πλήρη διάλυση του πρωτογενούς τομέα και τη συνακόλουθη παραγωγική και διατροφική εξάρτηση της χώρας από τους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Σε αυτές τις συνθήκες, έχουμε φτάσει να πληρώνουμε ενδεικτικά φέτος το λάδι 14ευρώ/λίτρο με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ/λίτρο, το ψωμί 2 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ/κιλό, τα ζυμαρικά 3 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45ευρώ/κιλό και το νωπό γάλα με 2 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ/κιλό. Για να πέσουν οι τιμές στα ράφια απαιτείται να ζήσουν και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια στα χωράφια τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και από κοινού να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

· ΌΧΙ στο ξεκλήρισμα των φτωχο-μεσαίων αγροτών. Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

· Μέτρα στήριξης των αγροτών, καθολική αποζημίωση των πληγέντων του θεσσαλικού κάμπου και των δασικών πυρκαγιών, πλήρη αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα υποδομής.

· Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τον λαό. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πλαφόν στις τιμές

· Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο φτηνό ρεύμα και νερό. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών για τους αγρότες και όλο το λαό.

· Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Χτύπημα της αισχροκέρδειας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και σούπερ-μάρκετ. Να χάσουν από τα κέρδη τους.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών Παιδεία, Υγεία και Νερό. Να μην περάσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Όχι στα χειρουργεία επί πληρωμή

· Επιστροφή στο δημόσιο για να λειτουργούν σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας το ρεύμα, ενέργεια, μεταφορές.

· Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, της ακρίβειας και της φοροληστείας. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

· Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους κι εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες. Όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό.

· Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες και για όλους/όλες τους /τις εργαζόμενους/νες.

· Λεφτά για τις ανάγκες του λαού και όχι για τους εξοπλισμούς, της ΝΑΤΟικές αποστολές έξω από τα σύνορα,  την αστυνομία και καταστολή.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων.

Για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων, φτωχομεσαίας αγροτιάς και νεολαίας με απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη πολιτική της ακρίβειας, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και καταπολέμηση της ακρίβειας.

Μπλόκο στους δρόμους από τους αγρότες! Μπλόκο στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση! Μπλόκο στα πανεπιστήμια και στα σχολεία από φοιτητές και μαθητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Όλοι μαζί εργάτες, αγρότες, φοιτητές εκπαιδευτικοί για Μπλόκο στην πολιτική τους! Ενωμένοι θα τους νικήσουμε!

Το συλλαλητήριο στις 20/2, η πανεκπαιδευτική και πανυγειονομική κινητοποίηση στις 22/2,  η πανεργατική απεργία στις 28/2 να είναι η αρχή για κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέες ΓΣ και νέα πανεργατική απεργία αμέσως μετά μέχρι την Νίκη – για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ κεφαλαίου, για να χάσουν από τα κέρδη τους οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα εργαζόμενων, αγροτών και νεολαίας.

Ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που δίνουν οι παραγωγοί. 

Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε (έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις), πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιοι και πολυεθνικοί).

Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Οι πλούσιοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων φτιάχνουν «αγροτικές εκμεταλλεύσεις», μπαίνουν στο «λεγόμενο μητρώο αγροτών» με μεγάλα προνόμια, ενώ οι εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει.

Η ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης τους απαιτεί την ανατροπή της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από τους πολεμικούς εξοπλισμούς !!!) και της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την ώρα που μια χούφτα πολυεθνικών τροφίμων και μερικές δεκάδες ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ μαζεύουν τους μισθούς και το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων η ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουμε για τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους εργατοαγρότες – αγροτοεργάτες αποτελεί αναγκαίο όρο επιβίωσης και διαμόρφωσης όρων παραμονής στην ύπαιθρο. 

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

1. Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Χτύπημα της αισχροκέρδειας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και σούπερ-μάρκετ. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Μπλόκο στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων-τυποποιητών, άμεση πληρωμή των παραγωγών. Όχι στην «ανοιχτή πώληση» των προϊόντων.

2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. 

3. Κατάργηση του «μητρώου αγροτών-αγροτικών εκμεταλλεύσεων» που αποτελούν μηχανισμό ξεκληρίσματος των εργατοαγροτών – αγροτοεργατών. 

4. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή με τους εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες ενταγμένους σε αυτή. Δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση μεγάλων δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας. Όχι στους συνεταιρισμούς Α.Ε. Κατάργηση των ολιγομελών ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών ενώσεων.

5. Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων και τους περιορισμούς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για το 2021-2027. Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της Ε.Ε.

6. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζομένων-ανέργων.

7. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για κάθε ζημιά και καταστροφή παραγωγής, φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες καταστροφές (πάγο, πλημμύρες), αλλά και των αποζημιώσεων των προηγούμενων ετών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.

8. Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους.

9. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους κι εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες. Όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ταμεία ανεργίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. 

10. Αυστηρός έλεγχος ποιότητας τροφίμων. Όχι στα νοθευμένα τρόφιμα, τις παράνομες εισαγωγές και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Άμεση χρηματοδότηση μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας.

11. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται από την πανδημία και όχι των μεγαλοαγροτών, βιομηχάνων και τυποποιητών. Απαγόρευση των απολύσεων σε όλες τις βιομηχανίες και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού κλάδου, συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, για όλους τους εργαζόμενους.

12. Μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

13. Καμία μετακύλιση των οφειλών των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ στους εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και τους φτωχομεσαίους αγρότες. 

Καλούμε σε αγωνιστικό συντονισμό. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς. Καλούμε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να προκηρύξουν άμεσα απεργία ενάντια στη πολιτική της ακρίβειας, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μια απεργία σε συντονισμό με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και τις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων, φτωχομεσαίας αγροτιάς και νεολαίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Περιφερειακές κινήσεις

  • Αν. Μακεδονία – Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.
  • Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
  • Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
  • Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
  • Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο
  • Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
  • Ιόνια : Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια 
  • Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
  • Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
  • Πελοπόννησος: Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή
  • Στερεά Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Δημοτικές κινήσεις

  • Αθήνας: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα Ανταρσία σε κυβέρνηση -Ε.Ε. – κεφάλαιο 
  • Βύρωνα: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
  • Ηλιούπολης: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση
  • Ηράκλειο Αττικής : Κόκκινη Ρωγμή
  • Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα Αγωνιστικό Μέτωπο
  • Νέας Ιωνίας: Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
  • Περιστερίου: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
  • Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται…


Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων.

Εργαζόμαστε για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων, αγροτιάς και νεολαίας με απεργιακές κινητοποιήσεις για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και καταπολέμηση της ακρίβειας.

20 ΦΛΕΒΑΡΗ, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς!

Στο Ν.Έβρου

14:00 προσυγκέντρωση στο μπλόκο των Καστανεών, στις 15:00 στο Τελωνείo Ορμενίου

Τελωνείo των Κήπων στις 16:00

https://b-elme-evrou.blogspot.com/2024/02/blog-post_20.html

Μοιραστείτε το άρθρο