Την περασμένη Παρασκευή, (9/11) λιμενεργάτες στο λιμάνι της Γένοβας, διαμαρτύρονται για τα «πλοία του θανάτου» που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ. Το ίδιο συμβαίνει στις Βρυξέλλες με τους εργαζόμενους στις μεταφορτώσεις αεροπλάνων που μεταφέρουν οπλικά συστήματα στο Ισραήλ να αντιδρούν. Ακολουθεί η Βαρκελώνη, όπου ένα σωματείο λιμενεργατών υιοθέτησε ένα ψήφισμα στην ίδια γραμμή. Στην Ινδία τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα αρνούνται να συνδράμουν το Ισραήλ με την εργατική τους δύναμη, στην Κολομβία, στον Καναδά, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και στις ΗΠΑ εργαζόμενοι ζητούν τον τερματισμό του πολέμου.
Το έναυσμα δόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου μετά από σχετικό αίτημα από τα παλαιστινιακά συνδικάτα σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Η κραυγή αυτή αρχίζει πλέον να φτάνει σε όλο τον κόσμο, και μπορεί οι πρωτοβουλίες εργαζομένων και των συνδικάτων τους να παραμένουν σποραδικές, ωστόσο συνεχώς αυξάνονται.
Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Γάζας, τα παλαιστινιακά συνδικάτα κάλεσαν τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν την προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ. Σε πολλές χώρες αυτό το κάλεσμα εισακούστηκε και ο κατάλογος αυτής της αντίστασης μεγαλώνει καθημερινά. Συνδικαλιστικά σωματεία σε Ινδία, Κολομβία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Ιταλία κ.α. ζητούν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, ακόμη και καυσίμων και ορυκτών στο Ισραήλ.
Καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία, εμείς, ως παλαιστινιακά συνδικάτα, καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση να τερματίσουν κάθε μορφή συνενοχής στα εγκλήματα του Ισραήλ. Ζητούμε τη μέγιστη επείγουσα διακοπή του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ, καθώς και κάθε στρατιωτικής χρηματοδότησης και έρευνας. “Ήρθε η ώρα να δράσουμε: διακυβεύονται ζωές Παλαιστινίων”.
Τα βελγικά συνδικάτα ήταν τα πρώτα που έδωσαν το παράδειγμα . Σε κοινό δελτίο τύπου ζήτησαν να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ. Αρνούνται να συμβάλουν στη δολοφονία αθώων θυμάτων και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός:
Εμείς, τα διάφορα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης, ζητάμε από τα μέλη μας να μην αναλαμβάνουν πλέον πτήσεις που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Παλαιστίνη/Ισραήλ, όπως συνέβη στην αρχή της σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία, με σαφείς συμφωνίες και κανόνες.
Ως εκ τούτου, ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και ζητάμε από τις βελγικές κυβερνήσεις να είναι συνεπείς και να μην δέχονται τα φορτία όπλων να διέρχονται από τα βελγικά αεροδρόμια. Ως συνδικάτα, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται για την ειρήνη.
Το κοινό συνδικαλιστικό μέτωπο CNE, UBT, Setca, Transcom
Πολλές χώρες ακολούθησαν το βελγικό παράδειγμα, με τη λίστα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέρος του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (UAW), το οποίο αυτή τη στιγμή δίνει μια σκληρή μάχη για αυξήσεις μισθών, καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ:
Παρακολουθούμε με τρόμο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατεύματα για να βοηθήσουν σε μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα. Θρηνούμε για την απώλεια αμάχων. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δολοφονικό ισραηλινό καθεστώς στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του κατά των Παλαιστινίων, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 7.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει 16.000 σε αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου και έχει διακόψει την παροχή νερού, τροφίμων και ηλεκτρισμού στον πληθυσμό της Γάζας .
Καλούμε το UAW να υποστηρίξει και να επιβάλει μποϊκοτάζ, αποεπένδυση και κυρώσεις (BDS)”
Sign & support the organising efforts of @UAW rank-and-file members ✊🏾
Keep on organising and pressuring your union to take a stance & more importantly, commit to implement a plan to take CONCRETE action.
Workers’ solidarity can deliver real & material change on the ground pic.twitter.com/PCTr6ZbwZF
— Workers in Palestine (@WorkersinPales1) October 29, 2023
Στη Βαρκελώνη, το συνδικάτο των εργαζομένων στο λιμάνι (O.E.P. B.) αποφάσισε να μην επιτρέψουν την αποστολή πολεμικών υλικών προς το Ισραήλ στη σύγκρουση με τη Γάζα. Μία πράξη με “μοναδικό σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού, ανεξαρτήτως εδάφους. «Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί τη θυσία αμάχων», σημειώνεται.
Οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης θεωρούν συλλογική «υποχρέωση»τους, όπως σημειώνουν, να υπερασπιστούν «με νύχια και με δόντια» την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επικρίνουν το γεγονός ότι πολλές χώρες φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι υπέγραψαν αυτή τη Διακήρυξη. Επισημαίνουν ότι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα «παραβιάζονται επί του παρόντος στην Ουκρανία, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη».
Οι λιμενεργάτες ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνικές λύσεις στις διάφορες συγκρούσεις.
Els estibadors del port de Barcelona han decidit en assemblea
“…no permetre al nostre port l’activitat dels vaixells que continguin material bèl·lic,…”.
Segueixen així les millors tradicions de solidaritat internacionalista al port de Barcelona i a la comunitat portuària. pic.twitter.com/lvuEykcipb
— Vidal Aragonés (@VidalAragones) November 6, 2023
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Συνδικάτων της Ινδίας ( AICCTU ), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους, καλεί τα συνδικάτα να μποϊκοτάρουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ:
“Υποστηρίζουμε πλήρως το κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικάτων προς όλους τους εργαζόμενους στον κόσμο και τα συνδικάτα τους να ενωθούν και να μποϊκοτάρουν την παραγωγή ή τη φόρτωση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που προορίζονται για το Ισραήλ και τον βάναυσο πόλεμο του”.
Όλα τα μεγάλα ινδικά συνδικάτα εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να στείλει περισσότερους από 100.000 εργάτες στο Ισραήλ. Ζήτησαν επίσης από όλους τους εργαζόμενους να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ και είπαν ότι στέκονται στο πλευρό των Παλαιστινίων.
We extend our support to the call by Palestinian trade unions to all workers of the world and their unions to unite and boycott manufacturing or loading of weapons and military equipment destined to #Israel and its brutal war.
Workers Unite!
#Gaza #Palestine@WorkersinPales1 pic.twitter.com/vpHAJEdXR1— AICCTU HQ (@AICCTUhq) October 21, 2023
Τα ινδικά συνδικάτα πρωτοστατούν στην παγκόσμια εκστρατεία για μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών προϊόντων και εταιρειών που συνδέονται με τους παράνομους οικισμούς, την εθνοκάθαρση και το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη
Στη Βραζιλία, η CUT, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία που εκπροσωπεί περισσότερους από 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο δεσμεύτηκε να στηρίξει πλήρως τους Παλαιστίνιους.
CUT, Brazil’s largest trade union federation representing over 7.4 million workers, just passed a resolution committing unwavering support with Palestinians. pic.twitter.com/QcRyoCUqF3
— Sumaya Awad (@sumayaawad) October 21, 2023
Η Καναδική Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων (CUPE ), η μεγαλύτερη στη χώρα με 75.000 μέλη, ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, το οποίο περιλαμβάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να «τερματίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».
The Canadian Union of Public Employees (@cupenat), Canada’s largest union with 75,000 members, passed a resolution in solidarity with the #Palestinian people including calling on the government to “end its sale of arms to Israel.”
Keep on organising to #stopArmingIsrael pic.twitter.com/X8Z7xJn5nr
— Workers in Palestine (@WorkersinPales1) October 25, 2023
Στην Ιαπωνία, το δυναμικό συνδικάτο σιδηροδρομικών της πόλης Chiba, το National Railway Motive Power Union of Chiba (Doro-Chiba), από τα πλέον δυναμικά και μαχητικά συνδικάτα στην Ιαπωνίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικάτων. Όπως αναφέρουν:
Αγαπητοί φίλοι των Παλαιστινιακών συνδικάτων
Εμείς, η Doro-Chiba (National Railway Motive Power Union of Chiba) θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων και θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τη διοίκηση της Kishida που σκοπεύει να παράσχει όπλα, οικονομική βοήθεια ή οποιοδήποτε άλλο είδος υποστήριξης στο Ισραήλ.
Ο ιμπεριαλισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας αναζητά μια διέξοδο στον πόλεμο για τη δική του κρίση , έναν παγκόσμιο πόλεμο, και τσιγκλούνε τις σημερινές κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ουκρανίας ως εμπροσθοφυλακή του.
Και στην Ανατολική Ασία, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εντείνει ένα πολεμικό σχέδιο εναντίον της Κίνας περισσότερο από ποτέ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το «κατάσταση της Ταϊβάν».
