8/2 – Πανελλαδική πανεκπαιδευτική κραυγή αγωνίας: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία!

Πλήθος φοιτητικών συλλόγων, καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών, ενώσεων πανεπιστημιακών, συνδικάτων εργαζομένων, εκπαιδευτικών (απεργία ΕΣΔΕΠ, στάσεις ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ) καλούν στη σημερινή πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία στην Αθήνα (Προπύλαια 12:00), για να φωνάξουν μαζικά και δυναμικά όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ναι στη δημόσια παιδεία. Θα βουλιάξει η Αθήνα έγραφε το πανό των φοιτητ(ρι)ών στο Σύνταγμα χθες βράδυ. Κινητοποίηση και στην Θεσσαλονίκη (Καμάρα 12:00).

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: 12:00 στα Προπύλαια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 στην ΚαμάραΑΠΟΦΑΣΗ του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2 Φεβρουαρίου 2024

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ώρα 11.00πμ μέχρι τη λήξη ωραρίου

Συγκέντρωση ώρα στις 12:00 στα Προπύλαια στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του στις 2.2.2024, αποφάσισε την κήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη 2024, ώρα 11.00πμ μέχρι λήξη ωραρίου, προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στον αγώνα όλων Φοιτητικών Συλλόγων και όλων των φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, των εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού.

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

ΟΛΜΕ:  Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της βάρδιας.


ΠΟΣΔΕΠ

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αποδοκιμάζει μειοψηφικές ενέργειες,
κατασταλτικές επεμβάσεις, προσπάθειες επιβολής και έξωθεν παρεμβάσεις στα
πανεπιστήμια, οι οποίες προκαλούν εντάσεις, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη
από το διακύβευμα της υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου και τροφοδοτούν μια
προσπάθεια απαξίωσής του.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά
για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας και όλη την
Πανεπιστημιακή κοινότητα, στην απεργία της 8ης Φλεβάρη και στις κινητοποιήσεις σε
όλη την χώρα απαιτώντας από την κυβέρνηση:
– να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί
ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ.
– να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή
εκπαίδευση στη χώρα μας.


 

 


ΑΘΗΝΑ

Φοιτητική πορεία

📣ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/2 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΎΛΑΙΑ

📌Οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με πανελλαδική πορεία!

‼️ Δημοσιεύουμε την αφίσα και το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων !

Image


Πέμπτη 8/2, 12:00, Προπύλαια – ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, MΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης

Καταλήψεις, Διαδηλώσεις, Απεργίες ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Όλοι στην διαδήλωση Πέμπτη 8/2, 12:00, Προπύλαια

Εδώ και περίπου ένα μήνα, έχουμε τις μεγαλύτερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων. Με μαζικές διαδηλώσεις, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές τσαλακώνουν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάζουν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Το πραξικόπημα της κυβέρνησης, η αντισυνταγματική επιχείρηση παράκαμψης-κατάργησης του Άρ. 16 έχει αρχίσει να κλονίζεται.

Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, για «συνύπαρξη» δημόσιων-ιδιωτικών ΑΕΙ, «αυστηρά» και «μη κερδοσκοπικά» κριτήρια. Όσους υπαλλήλους τους κι αν ξαμολήσουν, χορτάτους συνταγματολόγους ή «ειδικούς», που λυσσάνε να καταργήσουν τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας για να πλουτίσουν οι έμποροι της εκπαίδευσης. Η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (μετά και από τη γκιλοτίνα της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, των συγχωνεύσεων σχολείων, της «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής ψευτο-αντιπολίτευσης, που έχει ουσιαστικά ίδια πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Με συκοφαντίες για «ληστές» φοιτητές, απειλές για τηλε-εξεταστική, εισαγγελικές και αστυνομικές επεμβάσεις στις καταλήψεις και με τους σφουγγοκωλάριους της ΔΑΠ, προσπαθεί να λυγίσει τον αγώνα.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις και με το μάτι, άλλη μια φορά, στις εκλογές. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-πρυτάνεων την τηλε-εξεταστική, να τη σαμποτάρουμε έμπρακτα. Χρειάζεται υπεράσπιση-συνέχεια των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, που θα αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας δράση από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες.

Η κυβέρνηση συναντάει σοβαρές δυσκολίες. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας θα βοηθήσει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΑΚΑΚΗ

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να σφαγιάσει στον βωμό της ιδιωτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία υπολείμματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ψήφιση στην Βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια». Με την ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμια εκπαίδευσης έρχεται να μπει ένα τέλος και στο τελευταίο “καταφύγιο” της “δημόσιας – δωρεάν” παιδείας στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπει τέλος σε οποιαδήποτε λογική ενιαίου κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος για όποιον τελειώνει μία σχολή ιδίου αντικειμένου. Επιχειρείται να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 και της αξιοποίησης του άρθρου 28 του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για άλλο ένα νομοσχέδιο για την αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα ξεπέσουν σε δεύτερης τάξεως ιδρύματα ενώ είναι πιθανό να ενταχθούν δίδακτρα και σε αυτά και να γιγαντωθούν τα προγράμματα συνεργασίας με εταιρείες….

Ήδη από πέρυσι τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών υπονομεύτηκαν για χάρη της εκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικές σχολές και εξισωθήκαν με αυτά του λυκείου, ενώ την ίδια ώρα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το φροντιστήριο εντάσσεται σαν “θεσμός” πλέον και στο γυμνάσιο !

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποτάσσει την Ανώτατη Παιδεία στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλισμού σε συνθήκες ιστορικής παρακμής και κρίσης. Κατατίθεται στην δεύτερη τετραετία της ΝΔ, όχι τυχαία, αλλά γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κεφαλαίου η δραστική απόσυρση του δημοσίου από την Υγεία και την Παιδεία και η επέκταση του στους μερικώς ανεκμετάλλευτους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση σε μεγάλα στρώματα της νεολαίας αποκλείοντας εντελώς της πρόσβαση των καταπιεσμένων στην τριτοβάθμια παιδεία.

Η λυσσαλέα μανία για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας δρομολογείται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την Αστυνομία και τις Ένοπλές Δυνάμεις στην υπηρεσία του αμερικανο – ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού για να κυνηγούν τη νεολαία στην Ελλάδα και να σφάζουν τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης. Έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για επιβίωση, σε συνθήκες που η κυβέρνηση δρομολογεί την αποπληρωμή των 25 δις ευρώ των τόκων του «κρυφού» τέταρτου μνημονίου τα επόμενα χρόνια, στους δανειστές. Ξεζουμίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Ζήσαμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση πέρυσι με την κρατική δολοφονία στα Τέμπη και με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του νερού νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνοντας εισαγγελείς στις καταλήψεις πολιτικοποιεί (άθελα της) τον φοιτητικό αγώνα. Οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος πρέπει να πάρουν θέση ενάντια στο μονοπώλιο της βίας του κράτους. Η συγκυρία φέρνει τις φοιτητικές μάζες αντιμέτωπες με το ίδιο το αστικό κράτος.

Ενταχθείτε στις γραμμές του ΕΕΚ με στόχο την συγκρότηση ενός επαναστατικού φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την διεκδίκηση όλων αυτών που χάθηκαν τον τελευταίο καιρό. Παλεύοντας για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία. Για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερης διάδοσης ιδεών και όχι για σχολές κάτεργα, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσπαθούν να φουσκώσουν τα βιογραφικά τους μήπως βρούν μια δουλεία που θα τους καλύπτει τα βασικά. Για να πάμε ένα βήμα μακρύτερα βάζοντας το προλεταριάτο μπροστά, οικοδομώντας το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης. Για την κατάκτηση της εξουσίας από τους καταπιεσμένους!

Καταλήψεις, διαδηλώσεις διαρκείας.

Κοινός αγώνας σπουδαστών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση.

Νεολαία ΕΕΚ

Όλοι στην πανελλαδική πορεία την Πέμπτή 8/2 12:00 στα Προπύλαια

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο που λέει "ΓΙΑ NA ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ O ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ NA ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ NA ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ <NOYME ΛΕΓΟΕΕΚ"


Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ…

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα καταθέσει νέο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» το οποίο ουσιαστικά θα μιλάει για την παράκαμψη του άρθρου 16 του συντάγματος και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τον διαρκή πόθο των εταιρειών, του ΣΕΒ (Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων), της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και όλων αυτών των οικονομικών οργανισμών που εδώ και χρόνια θέλουν να δημιουργήσουν νέες αγορές, νέα εμπορεύματα για να μπορέσουν να πλουτίσουν στις πλάτες μας, «να πετύχουν τους στόχους ανάπτυξης και πλεονάσματος για το 2024» όπως μας το βαφτίζουν.

 • Αφού μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα, παραγκωνίζοντας τελείως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της με αποτέλεσμα να πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διασφαλίσουμε το πιο βασικό αγαθό. Έχουμε δει όλοι τα ολέθρια αποτελέσματα αυτού στην πανδημία.
 • Αφού κατέστρεψαν, πετσόκοψαν και τελικά ιδιωτικοποίησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες με τραγική συνέπεια το έγκλημα των Τεμπών.
 • Αφού «απελευθέρωσαν την αγορά της ενέργειας» και πλέον οι τιμές έχουν φτάσει στον θεό, βάζοντας μας να τζογάρουμε με τα χρωματιστά τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ τα διάφορα κοράκια της ενέργειας γεμίζουν ζεστό χρήμα τις τσέπες τους με τα λεφτά του λαού αλλά και με τα δωράκια του κράτους, που βαφτίζονται «επιχορηγήσεις για να πέσει η τιμή».
 • Αφού έχουν δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση ακόμα και του νερού, που θέλουν να αυξήσουν την τιμή του 35% μέσα στους επόμενους μήνες.

ΤΩΡΑ ετοιμάζονται να μετατρέψουν ακόμα και την γνώση σε ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, που θα πουλιέται και θα αγοράζεται, που θα συσσωρεύεται και θα ανταγωνίζεται.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί πάνω από 80% τα τελευταία 15 χρόνια. Το βλέπουμε καθημερινά στις σχολές μας. Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών λόγω έλλειψης καθηγητών, παραμελημένες αίθουσες και ελλειπής εργαστηριακός εξοπλισμός, ουρές και μείωση της ποιότητας φαγητού στην λέσχη, εστίες αφημένες στο έλεος του θεού, ελεύθερους χώρους ούτε για δείγμα. Η συνταγή που ακολουθούν είναι γνωστή. Πρώτα υποβαθμίζουν και υποχρηματοδοτούν μια κοινωνική δομή και μετά εμφανίζεται ο ιδιωτικός τομέας σαν «από μηχανής θεό» που θα σώσει το ζημιογόνο-αντιπαραγωγικό δημόσιο, το είδαμε και στις «αγορές» ενέργειας, συγκοινωνιών και υγείας.

Είναι προφανές, λοιπόν, το τι θέλουν να κάνουν και στην εκπαίδευση. Θέλουν η εκπαίδευση να μην είναι ένα μέσο της ανθρωπότητας για το ξεπέρασμα του ανορθολογισμού και για την κοινωνική πρόοδο, αλλά να υποταχθεί πλήρως στις βλέψεις της αγοράς. Ένα ερώτημα απασχολεί τους καπιταλιστές και τα κράτη, που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους: Πως θα αυξήσουμε την κερδοφορία μας; Πως θα μειώσουμε την πτωτική τάση του κέρδους που συμβαίνει τα τελευταία 30+ χρόνια; Σε αυτή την μακρά περίοδο που ψάχνουν να βρουν την επίλυση αυτού του αιώνιου προβλήματος επανεξετάζουν διαρκώς τον ρόλο της εκπαίδευσης.

Έτσι, στο σήμερα της έχουν αποδώσει πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Και συνεχίζουμε με ερωτήματα για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό τον ρόλο: Πως θα μειώσουμε τα κόστη εξειδίκευσης του αυριανού εργατικού δυναμικού; Πως θα καταφέρουμε τον καλύτερο δυνατό καταμερισμό της εργασίας στην καπιταλιστική παραγωγή; Πως μέσω της έρευνας θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα; Πως στην τελικη θα αποσπάσουμε με τους καλυτερους δυνατους ορους την υπεραξια απο τον αυριανό εργαζόμενο;

Με λίγα λόγια ο μοναδικός στόχος της εκπαίδευσης θέλουν να είναι η δημιουργία εργαζόμενων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της αγοράς. Σκέφτονται, έτσι πως μπορούν να φτιάξουν τα διάφορα γρανάζια-εργαζόμενους που θα ολοκληρώσουν εκείνο το κομμάτι της μηχανής που λείπει. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε ορισμένους κλάδους (πχ πληροφορική) ή από την άλλη το πλεόνασμα αναξιοποίητου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε άλλους κλάδους (πχ πλεόνασμα πολιτικών επιστημόνων, αρχαιολογων, ιστορικων κτλ) είναι κάτι που δεν συμφέρει το κεφάλαιο. Σε αυτό το πνεύμα έρχεται και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το νέο νομοσχέδιο σε συνέχιση όλων των προηγούμενων έρχεται να δώσει το οριστικό χαστούκι στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έρχεται σαν αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης χρόνων με πιο πρόσφατους τους νόμους Κεραμέως για συμβούλια ιδρύματος, ΟΠΠΙ, διαγραφές, περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση και θέλει να αποτελέσει το τέλος της δημόσιας παιδείας στο σύνολο της. Πιο συγκεκριμένα το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»:

 • Στρέφει περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο στην επιχειρηματική λογική. Ήδη ο Πιερακκάκης σε αυτή την λογική μιλάει για τερατώδη ποσά που θα δωθούν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ. Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ, «Πανεπιστήμια Αριστείας», βιομηχανικά διδακτορικά, Κέντρα Ικανοτήτων, ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Λειτουργίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μας ανάγκες για μόρφωση και αξιοπρεπή εργασία. Η κυβέρνηση, μάλιστα, μας λέει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού πανεπιστημίου θα αναβαθμίσει στην πράξη το πρώτο. Στο ίδιο έργο πάλι θεατές. Το είδαμε ξανά με όλες τις υπόλοιπες αγορές που έχουν «απελευθερωθεί» από τα δεσμά του δημοσίου. Σε αυτή την απελευθερωμένη «αγορά», τα δημόσια θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα εκείνα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά, ωθώντας τα πολλές φορές στο να βρουν τα ίδια από μόνα τους όλους τους αναγκαίους πόρους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, επί πληρωμή μεταπτυχιακά, στενότερη σύνδεση με εταιρίες-χορηγούς, ΣΔΙΤ στην φοιτητική μέριμνα, έρευνα για τους ιδιώτες, απλήρωτη εργασία διδακτορικών και μεταπτυχιακών και άλλα πολλά που δεν θα μας φτάσει το χαρτί για να τα αναφέρουμε όλα. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι υπάρχει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι εφόσον υπάρχει αγορά για κάποιο προϊόν (εν προκειμένω τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεν μπορεί το κράτος να πριμοδοτεί τον δημόσιο τομέα. Οπότε μιλάμε για ουσιαστική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
 • Τσακίζει την εργασιακή μας προοπτική, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς για ένα φθηνό, ευέλικτο και εντατικοποιημένο εργατικό δυναμικό. Η ύπαρξη ιδιωτικών κολλεγίων-πανεπιστημίων, ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών δομών στην πράξη κατατεμαχίζει τα αυριανά μας πτυχία, δημιουργώντας πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και μεγαλύτερο καταμερισμό για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Όλο αυτό οδηγεί στον κατατεμαχισμό των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και στον ατομικό δρόμο σε βάρος του συλλογικού δικαιώματος που απορρέει από το πτυχίο. Για παράδειγμα, η ύπαρξη πολλών διαφορετικών πτυχίων ηλεκτρολόγων ή μηχανολόγων (πτυχίο ΙΕΚ, πτυχίο ιδιωτικού κολλεγίου, πτυχίο ιδιωτικού πανεπιστημίου, πτυχίο ΑΤΕΙ, πτυχίο δημόσιου πανεπιστημίου, εξειδίκευση από σεμινάριο κτλ) στην τελική καταλήγει στον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω υποτίμηση τον δικαιωμάτων και του μισθού τους. Διεκδικούμε ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο που θα είναι μοναδική προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά, κόντρα στον ατομικό δρόμο και το αέναο κυνήγι για πιστωτικές μονάδες και πιστοποιήσεις.
 • Στο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν θα μπαίνεις ούτε με τάμα. Θα είναι ένα πανεπιστήμιο που θα προορίζεται για λίγους και εκλεκτούς. Αφού θα είναι αδύνατο για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε αυτά θα πηγαίνουν για τα φροντιστήρια με σκοπό τις ελάχιστες πλέον θέσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, είτε πολύ περισσότερο για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά. Είναι μύθος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μειώσουν το braindrain όπως μας λέει ο Πιερρακάκης. Αφού ούτως ή άλλως δεν θα είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών παιδιών και σε αυτό μπορούμε να απαντήσουμε και με δύο άλλα παραδείγματα από το εξωτερικό. Στις ΗΠΑ περίπου το 14% του πληθυσμού είναι χρεωμένο από τα εκπαιδευτικά δάνεια που αθροιστικά αγγίζουν το 1.75 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλοί σπουδαστές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω έλλειψης χρημάτων. Στην πιο κοντινή μας Κύπρο πάλι, τα δίδακτρα αγγίζουν τα 10.000 ευρώ τον χρόνο και ταυτόχρονα είναι η χώρα στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό. Αυτό ονειρεύεται η κυβέρνηση και για την Ελλάδα; Μας μιλάν για braindrain αλλά δεν μας λένε ότι η νεολαία φεύγει γιατί εδώ δεν βρίσκει δουλειά ή αν βρει θα δουλεύει σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας με μισθό 700ευρώ. Είναι προφανές ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά της εργατικής τάξης δεν θα μπορούν να σπουδάσουν. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να διαφυλάξει τις κατακτήσεις που με κόπο κατάφερε να κερδίσει για να μπορεί κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στην γνώση. Σε μια σφαιρική γνώση που σκοπό θα έχει να απελευθερώσει τον άνθρωπο απο τον ανορθολογισμό και την εκμετάλλευση. Σε μια γνώση που δεν θα προορίζεται μόνο για την κερδοφορία των εταιρειών αλλά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την βελτίωση της κοινωνικής ζωής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:

ΔΕΝ υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο όπως είναι στο σήμερα αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο στο ύψος των αναγκών μας.

Ένα πανεπιστήμιο πραγματικά «Ελεύθερο». Ελεύθερο από την λογική του κέρδους που θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτό και όχι ελεύθερο για τις επιχειρήσεις και την αγορά, για τους «εμπόρους της γνώσης» και τα λοιπά κοράκια που προσπαθούν να βγάλουν από παντού λεφτά σε βάρος μας, όπως το θέλει η κυβέρνηση.

Γι΄αυτό το επόμενο διάστημα πρέπει όπως το 2006 και 2007 να αγωνιστούμε ενάντια στις προσπάθειες του συστήματος για αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που φτιάχνουν για εμάς, χωρίς εμάς. Να παλέψουμε η γνώση να μην είναι προνόμιο των λίγων αλλά προσβάσιμη για όλους. Να παλέψουμε για αξιοπρεπής όρους σπουδών και για πτυχία με αξία τα οποία θα μας εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα και μισθό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τις αντεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης, το αποδείξαμε πρόσφατα όταν αποτρέψαμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας και θα το αποδείξουμε ξανά σήμερα.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ

Καλούμε στην Πανελλαδική Πανεκπαιδευτική Πορεία Πέμπτη 08.02 στα Προπύλαια στις 12.00

ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ


Κάλεσμα στην Πανελλαδική διαδήλωση: Πέμπτη 8/12 στις 12:00 στα Προπύλαια

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, μέσω του οποίου επικυρώνεται η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καταπατώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το μονοπώλιο ύπαρξης δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγοντας το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, πλέον και με νομικούς όρους. Παράλληλα η μαχητική αντίσταση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα από την μεριά του φοιτητικού κινήματος, με τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων 5 ετών, καταλήψεις διαρκείας σε κέντρο και περιφέρεια, εβδομαδιαίες πορείες, έχει εξαναγκάσει τους κρατικούς διαχειριστές και τους λακέδες του σε μία γνωστή μεν αλλά εκσυγχρονισμένη δε κατασταλτική επιχείρηση. Από την μία απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις τις καταλήψεις σχολών και το ακαδημαϊκό προσωπικό και από την άλλη επιβάλλοντας την εξ αποστάσεως εξεταστική προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει το φοιτητικό σώμα και να εκφυλίσει το βασικό μέσο πάλης, αυτό της κατάληψης. Και όταν όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση του κινήματος όπως έγινε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, το μόνο μέσο καταστολής που μένει είναι η ωμή βία αφήνοντας ελεύθερους τους ένστολους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν εντός τους ασύλου και να επιβάλλουν την δημοκρατική τάξη όπως έγινε στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ, στην Νομική του ΔΠΘ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται φυσικά σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη και απροκάλυπτη έκφραση της επιθετικότητας του Κράτους, όχι μόνο προς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αλλά και συνολικότερα προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μία επιθετικότητα που πολλάκις έχει εκδηλωθεί και προηγουμένως μέσα από μια σειρά κρατικών μεθοδεύσεων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών που στοχεύουν στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και στην ολοένα συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δηλαδή την λεγόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση: ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων το 2019, οι επακόλουθες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων της επαρχίας, η εδραίωση της ΕΒΕ, ο νόμος 4777 που φέρνει τους μπάτσους στις σχολές, η επιβολή ορίου σπουδών ν + ν/2, η είσοδος εξωτερικών μάνατζερ στα Συμβούλια Ιδρύματος, η απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, τα επιπλέον προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης που διασπούν το ενιαίο πτυχίο, καθώς και το ΠΔ85 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτελείται μεμονωμένα από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αλλά αποτελεί μια συνεχής διαδικασία μέσα στα χρόνια, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το ελληνικό κράτος. Κι αυτό διότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού: την αναδιάρθρωση του συνόλου των σχέσεων που διέπουν την κοινωνική πραγματικότητα, εργασιακών και κοινωνικών, προς το νεοφιλελεύθερο, την εξατομίκευση, την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, το τσάκισμα των αντιστάσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας συλλογικοποίησης, δηλαδή το τέλος της μεταπολίτευσης και την αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος προς το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Υπό αυτή την έννοια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: αφενός την ιδιωτικοποίηση της παιδείας έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και αφετέρου τη διαγραφή μιας συλλογικής μνήμης και αγωνιστικής κουλτούρας με βάση την οποία, από την εξέγερση του 1973 μέχρι και σήμερα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αποτελούν διαχρονικά χώρους συλλογικοποίησης των από τα κάτω και ιδίως της νεολαίας, απ’ όπου εκκινούν ριζοσπαστικές μορφές αντίστασης και πρωτοβουλίες αγώνα ικανές να έρθουν σε ρήξη αλλά και να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων, καθώς και σημεία αναφοράς για ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Η επίθεση στην παιδεία είναι επίθεση προς όλη την κοινωνία, ακριβώς γιατί εκεί που στοχεύει είναι στην ενίσχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού, στη δημιουργία μιας ζούγκλας όπου οι οικονομικά ισχυροί θα πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, διατηρώντας ή και διευρύνοντας τα προνόμιά τους την ώρα που τα καταπιεσμένα κομμάτια θα τρώγονται μεταξύ τους στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης προοπτικής για κοινωνική ανέλιξη. Αφορά ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που βάλλονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, που γίνονται αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης από τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, από μια μειοψηφία που αντιμετωπίζει τις ζωές μας ως αναλώσιμες στο όνομα του κέρδους, από ένα σύστημα που δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα πέρα από φτώχεια, εξαθλίωση και πόλεμο για την κοινωνική βάση κι έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, ο αγώνας μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στην κατάργηση ενός νόμου, ούτε στα στενά συντεχνιακά φοιτητικά όρια, αλλά φιλοδοξεί να έρθει σε ευθεία ρήξη με τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της επέλασης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Να βάλει οριστικά φραγμό στην υποβάθμιση των ζώων μας, με καταλήψεις διαρκείας, ζωντανά κέντρα αγώνα ανοιχτά προς όλη την κοινωνία και τον κόσμο του αγώνα που στέκεται αλληλέγγυος, κεντρικές διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, απεργίες διαρκείας, μαζικές συγκρούσεις στο δρόμο.

Είναι τώρα πιο κρίσιμο από ποτέ το φοιτητικό κίνημα να βγει μπροστά αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, να γίνει ξανά επικίνδυνο για το καθεστώς εξουσίας και όχι μέσο για την επιβολή κομματικών θελήσεων. Να αποκτήσει και πάλι τα ριζοσπαστικά και ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά που είναι τα μόνα ικανά για ουσιαστική ανατροπή, στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες του ’06 και του ’07. Γι’ αυτό λοιπόν το σκοπό προτάσσουμε ως απολύτως αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση των αναρχικών δυνάμεων, ομάδων και συνελεύσεων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα αγώνα, και την ουσιαστική εμπλοκή τους στον αγώνα με δομές και μέσα που πιέζουν προς την ολοκληρωτική ρήξη, έτσι ώστε αυτός να μην έχει μια ρεφορμιστική κατάληξη, να μην γίνει τσιφλίκι της κάθε θεσμικής παραταξιακής δύναμης που θέλει να παράξει πολιτική υπεραξία, αλλά να αποκτήσει εξεγερσιακά χαρακτηριστικά στο δρόμο προς μια ελευθεριακή παιδεία και μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης, προς την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-ριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


Σε κάθε στενό και πόλη θα μας βρίσκετε μπροστά σας! Η παιδεία δεν αγοράζεται.

🐝🏴στα Προπύλαια 8/2 στις 12.00

Image

Api Nere


Όλοι – όλες στην πανελλαδική πορεία την Πέμπτη 8/2 στις 12:00 στα Προπύλαια ενάντια στο νέο ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΞΙΚΗ

⚫️ Το νομοσχέδιο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προηγούμενες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που έφεραν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), με τις ευλογίες της ΕΕ, και αποτελεί κομμάτι μιας συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την εισχώρηση επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια ΑΕΙ, την λειτουργία εργαστηρίων ως τόπων εύρεσης φθηνού αλλά εξειδικευμένου εργατικού/ερευνητικού δυναμικού για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για λίγους και εκλεκτούς.

⚫️ Διανύουμε την 5η βδομάδα συνεχών κινητοποιήσεων, καταλήψεων διαρκείας, μαζικών Γενικών Συνελεύσεων πανελλαδικά. Οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω αν δεν νικήσει ο αγώνας τους. Οι επιθέσεις στο άσυλο (Κομοτηνή, ΑΠΘ, ΕΜΠ), η επιβολή της τηλεκπαίδευσης και της τηλεξεταστικής, η τελευταίας στιγμής ανακοίνωση της παρουσίασης του Νομοσχεδίου δεν θα μείνουν αναπάντητα.

⚫️ Στην τρομοκρατία, την καταστολή, τις αστικές πολιτικές που εντείνουν τις ταξικές αντιθέσεις και στο άδικο σύστημα που τις γεννά και τις θρέφει, να απαντήσουμε με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις. Να κρατήσουμε την φλόγα των προηγούμενων κινημάτων ζωντανή και να την φουντώσουμε ακόμα παραπάνω. Με οργάνωση και βάθεμα του ταξικού χαρακτήρα του αγώνα που δίνεται αυτή την περίοδο, να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης/έρευνας.

🔴 Έχουμε καθήκον να χτίσουμε τις γέφυρες που θα επιτρέψουν μία πρώτη συνάντηση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών και ταξικών αγώνων που είναι σε κίνηση αυτή την περίοδο. Μία συνάντηση που είναι η μόνη ικανή, στην εξέλιξη και στο βάθεμά της, να ανατρέψει τις σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς που βιώνει ο λαός, μία συνάντηση που είναι η μόνη ικανή να ανατρέψει την αστική εξουσία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

🚩Όλοι- όλες στην πορεία την Πέμπτη 8/2 στις 12:00 στα Προπύλαια

★ Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών και των μαθητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Ενάντια στις αντικοινωνικές κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής

Ο αγώνας για δημόσια παιδεία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας

Καταλήψεις – Απεργίες – Διαδηλώσεις

Οργάνωση στη βάση και αδιαμεσολάβητοι αγώνες μέχρι την ανατροπή κράτους και καπιταλισμού και την Κοινωνική Επανάσταση, για μια ελευθεριακή παιδεία σε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας

Πανελλαδική Διαδήλωση: Πέμπτη 8/2, Προπύλαια, 12.00

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων την Πέμπτη 8/2 στις 12.00 | Προπύλαια

🟢 Μπλοκάρουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

🟣 Ιδιωτικές σχολές, ΕΒΕ & επιχειρήσεις…. Στους ταξικούς φραγμούς να δώσουμε απαντήσεις

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

συντονισμός αυτόνομων & ελευθεριακών σχημάτων


Αριστοτέλης: Aπεργία 8/2 και συμμετοχή στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

6-2-2024

Πανεκπαιδευτικός-Πανεργατικός Αγώνας Διαρκείας για τα δικαιώματά μας στο μισθό, στην εργασία, στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/όλες

Την Πέμπτη 8/2 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Να βουλιάξουν οι δρόμοι στο νέο πανεκπαιδευτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο με πανελλαδική συμμετοχή των φοιτητών – 12μμ στα Προπύλαια

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 11 μέχρι την λήξη του ωραρίου

και επιπλέον 3ωρη του συλλόγου

Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση, τον ανταγωνισμό, την κατηγοριοποίηση και την αξιολόγηση!

Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Δεν θα γίνουμε γρανάζι στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια! Υπογράφουμε όλες & όλοι Απεργία – Αποχή! Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία!

Χαιρετίζουμε τους/τις χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες, μαθητ(ρι)ες, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους/ες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που έδωσαν αγωνιστικό παρόν στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 1/2 για 4η συνεχή εβδομάδα.

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης δυναμώνει. Το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά ορθώνει μεγάλα εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο αυταρχισμός και η καταστολή, η λασπολογία απέναντι στη νεολαία και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ πέφτει στο κενό. Τα ΜΑΤ στις σχολές και στις διαδηλώσεις, οι φασιστικές επιθέσεις σε μαθήτριες/μαθητές που πρωτοστατούν σε καταλήψεις, οι εισαγγελείς, οι πρυτάνεις, οι κάθε είδους απειλές (απώλεια εξαμήνου, ηλεκτρονικές εξετάσεις κλπ) που επιστρατεύουν για να σπάσουν τις καταλήψεις όχι μόνο δεν πετυχαίνουν την υποχώρηση του κινήματος αλλά αντίθετα αυξάνονται οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις στις σχολές όλης της χώρας. Τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!

Τα τελευταία δύο χρόνια οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν μεγάλο και σοβαρό αγώνα σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στην αξιολόγηση. Ο αγώνας μας είναι αγώνας απέναντι στο σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από την πλευρά της διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, δημόσιου Πανεπιστημίου και σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς, με εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές διεκδικήσεις έξω από τα δεσμά του κεφαλαίου και των κερδών του.

Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα είναι αγώνας όλων μας και πρέπει τώρα να κλιμακωθεί με την συμμετοχή του εκπαιδευτικού και όλου του εργατικού κινήματος.

Τώρα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και όλου του λαού μαζί με τη νεολαία για:

• Να μην περάσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης.

• Για κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια για όλο το λαό. Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ελίτ στην πλάτη του λαού και με την εκμετάλλευση των αναγκών για Υγεία, Νερό, ενέργεια, ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, κατοικία κλπ

• Για να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματος για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τη φτώχεια και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου με τις ιδιωτικοποιήσεις για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους ενάντια στη κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και την προκλητική αύξηση του πλούτου που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Τώρα να προχωρήσουμε σε πανεκπαιδευτική απεργία ενάντια στην αξιολόγηση και την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Να κηρυχτεί τώρα πανεργατική απεργία μαζί με τη νεολαία, τους αγρότες και όλους τους/τις αγωνιζόμενους/ες που είναι στο δρόμο σε ένα κοινό μέτωπο για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής, ληστρικής και φιλοπόλεμης πολιτικής της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή :

2. Την Πέμπτη 8/2 Απεργούμε! Μαθητ(ρι)ες-Φοιτητ(ρι)ες-Εκπαιδευτικοί να βουλιάξουμε τους δρόμους! Κλείνουμε τα σχολεία και συμμετέχουμε μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στη 12μμ στα Προπύλαια!

Η ΑΔΕΔΥ έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας από τις 11 μέχρι την λήξη του ωραρίου. Καλούμε τη ΔΟΕ να κηρύξει κεντρικά συμπληρωματική στάση εργασίας. Ο σύλλογος προκηρύσσει επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας, ώστε να μετατραπεί σε 24ωρη απεργία.

Καλούμε όλο το λαό να βγει στο δρόμο στο πλευρό της νεολαίας και να πάρουν την απάντηση τους οι μεθοδεύσεις και ο αυταρχισμός και η καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση. Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, για αυξήσεις στους μισθούς, καταπολέμηση της ακρίβειας, το ωράριο, τη σύνταξη, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ/όχι στην «ελεύθερη επιλογή σχολείων» και το «εθνικό απολυτήριο, την άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς διορισμούς, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του κόντρα στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση!

Ο σύλλογος μας θα συμβάλει στις διαδικασίες συντονισμού με άλλα σωματεία και φοιτητές και νεολαία για τη συνέχεια και την κλιμάκωση αυτού του αγώνα που μπορεί και πρέπει να είναι ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους! Μπορούμε να νικήσουμε!


Aπεργία 8/2 και συμμετοχή στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια


Το Υπουργείο παραδέχεται την ήττα του! Η αξιολόγηση δεν «περπατάει» Γι΄ αυτό επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού και των δικαστηρίων! Εμείς με τον λαό για το δικαίωμα στη μόρφωση συνεχίζουμε αποφασιστικά Πέμπτη 8.2 μαζικά στον δρόμο του αγώνα μαζί με τους φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους Αθήνα Προπύλαια 12:00

7.2.2024

Σε μια ακόμα απόδειξη του αδιεξόδου που βρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, σήμερα Τετάρτη 7.2, έσυρε την κηρυγμένη Απεργία Αποχή των ΔΟΕ ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση στα δικαστήρια με στόχο να την κηρύξει παράνομη. Όπως συνήθως προχωράει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στέλνοντας σήμερα το μεσημέρι αγωγή, η οποία καλείται να εκδικαστεί αύριο!

Το υπουργείο πλέον δεν μπορεί να κρύψει ότι η αξιολόγηση δεν προχωρά και συναντά σοβαρή αντίσταση στους εκπαιδευτικούς. Παρά τον εκβιασμό στις/στους νεοδιόριστες/ους με τη μη μονιμοποίησή τους, χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Το ΥΠΑΙΘΑ σε μια απονενοημένη προσπάθεια να ξεφύγει από το τέλμα, ενεργοποίησε την Α2 φάση της αξιολόγησης και μετέτρεψε όλες/ους τους/τις διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες/ους των σχολείων, σε αξιολογητές. Παράλληλα, σταδιακά επεκτείνει την αξιολόγηση σε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και με αυτούς που έχουν 20-30 χρόνια υπηρεσία. Και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί πάλι αντιμέτωπο με την ανυπακοή των εκπαιδευτικών, επιστρατεύει το συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια!

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την καταστολή, τις απειλές και τον εκφοβισμό θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών. Είναι γελασμένη! Τρία χρόνια τώρα προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση και δεν τα καταφέρνει. Η αυτοαξιολόγηση έχει μετατραπεί σε παρωδία και στην ατομική αξιολόγηση ομολογεί η ίδια την ήττα της ανακοινώνοντας εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής που δεν ξεπερνούν το 15% πανελλαδικά στους/στις νεοδιόριστους/ες, κι αυτό μόνο με καθεστώς τρομοκράτησης.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Στους φοιτητές στέλνει τα ΜΑΤ, στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στον εξευτελισμό των τηλεξετάσεων τους εισαγγελείς, τους εκπαιδευτικούς ως συνήθως τους οδηγεί στα δικαστήρια. Δεν θα τους περάσει! Τώρα είναι η στιγμή τα συνδικάτα της εκπαίδευσης να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και να συγκροτήσουν μέτωπο που θα ανατρέψει την πολιτική της. Τώρα είναι η ώρα να συμπορευτεί ολόκληρο το εργατικό κίνημα σε αγώνα αντεπίθεσης με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ!

· Άμεση απάντηση στη νέα πρόκληση! Η αυριανή στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ να μετατραπεί σε 24ωρη απεργία για τις ομοσπονδίες της εκπαίδευσης! Με συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και με συγκεντρώσεις παντού σε όλη τη χώρα

· Στην απόφαση του δικαστηρίου απαντάμε με επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση (ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, ΕΛΜΕ -ΣΕΠΕ).

· Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα να σταθούν στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών και να κηρύξουν τώρα απεργία συμπόρευσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη!

ΑΑΚ- “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”


ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη επέλαση της στα δημόσια αγαθά με επόμενο στόχο τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Με ένα σύνολο από επιχειρήματα που εύκολα διαχέει στην κοινωνία από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπαθεί να πείσει πως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί από την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και πως θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε νέο παιδί να σπουδάσει «όπου θέλει» και «αυτό που πραγματικά θέλει».

Μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα ότι τα παραπάνω επιχειρήματα δεν ευσταθούν αν κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις.

 • Πως ωφελήθηκε η δημόσια υγεία από την ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων; Η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών δεν οδήγησε στα Τέμπη;
 • Ποιος επενδυτής θα επενδύσει τα ποσά που απαιτούνται για να ιδρυθεί ένα Πανεπιστήμιο σαν το Μετσόβιο, το ΕΚΠΑ, το ΟΠΑ, το Πάντειο;
 • Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο διδασκαλία, αλλά και έρευνα. Ποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα συμπεριλάβει τον τομέα της έρευνας και πόσο ανεξάρτητη θα είναι αυτή;
 • Όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι κρατικά. Εκεί γιατί δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις από ιδιωτικά, τη στιγμή μάλιστα που το πελατειακό δυναμικό είναι μεγαλύτερο;
 • Γιατί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι στον πάτο κάθε κατάταξης;
 • Ποιος «επενδυτής» θα κάνει παραρτήματα ώστε να σπουδάζουν οι νέοι στην πόλη τους;
 • Γιατί θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ώστε να μένουν εκτός Πανεπιστημίων χιλιάδες νέοι; Θα ισχύει η ΕΒΕ και για την πρόσβαση στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ή όποιος πληρώνει περνάει;
 • Θα ζητηθεί χρηματοδότηση από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια για λόγους ισότητας με τα δημόσια;
 • Αφού το κόστος σπουδών μακριά από τον τόπο κατοικίας είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια, γιατί δεν στηρίζει τις εστίες των δημόσιων Πανεπιστημίων και τη σίτιση των φοιτητών;

Είναι προφανές ότι η εμφανέστατη παραβίαση του συντάγματος που ξεκάθαρα αναφέρει στο άρθρο 16 πως « Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» έχει πολλαπλούς σκοπούς που θα αποκαλυφθούν στην πορεία αν δεν ανακοπεί η αλαζονική πορεία του 41%.

Αφ΄ ενός τους ενοχλεί που αριστεύουν οι νέοι της εργατικής τάξης γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως την στρόφιγγα της πρόσβασης στο δημόσιο Πανεπιστήμιο,παρ΄ όλο που η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από το κόστος προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Θέλουν να μπορούν να ελέγξουν τη δυνατότητα του παιδιού του εργάτη, να μη γίνει εργάτης.

Αφ΄ ετέρου με γοργά βήματα επιθυμούν να περάσουμε στην εποχή που ό,τι δεν επιφέρει κέρδος δεν χρειάζεται να υπάρχει. Η ελληνική εκπαίδευση έχει καθυστερήσει να «εναρμονιστεί» με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Είναι θαυμαστές του μοντέλου εκείνου που τα φοιτητικά δάνεια δημιουργούν πολίτες καταχρεωμένους και υπόδουλους στις Τράπεζες. Συνεπώς και ανελεύθερους στις επιλογές τους. Και αυτά θα τα πετύχουν πλήρως όταν στο επόμενο βήμα θα θεσπίσουν δίδακτρα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο τελικός τους στόχος.

Η κοινωνία έχει ήδη αποδεχτεί την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης με τα πληρωμένα μεταπτυχιακά, το ΕΑΠ, τα πανάκριβα φροντιστήρια, τις χρηματοδοτήσεις στα ερευνητικά προγράμματα. Συνεπώς, εδώ και χρόνια καλλιεργείται το έδαφος για τα επόμενα βήματα.

Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση από τη Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πρώτη, αφού το 2006-2007 το φοιτητικό κίνημα ανάγκασε με μαζικούς αγώνες την υποχώρηση από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Σήμερα φοιτητές και μαθητές βρίσκονται και πάλι στους δρόμους σε μαζικές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τη στήριξη της Δημόσιας ποιοτικής δωρεάν Εκπαίδευσης με ισότητα στην πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης στηρίζει τους αγώνες και το δίκιο των φοιτητών, των μαθητών και των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιστέκονται στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια παιδεία. Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα παν-εκπαιδευτικά συλλαλητήρια των επόμενων ημερών μέχρι τη νίκη και την ανατροπή του νομοσχεδίου.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης


✊Η καρδιά κάθε νέου ανθρώπου χτυπά την Πέμπτη στην Αθήνα. ✊Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Image

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) (Αθήνα)

ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση


Κάλεσμα στήριξης του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

 Κάλεσμα στήριξης του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου | Πέμπτη 8/2 στις 12:00 – Προπύλαια

Το υπό ανασυγκρότηση φοιτητικό – νεολαιίστικο κίνημα έχει εδώ και ένα μήνα λάβει θέση μάχης ενάντια στην παράκαμψη του Άρθρου 16 και την εγκαθίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία, αν πραγματοποιηθεί, θα επισφραγίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας αλλά και την ολοκληρωτική λεηλασία των λαϊκών – κοινωνικών αγαθών από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Η εισαγωγή ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων πέρα από την πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποσκοπεί επίσης στην μετατροπή της χώρας σε φυτώριο επιστημονικού δυναμικού για τις ιμπεριαλιστικές οικονομίες της Ε.Ε. και την εξώθηση ακόμα μεγαλύτερου τμήματος της νεολαίας στην χαμηλόμισθη εργασία και τα εργασιακά κάτεργα, λόγω της όξυνσης των ταξικών φραγμών στα ΑΕΙ.

