Έκτη βδομάδα πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Πέμπτη 15/2

Φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών-ερευνητών-διοικητικών, σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων, μαθητές, συνδικαλιστικά σχήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις, καλούν σε νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Πέμπτη 15/2 – την έκτη κατά σειρά από αρχές Ιανουαρίου.

Αποκρούοντας τη λυσσαλέα επίθεση όλου του συστημικού μπλοκ εξουσίας (κυβέρνηση, δικαστές, αστυνομία, κρατικός μηχανισμός), οι φοιτητ(ρι)ες συνεχίζουν τις καταλήψεις, σωματεία καλούν σε στάσεις εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΣΜΤ) και αναμένεται να κατακλύσουν εκ νέου τους δρόμους πολλών πόλεων: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Ξάνθη…

ΑΘΗΝΑ: 12:00 Προπύλαια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 Καμάρα
ΠΑΤΡΑ: 11:00 Παράρτημα, 12:00 Πλ.Βασ. Γεωργίου Α’
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 12:00 Περιφέρεια
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 12:00 Πλ. Ελευθερίας
ΡΕΘΥΜΝΟ: 12:00 Δημαρχείο
ΚΕΡΚΥΡΑ: 12:00 Πλ. Ψυχιατρείου
ΞΑΝΘΗ: 18:00 Πλ. Δημοκρατίας

Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές των πανεπιστημίων, εβδομάδα 12-18/2

Σύλλογοι διδασκόντων πανεπιστημιακών σχολών αποφάσισαν αποχή από εξεταστικές και μαθήματα!

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ…


ΑΘΗΝΑ

Πανεκπαιδευτική πορεία

Τα καλέσματα της εβδομάδας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και κόντρα στην κρατική τρομοκρατία με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις.

10-100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Πρόγραμμα εβδομάδας:

• Δευτέρα 12/2 στις 12:00 συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας

• Δευτέρα 12/2 στις 19:00 Πανεκπαιδευτική – Πανεργατική διαδήλωση στα Προπύλαια

• Πέμπτη 15/2 στις 12:00 Πανεκπαιδευτική διαδήλωση στα Προπύλαια

• Παρασκευή 16/2 στις 9:00 συγκέντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα άτομα της κατάληψης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, η οποία εκκενώθηκε τον Μάρτιο του 2023, στα δικαστικά της Ευελπίδων, κτίριο 12 αίθουσα 4 (θα ακολουθήσει το πολιτικό κάλεσμα)

• Παρασκευή 16/2 στις 17:00 ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας στο Πολυτεχνείο (συγκρότημα Πατησίων)

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας


15/2 Όλοι στις διαδηλώσεις – 1 μήνας καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:00 μμ, Πλατεία Γεωργίου

H NEOΛΑΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Μητσοτάκη «ληστή», κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία!

AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάξαν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Η τρομοκρατία με ΜΑΤ και συλλήψεις (Νομική Κομοτηνής), οι τηλε-εξεταστικές και η άρον άρον κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, δεν έμειναν αναπάντητα, κλονίζοντας το επιχειρούμενο πραξικόπημα της κυβέρνησης, την αντισυνταγματική παράκαμψη-κατάργηση του Άρθρου 16.

Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, όσο κι αν λυσσάνε οι χορτάτοι συνταγματολόγοι για τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (με τη γκιλοτίνα και της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, συγχωνεύσεων σχολείων, «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο). Πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πετάγονται σαν τα «μανιτάρια» οι «σοβαροί επενδυτές», όλος ο νεοφιλελεύθερος βόθρος: από τα funds-κοράκια που ξερογλείφονται για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών, κατασπαράσσοντας κι άλλο δημόσιο χρήμα, μέχρι τις τράπεζες που διαφημίζουν τη θηλιά των φοιτητικών δανείων. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, αν δεν τους σταματήσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης». Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Χωρίς καμία «συναίνεση» ή υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα λυσσάξει να επιβάλλει το πραξικόπημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και, σε συνδυασμό με καταστολή, τηλε-εξεταστικές και πρόθυμους Δαπίτες, να λυγίσει τους φοιτητές.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Να συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι πορείες για όσο χρειαστεί! Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», δήθεν «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-καλοθελητών την τηλε-εξεταστική: δεν δίνουμε μαθήματα, δίνουμε «εξετάσεις» στην ενεργή συμμετοχή στον αγώνα! Χρειάζεται υπεράσπιση των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες. Να προετοιμάσουμε έναν «σεισμό» στην απεργία στις 28/2.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας βοηθάει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ !

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/2, ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12:00-15:00

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας και την ισοπέδωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας των φοιτητ(ρι)ών, των μαθητ(ρι)ών και των εκπαιδευτικών, είναι και δικός μας αγώνας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και χαιρετίζει το τεράστιο φοιτητικό ποτάμι, τις μαθήτριες και τους μαθητές, αλλά και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα που κατέκλυσε στις 8/2 τους δρόμους της Αθήνας, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, να θεσπίσει μια ιστορική αντιδραστική τομή στην κατεύθυνση πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ δε διστάζει να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει καθαρά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αξιοποιεί την «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου και ίδρυσης επιχειρήσεων και το άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερούν του ελληνικού Συντάγματος (!).

Όπως έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις, το κοινοβούλιο, τα ανώτατα δικαστήρια το Σύνταγμά τους μετατρέπεται σε «κουρελόχαρτο» μπροστά στον υπέρτατο νόμο διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και θωράκισης των στρατηγικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης με ΕΕ -ΗΠΑ & ΝΑΤΟ.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν :

 • Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο για τη θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή. (πανεπιστημιακή αστυνομία, κ.λπ.).
 • Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη υποταγή της γνώσης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
 • Την επιβολή της λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ
 • Τη συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως ακριβώς με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και την ολόπλευρη ενίσχυσή του προωθούν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συνολικά μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες – σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για βελτίωση και φτηνή πρόσβαση -οδήγησε σε απογείωση του κόστους για το λαό και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να προκαλούνται εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλέπε Τέμπη, υγεία ιδιαίτερα στην πανδημία κ.λπ.).
 • Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει σπουδάζει. Είναι πρόσφατη η πείρα απ’ την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, με ακριβά δίδακτρα, για τις ανάγκες του κατασκευαστικού ομίλου σε επιστημονικό εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια πανεπιστήμια θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα πιο δύσκολες εργασιακές συνθήκες δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη χαμηλοί μισθοί και μεγάλη γκάμα ελαστικών μορφών απασχόλησης.
 • Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και νέο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς. Προκειμένου να ενισχύσουν την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστήμιων φέρνουν την ισοτίμηση των τριετών πτυχίων των κολλεγίων που θα μετατραπούν σε «πανεπιστήμια» με αυτά των Πολυτεχνικών Σχολών. Σε συνέχεια των νόμων ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και των ρυμίσεων Γαβρόγλου -Κεραμέως για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων η ηγεσία του ΤΕΕ ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει αυστηρές εξετάσεις για την είσοδο στο επάγγελμα και διαρκείς, επί πληρωμή, πιστοποιήσεις στη συνέχεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Στο όνομα της «υπεράσπισης» των πενταετών πτυχίων υλοποιεί στην πράξη την «εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων», την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.
 • Θα επιφέρει ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι εξασφαλίζει τους φοιτητές που αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχει εφαρμόσει μέτρα που αποκλείουν χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.ο.κ.).

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί αιτία πολέμου! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης μέχρι τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Διεκδικούμε:

 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια – Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση.
 • Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
 • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα
 • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος
 • Όχι το σχολείο εξεταστικό μαραθώνιο που εξοντώνει και εξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
 • Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.
 • Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει ιστορία γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του σχεδίου που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να νομοθετήσουν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Όπως το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, και οι αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη της στη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι και σήμερα μαζί με τους εργαζόμενους θα δώσει την μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στην κρατική καταστολή.

Καλούμε όλα τα σωματεία να προκηρύξουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις και να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να πάρουμε τον αγώνα και στα δικά μας χέρια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ


Αριστοτέλης: Στάση εργασίας 15/2

Στάση εργασίας 15/2

14-2-2024

Κηρύσσουμε 1-4 ώρες διευκολυντική στάση εργασίας έως και την λήξη του ωραρίου του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος, για την Πέμπτη 15 του Φλεβάρη 2024 για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας, στις 12μμ.


Συναγερμός σε όλα τα σχολεία! ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ! Πέμπτη 15 Φλεβάρη, 12:00 Προπύλαια

Το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση των Ιδιωτικών ΑΕΙ!

Τις επόμενες εβδομάδες ΚΡΙΝΕΤΑΙ το μέλλον μας!

Ο Υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και η κυβέρνηση αρνούνται να αποδεχθούν ότι το νομοσχέδιο της ΑΔΙΚΙΑΣ έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία μαθητών- φοιτητών και θέλουν να προχωρήσουν στην κατάθεση και ψήφισή του έως τα τέλη του Φλεβάρη!

Μαθητές- φοιτητές και Υπουργείο Παιδείας ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ!

Εμείς με το ΔΙΚΙΟ και η κυβέρνηση με το ΑΔΙΚΟ!

Έχουν στριμωχτεί τόσο πολύ από τις αντιδράσεις όλων μας, για αυτό και προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα μέσα στα μούτρα μας, χωρίς ίχνος ντροπής, λες και είμαστε ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουμε τι θα ισχύσει με αυτό το νομοσχέδιο:

Πρόσβαση στα Ιδιωτικά ΑΕΙ, πτυχίο και μέλλον χωρίς κόπο, μόνο με λεφτά!

ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Στα Ιδιωτικά ΑΕΙ θα μπαίνουν όσοι έχουν λεφτά αν πιάσουν την ΕΒΕ του κάθε πεδίου, δηλαδή γράψουν από 7 έως 9 χιλιάδες μόρια.

Ενώ στα Δημόσια ΑΕΙ θα μπαίνουμε αν πιάσουμε την ΕΒΕ του κάθε Τμήματος.

Εμείς με 9.000 μόρια δε θα περνάμε ΟΥΤΕ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑ και όσοι έχουν 120.000 ευρώ και βγάζουν 9 θα σπουδάζουν ΙΑΤΡΙΚΗ.

Εμείς θα πρέπει να βγάλουμε 18 για να περάσουμε Δημόσια Νομική, ενώ στην Ιδιωτική η ΕΒΕ θα είναι περίπου 8! ΕΛΕΟΣ!

Στα Ιδιωτικά ΑΕΙ επίσης θα μπαίνουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων χωρίς ούτε καν εξετάσεις αλλά μόνο με το αγορασμένο απολυτήριο του σχολείου τους, το λεγόμενο “ΙΒ”!

Ενώ, εμείς θα δίνουμε ΤΡΙΠΛΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ σε Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου σε ΟΛΑ τα μαθήματα, είτε απλά για να τελειώσουμε το σχολείο, είτε για να έχουμε δικαιώμα πρόσβασης στα Δημόσια ΑΕΙ (δηλαδή το “Εθνικό απολυτήριο” που ανακοίνωσαν πως θα φέρουν άμεσα)!

Αυτό είναι ΑΔΙΚΟ!

ΑΔΙΚΟ η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα ΟΝΕΙΡΑ!

ΔΙΚΑΙΟ είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μη τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά.

ΑΔΙΚΟ είναι να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η Δημόσια Παιδεία.

Άλλωστε, τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και με το νομοσχέδιο δε βελτιώνεται κανένα από τα προβλήματά τους. Μόνο οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι έμποροι πτυχίων και οι πλούσιοι χαίρονται!

ΔIKAIO είναι να γίνουν πράξη τα αιτήματά μας.

Αυτά που τους λέμε τόσα χρόνια για να βελτιωθεί το σχολείο μας. Αύξηση χρηματοδότησης για να μην μας πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια και να μην πλημμυρίζουν τα προαύλια, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία.

ΑΔΙΚΟ έχει ΟΠΟΙΟΣ μας απειλεί με ΑΠΟΒΟΛΕΣ, ΧΑΣΙΜΟ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ επειδή ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Τι θέλετε δηλαδή; Να κάτσουμε στα αυγά μας όσο κλέβετε να όνειρά μας; Να μην έχουμε γνώμη για το μέλλον μας; Να μη φωνάζουμε για το δίκιο μας;

ΔΙΚΑΙΟ έχουν όσοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα με όποιον τρόπο επιλέξουν και μπορούν.

ΜΑΘΗΤΕΣ- ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ

ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΗΤΗΣ

Καλούμε τα σχολεία σε όλη την Αττική και την Ελλάδα να προχωρήσουν ΕΚ ΝΕΟΥ σε καταλήψεις και να βγουν στο δρόμο σε όλη της χώρα την Πέμπτη 15/2.

Καταγγέλλουμε τους εκβιασμούς, τις απειλές και την τρομοκρατία που δεχόμαστε όσο καιρό αγωνιζόμαστε για απουσίες, αποβολές και χαμένες εκδρομές.

Παίρνουμε ΔΥΝΑΜΗ από τους χιλιάδες φοιτητές που είναι στο δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, από όσους αγωνιστές καθηγητές μας διώκονται από την κυβέρνηση αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Απαιτούμε από τους ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ μας να σταθούν στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο της ΑΔΙΚΙΑΣ!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

2. Μη τολμήσετε να επιβάλλετε πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με το εθνικό απολυτήριο.

2. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων που έχουν μετατρέψει το σχολείο πλήρως σε εξεταστικό κέντρο.

3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας, προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση υποδομών, θέρμανση και αντισεισμικούς ελέγχους.

4. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια και δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


ΑΘΗΝΑ: Προπύλαια 12:00
ΠΑΤΡΑ: πλατεία Γεωργίου 12:00
ΧΑΝΙΑ: πλατεία Αγοράς 12:00
ΞΑΝΘΗ: Κεντρική πλατεία 18:00
Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη – Πάρτε πισω τα μέτρα
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Να καταργηθεί ο νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση
Να μην περάσει το εθνικό απολυτήριο
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Δουλειά, σπουδές, ζωή με δικαιώματα θα κατακτήσουμε με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις!
Δείτε το βίντεο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
 

Οι οργανωτικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν καμία θέση στο φοιτητικό κίνημα | Να τελειώνουμε μια και καλή με τους ηγεμονισμούς και τις ιδιοκτησιακές λογικές


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΕΜΠΤΗ 15/2: ΌΛΕΣ /ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ , 12Μ.Μ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!

( κηρύσσουμε κυλιόμενη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ από 1 ως 3 ώρες στο διάστημα 11πμ –
2μμ, ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε συναδέλφου)

Το ποτάμι, που βούλιαξε τους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη 8/2 ,πίσω δε γυρνά!
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες, μαθητ(ρι)ες, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι\ες έδωσαν
αγωνιστικό παρόν στο μεγάλο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην
Αθήνα και στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε άλλες πόλεις που
πραγματοποιήθηκαν για 6η συνεχή εβδομάδα.

Ο αγώνας  ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης δυναμώνει. Το φοιτητικό κίνημα όχι
μόνο δεν υποχωρεί αλλά ορθώνει μεγάλα εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο αυταρχισμός και η καταστολή, η
λασπολογία απέναντι στη νεολαία και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ πέφτει στο κενό.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί τομή στα πλαίσια της αντιδραστικής
εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης- που με απροκάλυπτο κυνισμό παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος και
στοχεύει πλήρη εμπορευματοποίηση- επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Πλήττει καίρια το
δικαίωμα στη μόρφωση , αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί ,οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και των
συνθηκών σπουδών. Ανοίγει το δρόμο για την υποβάθμιση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων
χιλιάδων αποφοίτων αλλά και των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Θα πλήξει τόσο στο επίπεδο γνώσεων
των μαθητών\τριων μας, όσο και τη διαπαιδαγώγησή τους, καλλιεργώντας τη λογική που θα αντιλαμβάνεται το
σχολείο αποκλειστικά ως μια διεκπεραιωτική λειτουργία, παροχής απολυτηρίων-διαβατηρίων προς την τριτοβάθμια
για όσους έχουν να πληρώσουν, μετατρέποντας τα σχολεία σε παιδοφυλακτήρια, όπου οι εκπαιδευτικοί-υπάλληλοι
θα έχουν απωλέσει εντελώς τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΝΟΙΧΤΟ» ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ, «ΚΛΕΙΣΤΟ»

ΣΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, επαγγελματική εκπαίδευση βορά στις δαγκάνες του
κεφαλαίου και της αγοράς, εθνικό απολυτήριο συνδεδεμένο με τη σκληρή εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων
ελεύθερη επιλογή σχολείων, διαγωνισμός ΑΣΕΠ- υβριδικό σύστημα διορισμών, ΕΒΕ με 40.000 νέους και νέες εκτός
από τα δημόσια ΑΕΙ, αποτελούν ενιαία επιχείρηση αλλαγής του DNA του δημόσιου σχολείου,
εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του .Αναδεικνύεται έτσι, ο ενιαίος τρόπος με τον οποίο
επιχειρεί τη μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου δίνοντας τα βορρά στο κεφάλαιο και στις
«ανάγκες» της αγοράς.

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Την ίδια στιγμή, τα συντριπτικά ποσοστά του κλάδου στην Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση έφεραν σε
αδιέξοδο το ΥΠΑΙΘΑ, τα σχέδια του ακυρώνονται από τη μαχητική στάση των εκπαιδευτικών. Γι αυτό επιστρατεύει
όλους τους μηχανισμούς του και καταφεύγει στο συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα
δικαστήρια!, ευελπιστώντας πως έτσι θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας
εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Στους φοιτητές στέλνει τα
ΜΑΤ, στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στον εξευτελισμό των τηλεξετάσεων, τους εισαγγελείς, τους
εκπαιδευτικούς ως συνήθως τους οδηγεί στα δικαστήρια!

Μέσω της αξιολόγησης προωθεί την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την υπονόμευση της δημόσιας
δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και την ιδιωτικοποίησή της, την καθυπόταξη εκπαιδευτικών, φοιτητών και
μαθητών.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν μεγάλο και σοβαρό αγώνα σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια
στην αξιολόγηση. Ο κλάδος έχει μιλήσει και έχει δώσει σαφή απάντηση .Καμία οπισθοχώρηση από τον αγώνα μας
ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου. Με το ισχυρό όπλο της Απεργίας- Αποχής και τις
στάσεις εργασίας συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.
ΟΛΜΕ-ΔΟΕ να επαναπροκηρύξουν άμεσα νέα απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, αν αυτή βγει παράνομη
, υπηρετώντας την ομόφωνη απόφαση του κλάδου για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση.
Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 10-2, αποφάσισε την συνέχιση του αγώνα κατά της ατομικής αξιολόγησης με την
επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής, αν βγει παράνομη. Σε περίπτωση που τα ΔΣ των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ καθυστερήσουν ή
δεν επαναπροκηρύξουν , ως Γ΄ΕΛΜΕ-Θ προχωράμε σε υλοποίηση της απόφασης της πρόσφατης ΓΣ μας ( 31-1-2024)
για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την ατομική αξιολόγηση, με αποστολή αντίστοιχου εξωδίκου.
Καλούμε να την προκηρύξουν όλες οι ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ, ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο μεγαλειώδης αγώνας των φοιτητών με πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών,
μαθητών και γονιών μπορεί και πρέπει να δυναμώσει και να φτάσει μέχρι τη νίκη. Είναι αγώνας όλων μας για
αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία και
δουλειά με δικαιώματα
Τώρα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και όλου του λαού μαζί με τη νεολαία για:
• Να μην περάσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση και επιχειρηματικοποίηση
της εκπαίδευσης. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δημόσιο Πανεπιστημίο και σχολείο που θα
ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς, με εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές διεκδικήσεις έξω από τα
δεσμά του κεφαλαίου και των κερδών του.
• Για κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια για όλο το λαό. Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η κερδοφορία
των επιχειρηματικών ελίτ στην πλάτη του λαού και με την εκμετάλλευση των αναγκών για Υγεία, Νερό, ενέργεια,
ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, κατοικία κλπ
• Για να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματος για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενάντια στην
ακρίβεια, τη λιτότητα, τη φτώχεια και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου με τις ιδιωτικοποιήσεις για ζωή με
αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους ενάντια στη κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και την προκλητική αύξηση
του πλούτου που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου.
 Τώρα να προχωρήσουμε σε πανεκπαιδευτική απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν
εκπαίδευσης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στην
αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, για αυξήσεις στους μισθούς, καταπολέμηση της ακρίβειας, το ωράριο, τη
σύνταξη, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ/όχι στην «ελεύθερη επιλογή σχολείων» και το «εθνικό
απολυτήριο, την άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς
διορισμούς, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του
κόντρα στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση!
 Να κηρυχτεί τώρα πανεργατική απεργία μαζί με τη νεολαία, τους αγρότες και όλους τους/τις
αγωνιζόμενους/ες που είναι στο δρόμο σε ένα κοινό μέτωπο για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής
πολιτικής της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να μεταφέρει την απεργία της 28ης
Φλεβάρη σε πιο κοντινή ημερομηνία με στόχο τη συμβολή όλου του εργατικού κινήματος στον αγώνα των
φοιτητών. Την ώρα που το φοιτητικό κίνημα είναι στους δρόμους, ενώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στα ιδιωτικά
ΑΕΙ και συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στη
λιτότητα και την ακρίβεια και τα προκλητικά κέρδη του κεφαλαίου
Την Πέμπτη 15-2-, οι εκπαιδευτικοί πιο μαζικά και αποφασιστικά ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους
φοιτητές/τριες τους μαθητές/τριές μας κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
 για την ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο, για δωρεάν σπουδές στο δημόσιο
πανεπιστήμιο και πτυχία με αξία!
 Για τα δικαιώματά μας στο μισθό, στην εργασία, σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση!
 Για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης , ΕΕ,ΟΟΣΑ.
Μένουμε ενωμένοι, ενημερωνόμαστε από τα σωματεία μας και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα
μας.

Γ’ ΕΛΜΕ – Θ


Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

15/2 Όλοι στις διαδηλώσεις – 1 μήνας καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:00 μμ, Πλατεία Γεωργίου

H NEOΛΑΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Μητσοτάκη «ληστή», κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία!

AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάξαν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Η τρομοκρατία με ΜΑΤ και συλλήψεις (Νομική Κομοτηνής), οι τηλε-εξεταστικές και η άρον άρον κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, δεν έμειναν αναπάντητα, κλονίζοντας το επιχειρούμενο πραξικόπημα της κυβέρνησης, την αντισυνταγματική παράκαμψη-κατάργηση του Άρθρου 16.

Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, όσο κι αν λυσσάνε οι χορτάτοι συνταγματολόγοι για τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (με τη γκιλοτίνα και της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, συγχωνεύσεων σχολείων, «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο). Πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πετάγονται σαν τα «μανιτάρια» οι «σοβαροί επενδυτές», όλος ο νεοφιλελεύθερος βόθρος: από τα funds-κοράκια που ξερογλείφονται για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών, κατασπαράσσοντας κι άλλο δημόσιο χρήμα, μέχρι τις τράπεζες που διαφημίζουν τη θηλιά των φοιτητικών δανείων. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, αν δεν τους σταματήσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης». Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Χωρίς καμία «συναίνεση» ή υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα λυσσάξει να επιβάλλει το πραξικόπημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και, σε συνδυασμό με καταστολή, τηλε-εξεταστικές και πρόθυμους Δαπίτες, να λυγίσει τους φοιτητές.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Να συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι πορείες για όσο χρειαστεί! Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», δήθεν «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-καλοθελητών την τηλε-εξεταστική: δεν δίνουμε μαθήματα, δίνουμε «εξετάσεις» στην ενεργή συμμετοχή στον αγώνα! Χρειάζεται υπεράσπιση των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες. Να προετοιμάσουμε έναν «σεισμό» στην απεργία στις 28/2.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας βοηθάει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Απόφαση γενικης συνελευσης σφ μαθηματικου


ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/02

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, μέσω του οποίου επικυρώνεται η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καταπατώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το μονοπώλιο ύπαρξης δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγοντας το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, πλέον και με νομικούς όρους. Παράλληλα η μαχητική αντίσταση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα από την μεριά του φοιτητικού κινήματος, με τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων 5 ετών, καταλήψεις διαρκείας σε κέντρο και περιφέρεια, εβδομαδιαίες πορείες, έχει εξαναγκάσει τους κρατικούς διαχειριστές και τους λακέδες του σε μία γνωστή μεν αλλά εκσυγχρονισμένη δε κατασταλτική επιχείρηση. Από την μία απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις τις καταλήψεις σχολών και το ακαδημαϊκό προσωπικό και από την άλλη επιβάλλοντας την εξ αποστάσεως εξεταστική προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει το φοιτητικό σώμα και να εκφυλίσει το βασικό μέσο πάλης, αυτό της κατάληψης. Και όταν όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση του κινήματος όπως έγινε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, το μόνο μέσο καταστολής που μένει είναι η ωμή βία αφήνοντας ελεύθερους τους ένστολους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν εντός τους ασύλου και να επιβάλλουν την δημοκρατική τάξη όπως έγινε στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ, στην Νομική του ΔΠΘ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται φυσικά σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη και απροκάλυπτη έκφραση της επιθετικότητας του Κράτους, όχι μόνο προς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αλλά και συνολικότερα προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μία επιθετικότητα που πολλάκις έχει εκδηλωθεί και προηγουμένως μέσα από μια σειρά κρατικών μεθοδεύσεων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών που στοχεύουν στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και στην ολοένα συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δηλαδή την λεγόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση: ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων το 2019, οι επακόλουθες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων της επαρχίας, η εδραίωση της ΕΒΕ, ο νόμος 4777 που φέρνει τους μπάτσους στις σχολές, η επιβολή ορίου σπουδών ν + ν/2, η είσοδος εξωτερικών μάνατζερ στα Συμβούλια Ιδρύματος, η απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, τα επιπλέον προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης που διασπούν το ενιαίο πτυχίο, καθώς και το ΠΔ85 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτελείται μεμονωμένα από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αλλά αποτελεί μια συνεχής διαδικασία μέσα στα χρόνια, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το ελληνικό κράτος. Κι αυτό διότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού: την αναδιάρθρωση του συνόλου των σχέσεων που διέπουν την κοινωνική πραγματικότητα, εργασιακών και κοινωνικών, προς το νεοφιλελεύθερο, την εξατομίκευση, την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, το τσάκισμα των αντιστάσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας συλλογικοποίησης, δηλαδή το τέλος της μεταπολίτευσης και την αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος προς το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Υπό αυτή την έννοια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: αφενός την ιδιωτικοποίηση της παιδείας έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και αφετέρου τη διαγραφή μιας συλλογικής μνήμης και αγωνιστικής κουλτούρας με βάση την οποία, από την εξέγερση του 1973 μέχρι και σήμερα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αποτελούν διαχρονικά χώρους συλλογικοποίησης των από τα κάτω και ιδίως της νεολαίας, απ’ όπου εκκινούν ριζοσπαστικές μορφές αντίστασης και πρωτοβουλίες αγώνα ικανές να έρθουν σε ρήξη αλλά και να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων, καθώς και σημεία αναφοράς για ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Η επίθεση στην παιδεία είναι επίθεση προς όλη την κοινωνία, ακριβώς γιατί εκεί που στοχεύει είναι στην ενίσχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού, στη δημιουργία μιας ζούγκλας όπου οι οικονομικά ισχυροί θα πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, διατηρώντας ή και διευρύνοντας τα προνόμιά τους την ώρα που τα καταπιεσμένα κομμάτια θα τρώγονται μεταξύ τους στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης προοπτικής για κοινωνική ανέλιξη. Αφορά ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που βάλλονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, που γίνονται αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης από τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, από μια μειοψηφία που αντιμετωπίζει τις ζωές μας ως αναλώσιμες στο όνομα του κέρδους, από ένα σύστημα που δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα πέρα από φτώχεια, εξαθλίωση και πόλεμο για την κοινωνική βάση κι έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, ο αγώνας μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στην κατάργηση ενός νόμου, ούτε στα στενά συντεχνιακά φοιτητικά όρια, αλλά φιλοδοξεί να έρθει σε ευθεία ρήξη με τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της επέλασης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Να βάλει οριστικά φραγμό στην υποβάθμιση των ζώων μας, με καταλήψεις διαρκείας, ζωντανά κέντρα αγώνα ανοιχτά προς όλη την κοινωνία και τον κόσμο του αγώνα που στέκεται αλληλέγγυος, κεντρικές διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, απεργίες διαρκείας, μαζικές συγκρούσεις στο δρόμο.

