Ενημέρωση για τη δίκη τριών μελών της αντιφασιστικής κίνησης Καλαμάτας στις 24 Ιανουαρίου 2024 και κάλεσμα στήριξης

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας στάθηκε με κοινωνική ευθύνη απέναντι στον κίνδυνο διασποράς της Covid19, περιορίζοντας τις δράσεις της σε αναγκαίες πράξεις αλληλοβοήθειας, ακολουθώντας όλα τα σχετικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι οι πιο εκτεθειμένοι απέναντι σε αυτήν την ασθένεια ήταν οι άνθρωποι της τάξης μας, εκείνοι που αν αρρώσταιναν ούτε πρόσβαση κατά προτεραιότητα θα είχαν στις θεραπείες, ούτε την δυνατότητα για ιδιωτική περίθαλψη. Αυτά τα μέτρα προστασίας όμως καμία σχέση δεν είχαν με την απαγόρευση των συναθροίσεων και το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία. Εκείνο που ήθελε η κυβέρνηση να προληφθεί ήταν η διάδοση των ιδεών και όχι της ασθένειας.
Την ώρα που:
– οι άνθρωποι έπρεπε να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, εκτός φυσικά από εκείνους που ως αναλώσιμοι εργάτες συνέχιζαν να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς, όπως οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, πολυκαταστήματα,Μπορεί να είναι γραφικό 3 άτομα και κείμενο που λέει "ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ME ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΥΤΕ ME ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Σάββατο 13 Γενάρη στις 7μμ στο αμφ. της Φιλαρμονικής Εκδήλωση-Συζήτηση: H Πολιτική Δράση στο στόχαστο Από την καραντίνα μέχρι σήμερα Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου δικηγόρος & Μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Τετάρτη 24 Γενάρη στις 9πμ Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Καλαμάτας Απαιτούμε την αθώωση των τριών μελών της Αντιφασιστικής Κίνησης και όλων των συλληφθέντων πανελλαδικά στις 17 Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2020 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" σουπερμάρκετ, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.
– αυτοί οι εργαζόμενοι έπρεπε να στοιβάζονται σε γεμάτα με κόσμο λεωφορεία για να πάνε στις δουλειές τους και να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες χωρίς καμία προφύλαξη ή κάλυψη σε περίπτωση νόσησης. – οι μάχιμοι γιατροί του ΕΣΥ απηύθυναν αγωνιώδεις εκκλήσεις για προσλήψεις και για ενίσχυση του συστήματος υγείας και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας παρότρυναν να τους επιβραβεύουμε με… παλαμάκια από τα μπαλκόνια. – η χώρα που ζούμε έσπασε όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ σε θανάτους από την άριστη διαχείριση των αρίστων κατά την πανδημία.
– οι κυβερνώντες ψήφιζαν δεκάδες νομοσχέδια κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, την κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης θα μας προστάτευε από το χρηματιστήριο ενέργειας και τα funds, αλλά και την εμπορευματικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού.
– η αστυνομία η ίδια δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας: έδερνε, προσήγαγε και συλλάμβανε κόσμο στο σωρό στοιβάζοντάς τον σε κλειστούς χώρους χωρίς καμία έγνοια για την ασφάλεια και την υγεία του. Εκείνη την ώρα:
Η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει το έργο της προστασίας της υγείας μας αποκλειστικά στην αστυνομία: αντί για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, έκανε προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών και στόλων περιπολικών. Ξεδιπλώθηκε τότε πανελλαδικά ένα τεράστιο κύμα καταστολής που έφτασε μέχρι το σημείο να ξυλοκοπούνται βάναυσα άνθρωποι από την αστυνομία μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν σε μία πλατεία. Δεν ξεχνάμε την Νέα Σμύρνη, το Γαλάτσι, την Αγία Παρασκευή.
Με την ίδια λογική η Κυβέρνηση ανέθεσε στον αρχηγό της αστυνομίας να εκδίδει έκτακτες διαταγές απαγόρευσης των συναθροίσεων, υποτίθεται για να μη διαδοθεί η Covid-19. Η χαλαρότητα της αστυνομίας τη μέρα των Θεοφανείων το 2021, αλλά και στη συγκέντρωση της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. για την επέτειο των Ιμίων, επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε εξαρχής: η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία επιτέθηκε συστηματικά σε εκείνα μόνο τα συνταγματικά δικαιώματα που την ενοχλούν και την εμποδίζουν να ξεδιπλώσει ανενόχλητη την αντεργατική και αντικοινωνική της ατζέντα˙ στη συνάθροιση, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική ελευθερία και γενικότερα στον πυρήνα των δικαιωμάτων εκείνων που έχουν κατακτηθεί με τους αγώνες των καταπιεζόμενων ως ελάχιστα όπλα απέναντι στην εξουσία και το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2020 η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας κάλεσε σε συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τον δολοφονημένο εν ψυχρώ από την αστυνομία Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας μας (αποστάσεις, μάσκες). Η κυβέρνηση εντελώς προσχηματικά απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις πανελλαδικά για τη συγκεκριμένη μέρα. Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα εμφανίσθηκαν στην πλατεία με αιτία μετακίνησης τη σωματική άσκηση και πράγματι άλλοι ήρθαν περπατώντας και άλλοι ήρθαν με τα ποδήλατά τους. Αυτό που αντικρύσαμε όσοι και όσες φτάσαμε στη πλατεία γύρω στις 11 ήταν σουρεαλιστικό: πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις κάθε κατηγορίας (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ασφάλεια και ένστολοι), περί τα εκατό άτομα, ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία και γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας, ενώ εμείς ήμασταν διάσπαρτοι σε μεγάλες αποστάσεις και δεν ξεπερνούσαμε τα 15 άτομα.
