Πανελλαδική ημέρα δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις, κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Σάββατο 9/12

Θεσσαλονίκη: 12:00 στο Πεδίον του Άρεως, 13:00 στην Καμάρα

Αθήνα: 19:00 στο Σταθμό ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι

Ηράκλειο: 18:00 στην πλατεία Λιονταριών

Χανιά: 11:00 στην πύλη Σαμπιονάρα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στα ασφυκτικά περιβάλλοντα των πόλεων, εκεί που πλέον οι συνδιαλλαγές των ανθρώπων προορίζονται αυστηρά και μόνο για εμπορικούς σκοπούς, εκεί που οι δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε απρόσωπους τόπους με οικονομικό αντίτιμο, εκεί που μοναδική σημασία έχει η κατανάλωση καθώς οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτή τη λογική μοιάζει περιττό ή/και επικίνδυνο, οι καταλήψεις και οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συνεχίζουν να είναι ο ιδιότυπος τρόπος ζωής, αγωνιστικότητας και επαναστατικότητας, πέρα από λογικές ιδιοκτησίας, από λογικές αποξένωσης, μακριά από λογικές ατομικισμού, χώροι που αγκαλιάζουν το ”εμείς” στο εδώ και το τώρα.

Σε μία περίοδο που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες υπαγορεύονται τόσο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών όσο και από την κρατική διαχείριση σε μία σειρά ζητημάτων (έγκλημα στα Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο, πυρκαγιές, πλημμύρες χωρίς αποζημείωση των καταστροφών και ακρίβεια), από την δολοφονία Ρομά ανηλίκων από μπάτσους και μια ακόμα γυναικοκτονία με την αστυνομία ως παρατηρήτρια, δεν μας προκαλεί έκπληξη που η ατζέντα, αντί να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των πολλών (όχι ότι θα περιμέναμε άλλωστε κάτι τέτοιο από ένα σύστημα εξουσίας και εκμετάλλευσης), στρέφεται και πριμοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την καταστολή των αντιδράσεων και των χώρων αγώνα.

Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται ότι θα έρθει μέσα από τον τεμαχισμό και την παράδοση των δημοσίων χώρων και των αναγεννημένων σε άλλο αξιακό πλαίσιο εδαφών, στις ορέξεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», και οι ευκαιρίες κερδοφορίας που προκύπτουν μέσα από τις περιφράξεις όλο και περισσότερων σπιθαμών του δημόσιου πεδίου, σκοπεύουν στην εμπέδωση του κυρίαρχου αφηγήματος «με κάθε κόστος», ως την πλήρη υποταγή σε αυτό. Μία πόλη που θα καθρεφτίζει ροές χρήματος και φιγούρες ατομικισμού μακριά από ρωγμές αμφισβήτησης και συλλογικές αφηγήσεις, είναι μία εικόνα που φαντασιώνονται Κράτος και Κεφάλαιο για τις δικές μας ζωές.

Οι εκκενώσεις τους είναι επίθεση στην πόλη και την κοινωνία, είναι επίθεση σε όσους χτίζουν και δημιουργούν και έρχονται σε ρήξη με την καταπίεση, με την εξουσία. Είναι επίθεση απέναντι στο πρόταγμα μιας κοινωνίας ελεύθερης, από τα κάτω για τα κάτω. Μέσα σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική, οι καταλήψεις, οι κοινωνικοί χώροι είναι σημεία συνάντησης ιδεών, συλλογικοποίησης αγώνων και της ζωής μας ευρύτερα. Είναι χώροι όπου καθορίζονται νέες τοπολογίες και ανα-δημιουργούνται ζωές ελεύθερες από εξουσία, όπου η αλληλεγγύη και η συμπερίληψη είναι τρόπος ζωής και όχι σλόγκαν σε προεκλογικές καριέρες.

