Ηχηρό, μαζικό όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τεράστιο σε όγκο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Τεράστιο σε συμμετοχή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες μέλη συλλόγων σχολών που είναι υπό κατάληψη, μαθητ(ρι)ες, μέλη συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, σωματείων εργαζόμενων στα ΑΕΙ, των ΕΛΜΕ και των συλλόγων δασκάλων έδωσαν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση, στην πιο μαζική κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων.

Το παρών έδωσαν μέλη φοιτητικών συλλόγων από όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, από τα πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Ιονίου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Δημοκρίτειου Θράκης, Αιγαίου, ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πάνω από 250 τμήματα.

Τεράστιο σε όγκο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – photo Chris Avramidis

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συλλογικοτήτων, μελών συλλόγων και σωματείων διδασκόντων και προσωπικού των ΑΕΙ, των ΕΛΜΕ, εργατικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων, διαδήλωσαν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαιτώντας δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί, έχοντας προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση 8 σύλλογοι ΔΕΠ. «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης» τονίζεται στο κείμενο που υπογράψουν οι:

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών

Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου

Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ)

Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΕΣΔΕΠ:

Σε πανελλαδική στάση εργασίας καλεί η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου. «Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού» τονίζει. «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες» συμπληρώνει.

Η  ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας.


Μαζική η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία. Πλήθος φοιτητικών συλλόγων, καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών, ενώσεων πανεπιστημιακών, συνδικάτων εργαζομένων, εκπαιδευτικών (απεργία ΕΣΔΕΠ, στάσεις ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ) συμμετέχουν στη  σημερινή πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία στην Αθήνα (Προπύλαια 12:00). Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στις 12.00 στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο μετέχουν χιλιάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

“Θα βουλιάξει η Αθήνα” έγραφε το πανό των φοιτητ(ρι)ών στο Σύνταγμα χθες βράδυ. Την ώρα που αποχωρούσαν προς το μετρό, κυκλώθηκαν από μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ (Δράση), ενώ ακολούθησαν τζιπ της ΟΠΚΕ -που καβάλησαν στην πλατεία (!)- και ΜΑΤ. Οι ένστολοι προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο φωτογράφων και δημοσιογράφων και τελικά προσήγαγαν τους/τις φοιτητές/τριες στο ΑΤ Κυψέλης. –

Δέκα φοιτητές ξεφτιλίζουν την ΕΛ.ΑΣ – Προσαγωγές στο Σύνταγμα, το βράδυ της Τετάρτης 7/2 – BINTEO

8/2 – Πανελλαδική πανεκπαιδευτική κραυγή αγωνίας: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία!

Μοιραστείτε το άρθρο