ΓΑΛΛΙΑ Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών με αυτόνομες δράσεις και την Αγροτική Συνομοσπονδία να καλεί σε διαρκή κινητοποίηση

Παρίσι. Επιμέλεια: Ηρώ Σιαφλιάκη

Σε ένταση παραμένει το «Αγροτικό ζήτημα» στη Γαλλία με χιλιάδες τρακτέρ να μπλοκάρουν τους δρόμους της χώρας. Arras, Caen, Rodez, Eyguians in Hautes Alpes, La Rochelle, Périgueux, Angoulême, Châteauroux, Vesoul, Limoges, Pau και Mûrs-Erigné στο Maine-et-Loire, Saint-Berthevin στη Mayenne, Epinal, Puy-Saint-Martin στο Drôme, Nevers-Marzy, Aix d’Angillon στο Cher… στους κυκλικούς κόμβους, στα σούπερ μάρκετ, σε αγορές, μπροστά από τις νομαρχίες… Η Αγροτική Συνομοσπονδία (Confédération paysanne) με ανακοίνωσή της την 1η Φεβρουαρίου καλεί σε συνεχή κινητοποίηση, καθώς τα βασικά αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών, ο κοινός παρονομαστής αυτής της αγροτικής οργής.

Εδώ και μήνες οι αγρότες έδειχναν με δράσεις την οργή τους που φαίνεται δικαιολογημένη. Όταν στη Γαλλία, μια μεγάλη αγροτική χώρα, υπήρχαν 10 εκατομμύρια αγρότες το 1945, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μόνο 400.000 αγρότες έμειναν το 2019. Ένας ολόκληρος κόσμος εξαφανίστηκε. Η τρελή αύξηση της παραγωγικότητας σάρωσε τα πάντα, η γη συγκεντρώθηκε σε λίγα χέρια, κι οι επιχειρηματίες-αγρότες ασχολούνται με τις επιδοτήσεις και τα φυτοφάρμακα.

Όμως τις τελευταίες μέρες κι ιδιαίτερα από το σαββατοκύριακο πολλαπλασιάστηκαν οι δράσεις και είχε δοθεί το σήμα να αποκλειστεί το Παρίσι. Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και μεγάλη αστυνομική δύναμη προστατεύουν τη διεθνή αγορά τροφίμων του Rangis προκειμένου να αποτραπεί η ‘πολιορκία’ της πόλης.

Τελικά την Τετάρτη αργά το απόγεμα 91 άτομα συνελήφθησαν μετά την εισβολή στην αγορά και παραμένουν σε κράτηση.

Στο αρχή, το κίνημα ελεγχόταν πλήρως από την FNSEA, ένα λόμπι των αγροτικών επιχειρήσεων που συνδέεται με την κυβέρνηση και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά των αγροτών. Όμως τώρα πια, το κίνημα μάλλον ξέφυγε από τον έλεγχό του μεγαλύτερου αυτού συνδικάτου κι οι αγρότες ανέλαβαν δράση αυτόνομα κι αυθόρμητα σε πολλές περιπτώσεις. Θυμίζουμε ότι οι ανισότητες είναι τεράστιες στη γεωργία, με το 80% των επιδοτήσεων να δίνονται στο 20% των μεγαλο-αγροτών. Πολλοί μικροί αγρότες οδηγούνται στη μιζέρια και στην αυτοκτονία ενώ ο Arnaud Rousseau επικεφαλής της FNSEA, δηλώνει αγρότης ενώ, ανάμεσα στα άλλα, είναι πρόεδρος του ομίλου Avril, μιας πολυεθνικής αγροτικής επιχείρησης που ειδικεύεται στο πετρέλαιο, με έσοδα άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Σε τριάντα διαμερίσματα έγιναν σημαντικές δράσεις, συχνά ξεφορτώθηκαν τόνοι κοπριάς έξω από νομαρχίες και άλλα δημόσια κτίρια ενώ στο Quimper στη Βρετάνη οπου αργάτες όργωσαν 300 μέτρα ασφάλτου στις 30.1.

Ανάμεσα σε άλλα, ένας χώρος στάθμευσης Leclerc είχε « οργωθεί» στις 26.1 στο Clermont του Hérault

Στο SCA Ouest, το κεντρικό γραφείο προμηθειών της Leclerc, εικοσι χιλιόμετρα από τη Νάντη, που προμηθεύει τα 49 καταστήματα και τα 72 στη νότια Βρετάνη και στο Pays de la Loire και μπλοκαρίστηκε από το βράδυ της Δευτέρας. Εξαιρετική στρατηγική αν λάβει κανείς υπόψη πως τα (συχνά τεράστια) επαρχιακά σούπερ μάρκετ στύβουν τους μικρούς αγρότες για να βγάλουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους τους. Η δικαστική πίεση το πρωί της Τετάρτης δεν απέδωσε καρπούς : οι αγρότες της Confédération Paysanne 44, της GAB44, της CIVAM44 και μη συνδικαλιστικά μέλη αποφάσισαν να διατηρήσουν τον αποκλεισμό για αόριστο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ ώστε να συμμορφωθούν επιτέλους με το νόμο Egalim: Στο κάλεσμά τους δηλώνουν :

Η τιμή των προϊόντων που πληρώνονται στους αγρότες πρέπει να αναπροσαρμόζεται στο κόστος παραγωγής.

Η δέσμευση για την παροχή 20% βιολογικών τροφίμων στη συλλογική εστίαση πρέπει να τηρηθεί.

Η συλλογικότητα ζητά να εγκαταλειφθούν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Τέλος, ζητάμε δίκαιη αμοιβή για τα πρότυπα που μας έχουν επιβληθεί.

Καλούμε όλους όσοι συμμερίζονται αυτά τα αιτήματα να έρθουν και να ενωθούν μαζί μας στο χώρο. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει σίγουρα αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το κίνημα υποστηρίζεται από το 80 % των Γάλλων. Πολλοί μιλούν για πιθανότητα να ξεχειλίσει το κίνημα (στο οποίο ήδη προστέθηκαν οι ψαράδες), τα ίδια τα συνδικάτα εκφράζουν έκπληξη για την κλίμακα της κινητοποίησης, κι ενώ όλοι θυμούνται πάντα τους περσινούς αγώνες για τις συντάξεις, κάποιοι βλέπουν γενική απεργία. Στις 25 Ιανουαρίου, η CGT κάλεσε τους ακτιβιστές της, “όπου είναι δυνατόν, να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν ότι τα αιτήματα των εργαζομένων, τα αιτήματα των μισθωτών, των εργατών και των αγροτών θα ικανοποιηθούν. Οι συζητήσεις μας θα πρέπει να βοηθήσουν στη διεύρυνση της κινητοποίησης και να δημιουργήσουν συγκλίσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να ζήσουμε καλά από τη δουλειά μας”

Τέλος, η Confédération Paysanne, ιστορικά αριστερή ένωση του αγροτικού επαγγέλματος, αντίθετη στον παραγωγισμό , “επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της με τα κινήματα των αγροτών με τα κινήματα των αγροτών στη Γαλλία. Και θυμίζει πως εδώ και 25 χρόνια, κατήγγειλε ήδη τις συνέπειες του φιλελευθερισμού, από τον Larzac μέχρι το Seattle”.

Μοιραστείτε το άρθρο