Αντίσταση στο αποικιοκρατικό πλιάτσικο των επιχειρηματικών ομίλων στο πανεπιστήμιο και υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας

Εντείνονται οι διεργασίες στην πανεπιστημιακή κοινότητα (καθηγητών, φοιτητών, εργαζομένων) για την οργάνωση της αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια και γενικότερα την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αλλά και για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Μία από τις εκδηλώσεις, το βράδυ της Τρίτης 16/1 στη Νομική σχολή του ΑΠΘ, διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, όπου επικεντρώθηκε στο πανεπιστήμιο που θέλουμε: δημόσιο, κοινωνικό, ελεύθερο, δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο.

Η αν. καθηγήτρια τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Λία Γυιόκα αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, μέρος γενικότερα της επέλασης της αγοράς σε βάρος των κοινών αγαθών. Ένα διευρυμένο πλιάτσικο επιχειρηματικών ομίλων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημιουργώντας νέα αποικία. Παράλληλα με την προώθηση ολιγαρχικών αντιλήψεων στη διαχείριση του πανεπιστημίου. Δυστυχώς με την ανοχή της τάξης των καθηγητών που υπάκουα δέχθηκαν τη διολίσθηση στις νέες πρακτικές, με μείωση του αριθμού των φοιτητών, την καταστολή, την διάρρηξη του πεδίου της συλλογικής επικοινωνίας και διαλόγου.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος του ΣΕΡΕΤΕ Κώστας Σαββόπουλος αναφέρθηκε στην μετατροπή – εξέλιξη του πανεπιστημίου σε επιχείρηση, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των προγραμμάτων που εκπονούνται με βάση την αγορά. Να κατασκευάσουν τον νέο εργαζόμενο υπό διαρκή εκπαίδευση και ανταγωνισμό. Το πανεπιστήμιο γίνεται ο προθάλαμος των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, επισήμανε ιδιαίτερα τα εργασιακά ζητήματα των νέων ερευνητών, με την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν και τα προβλήματα με την χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους των μεταπτυχιακών.

Ο αν. καθηγητής του τμήματος των Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Αλέξανδρος Κιουπκιολής αναφέρθηκε γενικότερα στο ρόλο του πανεπιστημίου με όλα τα προβλήματα που κουβαλάει από τις κρατικές πολιτικές. Αλλά κυρίως μίλησε για το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε. Ένα ελεύθερο και ανοιχτό πανεπιστήμιο, δημόσιου χαρακτήρα, χώρος παραγωγής γνώσεων, ανεξάρτητης σκέψης, κριτικού αναστοχασμού και ελεύθερης έρευνας. Με δημοκρατία και αντιμετώπιση της εσωτερικής ιεραρχίας, που θα μάχεται τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, με τοποθετήσεις πολλών παρευρισκομένων στην εκδήλωση: καθηγητές, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές κ.α., καταθέτοντας στοιχεία που δείχνουν την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μείωση του αριθμού των φοιτητών, του προσωπικού, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Αντίθετα, υποστηρίχθηκε ένα πανεπιστήμιο ελεύθερης πρόσβασης και λειτουργίας στη βάση των αναγκών της κοινωνίας.

Τονίστηκε πάντως η αναγκαιότητα αποτελεσματικής αντίδρασης στα επερχόμενα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνοντας τον αγώνα ενωτικά πανεπιστημιακοί – φοιτητές – εργαζόμενοι. Άπαντες κάλεσαν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 18/1. Για τα μέλη του ΕΣΔΕΠ θα προηγηθεί η μάχη στη συνέλευσή τους. Να φωνάξουμε επιτέλους και να κινηθούμε επιθετικά, είπαν στο τέλος δύο εκ των καθηγητών.

> ΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ INFOLIBRE ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1 – ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εκδήλωση – συζήτηση για την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Νομική Σχ. ΑΠΘ, Τρίτη 16/1 18:00

Μοιραστείτε το άρθρο