Προβολή-συζήτηση: Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!, Τρίτη 9/1 στις 18:30 στη Λέσχη Αναιρέσεις στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!

📽️ Θα προβληθούν πλάνα αρχείου απο τα γεγονότα της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα. Ακολουθεί συζήτηση!

Πάτρα, 8 Ιανουαρίου 1991

Η πόλη χορεύει στο ρυθμό των καταλήψεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, που περιείχε μεταξύ άλλων ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όριο σπουδών , κατάργηση του ασύλου κλπ. Η πλειοψηφία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάληψη με τη συμμετοχή καθηγητών και γονιών. Από την προηγούμενη μέρα η ΝΔ οργανώνει τάγματα εφόδου ”αγανακτισμένων” και τα οπλίζει με λοστούς. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαμπόκα (δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και αργηχό της τοπικής ΟΝΝΕΔ), ομάδα μελών της ΟΝΝΕΔ εισβάλλει στο σχολικό συγκρότημα του 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Κατά τη διάρκεια της δολοφονικής ενέδρας επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει κλινικά νεκρός, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Καλαμπόκα. Στη συνέχεια κατέληξε, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με δεκάδες άλλους τραυματίες. Οι μέρες που ακολούθησαν έχουν γραφτεί στην ιστορία του κινήματος και οδήγησαν μεταξύ άλλων τον Κοντογιαννόπουλο σε παραίτηση και τις μεταρρυθμίσεις του σε απόσυρση.

Η ΝΔ μέχρι και τη δίκη υποστήριξε επίσημα και με κάθε τρόπο τον Καλαμπόκα με γραμμή ότι πρόκειται για σκευωρία της αριστεράς εναντίον του δημοκράτη νέου. Για την υπεράσπισή του επιστρατεύτηκαν κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλοι προερχόμενοι πολιτικά απτη ΝΔ και συγκεκριμένα οι Απόστολος Ανδρεουλάκος, Κώστας Κωνσταντινίδης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου) και Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ). Μαζί τους και ο Μιχάλης Αρβανίτης – σήμερα καταδικασμένος χρυσαυγίτης- , ο οποίος έγραψε και βιβλίο για το θέμα με τίτλο “Ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα”. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Επειδή όμως τα παιδιά της ΝΔ, του κράτους και παρακράτους ποτέ δεν πάνε χαμένα, ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998.

✊🏻Δεν ξεχνάμε! Συνεχίζουμε στο δρόμο του Ν. Τεμπονέρα, που ζει στους καθημερινούς αγώνες που συνεχίζουν τη δική του πάλη για Δουλειά, Ειρήνη, Παιδεία, Ελευθερία. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια!

Μοιραστείτε το άρθρο