Προτού προλάβει να συγκροτηθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση, οι αστυνομικοί προέβησαν στην πρώτη σύλληψη. Ο σύντροφος συνελήφθη εντελώς προσχηματικά, όταν είπε στους αστυνομικούς να σταματήσουν να προκαλούν και να προσβάλουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από ΟΠΚΕ και ασφαλίτες όρμησαν πάνω του, φωνάζοντας και τραβώντας τον χωρίς ο ίδιος να αντιστέκεται, ενώ όλοι οι υπόλοιποι διαμαρτυρόμασταν για την προσαγωγή του. Μετά από λίγο αποφασίσθηκε επί τόπου να μεταβούμε όλοι στο αστυνομικό τμήμα για να απαιτήσουμε την απελευθέρωση του προσαγόμενου συντρόφου. Όταν οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι εμφανίστηκε πανό με το σύνθημα «ΜΑΤ ΠΑΝΤΟΥ-ΜΕΘ ΠΟΥΘΕΝΑ» με σκοπό οι δύο σύντροφοι που το κράτησαν για δευτερόλεπτα στα χέρια τους να το εναποθέσουν στην πλατεία (πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο) και να αποχωρήσουμε, αμέσως προχώρησαν στην προσαγωγή και αυτών κατά τον ίδιο τρόπο.
Μετά από αυτά, φυσικά όσοι και όσες ήμασταν στην πλατεία μεταβήκαμε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι σύντροφοί μας χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο επί τουλάχιστον τρεις ώρες. Η πρακτική των προσαγωγών χωρίς πρόσβαση σε συνήγορο διανθίστηκε με δικαιολογίες που αν δεν ήταν επικίνδυνες, θα ήταν γελοίες: οι αστυνομικοί απαιτούσαν από τη συνήγορο να υποδείξει από ποια διάταξη προβλέπεται η παρουσία δικηγόρου για κάποιον που «απλά του κόβουν πρόστιμο»!
Ύστερα από ώρες, κατά τις συνήθεις «δημοκρατικές πρακτικές», η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι σύντροφοί μας συλλαμβάνονται με τις κατηγορίες της παραβίασης μέτρων που έχουν τεθεί για την πρόληψη ασθενειών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για αόριστο αριθμό ανθρώπων και της απείθειας γιατί δεν διαλύθηκαν. Ένας σύντροφος αρνήθηκε να δώσει αποτυπώματα και φορτώθηκε άλλη μία κατηγορία για απείθεια. Σημειώνουμε για το αστείο της υπόθεσης ότι η απαγόρευση συγκέντρωσης αφορούσε τον αριθμό των 4 ατόμων και οι συλληφθέντες είναι 3! Μάλιστα, οι σύντροφοι αποδεδειγμένα ήταν αρνητικοί στον Covid-19, ενώ κατά δημοσιεύματα στα κρατητήρια της αστυνομίας υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Είναι ολοφάνερο ότι ο μόνος πραγματικός λόγος των συλλήψεων των συντρόφων μας είναι η επίδειξη ισχύος του κράτους απέναντι στην αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών του. Πάνω στην πλατεία υπήρχε πλήθος κόσμου που έκανε τη βόλτα του. Η δική μας παρουσία αντικειμενικά δεν διέφερε σε τίποτα από αυτό. Η μόνη διαφορά του ήταν ότι εμείς είχαμε μία κοινή συνείδηση τιμής της μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και μια κριτική πολιτική σκέψη ενάντια στην χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων, που καμία φυσικά σχέση δεν είχε με τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας μας.
Γι’ αυτό και η δίωξη των συντρόφων μας είναι μία πολιτική επιλογή τιμώρησης του φρονήματος! Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης για περισσότερη καταστολή απέναντι στην ανάγκη για θωράκιση της δημόσιας υγείας με γιατρούς και υποδομές δεν ήταν ούτε στιγμιαία ούτε τυχαία. Είναι μέρος της συνολικής επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται. Μέρος της ίδιας πολιτικής είναι η ποινικοποίηση των απεργών που υπερασπίζονται την συλλογική τους απόφαση ενάντια στους απεργοσπάστες, των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και κάθε είδους αγωνιστικής δράσης που κατά βούληση θα αναγορεύεται σε αξιόποινη πράξη μέσα από δικογραφίες στημένες στα γραφεία της ασφάλειας και δίκες με μάρτυρες αστυνομικούς να μετατρέπονται σε «φαντάσματα», όπως επιχειρείται με τις νέες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην πολιτική δράση και υψώνουμε ανάχωμα στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων! Θα αγωνιζόμαστε ενάντια στο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης όσα εμπόδια και να μας βάλουν!
Απαιτούμε την αθώωση των τριών μελών της Αντιφασιστικής Κίνησης όπως και όλων των συλληφθέντων πανελλαδικά στις 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη του 2020!
Καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα να εκφράσει την αλληλεγγύη του με ψηφίσματα και δράσεις ενόψει του δικαστηρίου που θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2024 στην Καλαμάτα!
Καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα να συμμετέχει στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας στις 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 09:00!
Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