Υποστηρίζουμε ολόψυχα τον σκληρό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε τη διοίκηση Kishida, μέλος του διεθνούς ιμπεριαλισμού: την αιτία της καταπίεσης του λαού και την αιτία του πολέμου.
Με θερμή αλληλεγγύη,
National Railway Motive Power Union of Chiba (Doro-Chiba)
Πρόεδρος
Michitoshi Seki
Στην Κολομβία, το συνδικάτο ανθρακωρύχων ζητά την αναστολή των προμηθειών όλων των ορυκτών και καυσίμων προς το Ισραήλ,καταδικάζουν τον θάνατο αθώων παιδιών, γυναικών και γερόντων και στηρίζουν τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ και του προέδρου Γκουσταύο Πέτρο στο θέμα:
“(…)Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αυτά τα γεγονότα «δεν έπεσαν από τον ουρανό». Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται μια ασφυκτική κατοχή για 56 χρόνια, βλέποντας τη γη του να καταπίνεται διαρκώς από οικισμούς και να ερημώνεται από τη βία.
Η οικονομία του έχει πνιγεί, ο πληθυσμός του έχει εκτοπιστεί και τα σπίτια του έχουν καταστραφεί. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους εξασθενούν.
Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο ως μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βιώθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι γενοκτονία. Μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα, ο πρόεδρός μας κάλεσε χθες τον πρέσβη της Κολομβίας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις.
Υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις αποφάσεις και ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να αναστείλει την αποστολή κολομβιανού άνθρακα και όλων των μετάλλων και ορυκτών στο Ισραήλ ως μέτρο πίεσης για άμεση κατάπαυση του πυρός, αίτημα από την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις εκκλησίες και στις οποίες συμμετέχουμε ως συνδικαλιστική οργάνωση (…).
Παύση πυρός τώρα!
Η Ένωση Μηχανικών και Μεταλλουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας (UTAW-CWU ) προσχώρησε στο κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικάτων για ένα διεθνές εργατικό κίνημα προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μέλη του συνδικάτου απέκλεισαν και τις δύο εισόδους μιας θυγατρικής της Elbit Systems στο Κεντ, καθώς όπως σημείωναν το εργοστάσιο παρέχει όπλα στον ισραηλινό στρατό, σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη.
Στη Γένοβα, στην Ιταλία οι λιμενεργάτες προσκαλούνται από την Αυτόνομη Συλλογικότητα Εργατών Λιμένων ( Calp ), που έχει δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο, ώστε να εμποδίσουν τα “πλοία του θανάτου”, που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ, όπως είχαν πράξει και στην περίπτωση της Υεμένης για τη Σαουδική Αραβία.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι λιμενεργάτες στην Ιταλία έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα ενάντια σε κάθε διάκριση και εκμετάλλευση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δίπλα στους καταπιεσμένους λαούς. Έχουν φτιάξει ένα δίκτυο μεταξύ όλων των λιμενεργατών και εδώ και χρόνια, με απόλυτη σιωπή από τα ΜΜΕ, μποϊκοτάρουν τη μεταφορά όπλων που φεύγουν ή περνούν από ιταλικά λιμάνια.
Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:
Το 2021, μαζί με τους λιμενεργάτες του Λιβόρνο και της Νάπολης, μποϊκοτάραμε ένα φορτίο ιταλικών πυραύλων που κατευθυνόταν στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν εναντίον του πληθυσμού της Γάζας. Χθες τα παλαιστινιακά συνδικάτα έκαναν έκκληση για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή. Πάντα ξεχωρίζαμε ως προς τη διεθνή αλληλεγγύη υπέρ αυτών των λαών που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στους καταπιεστές τους. Είμαστε εργαζόμενοι που δεν τα παρατάμε και που στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους λαούς στον αγώνα».
«Ελάτε να μας βοηθήσετε και να μας στηρίξετε στις 10 Νοεμβρίου στη Γένοβα», ζήτησε η CALP στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου και όπως τόνισε «οι πόλεμοι σταματούν, δεν γιορτάζονται», με τη μαζική παρουσία παλαιστινιακών σημαιών, τόνισε.
Στην Πολωνία, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων (OPZZ ) ζητά τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Επιμέλεια: Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη
ΠΗΓΗ: ProgressiveInternational, Rebellion, pressenza
Τα βελγικά συνδικάτα CNE, UBT, Setca και Transcom αρνούνται να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