Είναι τώρα πιο κρίσιμο από ποτέ το φοιτητικό κίνημα να βγει μπροστά αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, να γίνει ξανά επικίνδυνο για το καθεστώς εξουσίας και όχι μέσο για την επιβολή κομματικών θελήσεων. Να αποκτήσει και πάλι τα ριζοσπαστικά και ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά που είναι τα μόνα ικανά για ουσιαστική ανατροπή, στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες του ’06 και του ’07. Γι’ αυτό λοιπόν το σκοπό προτάσσουμε ως απολύτως αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση των αναρχικών δυνάμεων, ομάδων και συνελεύσεων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα αγώνα, και την ουσιαστική εμπλοκή τους στον αγώνα με δομές και μέσα που πιέζουν προς την ολοκληρωτική ρήξη, έτσι ώστε αυτός να μην έχει μια ρεφορμιστική κατάληξη, να μην γίνει τσιφλίκι της κάθε θεσμικής παραταξιακής δύναμης που θέλει να παράξει πολιτική υπεραξία, αλλά να αποκτήσει εξεγερσιακά χαρακτηριστικά στο δρόμο προς μια ελευθεριακή παιδεία και μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης, προς την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-τριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ – ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής


ΠΑΤΡΑ

Συγκέντρωση-πορεία εναντια στα ιδιωτικα πανεπιστήμια

post image

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 με το νομοσχέδιο “ελεύθερο πανεπιστήμιο” αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής του κράτους και της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τον “εξευγενισμό ” των κρατικών πανεπιστημίων. Ήδη αυτό έγινε αντιληπτό όταν εν μέσω καλοκαιριού (σε μια περίοδο που πάλι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά) το πρώτο μέλημα της νεοεκλεχθείσας κυβέρνησης της ΝΔ σε συνέχεια των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με φυσικό επακόλουθο τα κρεσέντα αστυνομικής βίας και καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα με το πρόσφατο παράδειγμα της εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας του ΕΜΠ την Δευτερά 15 του μήνα με 5 συλλήψεις και 2 προσαγωγές.

Ταυτόχρονα οι μεθοδευμένες σκληρές κριτικές των ιδρυμάτων με σκοπό την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχουν ως τελικό στόχο το κλείσιμο ή την συγχώνευση τμημάτων (με τρανταχτό παράδειγμα στην πόλη της Πάτρας την σχολή θεατρικών σπουδών στο Ρίο για την οποία ήδη συζητείται η συγχώνευση της με αλλά τμήματα ή το πιθανό κλείσιμο της όπως και δεκάδων άλλων σχολών πανελλαδικά ). Σε αυτόν τον στόχο έρχεται να συνεισφέρει και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ως κομμάτι του νομού κχ-4777) η οποία μείωσε αρκετά δραστικά τον αριθμό των εισαχθέντων από τις πανελλαδικές ατόμων στα πανεπιστήμια με πολλά τμήματα να έχουν μηδενικό αριθμό εισαχθέντων. Η ισοπεδωτική μείωση του αριθμού των εισαχθέντων σε συνδυασμό με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστήμιων ( δηλαδή ότι κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του τα έσοδα και τα έξοδα του) οδηγούν στην αδυναμία της διατήρησης των υπαρχόντων τμημάτων εξαναγκάζοντας τα εν τέλει είτε να συγχωνευτούν με άλλα, είτε να κλείσουν, είτε να αναζητήσουν εξωτερική χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς.

Από την άλλη ο αντιεκπαιδευτικός νόμος ΚΧ-4777 στοχεύει ξεκάθαρα στην άμεση επίθεση ενάντια στα ριζοσπαστικά και πολιτικοποιημένα κομμάτια εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Από τα πειθαρχικά και τις διαγραφές, τα τουρνικέ τις κάμερες και την θέσπιση ειδικού αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ) το κράτος αποπειράται να εξευγενίσει τις σχολές από οποιοδήποτε αγωνιστικό υποκείμενο ζυμώνεται , πολιτικοποιείται και φέρει αντιστάσεις στην κρατική πολιτική η οποία είναι άριστα συμμορφωμένη με τα προτάγματα της ΕΕ και τα συμφέροντα συλλόγου Ελλήνων βιομηχάνων οι οποίοι χρόνια ονειρεύονται την εμπορευματοποίηση της ανεκμετάλλευτης ως τώρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο.

Πριν ακόμα από την απόπειρα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 προηγήθηκε η θέσπιση διδάκτρων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η υποτίμηση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών με τον νομό ΠΔ85 εξισώνοντας την αξία τους με απολυτήριο λυκείου καθώς και η άνθιση των ιδιωτικών κολεγίων (επι καραντίνας και μετά τουλάχιστον στην πόλη της Πάτρας) για τα οποία η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί την πλέον ιδανική συνθήκη όσο αναφορά την αξία του πτυχίου που θα παρέχουν σε όσους έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα δίδακτρα καθώς και των δικαιωμάτων που τα εν λόγω πτυχία θα έχουν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων.

Μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έρχεται και το κομμάτι του περιβόητου επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Σε όλη αυτή την αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του ότι «όλα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας» παίρνει σάρκα και οστά. Και μάλιστα όταν το πετσόκομμα της δημόσιας χρηματοδότησης και η συνεχής υποβάθμιση γίνονται μεγαλύτερες, η επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων «φαντάζει» μονόδρομος. Έρευνες για μεγαλοεταιρίες που εκμεταλλεύονται το ερευνητικό δυναμικό με το αντάλλαγμα κάποιας ισχνής οικονομικής ενίσχυσης, «ευγενικοί» χορηγοί, πάρε – δώσε με τον σύνδεσμο ελλήνων βιομηχάνων και άλλα ντόπια και μη αφεντικά, ερευνητικά προγράμματα για την πολεμική βιομηχανία γιατί «εκεί παίζονται τα καλά φράγκα». Πέρα από την σύνδεση με την αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει έσοδα για τον βιοπορισμό του, θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε υποδομή και υπηρεσία κατέχει. Αυτό σημαίνει πως πλέον ολοκληρωτικά το κόστος φοίτησης μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών: δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών, αντίτιμο στην σίτιση, ενοίκια και «εγγυήσεις» στις φοιτητικές εστίες και γενικότερα κατάργηση και υποβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το εν λόγο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός εξεταστικής (πάγια πλέον τακτική του κράτους ενάντια στο μαθητικό – φοιτητικό κίνημα ) επί της ουσίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης των τελευταίων ετών καταργεί έμπρακτα τον ρόλο της παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο και την παραδίδει στα χεριά του κεφαλαίου ως προϊόν εμπορίου. Και για να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό είναι προαπαιτούμενο οι συνθήκες στο δημόσιο πανεπιστήμιο να συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία των πτυχίων των όσων δημοσίων πανεπιστημίων καταφέρουν να προσαρμοστούν στην συνθήκη της αυτοχρηματοδότησης και δεν κλείσουν να είναι υποδεέστερη από αυτήν των ιδιωτικών (κάτι που ήδη συμβαίνει με τα δικαιώματα του πτυχίου σε σχολές πρώην ΤΕΙ που επήλθε «πανεπιστημιοποιηση» εν μια νυχτι όπως της ΣΤΕΦ του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου) και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που προκύπτουν να αντανακλούν στην αγορά εργασίας ως διάφορες στον βασικό μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα κάθε ατόμου.

Συνεπώς γίνεται κατανοητό το πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βάζει ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς στο ποια εν τέλει θα έχει την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές και ποια όχι με τελικό αποτέλεσμα όσα άτομα καταφέρνουν εν καιρό να εισάγονται στο ήδη υποτιμημένο κρατικό πανεπιστήμιο να βγαίνουν στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρίες χορηγούς ή με τέτοια αξία πτυχίου που η διαρκής εξειδίκευση (η οποία προφανώς δεν είναι δωρεάν αντίθετα αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας το κεφαλαίου) να κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρχει η όποια ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.

Μέσα από την οργάνωση στη βάση και την οριζοντιότητα των διαδικασιών μας πρέπει συνολικά να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και την αντεπίθεσή μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο . Η επίθεση στην παιδεία δεν είναι πάρα ένα κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης στους από τα κάτω αυτής της κοινωνίας στον ελλαδικό χώρο η οποία εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ζωής, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας , το χρηματιστήριο ενέργειας και τα χρωματιστά τιμολόγια, από την γενικευμένη ακρίβεια τον νέο ποινικό κώδικα την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα την βία και την καταστολή. Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος είναι και πρέπει να είναι πολύμορφες. Να δομήσουμε κοινότητες αντίστασης και αγώνα μέσα και έξω από το φοιτητικό κίνημα ενάντια στον σάπιο κόσμο της εκμετάλλευσης της εξουσίας και του συγχρόνου ολοκληρωτισμού.