Ως Λαϊκή Δράση χαιρετίζουμε την μέχρι στιγμής αταλάντευτη στάση των χιλιάδων φοιτητών/-ριών και μαθητών/-ριών, οι οποίοι/-ες μέσα από μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας, διαδηλώσεις και συγκρούσεις δείχνουν πως δεν υποχωρούν μπροστά στον πολύπλευρο κρατικό – παρακρατικό μηχανισμό (βλ. κρατική καταστολή, παρακρατικές επιθέσεις, εισαγγελικές έρευνες, εγκάθετοι πρυτάνεις, ρουφιανέματα από ΔΑΠίτες κοκ.) που η ξεπουλημένη κυβέρνηση ΝΔ έχει επιστρατεύσει για να καταστείλει τους αγώνες της νεολαίας.

Συνέχεια αυτού του διαρκώς κλιμακώμενου αγώνα αποτελεί η αυριανή πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαδήλωση, μέσω της οποίας οφείλει να δοθεί έμπρακτη απάντηση στην προκλητική κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά και να προχωρήσει η συνένωση του αγώνα της νεολαίας με την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες.

Καλούμε κάθε φοιτητή/-ρια, μαθητή/-ρια, νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και φτωχοδιάβολο να στηρίξει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 8/2 στις 12:00 στα Προπύλαια. Να αποτελέσει η αυριανή διαδήλωση εφαλτήριο για την λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της εξάρτησης.

ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 8/2 ΣΤΙΣ 12:00, ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ/ ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ, ΠΑΡΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Λαϊκή Δράση – Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών


Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας από τις 11.00πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Ραντεβού στις 12.00 στα Προπύλαια 

Συνέλευση εργαζόμενων/ ανέργων στην υγεία


Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Προπύλαια | Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών

Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Προπύλαια, Πέμπτη 8/2, 12.00

Ο αγώνας των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών είναι και δικός μας!

Ένας από τους προπομπούς της κατάργησης ουσιαστικά του Άρθρου 16 ήταν το ΠΔ 85/2022 που θεσμοποιήσε το “απόφοιτος κολεγίου + 1 χρόνο μάστερ στο ίδιο κολέγιο = ΠΕ” (επαγγελματική κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η κάθετη υποβάθμιση των σπουδών, των εργασιακών δικαιωμάτων, των ζωών μας, πυροδότησε την αντίσταση χιλιάδων καλλιτεχνών και ευρύτερα ταξικά πληττόμενων κοινωνικών κομματιών, που ανταποκρίθηκαν στο ορμητικό κάλεσμα σε αγώνα διαρκείας απο τους σπουδαστές Δραματικής Τέχνης.

Σήμερα, το αυθαίρετο, κερδοσκοπικό και αντισυνταγματικό βάπτισμα των κολεγίων ως “πανεπιστήμια” βρίσκει και πάλι πλήθος αγωνιζόμενων στον δρόμο. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυος κόσμος της βάσης εναντίωνονται, στην πράξη, στα αντικοινωνικά σχέδια Κράτους και Κεφαλαίου, με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο επίμονες στην παρόδο των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό το πλάτιασμα του αγώνα, και την αλληλεγγύη προς τους φοιτητές και μαθητές από γονείς, δασκάλους, εκπαιδευτικούς, καθηγητές, εργαζόμενους θέλει διακαώς να χτυπήσει ο μηχανισμός της κυριαρχίας είτε μέσω των θεσμικών απειλών ή και μέσω της μιντιακής κατακραυγής των αγωνιζόμενων.

Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που δίνει το σήμα για ψηφιακές εξετάσεις στις υπό κατάληψη σχολές, οπως και η τιμωρητική κυβερνητικη οδηγία για τηλεκπαίδευση στα υπο κατάληψη σχολεία, που τάχα απαντούν στην αγωνία είτε να μη χαθεί το εξάμηνο στις σχολές είτε διδακτικές ωρες στα σχολεία, περιφρονούν και επιχειρούν να κάμψουν τον ύστατο και πολύτιμο αγώνα που δίνεται για να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης.
Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας! Γιατί ο εχθρός μας είναι κοινός. Γιατί την ιδια στιγμή που τα πτυχία των σπουδών στις παραστατικές τέχνες ισοβαθμούν με απολυτήρια λυκείου, τα πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου εξαρτώνται απο την αγοραστική δυνατότητα του πελατειακού δυναμικού των κολεγίων. Γιατί η αποψίλωση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης σπουδών, αν δεν συναντήσει φραγμό από τα κάτω, θα οδηγήσει σε «Πανεπιστήμια» μόνο για τους λίγους, τους έχοντες.

Η Τέχνη και η Παιδεία δεν είναι βορά κρατικών σκοπιμοτήτων και ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι κοινωνικές ανάγκες που οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται και υψώνουμε τη γροθιά μας σε αλληλεγγύη εκεί όπου η ελπίδα δεν αποτυπώνεται στις κάλπες της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, αλλά στην ανυποχώρητη κοινωνική και ταξική αντίσταση.

Εναν χρόνο πριν η θέση των ανθρώπων της Τέχνης, είτε από τον χώρο της σπουδής ειτε απο τον χωρο της εργασίας ήταν στον δρόμο. Σήμερα, η θέση μας ειναι και πάλι εκεί, πλάι σε φοιτήτριες/ες, μαθητές/ριες, εκπαιδευτικούς, στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16, ενάντια στην πάγια κυβερνητική ατζέντα της εντεινόμενης υποβάθμισης της σπουδής και των ζωών μας.

Ο αγώνας για εναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης, περνάει μέσα από το γκρέμισμα των φραγμών ανάμεσα στους καταπιεσμένους. Δίχως να προσπερνούν. Αλλά να συναντιούνται. Και να στέκονται. Ο,τι κι αν έχουν μπροστά!

Αλληλεγγύη στις φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις!

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την παράκαμψη του άρθρου 16!

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)!

Ολα για όλους!
Υγεία – Παιδεία – Τροφή – Στέγη Τέχνη & Πολιτισμός

Ελευθεριακή πρωτοβουλία καλλιτεχνών


Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης


Πρόγραμμα κατάληψης ΣΦ Κτηνιατρικής

12.00 Στήριξη των κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

20.00 Μάθημα Swing (θα ακολουθήσει μπαρ και social dancing)

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Φεβρουαρίου 15h


Ο αγώνας των φοιτητών δείχνει τον δρόμο

Περισσότερος από ένας μήνας έχει διανυθεί από την ημέρα που οι φοιτητές βροντοφώναξαν το διαχρονικό σύνθημα «δε θα περάσει» απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που έρχεται να μετατρέψει τους χώρους μάθησης σε μαγαζάκια γνώσης. Σε αυτόν τον έναν μήνα η σπουδάζουσα νεολαία βρίσκεται στον δρόμο μαζικά σε πανελλαδικό επίπεδο, υπερασπιζόμενη τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Προχωρά μέσω γενικών συνελεύσεων στις καταλήψεις των σχολών και παλεύει για το δικαίωμα στη γνώση. Επιλέγει να αγωνιστεί με τα μέσα που διαθέτει για το πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας, ως βασικό κύτταρό του, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει και τις ανάγκες που πρέπει να καλύπτει.

Με τον αγώνα των φοιτητών να είναι ανυποχώρητος και με τη στήριξή τους τόσο από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και από την ίδια την κοινωνία που στέκεται δίπλα στα παιδιά της, η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση. Οι φοιτητές θέτουν τους δικούς τους φραγμούς στην υποβάθμιση της μόρφωσης και όπως είναι λογικό, οι υποστηρικτές της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης έχουν ξεκινήσει να δείχνουν τα δόντια τους.

Αρχικά, μέσα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας, υποστηριζόμενοι από τα κλασικά έμμισθα παπαγαλάκια των καναλιών και τους «αγανακτισμένους φοιτητές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να σπιλώσουν τον φοιτητικό αγώνα με τις γνωστές λάσπες τους. Εν συνεχεία, ο Πιερρακάκης με εγκύκλιο που στάλθηκε στα πανεπιστήμια απαίτησε η εξεταστική να διεξαχθεί ηλεκτρονικά, προσπαθώντας να παρακάμψει τους φοιτητικούς αγώνες με αυτόν τον τρόπο. Απέναντί του βρήκε την πλειονότητα των πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν σε διαδικτυακές εξετάσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να προκηρύσσει για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 24ωρη απεργία.

Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει η καταστολή, με την οποία οι φοιτητές έχουν έρθει αντιμέτωποι στις διαδηλώσεις τους αλλά ήρθε η ώρα να την δουν και στις σχολές τους. Μέχρι στιγμής είδαμε εισβολή των μπάτσων, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις στο ΑΠΘ και στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής που όμως απαντήθηκαν με την αλληλεγγύη και τον δυναμισμό τους, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε όλη την κοινωνία για το ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων…

Η νεολαία δεν πτοείται. Άλλωστε οι φοιτητές είναι εξοικειωμένοι με τους ταξικούς φραγμούς της εκπαίδευσης ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια. Γνωρίζουν καλά την υποβάθμιση, γιατί την έχουν ζήσει και τη ζουν καθημερινά στα σχολεία και στις σχολές τους μέσω των ελλείψεων σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικά μέσα, μέσω του κόστους που καλούνται να σηκώσουν οι γονείς τους από «το πρώτο κουδούνι», για να τους παρέχουν αυτοί τα εφόδια που τους στερούνται.

Για αυτό απαιτούν ελεύθερη, ολόπλευρη μόρφωση, δωρεάν και δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι παρόχους σκόρπιων γνώσεων. Για αυτό προσπαθούν να βάλουν φρένο σε ένα νομοσχέδιο που «απελευθερώνει» τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα μετατρέπει σε αρένα επενδύσεων για όσες τσέπες αντέχουν.

Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ. Απαντά μέσω του αγώνα του. Κάνει ξεκάθαρο πως οι σχολές ανήκουν στους φοιτητές. Ο εργαζόμενος λαός και συνολικά η κοινωνία οφείλει να στηρίξει και να πλαισιώσει τον αγώνα, ενάντια στις πολιτικές αποφάσεις που μπάζουν την κερδοφορία του Κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστήμια.

