Γαλλία – Κίτρινα Γιλέκα: Μποϊκοτάζ, η δύναμη να λέμε όχι

Τα μποϊκοτάζ δεν απαγορεύονται. Στην πραγματικότητα, η έκκληση για μποϊκοτάζ κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προβλέπει την ελευθερία της έκφρασης. Ορισμένοι Γάλλοι πολιτικοί θα ήθελαν να το απαγορεύσουν, και υπήρξε προσπάθεια ποινικοποίησης των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ με τις εγκυκλίους Alliot Marie και Mercier, οι οποίες καταργήθηκαν το 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το μποϊκοτάζ είναι νόμιμο και αποτελεί μέρος της ελευθερίας έκφρασης για την άσκηση κριτικής σε οποιαδήποτε κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, το μποϊκοτάζ δεν είναι μίσος ή βία.

Το μποϊκοτάζ είναι μια πολιτική πράξη των καταναλωτών ή ενός κράτους, όταν το ψηφοδέλτιο δεν αρκεί πλέον και οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρήματά μας μπορούν να χρηματοδοτήσουν πρωτοβουλίες που δεν ανταποκρίνονται στις αξίες μας. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι μόλις εγκρίθηκε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά του 2024, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά το 49.3, το οποίο επιτρέπει τις αποταμιεύσεις των Γάλλων με Livret A ή Livret d’épargne populaire passbook (δηλαδή 55,1 εκατομμύρια πολίτες) να ληφθούν για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας όπλων. Χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις αυτές προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της κατασκευής κοινωνικής κατοικίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε μεγάλη δυσκολία. Πρόκειται για ένα απροσδόκητο κέρδος για τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς μόνο ο αποταμιευτικός λογαριασμός Livret A περιέχει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλωτές έχουμε μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι νομίζουμε, οπότε αρνούμενοι να αφήσουμε τα χρήματά μας στο έλεος του πολέμου ή να αγοράσουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Το μποϊκοτάζ είναι μια πράξη ειρηνικής αντίστασης.

Οι πρόσφατες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ σε σχέση με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη έχουν επηρεάσει κυρίως τα αμερικανικά προϊόντα. Στην Αίγυπτο, ο ιδιοκτήτης του Mac Donald’s ανέφερε απώλεια πωλήσεων άνω του 75% μέσα σε ένα μήνα. Οι πωλήσεις της Coca Cola, της Pepsi και της Nestle μειώθηκαν στο μισό και χρειάστηκε να αφαιρεθούν από τα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ. Το μποϊκοτάζ επέτρεψε επίσης σε μια τοπική μάρκα αναψυκτικών να αυξήσει τις πωλήσεις της. Την ίδια στιγμή δηλαδή, το μποϊκοτάζ επέτρεψε στους πελάτες να αγοράσουν τοπικά.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, αυτή τη φορά σχετικά με την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, το μποϊκοτάζ βοήθησε στην αλλαγή της κοινής γνώμης. Περισσότερες από 80 μάρκες ρούχων, υπέστησαν οικονομικές απώλειες, κάποιες έως και 40%, ως αποτέλεσμα της εμπλοκής τους στην καταναγκαστική εργασία αυτής της κοινότητας. Η Nike αναγκάστηκε να σταματήσει να προμηθεύεται βαμβάκι από την περιοχή της Κίνας όπου η κοινότητα των Ουιγούρων είναι φυλακισμένη σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Η πληροφορία αυτή μπορεί να επαληθευτεί από ένα βίντεο που τραβήχτηκε το 2019 από drone και δείχνει Ουιγούρους γονατιστούς, με δεμένα μάτια και φρουρούμενους από ένοπλους αστυνομικούς.

Η NIKE είχε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα τη δεκαετία του 2000, κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά των εργοστασίων “SWEASHOPS”, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και όπου εργάζονται παιδιά.

Στη Γαλλία, ορισμένα εστιατόρια αποφάσισαν να σταματήσουν να πωλούν ποτά Coca Cola ή άλλες μάρκες ποτών του ομίλου και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τοπικούς παραγωγούς. Πρόκειται για μια θετική κίνηση για την τοπική οικονομία. Ο όμιλος Carrefour, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Alexandre BOMPARD έλαβε 9 εκατομμύρια ευρώ το 2022, δηλαδή αμοιβή 368 φορές υψηλότερη από τον μέσο μισθό των υπαλλήλων του, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο, ιδίως για την ενεργό υποστήριξή του προς τον ισραηλινό στρατό. Το ισραηλινό υποκατάστημα της Carrefour έχει παράσχει εκατομμύρια γεύματα σε ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας λιμοκτονούν. Επιπλέον, ο όμιλος Carrefour, μέσω εμπορικών συμφωνιών με το κράτος του Ισραήλ, έχει εγκατασταθεί στα κατεχόμενα εδάφη. Η συνενοχή του στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν χρειάζεται πλέον να αποδειχθεί. Γι’ αυτό ζητάμε από τον όμιλο Carrefour να σταματήσει να υποστηρίζει το ισραηλινό κράτος, το οποίο διαπράττει μαζικά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ο στόχος του μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και των εταιρειών που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι να ασκηθεί πίεση σε αυτό το κράτος για να αναγκαστεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, επειδή το Ισραήλ είναι ένα κράτος που δεν σέβεται κανένα ψήφισμα. Μόνο η οικονομική πίεση μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

“Τα δικαιώματα δεν δίνονται, κατακτώνται μέσα από τον αγώνα. »

(δημοσιεύτηκε στο Petit gilet n° 3 (Κίτρινα Γιλέκα της Παρισινής Συνέλευσης, Δεκ 2023)

Μοιραστείτε το άρθρο