 • Καλούμε σε: Συγκεντρωση-πορεια στην Καταληψη παραρτηματος την πεμπτη 15/02 στις 11.00

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα ΚURO SIWO

Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

15/2 Όλοι στις διαδηλώσεις – 1 μήνας καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:00 μμ, Πλατεία Γεωργίου

H NEOΛΑΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Μητσοτάκη «ληστή», κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία!

AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάξαν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Η τρομοκρατία με ΜΑΤ και συλλήψεις (Νομική Κομοτηνής), οι τηλε-εξεταστικές και η άρον άρον κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, δεν έμειναν αναπάντητα, κλονίζοντας το επιχειρούμενο πραξικόπημα της κυβέρνησης, την αντισυνταγματική παράκαμψη-κατάργηση του Άρθρου 16.

Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, όσο κι αν λυσσάνε οι χορτάτοι συνταγματολόγοι για τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (με τη γκιλοτίνα και της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, συγχωνεύσεων σχολείων, «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο). Πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πετάγονται σαν τα «μανιτάρια» οι «σοβαροί επενδυτές», όλος ο νεοφιλελεύθερος βόθρος: από τα funds-κοράκια που ξερογλείφονται για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών, κατασπαράσσοντας κι άλλο δημόσιο χρήμα, μέχρι τις τράπεζες που διαφημίζουν τη θηλιά των φοιτητικών δανείων. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, αν δεν τους σταματήσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης». Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Χωρίς καμία «συναίνεση» ή υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα λυσσάξει να επιβάλλει το πραξικόπημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και, σε συνδυασμό με καταστολή, τηλε-εξεταστικές και πρόθυμους Δαπίτες, να λυγίσει τους φοιτητές.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Να συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι πορείες για όσο χρειαστεί! Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», δήθεν «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-καλοθελητών την τηλε-εξεταστική: δεν δίνουμε μαθήματα, δίνουμε «εξετάσεις» στην ενεργή συμμετοχή στον αγώνα! Χρειάζεται υπεράσπιση των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες. Να προετοιμάσουμε έναν «σεισμό» στην απεργία στις 28/2.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας βοηθάει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21120


ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ | ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 15/02 12:00 ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Ας μην περιμένουμε πια. Ας μην ελπίζουμε. Ας μην αφαιρεθούμε, παροπλιστούμε. Να κάνουμε εισβολή. Να στείλουμε το ψέμα στα σχοινιά. Να πιστέψουμε σ’ αυτό που νιώθουμε. Να πράξουμε αναλόγως. Να σπρώξουμε την πόρτα του παρόντος. Να προσπαθήσουμε. Να χάσουμε. Να προσπαθήσουμε ξανά. Να χάσουμε καλύτερα. Να πεισμώσουμε. Να επιτεθούμε. Να χτίσουμε. Να κινήσουμε ίσως. Όπως και να ‘χει, να ανασηκωθούμε. Να πάρουμε τον δρόμο μας. Να ζήσουμε, άρα. Τώρα.» [Αόρατη Επιτροπή, Τώρα]

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται όλο και περισσότερο η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90 και η οποία δεν μπορεί να νοηθεί έξω από την γενικότερη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, καθώς το αστικό πανεπιστήμιο είναι δομικό στοιχείο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Μετά λοιπόν από μεγάλους και μαχητικούς αγώνες του παρελθόντος που έδειξαν στην πράξη την εναντίωση τους στα σχεδία των κυριάρχων για την εκπαίδευση, φτάνουμε στο σημερινό ν/σ «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών/ μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η απόπειρα παράκαμψης του άρθρου 16 μέσω του νομοσχεδίου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» θα σημάνει την περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση καθώς πλέον η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο, θα τίθεται και αυτή υπό αμφισβήτηση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αξίζει συνάμα να ειπωθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος και μέσα στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο να οξυνθεί η ταξική χροιά του με την διαφαινόμενη θέσπιση διδάκτρων στα προπτυχιακά μαθήματα (πέραν των μεταπτυχιακών που ήδη συντελείται). Συγκεκριμένα αναμένεται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τα δημόσια ΑΕΙ. Έτσι τα μαστιζόμενα από την υποχρηματοδότηση δημόσια πανεπιστήμια, σε μια κατεύθυνση εύρεσης πόρων, θα κληθούν να εναρμονιστούν με τα στάνταρ που επιτάσσει η ΕΘΑΑΕ (αρχή που καθορίζει την χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το κάθε ίδρυμα βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας), εφαρμόζοντας ,με τον τρόπο αυτό, όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (όπως περιγράφηκαν και παραπάνω) στο ακέραιο τους. Σε αυτό το μήκος θα κυμαίνεται και η οποία θέσπιση διδάκτρων από τα δημόσια ΑΕΙ τα οποία θα λειτουργούν de facto ως ιδιωτικά.

Ο απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι το περαιτέρω τσάκισμα των επαγγελματικών προοπτικών. Καθίσταται σαφές πως η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ επισύρει την εμφάνιση πτυχίων πολλαπλών ταχυτήτων (πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο) και τον τεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, συνθήκη ιδιαίτερα δυσοίωνη για τον ενιαίο χαρακτήρα και την ισχύ του πτυχίου. Με άμεση απόρροια την παραγωγή εργατών ευέλικτων και πειθήνιων στις ορέξεις της κερδοφορίας, ουσιαστικά ανειδίκευτων και χαμηλόμισθων, οι οποίοι θα εξωθούνται σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς παρακολούθησης σεμιναρίων και επανακατάρτισης (πρόγραμμα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ). Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην συλλογική διεκδίκηση, στην οργάνωση των εργαζομένων και στον συνδικαλισμό ευρύτερα.

Επίθεση ωστόσο συντελείται και στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στους φοιτητικούς αγώνες. Το σύγχρονο μοντέλο για τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να περιλαμβάνει οργάνωση των φοιτητών, συνελεύσεις και καταλήψεις, αλλά πειθάρχηση, εντατικοποίηση, ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, πειθαρχικά και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των υποκειμένων που δραστηριοποιούνται στο πανεπιστήμιο.

