Συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, πλατεία Κοτζιά 18:30

Στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 20/11 στις 16:30: Αντιστεκόμαστε στα σχέδια του δήμου για το ξεπούλημα της γειτονιάς μας σε μαφίες εργολάβων και μεγαλοεπενδυτών – Θα πάρουμε την πλατεία μας πίσω!


ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Η γειτονιά των Εξαρχείων, όπως και όλο το κέντρο της πόλης μας, δέχεται εδώ και καιρό μια συντονισμένη επίθεση με στόχο την αλλαγή της φυσιογνωμίας της, τον εκτοπισμό των σταθερών κατοίκων της, το ξεπούλημά της σε μεγαλοεπενδυτές και τουριστικό κεφάλαιο.
Ο σχεδιασμός κατασκευής σταθμού μετρό και η καταστροφή της μοναδικής και ιστορικής πλατείας Εξαρχείων είναι άλλο ένα μέσο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για έναν πολιτικό και όχι συγκοινωνιολογικό σχεδιασμό.

  • Σε μια γειτονιά του κέντρου που πλαισιώνεται από 4 σταθμούς μετρό
    και δίκτυο υπέργειας συγκοινωνίας…
  • Στη μοναδική και τόσο μικρή πλατεία των Εξαρχείων, κατάφυτη με δέντρα ηλικίας 60-70 ετών, περιτριγυρισμένη από κτίρια αρχιτεκτονικά μνημεία, στενούς δρόμους και γεμάτη ιστορία…
  • Με μηχανικούς, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, γεωπόνους, αλλά και μια ολόκληρη γειτονιά να διαφωνεί…

Επιμένουν για την κατασκευή σταθμού μετρό ο πρωθυπουργός και η κουστωδία του, ένας τέως δήμαρχος που κατάφερε να καταστρέψει όλη την πόλη με τις «αναπλάσεις» του, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – εταιρία που τελεί υπό ειδικό καθεστώς αδειοδοτήσεων για ένα δημόσιο έργο (συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ) και που δεν έχει καν τη δέσμευση να αναρτά τις συμβάσεις με τους υπεργολάβους.

* Η πλατεία Εξαρχείων έχει αποκλειστεί από λαμαρίνες και γίνονται έργα με Υπουργική Απόφαση του 2007!

* Στην πλατεία Εξαρχείων θα χρησιμοποιηθούν βαρέα οχήματα και μηχανήματα, σκάβοντας για τουλάχιστον 10 χρόνια, μη έχοντας ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται πέριξ αυτής!

* Η πλατεία Εξαρχείων γίνεται κρανίου τόπος. Ένας ακόμα ελεύθερος, δημόσιος χώρος πρασίνου αφανίζεται!

* Στην πλατεία Εξαρχείων εκφοβίζεται, χτυπιέται, πνίγεται στα χημικά μια ολόκληρη γειτονιά που διεκδικεί το δίκιο!

Τα ψέματα και οι αλήθειες

• «Τα δέντρα της πλατείας θα μεταφυτευτούν και θα επιστρέψουν στη γειτονιά των Εξαρχείων, ενώ νέες φυτεύσεις θα φέρουν το πράσινο ισοζύγιο».

Ακόμα και η διεύθυνση πρασίνου του δήμου Αθηναίων παραδέχτηκε ότι όσο μεγαλύτερα σε ηλικία είναι τα δέντρα τόσο πιο δύσκολα θα επιβιώσουν. Ο δε τρόπος που αυτά «κλαδεύονται» και «εκριζώνονται» είναι τουλάχιστον εγκληματικός. Το φυτώριο του δήμου Αθηναίων έχει παραχωρηθεί στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που με τη σειρά της έχει ορίσει ανάδοχη εταιρία την ΕΡΕΤΒΟ που με τη σειρά της έχει σύμβαση με άλλον ιδιώτη εργολάβο. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των δέντρων με μια σύμβαση που δεν μπορεί κανείς να βρει μιας και είναι μεταξύ ιδιωτών. Οι μεταφυτεύσεις στον λόφο Στρέφη είναι ψέμα, αφού η εγκεκριμένη μελέτη από τη δασική υπηρεσία για τον λόφο του Στρέφη δεν τις περιλαμβάνει. Όσο για το πράσινο ισοζύγιο και ο πλέον άσχετος με το αντικείμενο άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι δενδρύλλια φυτωρίου θα έχουν την ίδια περιβαλλοντολογική αξία με υγιή δέντρα 60-70 ετών. Τέλος, το τσιμέντο του ίδιου του σταθμού δεν επιτρέπει τη φύτευση μεγάλων δέντρων επί της πλατείας

• «Δεν κινδυνεύουν τα κτίρια πέριξ της πλατείας».