Βίδα


Μεγάλη πανελλαδική φοιτητική- μαθητική πορεία Πέμπτη 8/2 12:00 Προπύλαια

Καλούμε κάθε μαθητικό συμβούλιο στην Αθήνα να συζητήσει πως θα οργανώσει τη συμμέτοχη του κάθε σχολείου την Πέμπτη 8/2 στην πορεία ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το “Εθνικό Απολυτήριο” (τριπλές πανελλαδικές), η οποία είναι πανελλαδική.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Αθήνα υποδεχόμαστε τους χιλιάδες αγωνιζόμενους φοιτητές που έρχονται από όλη τη χώρα για να κάνουμε μαζί τους μια τεράστια πορεία. Να αποδείξουμε ακόμα μια φορά πως εμείς είμαστε η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ και πως ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ είναι η κυβέρνηση που θέλει να φέρει αυτό το άθλιο νομοσχέδιο. Πως το νομοσχέδιο της αδικίας απορρίπτεται!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θέλει να καταθέσει επίσημα αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο. Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια ακόμα μια φορά.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη!

Έχουμε ήδη καταφέρει, με τις καταλήψεις, τις αποχές και τις πορείες μας να τους καθυστερήσουμε αρκετά. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και δε θέλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Για αυτό μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε εγκληματίες, μας τρομοκρατεί και μας συκοφαντεί.

Για αυτό μας αντιμετωπίζει ως πρόβατα που θα πιστέψουμε πως είναι για το καλό μας να δίνουμε τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις και να μετρούν οι βαθμοί όλων των τάξεων, των μαθημάτων και των εξετάσεών τους με Τράπεζα Θεμάτων για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Με το Εθνικό Απολυτήριο για την πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ θα μετρά ο βαθμός ακόμα και των Θρησκευτικών! Πόσα φροντιστήρια θα κάνουμε για να πάρουμε απλά απολυτήριο; Αν ήθελαν το καλό μας, θα καταργούσαν την ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων, δε θα είχαμε κενά σε καθηγητές και δε θα μας έπεφταν στο κεφάλι τα ταβάνια στις τάξεις μας.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνει η Παιδεία ακόμα περισσότερο μπίζνα και οι μαθητές να κάνουν φροντιστήριο από το Δημοτικό για να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο- εξεταστικό κέντρο και μετά…. να πληρώνουν και δίδακτρα για να σπουδάσουν.

Έχουμε δίκιο και το δίκιο θα νικήσει!

Ο αγώνας που δίνουμε, όμως, είναι δίκαιος γιατί φωνάζει το αυτονόητο:

– ΟΧΙ στην Παιδεία- €υκαιρία για όσους λίγους έχουν λεφτά, που θα αγοράζουν σπουδές και μέλλον χωρίς εξετάσεις

– ΝΑΙ στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία- ΔΙΚΑΙΩΜΑ για όλους μας

– ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αναβάθμιση και χρηματοδότηση στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Το ΥΠΑΙΘΑ «πάει» την Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση στα δικαστήρια!

📣Όλες , όλοι αύριο Πέμπτη 8/2 στις 12μμ στα Προπύλαια! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ( στάση συλλόγου + στάση ΑΔΕΔΥ)

ΤΩΡΑ να πάρει απόφαση η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 8/2!

Η μεγαλειώδης συμμετοχή με συντριπτικά ποσοστά του κλάδου στην Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση έφερε σε αδιέξοδο το ΥΠΑΙΘΑ. Μόνο του όπλο η τρομοκράτηση

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/2 στις 7:00μμ στο 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου!

⚠️ Σήμερα Τετάρτη 7/2, Το υπουργείο παιδείας προσέφυγε σήμερα αιφνιδιαστικά στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καλείται να εκδικαστεί αύριο!

Η αυταρχική αυτή ενέργεια αποτελεί πρόκληση απέναντι σε όλο τον κλάδο που μαζικά αγωνίζεται ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και φυσικά είναι τεράστια παραδοχή της ήττας του Υπουργείου.

 • Προσπάθησαν με τους εκβιασμούς στους νεοδιόριστους.
 • Επιστράτευσαν το Α2 στάδιο της αξιολόγησης με τους διευθυντές
 • Απείλησαν διευθυντές-ντριες & προϊστάμενες/ους
 • Ενεργοποίησαν σε πολλές περιοχές την ατομική αξιολόγηση για όλους τους συναδέλφους/ισσες ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας
 • Είδαν ότι υπάρχουν αντιδράσεις και συμμετοχή στην απεργία αποχή στη μεγάλη πλειοψηφία των προϊσταμένων νηπιαγωγείων αλλά ακόμα και σε σημαντικό αριθμό διευθυντών σε όλη τη χώρα
 • Δεν κατάφεραν να σπάσουν το μέτωπο αγώνα

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα σχέδια του ακυρώνονται από τη μαχητική στάση των εκπαιδευτικών και προχωρά στην απελπισμένη κίνηση να βγάλει την απεργία παράνομη για να κάμψουν τη μαζική μας αντίδραση.

❌Να το ξεχάσουν. ❌Δεν θα τους περάσει.

Ήδη στο Σύλλογο μας “Κ. Σωτηρίου” είχαμε προκηρύξει συμπληρωματική στάση εργασίας για να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να καλύψει όλο του το ωράριο και να απεργήσει όλη τη μέρα από το σχολείο.

Μετά την εξέλιξη αυτή να δώσουμε απάντηση στο υπουργείο με μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση δηλώνοντας απεργοί ακόμα και τώρα.

Ενημερώνουμε τα σχολεία και δίνουμε ραντεβού στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλτήριο αύριο στα προπύλαια με το πανό του συλλόγου και είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενημέρωση.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Θυμίζουμε ότι η απεργία αποχή είναι σε ισχύ μέχρι την εκδίκασή της και την επίδοση της απόφασης στις Ομοσπονδίες. Σημειώνουμε επίσης, ότι οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή ως τις 12/2 οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη εκδικαστεί η προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ.

Άρα, η Απεργία Αποχή ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!

Όποια, όμως, κι αν είναι η απόφαση των δικαστηρίων και όποτε κι αν αυτή βγει, υπάρχει συνδικαλιστικός δρόμος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα το πράξουμε.

Καλούμε τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να:

 1. Προκηρύξουν ΤΩΡΑ απεργία για αύριο και να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12μμ στα Προπύλαια
 2. Βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να επαναπροκηρύξουν άμεσα νέα απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση αν αυτή βγει παράνομη υπηρετώντας την ομόφωνη απόφαση του 92ου συνεδρίου για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση

Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα να σταθούν στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών και να κηρύξουν τώρα απεργία συμπόρευσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κλάδος έχει μιλήσει και έχει δώσει σαφή απάντηση και σήμερα και τα τελευταία τρία χρόνια. Καμία οπισθοχώρηση από τον αγώνα μας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Γιατί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πάει την απεργία μας στα δικαστήρια, επιτίθεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις με τον υπόλοιπο κόσμο της εκπαίδευσης που παλεύει ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, μαζί με τους φοιτητές/τριες και τους μαθητές/τριές μας κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, για το δικαίωμα στην ζωή, τον μισθό και την εργασία!

Μένουμε ενωμένοι, ενημερωνόμαστε από τα σωματεία μας και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Όλες και όλοι αύριο στην πανελλαδική παλλαϊκή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα Προπύλαια στις 12μμ και στην

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/2 στις 7:00μμ στο 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου!

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κώστας Σωτηρίου”


ΠΕΜΠΤΗ 08/02/2024, 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας με δεδομένα

αφενός την εκδίκαση της δικαστικής προσφυγής του Υπουργείου ενάντια στην ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αύριο για την απεργία -αποχή από την ατομική αξιολόγηση, και

αφετέρου τον πανελλαδικό χαρακτήρα που έδωσαν οι φοιτητές στο αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων

προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας 8.00 -11.00 πμ συμπληρωματικά σε αυτήν της ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, 11.00 – τέλος βάρδιας

Συνάδελφοι/φισσες,

Οι κινήσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης δείχνουν ότι η πολιτική τους έχει ηττηθεί από τη μαζική, ενωτική και αγωνιστική πάλη των μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών!

Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!!!

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Όλες και όλοι αύριο στο συλλαλητήριο

Το πανό της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας θα είναι στο συντριβάνι της Κοραή στις 11.50

Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας


Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Στον αυταρχισμό, την αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας απαντάμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Πέμπτη 8/2, 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια (στο πανό του Συλλόγου)

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Π.Ε.:

 • Χαιρετίζει τα μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την σε όλη τη χώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Καταδικάζει τα φαινόμενα αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και συνειδητής παραπληροφόρησης που σημειώνονται με ένταση σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα από τους διοικητικούς και εποπτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Στελέχη εκπαίδευσης δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε αθέμιτο μέσο προκειμένου να επιβάλλουν στους/στις εκπαιδευτικούς την αξιολόγηση.
 • Καλεί όλα τα μέλη του να δηλώσουν (όσες και όσους δεν το έχουν πράξει ακόμα) τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή ακολουθώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας.
 • Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Να βγούμε στο δρόμο μαζικά, δίπλα στους φοιτητές και τους μαθητές, να δείξουμε τη δύναμή μας! Απαντάμε στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη πρέπει να βουλιάξει η Αθήνα, να στείλουμε μήνυμα ανυποχώρητου πανεκπαιδευτικού αγώνα.

Κηρύσσουμε για την Πέμπτη 8/2 τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8:00 έως τις 11:00, συμπληρωματική με τη στάση της ΑΔΕΔΥ (από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου), ώστε δηλώνοντας και τις δύο στάσεις ουσιαστικά απεργούμε. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει κεντρικά συμπληρωματική στάση εργασίας διότι το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Με το παρόν ενημερώνεται και η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας για τη στάση εργασίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ – ΤΟ ΥΠΑΙΘΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Στέλνει την Απεργία-Αποχή στα δικαστήρια – Όλοι/ες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, 8 Φεβρουαρίου, 12 μμ, Προπύλαια

Περίληψη ανάρτησης:

Το ΥΠΑΙΘΑ ομολογεί την ήττα και τα αδιέξοδά του καθώς για άλλη μια φορά καταφεύγει στην τακτική του αυταρχισμού και των δικαστηρίων. Σήμερα Τετάρτη 7/2, προσέφυγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατά της Απεργίας Αποχής που έχουν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εναντίον της ατομικής αξιολόγησης. Φιλοδοξεί να την βγάλει παράνομη αύριο κιόλας! Το υπουργείο πλέον δεν μπορεί να κρύψει ότι η αξιολόγηση δεν προχωρά και συναντά σοβαρή αντίσταση. Παρά τους εκβιασμούς στις/στους νεοδιόριστες/ους χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Η φυγή προς τα εμπρός που επιχείρησε με την ενεργοποίηση της Α2 φάσης για την ατομική αξιολόγηση έπεσε στα βράχια. Τα στοιχεία που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα, η μαζική συμμετοχή στην Απεργία Αποχή, τα μπλοκαρίσματα των αξιολογητών μπροστά στις πύλες των σχολείων, τρομοκράτησαν το υπουργείο.