Στις 6 Δεκεμβρίου 2020, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τρία μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας συλλαμβάνονται και οδηγούνται βίαια από δεκάδες μπάτσους της ασφάλειας και των ΟΠΚΕ στο Α.Τ. Καλαμάτας. Κατηγορούνται με παραβίαση των μέτρων που είχαν τεθεί για την «πρόληψη ασθενειών» και απείθεια, γιατί δεν διαλύθηκαν στην καλεσμένη από την Αντιφασιστική Κίνηση συγκέντρωση, η οποία δεν έγινε ποτέ. Ένας σύντροφος κατηγορείται με μια παραπάνω απείθεια γιατί αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους μπάτσους, αφού οι τελευταίοι είχαν εκθέσει πολλαπλώς τη σωματική ακεραιότητα των τριών μελών της Αντιφασιστικής σε κίνδυνο και ειρωνεύονταν ότι «θα τους βάλουν στα κρατητήρια με πακιστανούς που έχουν COVID».

Στις 24 Γενάρη 2024 τα τρία μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας δικάζονται με αυτό το κατηγορητήριο – τραγέλαφο, που αποτελεί προσβολή για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και πέντε έτη μονάχα λόγω της κατηγορίας περί «πρόληψης ασθενειών», παρότι δε νοσούσαν κι εκτέθηκαν οι ίδιοι σε κίνδυνο από τους μπάτσους. Η δίωξη τους αποτελεί μια πολιτική επιλογή τιμώρησης του φρονήματος και μια πρακτική σωφρονιστικού παραδειγματισμού με πολύ σοβαρές συνέπειες και συνδηλώσεις για κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να αντισταθεί απέναντι στην κυριαρχία.

Υπερασπιζόμαστε την πολιτική επιλογή μας να καλέσουμε σε συγκέντρωση στις 6 Δεκέμβρη 2020. Ζητάμε την απαλλαγή των τριών μελών της Αντιφασιστικής Κίνησης από όλες τις κατηγορίες. Σας καλούμε να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας με κείμενα, ψηφίσματα, δράσεις και όποιον τρόπο κρίνετε εσείς κατάλληλο ενόψει του δικαστηρίου, όπως σας προσκαλούμε και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας στις 24 Ιανουαρίου και ώρα 09:00.

Συντροφικά,

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

Μοιραστείτε το άρθρο