Οι έλεγχοι που έγιναν στα κτίρια, από ιδιωτική εταιρία που της ανέθεσε το έργο η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, είναι ελλιπείς και δεν αφορούν τα θεμέλια. Ήδη πολλοί μηχανικοί δηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να υπάρξουν προβλήματα με τη στατικότητά τους. Από το καλοκαίρι του 2023 δε έχει κατατεθεί αίτημα κατοίκων πολυκατοικιών επί της πλατείας, με το οποίο ζητάνε έγγραφη απάντηση ότι δεν κινδυνεύουν τα σπίτια τους.Καμία απάντηση δεν έχουν λάβει μέχρι και σήμερα.

• «Η πλατεία Εξαρχείων θα καθαρίσει».

Από ποιους και με ποιον τρόπο; Από πότε η αδιαφορία της δημοτική αρχής και το πρόβλημα των ναρκωτικών λύθηκε με μια συγκοινωνία; Σταθμοί του κέντρου, όπως αυτός της Ομόνοιας και του Πανεπιστημίου, αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Τόσα χρόνια την πλατεία Εξαρχείων φρόντιζαν οι κάτοικοι και οι θαμώνες της. Αυτοί τα έβαλαν με τις μαφίες ναρκωτικών, όταν η αστυνομία όχι μόνο δεν ανταποκρινόταν σε καλέσματα, αλλά τους έκανε και πλάτες. Αυτοί έπλεναν το κράσπεδο, πότιζαν τα φυτά, διοργάνωναν εκδηλώσεις για να την κρατήσουν ζωντανή, όταν ο δήμος ήθελε ειδική πρόσκληση για να φέρει ένα πιεστικό μηχάνημα πλύσης.

• «Οι κάτοικοι θέλουν το μετρό, οι άλλοι δεν είναι κάτοικοι».

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από 50 κατοίκους των Εξαρχείων.

• «Χάθηκε η υπόθεση στο ΣτΕ».

Η υπόθεση εκδικάστηκε την 1η Νοέμβρη 2023 και απόφαση ΔΕΝ έχει βγει. Η προσφυγή αφορά την περιβαλλοντολογική μελέτη, καθώς και τις ελλείψεις σε άδειες και εγκρίσεις. Αντίστοιχη φυσικά είναι και η υπόθεση του σταθμού στη Ριζάρη, αλλά εκεί τα δέντρα είναι πιο… αριστοκρατικά, τα προστατεύει ένας επιχειρηματίας και δεν κόβονται.

• «Τα Εξάρχεια καθυστερούν το σύνολο του έργο της γραμμής 4».

Οι πρόδρομες εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί σε κανέναν σταθμό, ενώ η ΕΡΕΤΒΟ έχει παραδώσει μόνο 6 από τα 22 εργοτάξια.

• «Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή σε χωροθέτηση σταθμού».

Εκτός του ότι αυτό ήδη έχει γίνει με σταθμούς των γραμμών 2 και 3 του μετρό, ετοιμάζεται να γίνει τώρα και με τον σταθμό του Ευαγγελισμού για τη διάσωση του πάρκου Ριζάρη. Αλλά είπαμε, εκεί είναι άλλα δέντρα, αριστοκρατικά. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Ταχιάος μετά τις δημοτικές εκλογές δήλωσε ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει και χωρίς να προχωρά εξαρχής ο σταθμός των Εξαρχείων, ενώ η εταιρία ΑΒΑΞ , σύμφωνα με δημοσιεύματα, δηλώνει πως είναι δυνατή η παράκαμψή του.

Τελικά, ποιος θέλει τον σταθμό μετρό στην πλατεία Εξαρχείων;

Σίγουρα όλοι όσοι θέλουν να βγάλουν λεφτά από αυτόν.

Είναι οι μεγαλοεργολάβοι που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ με υπερκοστολογήσεις.

Είναι οι μεγαλοεπενδυτές και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που ξέρουν πως με 10+χρόνια μπουλντόζες, σκόνη και θόρυβο θα αδειάσουν και τα τελευταία ακίνητα που έχουν μείνει, τα οποία και θα αγοράσουν τρέχοντας.

Είναι όσοι πάσχουν από ιδεοληψίες και θέλουν με κάθε τρόπο να τελειώνουν με τον βραχνά των Εξαρχείων, τον βραχνά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της συμπερίληψης και του αγώνα.

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. ΔΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ.
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.
 ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

Καλούμε όλον τον κόσμο να δώσουμε αυτόν τον αγώνα από κοινού.
Να υπερασπιστούμε καθημερινά την πλατεία και τη γειτονιά των Εξαρχείων, την πόλη μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο