Καταγγελία από το Σωματείο ΣΒΕΔΙ για την προσπάθεια χρηματισμού διανομέα από την αστυνομία στα Γιάννενα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΒΕΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, συναδέλφισσα διανομέας εν ώρα εργασίας, ήταν σταματημένη στην συμβολή των οδών Πινδάρου και Σαμουήλ, αναμένοντας να ξεκινήσει ένα όχημα που βρίσκονταν μπροστά της. Ξαφνικά ο οδηγός του αυτοκινήτου βάζει όπισθεν και κινείται με ταχύτητα προς τα πάνω της, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μηχανάκι και να το παρασύρει. Το μηχανάκι της συναδέλφισσας έπαθε σοβαρές υλικές ζημιές ενώ ευτυχώς εκείνη δεν τραυματίστηκε.

Τα παραπάνω, θα μπορούσαν να αποτελούν μια απλή περιγραφή ενός συμβάντος, από τα πολλά εργατικά ατυχήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο κλάδος των διανομέων. Όμως σε αυτή την περίπτωση η εξέλιξη ήταν τελείως διαφορετική και άκρως αποκαλυπτική.

Το εν λόγω όχημα είναι υπηρεσιακό, της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Οι άνδρες που το οδηγούσαν, μόλις είδαν τις ζημιές που προκάλεσαν με δική τους υπαιτιότητα στο μηχανάκι, προσπάθησαν να εξαγοράσουν την εργαζόμενη. Της πρότειναν να της δώσουν 100 ευρώ στο χέρι, ώστε αυτοί να την βγάλουν καθαρή από ενδεχόμενη ΕΔΕ. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν και οι αστυνομικοί της τροχαίας που κατέφθασαν λίγο μετά.

Η προσπάθειά τους να συγκαλύψουν το ατύχημα απέτυχε, μιας και η συναδέλφισσα αρνήθηκε έντονα και κάλεσε την ασφαλιστική εταιρία. Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο εξοργιστικό, αν σκεφτεί κανείς την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η αστυνομία, δεκάδες συναδέλφους καθημερινά, σε ελέγχους που σχετίζονται με τον ΚΟΚ. Που αν, παραδείγματος χάριν, ένας ντελιβεράς εργάζεται σε κατάστημα που βρίσκεται σε πεζόδρομο και αναγκαστικά διέρχεται από αυτόν, η τροχαία σε ενδεχόμενο έλεγχο θα του συμπεριφερθεί ως εγκληματία! Η στάση αυτή των αστυνομικών δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Είναι πάγια τακτική τους να θεωρούν εαυτούς υπεράνω ακόμη και των νόμων που υποτίθεται πως υπερασπίζονται. Βιώνουμε καθημερινά πως η αστυνομία συμπεριφέρεται σαν να της ανήκει η πόλη, με παρανομίες, εκβιασμούς και τραμπουκισμούς. Το βιώνουμε κάθε φορά που μας σταματούν για έλεγχο, με αυτό το δήθεν μοχθηρό, καουμπόικο ύφος, κάθε φορά που καλύπτουν τα αφεντικά στα εργατικά ατυχήματα, κάθε φορά που χτυπάνε τις διαδηλώσεις μας.

Ως εδώ! Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στη συναδέλφισσα. Όλος ο κλάδος και όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλευρό της. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε εκδικητική στάση είτε προς το πρόσωπό της, είτε προς οποιανδήποτε άλλο διανομέα είτε από την αστυνομία είτε από την εργοδοσία!

Πρωτοβάθμιο Σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ)

Μοιραστείτε το άρθρο