Ο κόσμος του κινήματος όμως, σαν άλλος φοίνιξ που αναγεννάται από τις στάχτες του, έχει αφήσει μια σταθερή παρακαταθήκη ανά τα χρόνια. Αυτή της παραμονής μέσα από την επιμονή, της ανασυγκρότησης μέσα από τη βάρβαρη καταστολή σε πείσμα όλων όσων τρέφουν αυταπάτες οτι “χάσαμε”. Οι τελευταίες ανακαταλήψεις των χώρων μας όπως αυτών της κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο και του Κοινωνικού Κέντρου Ζιζανίων στην Αθήνα, δίνουν πνοή στον αγώνα και σπέρνουν δύναμη στον κόσμο του α(ντα)γωνιστικού κινήματος. Αποτελούν την περίτρανη απόδειξη οτι δεν πέφτουμε, δεν πτοούμαστε, σκαρφιζόμαστε πάντα νέους τρόπους να αυτο-οργανωνόμαστε. Όσο το κράτος και οι δυνάμεις καταστολής παριστάνουν λοιπόν πως κωφεύουν , κάθε ανακατάληψη θα μεταφέρει το πιο ηχηρό μήνυμα στα πιο δυνατά ντεσιμπέλ:

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΕΣ

Για μια ζωή ελεύθερη στο σήμερα, στο αύριο, στο τώρα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
9/12, 12.00 ΜΜ ΠΑΡΚΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Σχολείο – ελεύθερος κοινωνικός χώρος για τη μάθηση της ελευθερίας


ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Συγκέντρωση, 13:00 Καμάρα
Σάββατο 9/12
εν όψει της πανελλαδικής ημέρας δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Από την ανακατάληψη της Ροζα Νέρα (Χανιά), την ανακατάληψη της Mundo Nuevo (Θεσσαλονίκη) και την άμεση επαν-εκκένωση της, την ανακατάληψη του κοινωνικού χώρου Ζιζάνια και την πρόσφατη ανάκτηση της κατάληψης Ευαγγελισμός (Ηράκλειο), το πρόταγμα της κατάληψης παραμένει ζωντανό.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ
ΜΑΧΟΝΤΑΙ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ,
ΑΝΑ-ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Κατάληψη Mundo Nuevo
Κατάληψη Libertatia
Ελευθεριακό Στέκι Primavera


Στήριξη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Σάββατο 9/12, 13:00 Καμάρα

Τα πουλιά γυρίζουν πάντα στις φωλιές τους.

Μέχρι να είμαστε όλα ελεύθερα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε έρθει αντιμέτωποι/ες με εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων, εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. Τέτοιου είδους γεγονότα μας εξοργίζουν και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν κάνουμε πίσω, αντιστεκόμαστε και μένουμε αλληλέγγυοι/ες. Χτίζουμε εστίες αγώνων, φέρνουμε ζωντάνια και μια ανάσα ελευθερίας στο συντηρητικοποιημένο και μπατσοκρατούμενο πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση στη κοινωνία μας, που προσπαθεί να μας επιβάλει το κράτος. Δημιουργούμε ελευθεριακούς χώρους οι οποίοι μας εξασφαλίζουν ένα πεδίο έκφρασης και ζύμωσης αντιλήψεων, επιχειρώντας να πραγματώσουν την συνολική χειραφέτηση του ατόμου, την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα. Μέσα από τις δομές μας αναπαράγουμε τις αξίες μας, τις οποίες και χρησιμοποιούμε ως όπλο-ασπίδα απέναντι στην εξουσία. Οι κατειλημμένοι χώροι είναι από τα εγχειρήματα που συνθέτουν τον πλούτο της κοινωνικής αντίστασης. Δεν είναι μόνο μια ελεύθερη περιοχή συνάντησης, επικοινωνίας και έκφρασης, δεν είναι μόνο μια πράξη άρνησης του ιδιωτικού βίου, είναι και μια πράξη απόρριψης της επιδιωκόμενης κοινωνικής ευημερίας μέσω του κράτους. Με τις καταλήψεις δίνουμε ζωή σε «νεκρούς» χώρους, λειτουργούμε ισότιμα, αντιεραρχικά και μακριά από λογικές κέρδους.