Καταλήψεις: Ο δρόμος για τη νίκη

1 Φλεβάρη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 12Μ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση τα έχει βρει σκούρα μπροστά στο κίνημα των καταλήψεων. Βρισκόμαστε πια στον πέμπτο γύρο συνελεύσεων, η πλειοψηφία των σχολών βρίσκονται σε κατάληψη και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταθέσει το νομοσχέδιο. Το φοιτητικό κίνημα ήδη παίζει τον ρόλο του πυροδότη, οι αγρότες συνεχίζουν τα μπλόκα, οι εργαζόμενοι στην Υγεία προχωράνε σε απεργίες και κερδίζουν ενάντια στις απολύσεις που ήθελε να προχωρήσει ο Άδωνης.

Η Ν.Δ είναι τρομοκρατημένη από τις κινητοποιήσεις και καταφεύγει στις συκοφαντίες, στις απειλές και στις απεργοσπαστικές απόπειρες. Στην αρχή προσπάθησε να σπάσει τις καταλήψεις, στέλνοντας τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτινάξει την οργή μας, να κλιμακωθούν οι συνελεύσεις και ο ένας σύλλογος μετά τον άλλο να προχωράει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις.

Αφού δεν κατάφεραν να αποκρύψουν τις κινητοποιήσεις όσο και αν το προσπάθησαν, σειρά πήραν τα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα και τα τηλεπαράθυρα να μιλούν για υποτιθέμενες μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις ενάντια στην σιωπηλή πλειοψηφία. Ούτε αυτό απέδωσε. Οι συνελεύσεις μαζικοποιήθηκαν ακόμα πιο πολύ και συνέτριψαν τα πλαίσια υπεράσπισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της αντικατάληψης που κατέβαζε η ΔΑΠ όπου μπορούσε να εμφανιστεί. Η συνέχεια είχε τις απειλές των δικαστηρίων και τους εισαγγελείς να διατάζουν κατεπείγουσες προκαταρκτικές εξετάσεις για να επιτεθούν ποινικά στις καταλήψεις. Το τελευταίο χαρτί είναι η ηλεκτρονική εξεταστική με απειλές προς τους συλλόγους ΔΕΠ και εξαναγκασμούς. Και αυτές οι επιθέσεις όμως βρίσκουν τις απαντήσεις τους. Οι καταλήψεις συνεχίζουν και οδηγούν την ΠΟΣΔΕΠ να κηρύξει απεργία μαζί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο των καταλήψεων την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12μ στα Προπύλαια. Το ψήφισμα που πέρασε στην ΠΟΣΔΕΠ παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και καλεί σε καθημερινές στάσεις εργασίας και κάλυψη στους καθηγητές που αρνούνται τις ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Έχουμε την δύναμη να τους τσακίσουμε, δεν τους φοβόμαστε, αυτοί μας φοβούνται. Συνεχίζουμε με καταλήψεις, διαρκείας, οργανώνουμε τις συνελεύσεις και πλημμυρίζουμε την Αθήνα την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με τους απεργούς στο δημόσιο, τους εργάτες της υγείας στα νοσοκομεία, τους απεργούς στα σχολεία, στους δήμους, παντού.

Εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη νίκη. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες, με καταλήψεις και απεργίες μέχρι τη νίκη. Οι δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται στις συνελεύσεις και στις πορείες, να βρεθούν μαζί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δίνουν σκληρές μάχες όλο αυτό το διάστημα ενάντια στην ακρίβεια και την φτώχεια, ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές.

Τώρα είναι η στιγμή για τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Οργανώνουμε τις σχολές μας και ταυτόχρονα ξεσηκώνουμε τους εργατικούς χώρους γύρω από τα πανεπιστήμια. Η εικόνα στο τελευταίο συλλαλητήριο, οι απεργοί από το Συντονιστικό των νοσοκομείων να ανακοινώνουν στα μπλοκ των καταλήψεων την υποχώρηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις 6.000 απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία που είχε ανακοινώσει, μπορούμε να την γενικεύσουμε με ένα κίνημα που όχι μόνο θα μπορέσει να σταματήσει την επίθεση στην παιδεία αλλά που μπορεί να την γκρεμίσει συνολικά.

Πολεμική απειλή

Η κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί να διαλύσει την Υγεία και την Παιδεία, προβάλλει σαν επιτυχία τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35. Την ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και η υγεία, σκορπάει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που κλιμακώνουν την πολεμική απειλή. Δηλαδή η εργατική τάξη και η νεολαία να δέχονται επιθέσεις για να γίνει η Ελλάδα ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Μέση Ανατολή. Οι καταλήψεις και οι απεργίες μας συνδέονται άμεσα με το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, οι σημαίες και το λευτεριά στην Παλαιστίνη ξεσηκώνουν τις συνελεύσεις και τις απεργίες.

Μπροστά μας έχουμε την απεργία στις 28 Φλεβάρη στον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Την μέρα που φάνηκε πεντακάθαρα πως οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν όπως δολοφόνησαν δεκάδες φοιτητές και όχι μόνο. Αμέσως μετά 8 Μάρτη ξανά απεργία με τις γυναίκες μπροστά ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και του πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια. Ήδη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ και δεκάδες φοιτητικές καταλήψεις έχουν πάρει αποφάσεις από μαζικές συνελεύσεις.

Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε. Όχι μόνο για να τους γκρεμίσουμε αλλά για να δυναμώσουμε την στρατηγική πως η πραγματική ανατροπή δεν έρχεται με τις εκλογές αλλά με ένα κίνημα που μπορεί να επιβάλλει στους χώρους και στο δρόμο τα δίκια του. Για να ανοίξουμε συνολικά την προοπτική όχι μόνο για μια άλλη παιδεία αλλά για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Για την επανάσταση και τον Σοσιαλισμό.

ΣΕΚ στις Σχολές


Συμμετέχουμε στην πανελλαδική πορεία αύριο 12μμ στα Προπύλαια!

Ξεκινάμε 4πμ την Πέμπτη από την Ακαδημία για την Αθήνα.

Resistance EAAK


Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη – Πάρτε πίσω τα μέτρα

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη – Πάρτε πίσω τα μέτρα
Η 8 Φλεβάρη να μείνει στην ιστορία

Το πλήθος φοιτητών που πλαισίωσε τις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και πήρε μαζικές αποφάσεις αγώνα, αλλά και τα σημερινά (1/2) πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια δίνουν ένα μαζικό και ξεκάθαρο μήνυμα ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ του αγώνα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τον δίκαιο νεολαιίστικο αγώνα δεν έπιασαν τόπο. Προστέθηκαν περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά στις αποφάσεις αγώνα για δωρεάν σπουδές. Η συντεταγμένη προβοκάτσια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης έπεσε στο κενό.

Η μαζικότητα και η συνέχιση των κινητοποιήσεων έχει θορυβήσει το σύστημα και την κυβέρνηση η οποία “πονοκεφαλιάζει” μήπως και πάρει αυτή η κινηματική κατάσταση συνολικότερες διαστάσεις. Τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί άνθρωποι που στενάζουν κάτω από την ακρίβεια πρέπει να συνεχίσουν την πάλη τους και να βγουν οργανωμένα μαζικά και ενιαία στους δρόμους, ενάντια στην πολιτική του συστήματος. Πρώτα από όλα όμως πρέπει οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να μαζικοποιήσουν τις γραμμές του αγώνα.

Να φουντώσουν οι μαθητικές καταλήψεις ενάντια στο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και το νέο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια.

Στις 8 Φλεβάρη, μέρα του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οφείλουν να καλέσουν απεργία ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την τράπεζα θεμάτων και την ΕΒΕ, ενάντια στην τρομοκρατία και τις διώξεις εκπαιδευτικών. Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν δίνεται ένας τόσο σοβαρός αγώνας για δωρεάν σπουδές ενάντια σε μια παιδεία λίγων και εκλεκτών.
Να κλιμακωθεί ο αγώνας στις 8 του Φλεβάρη στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια. Η νεολαία παλεύει και μπορεί να νικήσει. Οι εκπαιδευτικοί οι μαθητές, οι γονείς και οι εργαζόμενοι δεν θα την αφήσουμε να παλεύει μόνη της. Στηρίζουμε τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις , τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δουλειά, σπουδές, ζωή με δικαιώματα θα κατακτήσουμε με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις!

– Κάτω το νομοσχέδιο Πιερακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καμία αναθεώρηση του Άρθρου 16 του συντάγματος.
– Κάτω ο νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση
– Καμία αξιολόγηση. Αυξήσεις στους μισθούς
– Άμεση απόσυρση της τράπεζας θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
– Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τις ελευθερίες λαού και νεολαίας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Κάλεσμα στην Πανελλαδική Διαδήλωση Πεμ.8/2, Προπύλαια, 12.00

Αγώνας από τα κατω για δημόσια & δωρεάν παιδεία κ μέριμνα Χωρίς εταιρείες, μπάτσους & ταξικούς φραγμούς

ΣΦ Αρχιτεκ., Χημικού, Ηλεκτρ- Μηχανολόγων Μηχ., Δασολογίας, Γεωλογίας, ΤΕΠΑΕ

Image


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο είναι μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φοιτητής/τρια του φυσικου.Το σκεπτικό γύρω από αυτό είναι η οργάνωση στην βάση, δηλαδή την οργάνωσή μας μέσα από οριζόντιες διαδικασίες στις οποίες ο λόγος και η θέση του καθενός είναι ισότιμη, και η διαδικασία η ίδια δεν καθορίζεται από κομματικές δομές ή/και προειλημμένες αποφάσεις. Ο κόσμος μέσα από αυτή την οριζόντια διαδικασία συνδιαμορφωσης και κατάθεσης πολιτικού σκεπτικού συγγράφει το πλαίσιο, το οποίο κατατίθεται στην γενική συνέλευση του συλλόγου.Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης, το ίδιο το σώμα αναλαμβάνει την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει, μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες των συντονιστικών.Μόνο έτσι σπάει στην πράξη η λογικη της ανάθεσης και παύει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που διαμορφώνουν και σε αυτούς που υλοποιούν τον πολιτικό λόγο.

