Συγκέντρωση μνήμης και εκδήλωση για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, Τρίτη 9/1

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ,9/1,18:00, Μνημειο Τεμπονερα

post image

33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΤΡΙΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 18.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ μνήμης και αγώνα στο σημείο της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε 33 χρόνια πριν, από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ Πάτρας

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ‘ιππος”


Ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα! Συγκέντρωση – Διαδήλωση Πάτρα 9/1, 18:00, σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ»

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ενάντια σε Φτώχεια, Καταστολή, Πόλεμο, Ιδιωτικοποιήσεις

Συγκέντρωση – Διαδήλωση Τρίτη 9 Ιανουαρίου

ΠΑΤΡΑ: 18:00 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ – ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)

Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 33 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από την δολοφονική συμμορία της ΟΝΝΕΔ. Κύριοι υπεύθυνοι για τη δολοφονία ήταν ο Γ. Καλαμπόκας (δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας) και ο Α. Μαραγκός. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει το μαθητικό κίνημα του ’90-’91, ενάντια στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου του τότε υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Το νεοφιλελεύθερο αυτό πολυνομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων: την κατάργηση 15μελών συμβουλίων, την επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, την λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές φοιτητικών παροχών κ.ά.

Ο Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα, το οποίο είχε πάρει μία ιδιαίτερα μαχητική μορφή με καταλήψεις, καθημερινές κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη από λαϊκές μάζες. Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ανήμπορη να καταστείλει την μεγαλειώδη αντίδραση του κόσμου, ενεργοποίησε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές. Το βράδυ της 8 Ιανουαρίου οι θρασύδειλοι τραμπούκοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με επικεφαλή τον Καλαμπόκα, εξαπέλυσαν επίθεση σε μαθητές και καθηγητές χρησιμοποιώντας λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Βασικός στόχος ήταν να διαλύσουν την κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Νεκρός βρέθηκε έπειτα από την έφοδο ο Ν. Τεμπονέρας, χτυπημένος στο κεφάλι με σιδερολοστό. Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας ξελασπώθηκαν από τα αστικά κανάλια και δικαστήρια, όχι προτού να ανατραπεί το νομοσχέδιο όμως. Ο Α. Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα και ο Γ. Καλαμπόκας ενώ καταδικάστηκε για 17 χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7.

33 χρόνια μετά, ο γιος του Μητσοτάκη και η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προς την ελληνική κοινωνία. Οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η ακρίβεια της αισχροκέρδειας και ο πληθωρισμός που εκτινάσσεται στα ύψη, έχουν φτάσει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Κάθε τι δημόσιο ξεπουλιέται στα «αρπακτικά», κάθε ιδέα κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κλπ.) θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Σε συνέχεια της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης της προηγούμενης 4ετίας (Νόμος πλαίσιο Κεραμέως) έρχεται να φέρει ταφόπλακα η αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως παραρτήματα ξένων κολλεγίων, απειλώντας μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Η εφαρμογή αυτού του νεοφιλελεύθερου σχεδίου σημαίνει γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, με δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, ατελείωτο κυνήγι πιστοποιήσεων-σεμιναρίων, ιδιωτικές λέσχες/εστίες, συγγράμματα, μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και τον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας). Με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια και μιας «αγοράς πτυχίων».

Με το ενεργό μέτωπο στην Ουκρανία τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και την ανανεωμένη βάρβαρη επίθεση του σιωνιστικού κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν χτυπήσει καμπανάκια κινδύνου σε όλη την υφήλιο. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό σκληρή πολιορκία 3 μήνες τώρα, με τους θανάτους τους να ξεπερνάνε τους 22.000, ενώ παράλληλα η γενοκτονική κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να φέρει την «τελική λύση». Παρά τη χυδαία συγκάλυψη των ΜΜΕ και το βάφτισμα της δίκαιης παλαιστινιακής αντίστασης ως τρομοκρατία, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως αποτελούν πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Είναι εμφανές πως ο ανταγωνισμός των Ιμπεριαλιστών Δύσης-Ανατολής έχει περάσει στο στάδιο ενός ιδιότυπου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα πληρώσουν οι αθώοι λαοί. Ο Μητσοτάκης όντας το πιο πιστό σκυλί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σπεύδει να βοηθήσει με στρατιωτικούς εξοπλισμούς και μετατροπή των βάσεων (Σούδα, Ελευσίνα) σε πολεμικά ορμητήρια στην υπηρεσία του Ισραήλ και των ΗΠΑ . Σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πολιτική της «εθνικής κυριαρχίας», εντείνει τον ελληνοτούρκικο ανταγωνισμό και σέρνει όλους μας στο μακελειό ενός ολέθριου πολέμου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την έκβαση αυτού του εγχειρήματος της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, η κυβέρνηση ΝΔ αναγκάζεται να επιστρατεύει και να ενισχύει όλο και περισσότερο το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, επιβάλλοντας βία και τρομοκρατία σε όποιον αντιδρά. Δεν είναι τυχαία η όξυνση της καταστολής τα τελευταία έτη, αλλά και οι εν ψυχρώ δολοφονίες – κυρίως πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι Ρομά – καθώς για να κρυφτεί αυτή η σαπίλα του συστήματος χρειάζεται κάθε μορφής κάλυψη από αστυνομία, ΜΜΕξαπάτησης, δικαστήρια κτλπ.

Με όση μανία και να επιτίθονται στην εργατική τάξη και νεολαία όμως, δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει την αγανάκτηση του κόσμου και να σηκώσει τα βάρη της κρίσης των πλουσίων. Τα σκάνδαλα και η πολιτική σήψη (βλ. διάλυση ΣΥΡΙΖΑ), τα αντεργατικά-αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και η απειλή βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, αποκαλύπτουν την αποτυχία των αστικών-μνημονιακών κυβερνήσεων να διαχειριστούν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, δε βασιζόμαστε σε προοδευτικά-ρεφορμιστικά κόμματα (Νέα Αριστερά, Μέρα25, ΚΚΕ) που μιλούν για εύκολες εκλογικές λύσεις. Πρέπει να διδαχτούμε από τους αγώνες του παρελθόντος, όπως το κίνημα του ’90-’91, για ένα κίνημα ακόμα πιο μαζικό και πλατύ που θα ενώσει νεολαία και εργαζόμενους σε έναν κοινό σκοπό. Με όπλα μας την αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να τιμήσουμε αγωνιστές όπως ο Ν. Τεμπονέρας, Σ. Πέτρουλας, Μ. Καλτεζάς που έδωσαν τη ζωή τους στο σκοπό αυτό. Με μία επαναστατική πολιτική και σχέδιο οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας που θα επιβάλλει τη δική μας κυβέρνηση – την Κυβέρνηση των Εργαζομένων. Να ανοίξουμε το δρόμο προς τη μόνη εναλλακτική λύση – το Σοσιαλισμό.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΕΞΩ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
  • ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


33 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή

Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς της ΟΝΝΕΔ Πάτρας.post image

Όλες οι αιτίες είναι ακόμη εδώ, όλοι οι ένοχοι πατάνε ακόμη πάνω στη ζωή μας.

Να συναντηθούμε ξανά, όπως και τότε, στους δρόμους της φωτιάς, της οργής, της αξιοπρέπειας

Ενάντια στην κρατική – καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, των πολέμων,

της φτώχειας, του φασισμού

Οι νεκροί αγωνιστές/τριες μένουν ζωντανοί/ές από την άσβεστη φλόγα της πάλης για λευτεριά

Τρίτη 9 Γενάρη

18:00, συγκέντρωση αγώνα & μνήμης στο σημείο της δολοφονίας

20:00, στην κατάληψη Παραρτήματος,

Εκδήλωση – συζήτηση με προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ από τα γεγονότα του ’91

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς


Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Τον χειμώνα του 90′-91′, ξεσπά ένα δυναμικό κίνημα καταλήψεων διαρκείας σε σχολεία και σχολές, το οποίο έρχεται ως απάντηση στο πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, που έφερνε συντηρητικές αλλαγές σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η επαναφορά της σχολικής ποδιάς, ο πειθαρχικός έλεγχος της εξωσχολικής ζωής των μαθητών, η έπαρση της σημαίας στα σχολεία και η κατάργηση της παροχής δωρεάν σίτισης και στέγασης στους φοιτητές. Τον αγώνα των μαθητών στήριξαν εμπράκτως οι εκπαιδευτικοί, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, ο οποίος έμελλε να πέσει νεκρός από τα λοστάρια των τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ, στην πόρτα του συγκροτήματος της πλατείας Βουδ. Το βράδυ της 8ης Γενάρη του 1991, οι παρακρατικοί έχουν βγει οπλισμένοι στο κέντρο της Πάτρας και έχουν επιτεθεί ήδη σε μαθητικές καταλήψεις, πριν καταλήξουν στο σχολείο του Τεμπονέρα και στην εν ψυχρώ δολοφονία του, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι του κράτους, το οποίο αναπαράγει το αφήγημα των «νόμιμων ανακαταλήψεων», ως απάντηση στις «παράνομες καταλήψεις» των μαθητών, νομιμοποιώντας έτσι τη δολοφονική δράση των αντιδραστικών τραμπούκων του.

Τώρα σε αναλογία με το τότε εμείς, ως φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη συνθήκη που επιβάλλει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου, την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ και του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια, που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κατάσταση αυτή συμπληρώνεται από την σταδιακή απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε παροχή φοιτητικής μέριμνας, όπως είναι η σίτιση, η στέγαση κι η μετακίνηση. Καίριο σημείο για τις κρατικές μεθοδεύσεις πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης αποτελεί η σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16, διαχρονικό αίτημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ατζέντας. Το νομοσχέδιο που θα υλοποιήσει την αναθεώρηση, πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στα μέσα του Ιανουαρίου και θα φέρει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Αυτό συνιστά θεμέλιο λίθο του νέου μοντέλου των κυριάρχων για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το οποίο η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελεί βορά της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της πλήρους επέμβασης του κεφαλαίου και του ιδιωτικού τομέα μέσα σε αυτό. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες που είχαν δοθεί το ’06-’07 με το νόμο Γιαννάκου που προέβλεπε την αναθεώρησή του άρθρου 16 , όπου το φοιτητικό κίνημα πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ύστερα από καταλήψεις διαρκείας και μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις έβαλε τέλος στα τότε σχέδια κράτους και κεφαλαίου για το πανεπιστήμιο.

Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη που περιγράφεται παραπάνω και αναλογιζόμενοι την επίθεση που δεχόμαστε από κράτος και κεφάλαιο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές πιάνοντας το νήμα των αγώνων του χθες, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας. Με όργανα λήψης αποφάσεων τις γενικές συνελεύσεις, όπλα τις συντονισμένες – στη βάση – καταλήψεις διαρκείας και τις μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις δημιουργούμε ρήγματα στην πανεπιστημιακή και όχι μόνο κανονικότητα της υποταγής και του ατομικού δρόμου, μετατρέποντας τις σχολές μας σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Να οργανωθούμε, να προτάξουμε την πίστη στον συλλογικό αγώνα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. . Όλα είναι λοιπόν μπροστά μας. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών


33 χρόνια μετά: ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Γενάρης του ’91 και ο Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός, χτυπημένος από τον λοστό που κρατούσε στα χέρια του ο ΟΝΝΕΔίτης Καλαμπόκας. Ήταν ένα σχεδιασμένο έγκλημα από το παρακράτος που είχε στήσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να τρομοκρατήσει τις μαζικές μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν ενάντια στον νόμο Κοντογιαννόπουλου. Ένας νόμος ψηφισμένος, που στόχο είχε την προσαρμογή της εκπαίδευσης σε νέα, ακόμα πιο αντιδραστικά πλαίσια. Ο αγωνιστής καθηγητής, για προστατέψει τους μαθητές του και να περιφρουρήσει τον δίκαιο αγώνα τους, θα δολοφονηθεί από τις συμμορίες που είχαν κυβερνητική εντολή και καθοδήγηση να πνίξουν στο αίμα τη νεολαιίστικη και λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννούσε η πολιτική της κυβέρνησης. Ο Νίκος Τεμπονέρας είχε θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας, γιατί ήταν κομμουνιστής, ένας επαναστάτης που κοίταξε κατάματα τους δολοφόνους χωρίς να λυγίσει, χωρίς να φοβηθεί. Με αυτήν του τη θυσία πήρε τη θέση του δίπλα στους χιλιάδες που έχουν δώσει την ζωή τους για το δίκιο του αγώνα.

33 χρόνια πέρασαν και το σύστημα συνεχίζει στον αντιδραστικό δρόμο που έχει χαραχθεί από τις πολιτικές που ρημάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

33 χρόνια πέρασαν και οι κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ζουν με τον φόβο των λαϊκών ξεσπασμάτων.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την βαρβαρότητα που γεννά το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα για τον λαό μας και τους λαούς του κόσμου. Το έγκλημα στα Τέμπη, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τον πραγματικό χαρακτήρα του συστήματος και όσων το υπηρετούν. Ο λαός καθημερινά γονατίζει από τα επαναλαμβανόμενα κύματα της καπιταλιστικής ακρίβειας, αδυνατώντας να προμηθευτεί ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που καίνε την πλειοψηφία του λαού, αλλά προχώρησε στην ψήφιση νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που βυθίζουν τον κόσμο στη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Η ανοιχτή πληγή του πολέμου στην Ουκρανία δεν λέει να κλείσει και οι λαοί συνεχίζουν να αιματοκυλιούνται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων. Οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-Ρωσία-ΝΑΤΟ-ΕΕ) που συγκρούονται διαρκώς με τα αδιέξοδα που προκύπτουν από αυτήν την αναμέτρηση, προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η θηριωδία στην Ουκρανία ένας νέος πόλεμος ξεσπά στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ, το κράτος-τρομοκράτης, η μαριονέτα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σφυροκοπά αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, έχουν φτάσει στις 23.000, ένας αριθμός που συνεχώς θα αυξάνεται όσο το φασιστικό-σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ θα επιχειρεί ανενόχλητο, με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών πατρόνων του. Η Ελλάδα, μέσα σε αυτήν τη δίνη, συνεχίζει να προσφέρει γη και ύδωρ στα ΝΑΤΟϊκά αφεντικά της και τις δολοφονικές επιδιώξεις τους σε Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος επίθεσης σε λαό και νεολαία. Στο στόχαστρο είναι και πάλι τα λαϊκά δικαιώματα σε εκπαίδευση και περίθαλψη. Στο «νέο» ΕΣΥ που σχεδιάζεται θα προωθηθούν συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών μονάδων, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, αλλά και φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους υγειονομικούς. Στην εκπαίδευση ήδη έχουν αναγγελθεί οι προτάσεις για το χτύπημα του δικαιώματος στις σπουδές. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για την ίδρυση ξένων, ιδιωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του άρθρου 16. Η νεολαία θα συναντήσει άμεσα μια ακόμα πιο ταξική τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να υψώνουν νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των φτωχών και εργατικών στρωμάτων. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, που γι’ αυτήν έγινε θυσία ο Νίκος Τεμπονέρας, αποτελεί ανορθογραφία για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως αποτελούσε και τότε για αυτούς που των δολοφόνησαν.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΪ ΜΑΣ!

Μπροστά στην αντιλαϊκή εφόρμηση των δυνάμεων του συστήματος η ανάπτυξη λαϊκών και νεολαιίστικων αντιστάσεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, είναι απαραίτητη για μια ζωή με δικαιώματα. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες και τα εμπόδια που βάζουν οι αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για διεκδικητικούς αγώνες για δουλειά, περίθαλψη και σπουδές. Η νέα χρονιά να μας βρει στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στη φρίκη του πολέμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ολοκαύτωμα που απειλεί τον πλανήτη.

Η θυσία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα δεν ήταν μονάχα ένα στιγμιότυπο βίας που τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της φασιστικοποίησης. Η θυσία αυτή ήταν μια κορυφαία στιγμή ενός κινήματος που κατάφερε νίκες και ανατροπές κόντρα σε όλους όσους θεωρούσαν του αγώνες ξοφλημένη υπόθεση.

Να συνεχίσουμε στα βήματα του Τεμπονέρα,
στο δρόμο των αγώνων!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ 6:00 μμ

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΟΥΔ
(Μνημείο Τεμπονέρα)

ΚΚΕ(μ-λ)


Όλοι και όλες στην καλεσμένη πορεία τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα.

Τρίτης 9/1, στις 18:00, από το σημείο δολοφονίας

Συμπληρώνονται 33 χρόνια από τη δολοφονία του 38χρονου αριστερού καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, κατά τη διάρκεια ενός κύκλου καταλήψεων που είχαν ξεσπάσει τόσο στην Πάτρα, όσο και πανελλαδικά. Το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Κοντογιαννόπουλου για την Παιδεία που κατέθετε η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιλάμβανε μεταξύ άλλων την μη παροχή δωρεάν συγγραμμάτων, την δημιουργία ιδιωτικών σχολών ΑΕΙ, την εισαγωγή στις αίθουσες της σχολικής ποδιάς, την έπαρση της εθνικής σημαίας, τον πειθαρχικό έλεγχο της εξωσχολικής ζωής των μαθητών και την επιβολή ορίου φοίτησης.

Το κύμα των καταλήψεων ξεσπά στα τέλη Οκτώβρη του 1990, με τα λύκεια και τα γυμνάσια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τις διαδηλώσεις να είναι ιδιαίτερα μαζικές. Όταν οι κυρίαρχοι συνειδητοποίησαν ότι το κύμα αυτό δεν έλεγε να κοπάσει ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, έδωσαν εντολή στους παρακρατικούς τους μηχανισμούς να σπάσουν με τη βία τις καταλήψεις. Στις 8 Γενάρη λοιπόν, του 1991, η παρακρατική ομάδα του Σπίνου, Μαραγκού και Καλαμπόκα, επιτίθεται στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας, όπου βρίσκεται ο αγωνιστής Νίκος Τεμπονέρας, υποστηρίζοντας την κινητοποίηση των μαθητών του. Εκεί θα δεχτεί τα δολοφονικά χτυπήματα από λοστάρια, των παρακρατικών τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και θα πέσει νεκρός.

Τόσες δεκαετίες μετά τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, το κράτος και το κεφάλαιο εξακολουθούν να εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Οι φοιτητές και οι μαθητές του σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που βάζουν ταφόπλακα στο μέλλον τους. Ο κόσμος της εργασίας εξακολουθεί να στενάζει κάτω από το καθεστώς της πείνας, της εντατικοποίησης και της ανέχειας. Μόνο η πολιτική οργάνωση, η ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης και η περιφρούρηση των αγώνων της, μπορεί να βάλει φρένο στην επέλαση του καπιταλισμού και των πολιτικών που εφαρμόζει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Να οργανώσουμε την κοινωνική αυτοάμυνα και την ταξική αντεπίθεση!

Νίκος Τεμπονέρας Παρών!

Κίνηση Αναρχικών Κομμουνιστών ”Azadi”/ Πάτρα

Μοιραστείτε το άρθρο