Οι κινητοποιήσεις των αγροτών εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Από τη Γαλλία μέχρι την Ολλανδία και το Βέλγιο, την Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, η ΕΕ τις τελευταίες 4 εβδομάδες βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη οργή των αγροτών  που διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη. Οι αγρότες στην Ευρώπη εντείνουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση του κόστους παραγωγής, τους πράσινους κανόνες και την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, παρότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παρέχουν ελάχιστη κάλυψη για  ενημέρωση των πολιτών.

Στην Ελλάδα οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα μπλόκα σε Λάρισα και Κεντρική Μακεδονία και με το μεγάλο συλλαλητήριο που προετοιμάζουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica.

Η οργή των αγροτών είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από πολιτικές της ΕΕ, την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, των λιπασμάτων, παράλληλα με τη μείωση της τιμής των προς διάθεση προϊόντων τους και κατάργηση ή μείωση επιδοτήσεων  που οδηγεί την ευρωπαϊκή παραγωγή σε κατάρρευση, καθώς και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλοί αγρότες υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή υπονομεύεται από εισαγωγές με χαμηλότερα πρότυπα παραγωγής. Αντιτίθενται επίσης στις απαγορεύσεις φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων που επιβλήθηκαν από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, καθώς και σε μια νέα συνθήκη της ΕΕ που θα μπορούσε να επιτρέψει την εισαγωγή περισσότερου βοείου κρέατος Βραζιλίας και Αργεντινής. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστούν αυτές τις χώρες επειδή δεν υπόκεινται σε αυστηρά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

Πολλοί δρόμοι στη Γαλλία είναι αποκλεισμένοι και οι αγρότες έχουν φτάσει στις πύλες του Παρισιού και δηλώνουν αποφασισμένοι “να μείνουν για όσο χρειαστεί”.  Κοπριά και τα αγροτικά απόβλητα αφέθηκαν μπροστά από δημόσια κτίρια και μπάλες σανού σκορπίστηκαν σε εστιατόρια φαστ φουντ.

Στου Λουξεμβούργο εξαγριωμένοι αγρότες έχουν αποκλείσει το κέντρο για τρεις ημέρες ως μέρος της συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας τους. Σήμερα έγινε γνωστό από την αλυσίδα διανομής τροφίμων Aldi ότι θα στείλει δικαστικό επιμελητή στο κέντρο διανομής της στο Vaux-sur-Sûre, καθλως οι αγρότες παρεμπόδισαν δύο κέντρα διανομής της Aldi: ένα στο Gembloers στη Ναμούρ και το άλλο στο Vaux-sur-Sure στο Λουξεμβούργο.

Γερμανοί και Ολλανδοί αγρότες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με αυτό που θεωρούν άδικες και απρόβλεπτες αποφάσεις των κυβερνήσεων για τη γεωργία. Πέρυσι, Ολλανδοί αγρότες έκλεισαν δρόμους, πέταξαν κοπριά στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα σπίτια πολιτικών ενάντια στους κανονισμούς που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Οι διαμαρτυρίες έχουν επίσης εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της Γερμανίας , αν και έχουν κυρίως εθνικό χαρακτήρα. Οι αγρότες είναι οργισμένοι με τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, που όπως λένε θα τους οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Στην Ισπανία η Asaja, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών, συντονίζει τοπικές και εθνικές διαδηλώσεις και συνεργάζεται με την Copa-Cogeca για να προγραμματίσει διαδήλωση είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την ΕΕ.

Στη Ρουμανία, τη χώρα της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτών (περίπου 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), μέλη των τομέων της γεωργίας και των μεταφορών διαδηλώνουν από τις 10 Ιανουαρίου. Έχουν καταθέσει 47 αιτήματά, τα οποία περιγράφονται σε ένα έγγραφο 20 σελίδων που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση και περιλαμβάνουν μείωση του φόρου ντίζελ, τη μείωση της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης για μηχανοκίνητα οχήματα (RCA) και τον τερματισμό αυτού που θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός από την Ουκρανία, όπου οι οδηγοί έχουν λιγότερα λειτουργικά έξοδα. και δεν απαιτούνται άδειες μεταφοράς για να λειτουργήσουν στην ΕΕ.

