Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση για την Παλαιστίνη με τον Σαλάχ Αλ-Μούσα, 20/2 στην ΕΣΗΕΑ

Το βιβλίο του Σαλάχ Αλ-Μούσα, ΜΝΗΜΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών, παρουσιάζεται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, 6:00 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), 1ος όροφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

Θόδωρος Κουτσουμπός, επιμελητής της έκδοσης

Σαλάχ Αλ-Μούσα, ο συγγραφέας του βιβλίου που έρχεται γι’ αυτόν τον σκοπό στην Ελλάδα.

Στην ιστορία του Σαλάχ Μούσα, στην ιστορία ενός ανθρώπου από την Παλαιστίνη, μπορεί κανείς να δει, εν σπέρματι, όλη την τραγωδία, αλλά και την δύναμη και τον ηρωισμό ενός ολόκληρου λαού, του μαχόμενου λαού της Παλαιστίνης. Μαρτυρίες όπως του Σαλάχ Μούσα μπορεί να φωτίσουν και να κάνουν κατανοητή τη δύναμη -και τις αντιφάσεις- της παρούσας έκρηξης της παλαιστινιακής επανάστασης, όπως εκδηλώθηκε με την έφοδο των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και τον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα που με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, ότι «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Γεννημένος την επαύριο της Νάκμπα (της Παλαιστινιακής Καταστροφής) σε έναν καταυλισμό εκδιωγμένων από τα σπίτια τους Παλαιστινίων, ο Σαλάχ Μούσα, έφηβος θα ενταχθεί στις αντάρτικες δυνάμεις της Αλ Φατάχ, θα σπουδάσει στη σχολή Ιατρικής Θεσσαλονίκης, θα είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, γραμματέας της Φατάχ σε Ελλάδα και Κύπρο, θα πολεμήσει με τις δυνάμεις της Φατάχ, υπό την ηγεσία των Γιάσερ Αραφάτ, Αμπού Τζιχάντ και Αμπού Ιγιάντ στο Λίβανο (1976, 1982, 1983) και θα υπηρετήσει ως διπλωματικός και πολιτιστικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η συζήτηση με το παιδί του προσφυγικού καταυλισμού Αν-Νουάιμα, που θα διαμορφωθεί ως επαναστάτης διανοούμενος, ποιητής και ιατροφιλόσοφος, μέσα στις παρούσες συνθήκες ανελέητων βομβαρδισμών της Γάζας, με πάνω από 25.000 νεκρούς, 65.000 τραυματίες, στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, σίγουρα θα είναι σημαντική πηγή γνώσης. Γνώσης για την τραγωδία, το έγκλημα και την αντίσταση που αναπτύσσεται στην Παλαιστίνη – και έκφραση αλληλεγγύης στο μαχόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Αθήνα 30/1/2024

Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, 7:30 μ.μ.

Infolibre (Yπουργού Φιλίππου Δραγούμη 4

ΠΗΓΗ: Νέα Προοπτική

Σαλάχ Αλ-Μούσα: Μνήμες Παλαιστίνης

Μοιραστείτε το άρθρο