Στον δρόμο που έχουν χαράξει οι αγώνες του 06′-07′, το φοιτητικό κίνημα και σήμερα έχει επιλέξει την κατάληψη ως μέσο πάλης και αγώνα, γνωρίζοντας πως οι καταλήψεις διαχρονικά αποτελούν αγκάθι στις βλέψεις της κυριαρχίας για το πανεπιστήμιο. Έτσι, πάρα πολλές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια τελούν αυτή την στιγμή υπό κατάληψη, μπλοκάροντας την ερευνητική διαδικασία θέτοντας μαχητικά στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών αλλά και αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο συνάντησης και ζύμωσης μέσα στο πανεπιστήμιο. Από όλη αυτή την συνθήκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους, κάνοντας ακόμα πιο έκδηλη την αποτελεσματικότητα και την πίεση που ασκούν οι καταλήψεις αλλά και την παρακαταθήκη οργάνωσης και αγώνα που αφήνουν. Ερχόμαστε, λοιπόν αντιμέτωποι με την πραγματοποίηση κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τις καταλήψεις στις σχολές και με εξαγγελίες για επερχόμενα πειθαρχικά και διαγραφές με βάση αυτή, μια πρακτική που προστέθηκε στην κατασταλτική φαρέτρα του κράτους μόλις πριν μερικά χρόνια, από τον νόμο Κεραμέως και αποδεικνύει στο σήμερα τις κατασταλτικές πτυχές του. Την ίδια στιγμή, και ενώ στο κατειλημμένο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιούνται ήδη διαδικτυακά μαθήματα, ο υπουργός παιδείας Πιερρακάκης δίνει οδηγία, για εξ αποστάσεως εξεταστική για τις σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη, με την σύνοδο των πρυτάνεων να την αποδέχεται ομόφωνα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, ως πιστοί εντολοδόχοι του κράτους και του κεφαλαίου μέσα σ’ αυτά. Ένα μέτρο λοιπόν, όπως η τηλεκπαίδευση και η τηλεξέταση, που κανονικοποιήθηκε στην συνείδηση των φοιτητών κατά την διάρκεια της πανδημίας, έρχεται τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικός μηχανισμός στα χέρια του κράτους, σε μια προσπάθεια απονοηματοδότησης της κατάληψης ως μέσου αγώνα.

Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση στις ζωές μας, πρέπει να δώσουμε μια μαχητική απάντηση, πρέπει αυτός ο νέος κύκλος αγώνα να γενικευτεί, να γίνει άμμος στα γρανάζια της κυριαρχίας. Να πιάσουμε το νήμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων του ’06 – ’07, να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά, να προτάξουμε τον αυτόνομο ταξικό συνδικαλισμό και τις καταλήψεις διαρκείας. Να κάνουμε τις σχόλες και τους δρόμους εστίες συνάντησης, οργάνωσης και αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΟ ’06 ΚΑΙ ΤΟ ’07 MΑΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ★ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

15/2 Όλοι στις διαδηλώσεις – 1 μήνας καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:00 μμ, Πλατεία Γεωργίου

H NEOΛΑΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Μητσοτάκη «ληστή», κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία!

AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάξαν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Η τρομοκρατία με ΜΑΤ και συλλήψεις (Νομική Κομοτηνής), οι τηλε-εξεταστικές και η άρον άρον κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, δεν έμειναν αναπάντητα, κλονίζοντας το επιχειρούμενο πραξικόπημα της κυβέρνησης, την αντισυνταγματική παράκαμψη-κατάργηση του Άρθρου 16.

Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, όσο κι αν λυσσάνε οι χορτάτοι συνταγματολόγοι για τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (με τη γκιλοτίνα και της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, συγχωνεύσεων σχολείων, «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο). Πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πετάγονται σαν τα «μανιτάρια» οι «σοβαροί επενδυτές», όλος ο νεοφιλελεύθερος βόθρος: από τα funds-κοράκια που ξερογλείφονται για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών, κατασπαράσσοντας κι άλλο δημόσιο χρήμα, μέχρι τις τράπεζες που διαφημίζουν τη θηλιά των φοιτητικών δανείων. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, αν δεν τους σταματήσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης». Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Χωρίς καμία «συναίνεση» ή υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα λυσσάξει να επιβάλλει το πραξικόπημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και, σε συνδυασμό με καταστολή, τηλε-εξεταστικές και πρόθυμους Δαπίτες, να λυγίσει τους φοιτητές.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Να συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι πορείες για όσο χρειαστεί! Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», δήθεν «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-καλοθελητών την τηλε-εξεταστική: δεν δίνουμε μαθήματα, δίνουμε «εξετάσεις» στην ενεργή συμμετοχή στον αγώνα! Χρειάζεται υπεράσπιση των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες. Να προετοιμάσουμε έναν «σεισμό» στην απεργία στις 28/2.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας βοηθάει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Κόντρα σε κάθε μέτρο καταστολής, συνεχίζουμε με αγώνα διαρκείας. Δεν ησυχάζουμε και δεν επαναπαυόμαστε, με κανένα μέτρο. Καλούμε σε πορεία την Πέμπτη 15/02, στις 12:00 στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.

ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΟΛΕΣ/ΟΙ/Α ΕΚΕΙ

Πρωτοβουλία Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό,όχι εμπόρευμα | Συγκέντρωση /πορεία

ΠΕΜΠΤΗ 15/2 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, μέσω του οποίου επικυρώνεται η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καταπατώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το μονοπώλιο ύπαρξης δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγοντας το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, πλέον και με νομικούς όρους. Παράλληλα η μαχητική αντίσταση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα από την μεριά του φοιτητικού κινήματος, με τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων 5 ετών, καταλήψεις διαρκείας σε κέντρο και περιφέρεια, εβδομαδιαίες πορείες, έχει εξαναγκάσει τους κρατικούς διαχειριστές και τους λακέδες του σε μία γνωστή μεν αλλά εκσυγχρονισμένη δε κατασταλτική επιχείρηση.

Από την μία απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις τις καταλήψεις σχολών και το ακαδημαϊκό προσωπικό και από την άλλη επιβάλλοντας την εξ αποστάσεως εξεταστική προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει το φοιτητικό σώμα και να εκφυλίσει το βασικό μέσο πάλης, αυτό της κατάληψης. Και όταν όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση του κινήματος όπως έγινε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, το μόνο μέσο καταστολής που μένει είναι η ωμή βία αφήνοντας ελεύθερους τους ένστολους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν εντός τους ασύλου και να επιβάλλουν την δημοκρατική τάξη όπως έγινε στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ, στην Νομική του ΔΠΘ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται φυσικά σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη και απροκάλυπτη έκφραση της επιθετικότητας του Κράτους, όχι μόνο προς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αλλά και συνολικότερα προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μία επιθετικότητα που πολλάκις έχει εκδηλωθεί και προηγουμένως μέσα από μια σειρά κρατικών μεθοδεύσεων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών που στοχεύουν στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και στην ολοένα συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δηλαδή την λεγόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση: ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων το 2019, οι επακόλουθες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων της επαρχίας, η εδραίωση της ΕΒΕ, ο νόμος 4777 που φέρνει τους μπάτσους στις σχολές, η επιβολή ορίου σπουδών ν + ν/2, η είσοδος εξωτερικών μάνατζερ στα Συμβούλια Ιδρύματος, η απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, τα επιπλέον προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης που διασπούν το ενιαίο πτυχίο, καθώς και το ΠΔ85 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτελείται μεμονωμένα από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αλλά αποτελεί μια συνεχής διαδικασία μέσα στα χρόνια, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το ελληνικό κράτος. Κι αυτό διότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού: την αναδιάρθρωση του συνόλου των σχέσεων που διέπουν την κοινωνική πραγματικότητα, εργασιακών και κοινωνικών, προς το νεοφιλελεύθερο, την εξατομίκευση, την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, το τσάκισμα των αντιστάσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας συλλογικοποίησης, δηλαδή το τέλος της μεταπολίτευσης και την αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος προς το σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Υπό αυτή την έννοια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: αφενός την ιδιωτικοποίηση της παιδείας έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και αφετέρου τη διαγραφή μιας συλλογικής μνήμης και αγωνιστικής κουλτούρας με βάση την οποία, από την εξέγερση του 1973 μέχρι και σήμερα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αποτελούν διαχρονικά χώρους συλλογικοποίησης των από τα κάτω και ιδίως της νεολαίας, απ’ όπου εκκινούν ριζοσπαστικές μορφές αντίστασης και πρωτοβουλίες αγώνα ικανές να έρθουν σε ρήξη αλλά και να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων, καθώς και σημεία αναφοράς για ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Η επίθεση στην παιδεία είναι επίθεση προς όλη την κοινωνία, ακριβώς γιατί εκεί που στοχεύει είναι στην ενίσχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού, στη δημιουργία μιας ζούγκλας όπου οι οικονομικά ισχυροί θα πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, διατηρώντας ή και διευρύνοντας τα προνόμιά τους την ώρα που τα καταπιεσμένα κομμάτια θα τρώγονται μεταξύ τους στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης προοπτικής για κοινωνική ανέλιξη.