Αγρότες μπλοκάρουν έναν αυτοκινητόδρομο στο Jossigny, ανατολικά του Παρισιού, την Τρίτη 30/1. ΦΩΤΟ:: AP/Christophe Ena
Βέλγοι αγρότες κλείνουν οδικές αρτηρίες στην τέταρτη ημέρα διαμαρτυριών τους. ΦΩΤΟ: AP/RafCasert

 

Γερμανοί αγρότες πραγματοποίησαν μια εβδομάδα εθνικών απεργιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. ΦΩΤΟ: CLEMENS BILAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock
“Το μέλλον των παιδιών μας βρίσκεται στις πράξεις μας!! Flămânzi 1907 – Afumați 2024”, γράφει ένα μεγάλο λευκό πανό σε ένα φορτηγό στο Afumati, που αναφέρεται σε μια ιστορική εξέγερση των αγροτών στη Ρουμανία πριν από έναν αιώνα. ΦΩΤΟ: Lola García-Ajofrín/Al Jazeera

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των αγροτών σε όλη την Ευρώπη κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες. Ξεκίνησε το 2019 με Ολλανδούς αγρότες να μπλοκάρουν δρόμους σε όλη την Ολλανδία για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό των εκπομπών αζώτου. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν στα τέλη του 2023. Στα τέλη Δεκεμβρίου, Πολωνοί οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν τη συνοριακή διέλευση Medyka με την Ουκρανία, απαιτώντας να αποκατασταθούν οι άδειες για τους Ουκρανούς οδηγούς. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου, οι Πολωνοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις φθηνές εισαγωγές. Στις 15 Ιανουαρίου στη Γερμανία, 10.000 αγρότες — συνοδευόμενοι από 5.000 τρακτέρ — διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στα σχέδια για περικοπή των επιδοτήσεων για τα γεωργικά καύσιμα.

Στις 15 Ιανουαρίου στη Γερμανία, 10.000 αγρότες — συνοδευόμενοι από 5.000 τρακτέρ — διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στα σχέδια για περικοπή των επιδοτήσεων για γεωργικά καύσιμα.

Tα βίντεο από τις διαδηλώσεις έχουν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα κλιπ με τρακτέρ που κλείνουν έναν δρόμο στη Γερμανία συγκέντρωσε περισσότερες από επτά εκατομμύρια προβολές στο TikTok και πλάνα με Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά και άχυρο σε ένα κυβερνητικό κτίριο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο προβολές. Μια συλλογή βίντεο με τρακτέρ που κλείνουν δρόμους σε πολλές χώρες – συνοδευόμενη από το μήνυμα «ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. Η επανάσταση όλης της Ευρώπης ενάντια στις κυβερνήσεις, την ΕΕ και την ατζέντα του 2030» – κυκλοφόρησε ευρέως στο WhatsApp.

Οι πιο βίαιες διαδηλώσεις έγιναν στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Από τα μέσα Ιανουαρίου, χιλιάδες αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους, έκαψαν λάστιχα και σκόρπισαν κοπριά στις εισόδους διαφόρων διοικητικών κτιρίων σε όλη τη χώρα. Στη νότια Γαλλία, διαδηλωτές βανδάλισαν εμπορεύματα, τα οποία μετέφεραν φορτηγά κρασί και λαχανικά από την Ισπανία και το Μαρόκο για να διαμαρτυρηθούν για τις φθηνές εισαγωγές, σύμφωνα με την Ισπανική Συνομοσπονδία Εμπορευματικών Μεταφορών (CETM).

ΠΗΓΗ: Repoterre, BBC, Guardian, AlJazeera, BuenosAiresTimes

Μοιραστείτε το άρθρο