Αποχώρηση της PRODEA από το λόφο Στρέφη, ο Μπακογιάννης υπερασπίζεται τους επενδυτές

Η PRODEA ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο (24.1.2024) ο Μπακογιάννης (από άγνωστη τοποθεσία) ζήτησε εξηγήσεις για την αποχώρηση του επενδυτή από τον Λόφο Στρέφη (ο νέος δήμαρχος είπε ότι αποχωρεί άμεσα, εμείς μόνο σαν φήμη το ξέρουμε):
«Ο κύριος δήμαρχος οφείλει εξηγήσεις 1ον, γιατί πετάει πάνω από 1 εκ € χορηγία, 2ον , πώς, πετώντας στα σκουπίδια αυτά τα χρήματα πιστεύει ότι θα ξανάρθει οποιοσδήποτε να κάνει οποιαδήποτε χορηγία στον Δήμο Αθηναίων, 3ον, τι θα γίνει τώρα με το έργο. Μίλησε γενικά και είπε ότι οι υπηρεσίες θα προχωρήσουνε. Τι σημαίνει αυτό; Με ποια μελέτη, με ποια δημοπράτηση, με ποιων χρήματα, με ποιο χρονοδιάγραμμα. Εφόσον έχει πάρει μια τόσο μεγάλη απόφαση – καταλαβαίνω γιατί την πήρε, την πήρε για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του – να έρθει τώρα και να μας πει τι θα κάνει από δω και πέρα, γιατί δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στην πρώτη ανάγνωση».
Να του απαντήσουμε εμείς λοιπόν, που ψηφοφόροι του Δούκα δεν ήμασταν ούτε γίναμε ποτέ, και μάλιστα φαίνεται να έχουμε μια κάποια χρόνια αλλεργία στους δημάρχους:
Ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει
· πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε (“Υιοθέτησε την πόλη σου”), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
· πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
· πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
· πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
· πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
· πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
· πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».
Όχι και τόσο άξιος ο μισθός του ξεδιάντροπου ντίλερ επενδυτικών συμφερόντων, γιατί αποδείχτηκε ανεπαρκής στο πόστο αυτό. Θα ‘πρεπε όμως να είναι πιο προσεχτικός. Να ακούσει ας πούμε τον γενικό γραμματέα του Τσιατσιάμη (που αφού έμεινε άνεργος, επέστρεψε στο παλιό του πόστο, αυτό του consulting), όταν μόλις χθες έγραψε:
“ Κλειδί για την επιτυχή κατάρτιση στρατηγικής και ακολούθως την επιτυχή εξέλιξη των παρεμβάσεων, είναι η ευρεία συμμετοχή και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Στα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος αλλά κυρίως οι πολίτες, οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι, ειδικές ομάδες συμφερόντων που επηρεάζονται ή πρόκειται να επηρεαστούν από το πλέγμα των παρεμβάσεων. Είναι όλοι εκείνοι, που συνήθως ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών. Είθισται ο ρόλος τους να υποτιμάται και αυτό αποτελεί διαχρονικά ίσως τον νούμερο ένα παράγοντα αποτυχίας σε πλήθος παρεμβάσεων ανά την Ελλάδα” (το άρθρο στα σχόλια).
Ο Μπακογιάννης υποτίμησε τον αγώνα μας, προσπάθησε να μας εκφοβίσει, μας επιτέθηκε στρατιωτικά και επικοινωνιακά και ΕΧΑΣΕ. Και το πάθημα, δεν έγινε μάθημα. Μακάρι η ήττα του αυτή να είναι η αρχή του ξηλώματος της επέλασης των επενδυτών στη γειτονιά. Εμείς τουλάχιστον, γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε.
ΜΑΣ ΦΥΤΕΨΑΝ ΦΟΒΟ, ΜΑ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΦΤΕΡΑ
ΥΓ. Κώστα χάλια το νέο κούρεμα, σε πετσοκόψανε
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη
Μοιραστείτε το άρθρο