Αφορά ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που βάλλονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, που γίνονται αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης από τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, από μια μειοψηφία που αντιμετωπίζει τις ζωές μας ως αναλώσιμες στο όνομα του κέρδους, από ένα σύστημα που δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα πέρα από φτώχεια, εξαθλίωση και πόλεμο για την κοινωνική βάση κι έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, ο αγώνας μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στην κατάργηση ενός νόμου, ούτε στα στενά συντεχνιακά φοιτητικά όρια, αλλά φιλοδοξεί να έρθει σε ευθεία ρήξη με τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της επέλασης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Να βάλει οριστικά φραγμό στην υποβάθμιση των ζώων μας, με καταλήψεις διαρκείας, ζωντανά κέντρα αγώνα ανοιχτά προς όλη την κοινωνία και τον κόσμο του αγώνα που στέκεται αλληλέγγυος, κεντρικές διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, απεργίες διαρκείας, μαζικές συγκρούσεις στο δρόμο.

Είναι τώρα πιο κρίσιμο από ποτέ το φοιτητικό κίνημα να βγει μπροστά αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, να γίνει ξανά επικίνδυνο για το καθεστώς εξουσίας και όχι μέσο για την επιβολή κομματικών θελήσεων. Να αποκτήσει και πάλι τα ριζοσπαστικά και ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά που είναι τα μόνα ικανά για ουσιαστική ανατροπή, στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες του ’06 και του ’07. Γι’ αυτό λοιπόν το σκοπό προτάσσουμε ως απολύτως αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση των αναρχικών δυνάμεων, ομάδων και συνελεύσεων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα αγώνα, και την ουσιαστική εμπλοκή τους στον αγώνα με δομές και μέσα που πιέζουν προς την ολοκληρωτική ρήξη, έτσι ώστε αυτός να μην έχει μια ρεφορμιστική κατάληξη, να μην γίνει τσιφλίκι της κάθε θεσμικής παραταξιακής δύναμης που θέλει να παράξει πολιτική υπεραξία, αλλά να αποκτήσει εξεγερσιακά χαρακτηριστικά στο δρόμο προς μια ελευθεριακή παιδεία και μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης, προς την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-ριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


ΡΕΘΥΜΝΟ

Πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κάλεσμα στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 -ώρα: 12:00 στο δημαρχείο . ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΡΕΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ

Το ζήτημα που απασχολεί ευρύτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον τελευταίο καιρό, αφορά στην παράκαμψη του άρθρου 16, που αποσκοπεί στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Αυτό που παραλείπεται από τις κυρίαρχες αναλύσεις, είναι ότι η παρούσα εκπαίδευση αποτελεί ήδη προϊόν και διάδοχο του καπιταλιστικού συστήματος. Η παιδεία, όπως είναι δομημένη, αναπαράγει και συντηρεί τις σάπιες αξίες που προβάλλονται από την ελίτ, με μοναδικό σκοπό την εργαλειοποίηση των ατόμων. Τα σχολεία μετατρέπονται σε σύγχρονες φυλακές, καταστέλλοντας κάθε ίχνος δημιουργικότητας, φαντασίας και προσωπικής έκφρασης, σφυρηλατώντας άβουλους πολίτες, δέσμιους των αναγκών που δημιουργεί το σύστημα. Ολοφάνερο είναι, ότι το κράτος αντιλαμβάνεται την παιδεία ως άλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Στόχος μας λοιπόν, δεν είναι η διαφύλαξη ενός άρθρου, αλλά η κατάργηση ολόκληρου του συντάγματος, αφήνοντας χώρο για μια παιδεία και μια κοινωνία ελεύθερη και αποδεσμευμένη από κρατικούς φραγμούς. Δεν θέλουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία που κατακερματίζει την γνώση και έχει ως αυτοσκοπό την αφομοίωση των ατόμων στην μηχανή παραγωγής. Δεν αρκούμαστε στην παιδεία για λίγους, που θεμελιώνεται πάνω στους ταξικούς φραγμούς. Δεν γουστάρουμε η παιδεία να χαρακτηρίζεται από εξουσιαστικές σχέσεις και αυθεντίες που επιβάλλονται από τον νόμο και την τάξη.

Οι νόμοι επιστρατεύονται από το αστικό κράτος, με σκοπό την οριοθέτηση κάθε πτυχής της ζωής . Το κράτος, ως σύγχρονος Προκρούστης, κόβει και ράβει τις ζωές μας στα μέτρα του, καθορίζοντας το νόμιμο και το παράνομο, το ηθικό και το ανήθικο και οι νόμοι τιμωρούν οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτές τις νόρμες. Το σύνταγμα είναι διαμορφωμένο, με τρόπο που το κράτος μπορεί να το παρακάμπτει χωρίς να το παραβιάζει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο νομιμοποιημένης παρανομίας.

Με την σειρά της, η παιδεία, συνιστώντας βασικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους, αναπαράγει και εγκωμιάζει αυτά τα δίπολα, αφού και η ίδια εμπίπτει στην εξουσία αυτού. Η αναπαραγωγή αυτού του ιδεολογήματος οδηγεί στην κατασκευή πειθήνιων ατόμων και δημιουργεί καταπιεστικές συνθήκες, δίχως χώρο για προβληματισμούς και εναντίωση.

Σε συνάρτηση με την γενικότερη λειτουργία της παιδείας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται να επισφραγίσει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα και να οξύνει τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την μεγιστοποίηση εξαγωγής κέρδους απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τα πανεπιστήμια ως έδαφος για την περεταίρω παρείσφρηση επενδυτών.

Πλέον, η εξουσία του κράτους πάνω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαχέεται και περνάει και στα χέρια αφεντικών, που προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε αντιστοιχία με τις δικές τους ανάγκες, που άλλωστε συχνά εναρμονίζονται με αυτές του κράτους. Φυσικό επακόλουθο αποτελεί η υπονόμευση των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσω της μείωσης των κονδυλίων, που συνεπάγεται την υποστελέχωση των σχολών, και την συγχώνευση έως και το κλείσιμο τμημάτων ,κυρίως επαρχιακών, αφού τα ιδιωτικά θα δημιουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα με διαφορετικούς όρους εισαγωγής. Για αυτούς τους λόγους δεν θέλουμε ούτε το κράτος, ούτε το κεφάλαιο να παρεμβαίνει στην εκπαίδευση και παλεύουμε για μια ελεύθερη παιδεία για όλα μας!

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ-ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακή Συνέλευση Τερμίτες

Αναρχοφεμινιστική Συνέλευση Ρεθύμνου


ΚΕΡΚΥΡΑ

Πορεία

Στήριξη του καλέσματος των συντονιστικών των καταλήψεων Πέμπτη 15/02

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

-Ελευθεριακό φοιτητικό σχήμα Κέρκυρας


ΞΑΝΘΗ

Πορεια εναντια στην παρακαμψη του αρθρου 16

Μοιραστείτε το άρθρο