Σε έναν τέτοιο χώρο στεγάζεται και το αυτόνομο στέκι φιλοσοφικής που είναι το σπίτι μας, όπου γεννιέται κάθε μας εγχείρημα, κουβέντα και δράση. Επιλέγουμε τους κατειλημμένους χώρους ως μέσα και κέντρα αγώνα, μέσα στους οποίους ζυμωνόμαστε πολιτικά, συλλογικοποιούμαστε και παράγουμε κινηματικές διαδικασίες, εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Ο χώρος αυτός έχει για εμάς μεγάλη σημασία καθώς θέλουμε να αποπνέει εμπιστοσύνη και συντροφικότητα στα άτομά του και να προτρέπει την ελεύθερη έκφραση και (συν)ύπαρξή τους στο χώρο. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως ο χώρος αυτός θα παραμένει ένα ασφαλές περιβάλλον που θα μας χωράει όλα, συνεπάγεται πως καμία ρατσιστή, ομοφοβική, σεξιστική και παντός τύπου εξουσιαστική συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή εντός του. Θέτοντας, με αυτόν τον τρόπο, τους όρους με τους οποίους θέλουμε να υπάρχουμε στους χώρους μας, παίρνουμε στα χέρια μας τις ζωές μας και αποφασίζουμε για την καθημερινότητά μας με βάση τις ανάγκες μας.

Σήμερα που το μόνο μέλημα του κράτους και των μπάτσων είναι να επιτίθονται στους κατειλημμένους χώρους σήμερα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τις καταλήψεις και τα στέκια μας αποτελώντας θεμελιώδη εργαλεία του αγώνα μας και μέσα αντίστασης ενάντια στον κόσμο των αφεντικών διότι εκεί αγωνιζόμαστε, αυτομορφωνόμαστε, συλλογικοποιούμαστε και ονειρευόμαστε.

Συγκέντρωση, Σάββατο 9/12 13:00 Καμάρα

εν όψει της πανελλαδικής ημέρας δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ★


ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις, το Σάββατο 9/12/23, 19:00 στο Μοναστηράκι.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ

Οι επιθέσεις στις καταλήψεις μας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και οαδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελούν υπολογίσιμο εχθρό για το κράτος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Συντροφικά,

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Ζιζάνια


Καλούμε σε πανελλαδική μέρα δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Ηράκλειο: Σάββατο 9/12/23 -ώρα:18:00,πλ.Λιονταριών.

Κατάληψη_Ευαγγελισμού (Ηρακλειο Κρητης)

Αυτοδιαχειριζομενο Στεκι Ανω Κατω Πατησιων (Αθηνα)

Αυτοδιαχειριζομενο Στεκι Πολυτεχνείου (Αθηνα) Κατειλημμενο

Κοινωνικο Κεντρο Ζιζανια (Αθηνα)

Οι αγώνες δεν εκκενώνονται
οι ιδέες δεν σφραγίζονται

Οι επιθέσεις στις Καταλήψεις μας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά

Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και ο αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελούν υπολογίσιμο εχθρό για το κράτος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι άνω κάτω Πατησίων

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Πόλυτεχνείου

Κατάληψη Ευαγγελισμού

Κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια


ΧΑΝΙΑ

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις
Εν όψει της πανελλαδικής μέρας δράσης αλληλεγγύης με τις καταλήψεις.
Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση το Σάββατο 9/12 στις 11:00π.μ. στη πύλη Σαμπιονάρα (στην αρχή της Μίνωος).
Οι καταλήψεις είναι αγκάθια στην κοινωνική ομαλότητα
Αποτελούν χώρους σύγκρουσης με το υπάρχον
Αμφισβητούν έμπρακτα την εξουσία και καταργούν την ιδιοκτησία
Στεγάζουν αντιιεραρχικές σχέσεις αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης
Δίκτυο Αναρχικών/Αντιεξουσιαστριών
Κατειλημμένη Πρυτανεία
Λόφος Καστέλλι
Χανιά
Μοιραστείτε το άρθρο