Φεμινιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, Παρασκευή 19/1

«Δεν υπάρχει ελεύθερη γη χωρίς ελεύθερες γυναίκες»

Ελεύθερη Παλαιστίνη – Τερματισμός της ισραηλινής κατοχής

Διεθνιστική φεμινιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Η εκδήλωση οργανώνεται από τις φεμινιστικές συλλογικότητες Κιουρί@, Μαχητικές και Ελεύθερες, Συνέλευση 8 Μάρτη, Το ΜΩΒ
Έναρξη με προβολή παλαιστινιακών ταινιών μικρού μήκους-βίντεοκλιπ.

Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση παλαιστινιακού βιβλίου και θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση με Παλαιστίνιες αγωνίστριες και μέλη φεμινιστικων συλλογικοτήτων που δρουν στην Αθήνα.

Συζητούν:

  • Δρ. Σαχάρ Αλκαουάσμεχ, Διευθύντρια της οργάνωσης ADWAR για την ενδυνάμωση των γυναικών στην Παλαιστίνη, Δυτική Όχθη
  • Ντιάνα Σάμπρι, καλλιτέχνιδα
  • Καρόλ Σανσούρ, Ποιήτρια, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας
  • Νάντα Τοαίρ, Πρόεδρος Ένωσης Επιτροπών Δράσης Γυναικών στην Παλαιστίνη, Δυτική Όχθη
  • Συντονίζει: μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη

Παρεμβαίνουν μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων (Κιουρί@, Μαχητικές και Ελεύθερες, το ΜΩΒ) και άλλες συλλογικότητες που έχουν προσκληθεί.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Οι φεμινιστικές συλλογικότητες που οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση επιθυμούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Ταυτόχρονα θέλουμε να αναδείξουμε την φεμινιστική αντίσταση στην Παλαιστίνη και στην διασπορά δίνοντας τον πρώτο λόγο σε Παλαιστίνιες αγωνίστριες. Σε καιρούς πολέμου και γενοκτονίας νιώθουμε ότι η φεμινιστική οπτική όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι κομβική για να κατανοήσουμε την σχέση αποικιοκρατίας, κατοχής και έμφυλης βίας.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στοχοποιούνται από το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει ακόμα και τα βρέφη ως μελλοντικούς τρομοκράτες.

Προτείνουμε το 2024 να ξεκινήσει με μια φεμινιστική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας (Νομική) που θα είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν και θα είναι αφιερωμένες στον αγώνα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το νέο έτος βρίσκει την Μέση Ανατολή στις φλόγες. Ο πόλεμος και ο εγκληματικός αποκλεισμός στην Γάζα συνεχίζονται. Η προσπάθεια εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού δεν έχει τέλος. Οι Παλαιστίνιες και οι Παλαιστίνιοι βιώνουν δεκαετίες καταπάτησης των δικαιωμάτων τους από την κατοχή και την αποικιοκρατία που επέβαλε με τη βία το Κράτος του Ισραήλ με την εγκληματική συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Η ελληνική κυβέρνηση συναινεί με την Ε.Ε και τις ΗΠΑ, διατηρώντας οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ.

Για εμάς, οι φεμινιστικοί αγώνες μας είναι ταυτόχρονα αγώνες ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης που αποικίζει γη και θηλυκά σώματα, που παράγει οικονομικές ανισότητες και φτώχεια, αγώνες ενάντια στην επεκτατική πολιτική των κυβερνήσεων που δημιουργούν πολέμους.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που συμμετέχουν στην αντίσταση με διάφορους τρόπους και που εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη γη χωρίς ελεύθερες γυναίκες. Θέλουμε να συζητήσουμε και να μάθουμε περισσότερα για όλες αυτές που δεκαετίες τώρα βάζουν τα σώματά τους μπροστά σε όπλα και μπουλντόζες, υπερασπιζόμενες τα σπίτια, τα δέντρα, το νερό και τη γη τους, για όλες αυτές που συμμετείχαν στην Ιντιφάντα, που φυλακίστηκαν, που εργάζονται ως δικηγόροι, νοσηλεύτριες, δασκάλες, γιατροί, καθηγήτριες, εργάτριες γης, που έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των λαϊκών παράνομων δικτύων και επιτροπών,για όλες όσες μέσα από την τέχνη και την γραφή υπερασπίζονται την γη και τα σώματά τους. Θέλουμε να θυμηθούμε όλες αυτές που εργάζονται και παλεύουν ακούραστα σε επισφαλείς συνθήκες, στο σπίτι και σε άλλους χώρους εργασίας.

Είναι όλες αυτές που παρά τις απειλές και τις δολοφονικές επιθέσεις, συνεχίζουν να διαδηλώνουν και να δημιουργούν φεμινιστικές συλλογικότητες καθώς παλεύουν ενάντια στην κατοχή, την αποικιοκρατία και την πατριαρχία.

Καλούμε κάθε άτομο που θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να έρθει στην εκδήλωση μας καθώς και να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην διάδοσή της.

Δείτε https://fb.me/e/86QrmybC5 το event της εκδήλωσης στο facebook.

Μοιραστείτε το άρθρο