Πορεία ενάντια στους ελέγχους και τους αποκλεισμούς στη λέσχη του Α.Π.Θ., Πέμπτη 14/12 στις 12:00 στην πλατεία Χημείου

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από φοιτητές/ριες ενάντια στους ελέγχους και τους αποκλεισμούς στη λέσχη του Α.Π.Θ.


Γιατί διεκδικούμε μία λέσχη ανοιχτή σε όλους;

Σε μία καθημερινότητα ολοένα και πιο δύσκολη, με τις τιμές στα σουπερμάρκετ να αυξάνονται εκθετικά, τα ενοίκια και τους λογαριασμούς να ανεβαίνουνι συνεχώς, η επιβίωσή μας γίνεται όλο και δυσκολότερη. Η συνθήκη αυτή δεν επηρεάζει μόνο τα φοιτητά, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Σε αυτή τη συνθήκη οι φοιτητικές παροχές υποβαθμίζοντα και το κόστος αυτό μετακυλίεται στις πλάτες μας. Πολλές από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε παράλληλα με τις σπουδές μας, ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και κάνουμε εκπτώσεις στο σύνολο της καθημερινότητάς μας.

Σε ένα πανεπιστήμιο με κυλικεία που οι τιμές τους δεν αγγίζονται, με τις εστίες να αποκλείουν κόσμο, με απαραίτητα έξοδα της φοίτησής μας να καλύπτονται από εμάς, το ελάχιστο που μας προσέφερε ήταν η λέσχη, μέχρι που είδαμε αποκλεισμούς και σ’ αυτήν.

Ως αποτέλεσμα αγώνων και συνεχών παρεμβασεων η λέσχη τόσα χρόνια λειτουργούσε χωρίς ελέγχους και με την κάρτα σίτισης να υπάρχει για καθαρά τυπικούς λόγους. Πλέον βλέπουμε καθημερινούς ελέγχους σε όλα τα γεύματα και το πανεπιστήμιο να επιβάλλει την κάρτα σίτισης, αποκλείοντας κόσμο από ένα βασικό αγαθό όπως το φαγητό.

Γιατί λέμε όχι στην κάρτα σίτισης;

Η κάρτα σίτισης απαιτεί αυθαίρετα και ρευστά κριτήρια πάνω στο ποιοι έχουν ανάγκη να τρώνε και ποιες όχι. Κριτήρια που χρόνο με τον χρόνο τροποποιούνται και αυστηροποιούνται. Κριτήρια που μπορεί προς το παρόν να είναι αρκετά υψηλά, όμως έχουμε δει ότι στα πανεπιστήμια που ισχύει το καθεστώς κάρτας σίτισης, αυτά μειώνονται αποκλείοντας όλο και περισσότερα άτομα. Είναι γεγονός ότι σε αυτά τα πανεπιστήμια άσχετα με το πόσα άτομα δικαιούνται κάρτα, προκειμένου να διασφαλιστεί το κέρδος υπάρχει η δυνατότητα βάσει συμφωνίας να αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των καρτών που θα δοθεί.

Γιατί κλείνουν οι διανομές;

Η ως τώρα πολιτική παρέμβαση στη λέσχη συνιστά κοινωνικό κεκτημένο. Το εκδικητικό κλείσιμο των διανομών αποτελεί μια από τις πολλές επιθέσεις του νέου πρότυπου πανεπιστημίου στις πολιτικές κινήσεις που συντελούνται εντός του. Έρχεται για να στοχοποιήσει τον αγωνιζόμενο κόσμο και να ξεκαθαρίσει το καθεστώς μηδενικής ανοχής που θα τον περιμένει αν τολμήσει να διεκδικήσει την εκπλήρωση των αναγκών του.

Τι συμβαίνει με τις συνθήκες εργασίας στη λέσχη;

Τα εργαζόμενα ζουν σε μία συνθήκη επισφάλειας, με 3μηνες συμβάσεις που συχνά δεν ανανεώνονται στην ώρα τους ή και καθόλου, αναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρα σε πολλαπλά πόστα και με δυσανάλογους μισθούς. Βλέπουμε συχνά από μέρους τους πολυήμερες στάσεις εργασίας και διεκδικήσεις μέσω του σωματείου τους, οι οποίες δεν παίρνουν την ανάλογη προσοχή που τους αρμόζει από την εργολαβία και το πανεπιστήμιο. Εμείς βρισκόμαστε δίπλα στα εργαζόμενα και στους αγώνες τους.

Γιατί να σπάσουμε τον έλεγχο;

Επειδή για εμάς η λέσχη είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλα μας, μεταναστά, άστεγες, εργαζόμενους, φοιτητές/τριες με μοναδικό κριτήριο για την πρόσβασή μας την πείνα μας. Οι καθημερινές στιγμές απειθαρχίας στον έλεγχο είναι πολύ σημαντικές καθώς καλλιεργούν μια κουλτούρα άρνησης διεκδικώντας στην πράξη αυτό για το οποίο παλεύουμε. Την δωρεάν και χωρίς έλεγχο και αποκλεισμούς πρόσβαση για όλους και όλες. Η παρουσία μας και η διεκδίκηση στη λέσχη θέλουμε να είναι συνεχής, να συλλογικοποιηθεί και να πλαισιωθεί από όλα μας, φοιτητά και μη.

Πώς σπάμε τον έλεγχο;

  1. Αγνοούμε επιδεικτικά τον φύλακα.
  2. Μπαίνουμε μέσα και τρώμε.

Πορεία για τη Λέσχη Πέμπτη 14/12 στις 12.00 στην Πλατεία Χημείου

Ανοιχτή συνέλευση για τη Λέσχη του Α.Π.Θ.

Μοιραστείτε το άρθρο