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών

Μέσα στον Φλεβάρη θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο – αλλά καθόλου αναπάντεχο – νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ’ τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς, η οποία επέβαλε όλο και παραπάνω ταξικούς φραγμούς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ), ο οποίος έκανε πιο δύσκολη τόσο και την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο, πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών, και τον κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

Το δρόμο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστρωσε η ΕΒΕ, η μείωση των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων που θεσμοθετήθηκαν από τον νόμο 4777 και προηγούμενους νόμους. Το κράτος επιθυμεί να δώσει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει την μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρώντας να αναθέσει μεγάλο μέρος της σε ιδιώτες.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας στείρος χώρος ακαδημαϊσμού και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως θα ήθελε το κυρίαρχο συστημικό αφήγημα να είναι. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά, και δρούμε πολιτικά, μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και ποινικοποίηση των δράσεών μας, δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε: αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο από τον ατομικό.

Αγώνας ενάντια του νέου νομοσχεδίου και καταστολή αυτού

Μετά την εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΕΜΠ το πρωί της Δευτέρας (15/01), από πρωτοβουλία φοιτητριών της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακολούθησε άλλη μία αντίστοιχη ενέργεια στην κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΑΠΘ το μεσημέρι της Πέμπτης (01/02) από φοιτητικούς συλλόγους και έληξε το ίδιο απόγευμα με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777 . Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η “ασφάλεια” των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκων-φαντασμα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης παρατηρείται ο ευτελισμός του ασύλου, ενός κεκτημένου που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αμφισβητείται (νόμοι, μπάτσοι) και είναι χρέος των αγωνιζόμενων φοιτητών να αντισταθούν με κάθε μέσο ώστε να υπάρχει μία σταθερή υπεράσπιση του χώρου που ζούμε, ζυμωνόμαστε και δρούμε.

Γιατί με τις καταλήψεις;

Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.

Νέος Ποινικός Κώδικας-Το νομικό οπλοστάσιο αναβαθμίζεται

Το κράτος δεν έχει ούτε ηθική, ούτε έναν παν-ανθρώπινο κώδικα αξιών ως πυξίδα. Αντ’ αυτού έχει συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά να εξυπηρετήσει. Ο Νόμος, ως μεγάλη εικόνα, είναι τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και μία θεσμική αποκρυστάλλωση του ταξικού και κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται διαχρονικά. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο αν ρίξουμε μία ματιά στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος με πρόσχημα την εξάλειψη της έμφυλης βίας και προστασίας του φυσικού πλούτου προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Αύξηση των ποινών πέρα από κάθε έννοια αναλογικότητας και εισαγωγή νέων αδικημάτων όπως διατάραξη λειτουργίες νοσοκομείων.

-Κατάργηση των αναστολών των ποινών και εισαγωγή κοινωφελούς εργασίας.

-Τεράστιο κόστος σε παράβολα και υπέρογκες χρηματικές ποινές.

-Ποινικοποίηση των κοινωνικών φρονημάτων.

-Απουσία των μπάτσων ως μάρτυρες στις δίκες, θεωρώντας αλήθεια ο,τι έγραψαν στην αρχική τους κατάθεση στο τμήμα.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτές οι διατάξεις θα εφαρμοστούν για την σύλληψη και τιμωρία μεγάλων βαρόνων ναρκωτικών, κυκλωμάτων σωματεμπορίας, βιαστών/ παιδοβιαστών κ.λπ. Ενδεικτικά, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε το κράτος για τους μπάτσους στις σχολές και τον ν.4777, αλλά όπως εχθές έτσι και 3 χρόνια, οι μεγάλες επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι πιο βίαιες επιθέσεις των μπάτσων εξαπολύθηκαν σε εμάς τους/ις φοιτητ(ρι)ές και σε αγωνιστ(ρι)ες γενικότερα. Βλέπουμε ήδη ποιους στοχοποιεί η αντιτρομοκρατική, φοιτητικές πορείες βάζοντας στελέχη της αντιτρομοκρατικής με πολιτικά γύρω τους, συντονιστικά γενικών συνελεύσεων σε καταλήψεις εντός του ασύλου κ.ο.κ. . Ο νέος Π.Κ. είναι μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στα κατώτερα ταξικά και κοινωνικά στρώματα, στον αγωνιζόμενο κόσμο που θέλει να βαφτίσει τρομοκράτες και για αυτό στεκόμαστε απέναντι του.

Διεκδικήσεις:
-Να εμποδίσουμε τη ψήφιση του νέου ν/σ Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ)
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε

-Όχι στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικής εξεταστικής κατά την διάρκεια της κατάληψης

-Να πάρουν άμεσα θέση οι καθηγητές του τμήματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

-Όχι στον νέο Π.Κ.

Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους με Ανοιχτά Πλαίσια
-Συμμετοχή στο συντονιστικό στην Αθήνα ενόψει της πανελλαδικής μέρας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
-Κατάληψη της σχολής 05/2-09/2 και Δευτέρα 12/02
-Πιθανή κατάληψη, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης 07/02 και κάλεσμα σε συνέλευση με εργάτες και σωματεία
-Πορεία Πέμπτη 8/2 12:00 Καμάρα
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις για τον νέο Π.Κ. Και την σύνδεσή του με κοινωνικούς αγώνες

-Μοίρασμα κειμένων σε σχολεία

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΣΦ ΦΥΣΙΚΟΥ


Ανοιχτό πλαίσιο συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης σφ μαθηματικού


Πορεια εναντια στα ιδιωτικα πανεπιστημια


Πανεκπαιδευτική ΠΟΡΕΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Πέμπτη 08/02 12:00 Πορεία Καμάρα

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης ΦΣ Γεωλογίας


Πρόγραμμα κατάληψης ΣΦ Κτηνιατρικής

12.00 Στήριξη των κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

20.00 Μάθημα Swing (θα ακολουθήσει μπαρ και social dancing)


Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Oι εξαγγελίες για το νέο σχέδιο νόμου συνοδεύτηκαν από μια σειρά ερωταπαντήσεων οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ, αναφορικά με τα λεγόμενα -ψευδώς αναφερόμενα ως- «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Ωστόσο, εμείς προτιμούμε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις για την επόμενη ημέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: FAQ Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ως Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, εναντιωνόμαστε στο σχέδιο νόμου που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της Παιδείας. Μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και όλη την κοινωνία, υπερασπιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο με δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα, ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς και θα παράγει έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες!

Καμία σκέψη για παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος και για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κοινοί αγώνες μαθητών/φοιτητριών/εργαζομένων για δωρεάν, δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση για όλες

Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Παράρτημα Θεσσαλονίκης

IG/X: @serete_skg
unionresearchers.wordpress.com
union.researchers.thess@gmail.com


Πέμπτη 8/2 : 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ  + 3ΩΡΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΤΩΡΑ να πάρουν αποφάσεις  η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !

ΟΛΟΙ-ΕΣ  ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ , 12Μ.Μ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας στον πρωινό κύκλο( 8-11π.μ. ),

 συμπληρωματική στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ( 11-2μμ)

ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ!

Η μεγαλειώδης συμμετοχή με συντριπτικά ποσοστά του κλάδου στην Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση έφερε σε αδιέξοδο το ΥΠΑΙΘΑ. Πλέον δεν μπορεί να κρύψει ότι η αξιολόγηση δεν προχωρά και συναντά σοβαρή αντίσταση στους εκπαιδευτικούς. Τρία χρόνια τώρα προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση και δεν τα καταφέρνει. Η αυτοαξιολόγηση έχει μετατραπεί σε παρωδία και στην ατομική αξιολόγηση ομολογεί την ήττα του, ανακοινώνοντας εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής που δεν ξεπερνούν το 15% πανελλαδικά στους/στις νεοδιόριστους/ες, κι αυτό μόνο με καθεστώς τρομοκράτησης. Ο κλάδος έχει απαντήσει. Παρά τον εκβιασμό στις/στους νεοδιόριστες/ους με τη μη μονιμοποίησή τους, χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή.

 Το ΥΠΑΙΘΑ για να ξεφύγει από το τέλμα, ενεργοποίησε την Α2 φάση της αξιολόγησης και μετέτρεψε όλες/ους τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε αξιολογητές. Παράλληλα, σταδιακά επεκτείνει την αξιολόγηση σε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και με αυτούς που έχουν 20-30 χρόνια υπηρεσία. Και  τώρα επιστρατεύει το συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια!,  ευελπιστώντας πως έτσι θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών.

 Η κυβέρνηση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Στους φοιτητές στέλνει τα ΜΑΤ, στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στον εξευτελισμό των τηλεξετάσεων τους εισαγγελείς, τους εκπαιδευτικούς ως συνήθως τους οδηγεί στα δικαστήρια.

 Θυμίζουμε ότι η απεργία αποχή είναι σε ισχύ μέχρι την εκδίκασή της και την επίδοση της απόφασης στις ομοσπονδίες.

 Όποια, όμως, κι αν είναι η απόφαση των δικαστηρίων και όποτε κι αν αυτή βγει, υπάρχει συνδικαλιστικός δρόμος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα το πράξουμε.

Καλούμε τις ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ:

 • να προκηρύξουν ΤΩΡΑ απεργία για αύριο και να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
 • Να επαναπροκηρύξουν άμεσα νέα απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση,  αν αυτή βγει παράνομη , υπηρετώντας την ομόφωνη απόφαση του κλάδου για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση.

Ως Γ΄ΕΛΜΕ-Θ :

 • για αύριο Πέμπτη,8-2,   προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας στον πρωινό κύκλο, συμπληρωματική στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ,   ώστε να είναι η αυριανή μέρα, ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
 • προχωράμε σε υλοποίηση της απόφασης της πρόσφατης ΓΣ μας ( 31-1-2024)  για επαναπροκήρυξη  της απεργίας αποχής από την ατομική αξιολόγηση, σε περίπτωση που η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ βγει παράνομη και η ίδια δεν την επαναπροκηρύξει .Καλούμε να την προκηρύξουν όλες οι ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ.

Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα να σταθούν στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών και να κηρύξουν τώρα απεργία συμπόρευσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική  πολιτική της κυβέρνησης.

 Ο κλάδος έχει μιλήσει και έχει δώσει σαφή απάντηση και σήμερα και τα τελευταία τρία χρόνια. Καμία οπισθοχώρηση από τον αγώνα μας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Γιατί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πάει την απεργία μας στα δικαστήρια, επιτίθεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Τώρα είναι η στιγμή τα σωματεία της εκπαίδευσης να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και να συγκροτήσουν μέτωπο που θα ανατρέψει την πολιτική της.

Την Πέμπτη 8-2-, οι εκπαιδευτικοί πιο μαζικά και αποφασιστικά  ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους φοιτητές/τριες τους μαθητές/τριές μας κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Μένουμε ενωμένοι, ενημερωνόμαστε από τα σωματεία μας και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Όλες και όλοι αύριο στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Καμάρα στις 12μμ 

Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη!

Μοιραστείτε το άρθρο